glucomannan
Expert: Jaap Gerrijts | 27 augustus 2023 | Leestijd: 8 minuten

Glucomannan

Gluccomannan is een voedingsvezel die gewonnen wordt uit de wortels van de konjacplant. Het wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken en het kan helpen bij het afvallen, het verlagen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van de spijsvertering. Gluccomannan kan veel water opnemen waardoor je een vol gevoel krijgt.

Welke gezondheidsvoordelen heeft glucomannan? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we hoe je het kunt gebruiken. Lees je mee?!

Glucomannan zorgt voor een verhoogd verzadigingsgevoel

Glucomannan

Glucomannan is afkomstig van de konjacplant die in het Latijns Amorphophallus konjac word genoemd. Het is een oplosbare en fermenteerbare voedingsvezel afkomstig van de wortel van de konjacplant die in de afgelopen jaren op de Europese markt is geïntroduceerd als voedingsadditief en voedingssupplement.

De plant komt oorspronkelijk uit het subtropische tot tropische Oost-Azië, Japan, China tot het zuiden van Indonesië. Het eetbare deel van de konjacplant is de wortel of knol waaruit glucomannanpoeder word gemaakt. De konjac-knol lijkt op een ovaalvormige yam of taro. Het bestaat bijna volledig uit vezels met slechts een klein beetje zetmeel. Om konjacwortel eetbaar te maken wordt deze eerst gedroogd en vervolgens tot een fijn poeder gemalen. 

Het eindproduct is een voedingsvezel genaamd konjacmeel, ook wel bekend als glucomannanpoeder.

Er wordt gezegd dat droge glucomannan tot wel 50 keer zijn gewicht aan water kan absorberen. Chemisch gezien is glucomannan een vezel die bestaat uit mannose en glucose. Het heeft de hoogste viscositeit en het hoogste molecuulgewicht in vergelijking met andere voedingsvezels. Wanneer je droog glucomannanpoeder in water stopt dan zwelt het enorm op en verandert het in een soort gel dat vergelijkbaar is met psylliumschilpoeder. 

Bepaalde bacteriën in je darmen zoals Aerobacter mannaolyticus, Clostridium butyricum en Clostridium beijerinckii kunnen glucomannan helpen afbreken tot disachariden en uiteindelijk tot glucose en mannose.

De gedroogde knol van de konjacplant bevat ongeveer 40 procent glucomannaangom. Konjac bevat zeer weinig calorieën maar is zeer rijk aan vezels. Een typische portie van het poeder is een half afgestreken theelepel van ongeveer twee gram, dat ongeveer vijf calorieën en 2,5 gram vezels bevat. Deze hoeveelheid vezels voldoet aan ongeveer 10 procent van de dagelijkse vezelbehoefte.

Mensen in Oost-Azië gebruiken glucomannanpoeder al duizenden jaren als voedsel en als traditioneel medicijn. De inheemse bevolking van China heeft konjac gebruikt om astma, borstpijn, hoesten, hernia’s, brandwonden en verschillende huidaandoeningen te behandelen. 

Wetenschappelijke studies hebben inmiddels aangetoond dat suppletie met glucomannan:

Plasmacholesterol aanzienlijk kan verlagen

Koolhydraatmetabolisme kan verbeteren

Stoelgang kan bevorderen 

Gezonde dikke darm kan bevorderen

Gewichtsverlies met glucomannan zou mogelijk kunnen zijn als je ook een gezonde levensstijl leidt. Het is wel belangrijk om het juiste product te kiezen en het op een veilige manier in te nemen. De vrijwel smakeloze glucomannanpoeder kan verder worden toegevoegd aan smoothies en worden gebruikt om een vezelrijke pasta te maken. 

De vezel uit konjacwortel heeft nog veel meer verrassende gezondheidsvoordelen die we straks met je gaan delen. 

 

 

”Hoog cholesterol, bloedsuikerspiegel en constipatie”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van glucomannan?

Zoals je inmiddels hebt gelezen heeft glucomannan verschillende voordelen voor de gezondheid en wij hebben de meest besproken en onderzochte voordelen voor j eop een rij gezet!

