De belangrijkste gewoonten die je helpen een goede glucose en dus normale bloedsuikerspiegel te behouden zijn voeding, beweging en slaap. Kleine veranderingen in wat je eet, voldoende beweging en slaap kunnen uiteindelijk een groot verschil maken als het gaat om het beheer van de glucosespiegel.
Laten we eens kijken naar enkele van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je een normale bloedsuikerspiegel niet alleen kunt krijgen maar ook behouden.
Eet ontstekingsremmend en vers voedsel
Een gezond eetpatroon is de sleutel tot het beheersen van je bloedsuikerspiegel en het voorkomen of behandelen van diabetes. Je hoeft niet per se de consumptie van koolhydraten of suiker te vermijden maar voor sommige mensen werkt het wel heel goed. Concentreer je altijd op het binnen krijgen van de juiste eiwitten en vetten en zorg dat je het uit onbewerkt eten haalt.
De eiwitten, vezels en gezond vet kan je helpen de glucosespiegel te stabiliseren en helemaal als je ook koolhydraten en suiker consumeert zoals aardappelen, fruit of volle granen. Deze vertragen namelijk de opname van suiker in je bloedbaan, helpen je eetlust onder controle te houden en zijn ook belangrijk voor de stofwisseling en spijsvertering.
Eiwitrijke voeding:
• Scharreleieren
• Wilde gevangen vis zoals zalm
• Gras gevoerd rundvlees
• In de wei gekweekt gevogelte zoals kip
• Lamsvlees
• Rauwe zuivelproducten zoals yoghurt, kefir of rauwe kazen
Gezonde vetten:
• Vierge kokosolie
• MCT olie
• Extra vierge olijfolie
• Noten zoals amandelen en walnoten
• Zaden zoals chia, hennep en vlas
• Avocado
Kokosolie, ghee en gras gevoerde boter zijn allemaal goede vet verbrandende voedingsmiddelen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en tegelijkertijd de smaak en de kwaliteit van je maaltijden te verbeteren.
Vezelrijke voeding:
• Verse groenten
• Hele stukken fruit en geen sap
• Gekiemde bonen en erwten
• Oude granen
Enkele van de beste voeding met een bijzonder hoog vezelgehalte zijn artisjokken, avocado, groene bladgroenten, pompoenpitten, chiazaden, lijnzaad, appels, amandelen en zoete aardappelen.
Wist je dat het supplement berberine de glucosespiegel en het lipidenmetabolisme net zo effectief onder controle kunnen houden als het medicijn metformine? Zeker de moeite waard om eens verder te onderzoeken!
Andere middelen die een goede aanvulling vormen op een glucose stabiliserend eetpatroon zijn:
• Appelciderazijn
• Kaneel
• Groene thee
• Kruidenthee
• Verse kruiden en specerijen
De juiste koolhydraten en zoetstoffen
Hoewel alle soorten toegevoegde suikers je glucosespiegel kunnen verhogen, beïnvloeden sommige bronnen van suiker en koolhydraten de glucosespiegel sterker dan andere. Als je spaarzaam omgaat met de juiste hoeveelheden dan is de kans kleiner dat natuurlijke en ongeraffineerde organische suikerbronnen zoals die uit fruit of rauwe honing bijdragen aan een slechte bloedsuikerspiegel. De geraffineerde suikers zoals witte suiker of geraffineerde producten gemaakt met witte suiker en gebleekt tarwemeel hebben namelijk een veel negatiever en groter effect op je glucosespiegel.
Om een normale glucosespiegel in stand te houden kun je het beste de ingrediënten van producten zorgvuldig controleren, aangezien suiker onder maar liefst ruim 150 verschillende namen kan worden vermeld.
Sla alles over dat is gemaakt met geraffineerde bloem ook wel tarwemeel of verrijkte bloem genoemd en toegevoegde suikers zoals bietsuiker/bietensap, rietsuiker, fructose-glucosestroop, fructose en dextrose.
Kies in plaats daarvan voor natuurlijke zoetstoffen zoals rauwe honing, biologische stevia, dadels, pure ahornsiroop of zwarte bandmelasse.
Het belangrijkste is dat je nog steeds op de portiegroottes let en slechts een kleine hoeveelheid zelfs natuurlijke zoetstoffen per dag gebruikt zoals één tot drie theelepels per dag.
Als het gaat om graanmeelproducten dan is het het beste om granen waar mogelijk in hun hele vorm te consumeren in plaats van in meelvorm die je glucosespiegel meer doen laten stijgen. Maar als je bloem moet gebruiken, kies dan voor 100 procent volle granen of probeer kokosmeel of amandelmeel voor een nog gezondere optie.
Wat dranken betreft blijf zoveel mogelijk bij water, kruidenthee, zwarte thee en koffie. Koffie is het beste met mate en dat wil zeggen één tot twee kopjes per dag, vooral in vergelijking met gezoete dranken, sappen of frisdrank.