 

Verlichting van constipatie

Constipatie is een veelvoorkomend probleem dat meestal wordt veroorzaakt door een vezelarm dieet, uitdroging en gebrek aan lichaamsbeweging. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat glucomannan nuttig kan zijn bij obstipatie. Wanneer het wordt geconsumeerd werkt het poeder als een prebioticum in je lichaam wat zeer nuttig is voor het bevorderen van een gezonde stoelgang.

Glucomannan wordt beschouwd als een bulkvormend natuurlijk laxeermiddel en dit betekent dat de inname ervan een grotere, omvangrijkere ontlasting kan bevorderen die gemakkelijker door de dikke darm gaat. Het stimuleert ook een ontlasting die minder inspanning vereist om te verdrijven.

Uit een onderzoek en een aantal dubbelblinde onderzoeken is gebleken dat glucomannan een effectieve behandeling tegen constipatie is. Bij mensen met constipatie bevorderen glucomannan en andere bulkvormende laxeermiddelen doorgaans een stoelgang binnen 12 tot 24 uur na inname. Uit onderzoek is gebleken dat drie tot vier gram effectief is tegen constipatie. 

Uit een ander onderzoek bleek specifiek dat een bescheiden dosis van een glucomannansupplement de stoelgang bij volwassenen met constipatie met 30 procent stimuleerde en de darmecologie in het algemeen verbeterde.

 

Gewichtsverlies

De vezels van de konjacwortel hebben een zeer laag caloriegehalte maar bevatten veel vezels. Net als veel groenten is dit een combinatie die een gezonde taille kan bevorderen. Uiteraard moet de rest van je eetpatroon gezond zijn en het is daarnaast belangrijk om veel te bewegen of te sporten. Het consumeren van konjacpoeder kan helpen bij het afvallen door een gevoel van volheid of verzadiging te bevorderen, waardoor je minder snel te veel eet.

In een onderzoek werden 176 gezonde mensen met overgewicht willekeurig toegewezen aan de inname van een vezelsupplement of een placebo terwijl ze een caloriebeperkt dieet volgden. De vezelsupplementen waren:

Glucomannan

Glucomannan en guargom

Glucomannan samen met guargom en alginaat

Alle proefpersonen consumeerden een uitgebalanceerd dieet van 1200 calorieën plus het vezelsupplement of een placebo. Na een observatieperiode van vijf weken ontdekten de onderzoekers dat alle vezelsupplementen plus een gecontroleerd dieet tot een gewichtsafname leidden vergeleken met een placebo plus een dieet. Ze concluderen echter dat glucomannan specifiek een vermindering van het lichaamsgewicht veroorzaakte bij personen met overgewicht en dat de toevoeging van guargom en alginaat geen extra gewichtsverlies leek te veroorzaken. 

Omgekeerd toonden verschillende onderzoeken niet aan dat het nemen van glucomannan tot enig statistisch significant gewichtsverlies leidde. Het is daarom veilig om te zeggen dat glucomannan waarschijnlijk effectief kan zijn bij het bevorderen van gewichtsverlies als het wordt gecombineerd met een algehele gewicht verminderende levensstijl, inclusief een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

 

Natuurlijk prebioticum

Probiotische voedingsmiddelen zijn enorm belangrijk voor de darmgezondheid en het algehele welzijn. En prebiotica helpen hierbij probiotica daadwerkelijk te voeden. Prebiotica zoals glucomannan maar ook knoflook, jicama en artisjokken zijn verschillende soorten niet-verteerbare vezelverbindingen. Glucomannan passeert net als alle prebiotica het bovenste deel van het maagdarmkanaal en blijft onverteerd omdat je lichaam het niet volledig kan afbreken. Maar zodra prebiotica de dikke darm bereiken worden ze gefermenteerd door de darmmicroflora en creëren ze probiotica.

Konjacwortelpoeder is een prebioticum dat de vriendelijke bacteriën in de darmen voedt. Een studie toonde aan dat suppletie met glucomannan de fecale concentratie van probiotica in het algemeen verhoogt, evenals van specifieke probiotica zoals bifidobacteriën en lactobacillen. 

Waarom is dit zo belangrijk? 

Hogere innames van prebiotica zijn gekoppeld aan verschillende voordelen zoals: 

Verbeterde spijsvertering

Betere darmgezondheid

Betere hormonale balans

Hogere immuunfunctie

Lager risico op hart- en vaatziekten

Gezonder cholesterolgehalte

Lagere ontstekingen en auto-immuunreacties

Lagere stressreactie

Lager risico op obesitas en gewichtstoename

 

Verlagen van het cholesterol

Uit een analyse van 14 studies bleek dat het gebruik van glucomannan aanzienlijk gunstige effecten had op:

Totale cholesterol

LDL-cholesterol

Triglyceriden

Lichaamsgewicht 

Nuchtere bloedglucose

Het had echter geen invloed op het HDL-cholesterol of de bloeddruk.

Glucomannan kon in deze onderzoeken het volgende doen: 

Verlagen van het totale cholesterol met 19,3 mg/dl

Verlagen van het LDL-cholesterol met 16 mg/dl

Verlagen van de triglyceriden met 11,1 mg/dl

Verlagen van de nuchtere bloedsuikerspiegel met 7,4 mg/dl

Hoe helpt glucomannan je lichaam deze belangrijke gezondheidsmaatstaven te verlagen? 

Omdat het een op vezels gerichte substantie is, is het in staat de opname van cholesterol in de darmen te verminderen door water in het spijsverteringskanaal op te nemen zodat de opname van cholesterol door je lichaam wordt verminderd. Er zweeft op dat moment minder cholesterol in je bloed.

 

Ondersteuning bij suikerziekte 

Er zijn meer dan twintig wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar glucomannan en het effect op diabetes. Eén van de manieren waarop het diabetici kan helpen is omdat het het natuurlijke ledigingsproces van de maag vertraagt en dit leidt tot een geleidelijke suikeropname en een lagere bloedsuikerspiegel na de maaltijd.

Een kleine studie toonde zeer positieve effecten van de konjac vezels aan. De proefpersonen in de studie die conventioneel werden behandeld met een vetarm dieet en medicamenteuze behandeling kregen koekjes verrijkt met konjac-vezels. Over het geheel genomen concludeerden de onderzoekers dat de toevoeging van konjac-vezels aan conventionele behandelingen de bloedsuikerspiegel, het bloedlipidenprofiel en de systolische bloeddruk bij diabetespatiënten met een hoog risico kan helpen verbeteren. Op hun beurt geloven zij dat de vezels de effectiviteit van conventionele type 2-diabetesbehandelingen kunnen verbeteren. 

Een ander onderzoek gaf 72 patiënten met diabetes type II gedurende 65 dagen konjac-voedsel. Over het geheel genomen werd geconcludeerd dat konjac zeer nuttig is bij het voorkomen en de behandeling van hyperglykemie. Hyperglykemie of een hoge bloedsuikerspiegel komt vaak voor bij diabetici. Het is een aandoening waarbij een overmatige hoeveelheid suiker in het bloed circuleert.

Over het geheel genomen kan het innemen van glucomannan via de mond of het opnemen ervan in je voedingspatroon helpen bij het verlagen van:

Cholesterol

Bloedsuikerspiegel 

Bloeddruk 

Om deze redenen zou het prima deel kunnen uitmaken van een gezond plan voor diabetespatiënten.

 

 

”Altijd innemen met voldoende water”

Hoe gebruik je glucomannan?

Glucommanan is inmiddels zo populair dat het op steeds meer plaatsen te koop is. Je kunt het in poedervorm, capsules en tabletten kopen in de drogisterij, natuurwinkels en natuurlijk online.

Het punt met capsules en tabletten is dat ze beide in verband zijn gebracht met ernstige spijsverteringsobstructies. Sommige mensen hebben namelijk last ervan gehad omdat ze kunnen opzwellen voordat ze de maag bereiken. Sommige mensen hebben zelfs last gehad van inwendige bloedingen na het gebruik van glucomannanpillen.

Wat is de beste variant?

Poedervorm is meestal de meest gebruikte vorm van glucomannan en als je daar voor kiest dan is het belangrijk dat het 100% puur is en geen vulstoffen of andere toevoegingen bevat.

Biologische versies zijn ook een goed idee maar kunnen moeilijker te vinden zijn. Het eten van shirataki-noedels of het gebruik van glucomannanpoeder om zelfgemaakte noedels te maken kan een andere veilige manier zijn om glucomannan in je eetpatroon op te nemen. Japanse shirataki-noedels zijn het bekendste voedingsproduct van glucomannan. Het toevoegen van het poeder aan een shake of smoothie is ook een goed idee. 

Wat is de aanbevolen dosering glucomannan?