Houd er rekening mee dat alcohol ook je glucosespiegel kan verhogen en vooral als je zoete alcoholische dranken drinkt zoals dessertwijn, versterkte wijn, sherry’s, likeuren en mixdrankjes met sap en frisdrank erin.
Beweeg iedere dag voldoende
Voldoende beweging is naast gezond eten enorm belangrijk! Lichaamsbeweging regelt je glucosespiegel op meer dan één manier. Korte inspanning helpen de cellen in je spieren om meer glucose op te nemen om deze vervolgens te gebruiken voor energie en weefselherstel waardoor je glucosespiegel wordt verlaagd. Langdurige lichaamsbeweging zorgt er ook voor dat cellen beter reageren op insuline en het helpt resistentie te voorkomen.
De meeste dagen van de week ongeveer 30 tot 60 minuten sporten zoals hardlopen, fietsen, zwemmen en gewichtheffen is ook een goede manier om:
• Ontstekingen te verminderen
• Stress onder controle te houden
• De weerstand te verbeteren
• De hormonen in balans te brengen
De insulinegevoeligheid wordt verhoogd, zodat je cellen beter in staat zijn om de beschikbare insuline te gebruiken om glucose op te nemen tijdens en na deze activiteiten.
Zorg voor voldoende slaap
Goed uitgerust zijn is enorm belangrijk voor het behouden van een gezonde kijk op het leven, het vasthouden aan gezonde gewoonten en het beheersen van je hormoonspiegels. Ongeveer 35 procent van de Nederlanders geeft aan minder dan de aanbevolen zeven tot negen uur slaap per nacht te krijgen. Dit zorgt voor een verhoogt risico op verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2.
Een gebrek aan slaap kan de stress- en eetlusthormonen verhogen zoals cortisol en ghreline waardoor het moeilijker wordt om suikerhoudende snacks, geraffineerde graanproducten en een overdosis aan cafeïne te vermijden.
Slaap- en stofwisselingsprocessen zijn op verschillende belangrijke manieren met elkaar verbonden en onderzoek laat zien dat je natuurlijke circadiaans ritme een hoge bloedglucose kunnen veroorzaken of het risico op diabetes kunnen verhogen als ze verstoord zijn. Als je te weinig slaapt, slaap van slechte kwaliteit krijgt of op de verkeerde tijden slaapt dan kan dit de insulinesecretie belemmeren, zelfs als je gezond eet.
Streef er daarom naar om altijd tussen de zeven en negen uur slaap per nacht te krijgen. idealiter door vast te houden aan een normaal slaap/waakschema om je hormonen in balans te brengen, stressreacties te beteugelen en voldoende energie te hebben om te sporten en je dag goed door te komen.
Verminder en beheer stress
Teveel stress kan ervoor zorgen dat je glucosespiegel stijgt als gevolg van een verhoogde afgifte van het stresshormoon cortisol. Stress zet voor veel mensen een vicieuze hormonale cyclus op gang waar ze soms lastig uit kunnen komen. Het draagt niet alleen bij aan een hoge glucosespiegel door het verhogen van cortisol, maar heeft ook de neiging het verlangen naar snacks en slecht eten te vergroten waarvan er vele geraffineerd zijn en gevuld met suiker of andere slechte ingrediënten. Dit interfereert vaak met het krijgen van voldoende goede slaap.
Over het algemeen maakt het omgaan met grote hoeveelheden stress het minder waarschijnlijk dat mensen goed voor zichzelf zullen zorgen en gezonde gewoonten zullen volhouden die bijdragen aan een normale glucosespiegel. Het overslaan van lichamelijke beweging in de vorm van sport en het drinken van meer alcohol en cafeïne komen bijvoorbeeld veel voor bij volwassenen met chronische stress.
Deze slechte gewoonten dragen bij aan nog meer stress wat je glucosespiegel nog meer in de weg gaat zitten. Het is ook geen wonder dat mensen die gezondheidsproblemen ontwikkelen zoals diabetes of hartziekten, of die uiteindelijk veel aankomen en te maken krijgen met obesitas, zich vaak depressiever en hopelozer voelen. Het is dan vaak ook heel moeilijk voor deze mensen om deze cyclus te doorbreken en nieuwe gewoonten te ontwikkelen.
Bedenk voor jezelf als je veel stress hebt op welke manieren je deze spanningen kunt verminderen die zich in je leven voordoen. Studies hebben laten zien dat natuurlijke stress verlichters zoals lichaamsbeweging, yoga, meditatie en het gebruik van ontspannende essentiële oliën tegen angst zoals lavendel, roos en wierook allemaal nuttig kunnen zijn voor mensen met te veel stress en met insulineresistentie of zelfs diabetes.
Andere manieren om voldoende rust te krijgen en te ontspannen zijn onder meer tijd doorbrengen in de natuur, lid worden van groepen in je gemeenschap en meer contact maken met familie en vrienden. Doe daarom meer dingen die je energie geven en helpen ontspannen.