De aanbevolen dosering glucomannan is lager in vergelijking met andere vezelsupplementen omdat het in water enorm sterk uitzet. Eén onderzoek toonde specifiek aan dat glucomannan bij een dosering van twee tot vier gram per dag goed werd verdragen en resulteerde in aanzienlijk gewichtsverlies bij mensen met overgewicht en obesitas. Bij obstipatie is aangetoond dat drie tot vier gram per dag een effectieve dosering is.

Begin wel altijd met een zeer kleine dosis per dag. De meeste producten in poedervorm adviseren dagelijks een halve theelepel van twee gram met minstens 240 ml water in te nemen. Doe dit dan altijd 30 tot 45 minuten vóór een maaltijd. Zorg er altijd voor dat je de aanwijzingen zorgvuldig opvolgt als je glucomannanpoeder gebruikt. Het is enorm belangrijk dat je het poeder met voldoende water inneemt zodat je niet het risico loopt te stikken.

Hoe bewaar je glucomannan?

Je kunt glucomannan het beste op een koele en droge plaats bewaren zodat het langer houdbaar blijft.

 

 

”Konjac noedels kunnen een ontgiftende werking hebben”

Wat zijn konjac noedels?

Konjac noedels staan ook bekend als shirataki-noedels en dit zijn een soort caloriearme, koolhydraatarme noedels gemaakt van de wortel van de konjac plant. De konjacplant wordt daarnaast ook gebruikt voor de productie van konjacmeel en konjacgelei.

Hier zijn enkele belangrijke kenmerken en punten over konjac-noedels:

Ingrediënten

Konjac-noedels bestaan voornamelijk uit glucomannan wat een in water oplosbare voedingsvezel is die wordt gewonnen uit de wortel van de konjac-plant. Tijdens de verwerking worden vaak extra water en kalk toegevoegd.

Uiterlijk

Konjac-noedels zijn doorschijnend en licht gelatineus van structuur. Ze lijken op traditionele noedels maar hebben een andere consistentie.

Caloriearm en koolhydraatarm

Konjac-noedels bevatten zeer weinig calorieën en koolhydraten waardoor ze een populaire keuze zijn voor mensen die een koolhydraatarm of caloriebeperkt dieet volgen zoals het ketodieet.

Glutenvrij en graanvrij

Konjac-noedels zijn geschikt voor glutenvrije en graanvrije diëten omdat ze niet zijn gemaakt van tarwe of andere granen.

Neutrale Smaak

De noedels hebben van zichzelf een zeer milde smaak waardoor ze veelzijdig zijn voor verschillende soorten gerechten.

Spoelen en voorbereiden

Konjac-noedels worden meestal verpakt in water. Het wordt aanbevolen om ze vóór gebruik grondig af te spoelen onder koud water om eventuele geurtjes uit de vloeistof te verwijderen.

Snel koken

De noedels zijn voorgekookt en hoeven slechts kort te worden verwarmd waardoor ze een handige optie zijn voor snelle maaltijden.

Gebruik in recepten

Ze kunnen worden gebruikt als vervanging voor gewone noedels in verschillende gerechten zoals wokgerechten, soepen, salades en pastagerechten.

Impact op de bloedsuikerspiegel

Vanwege hun lage koolhydraatgehalte en hoge vezelgehalte kunnen konjac-noedels een minimale invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.

Spijsvertering

De oplosbare vezels kunnen de spijsvertering ondersteunen door een regelmatige stoelgang te bevorderen en een prebiotisch effect hebben.

Beschikbaarheid

De noedels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten zoals fettuccine, spaghetti en rijstachtige korrels, in zowel natte als droge vormen.

 

 

”Konjac word al ruim tweeduizend jaar gebruikt”

Wat is de geschiedenis van glucomannan?

Konjac is ook wel bekend als konjak, konjaku, konnyaku aardappel, duivelstong, voodoo-lelie, slangenpalm of olifantenyam. Het wordt geteeld in Zuidoost-Azië en verschillende Aziatische landen zoals:

China

Taiwan 

Japan

Korea

De konjacplant wordt zeer gewaardeerd om zijn grote zetmeelrijke knollen die worden gebruikt om konjacmeel en gelei te maken. Knollen zijn korte, verticale gezwollen ondergrondse stelen die dienen als opslagorganen die door sommige planten worden gebruikt om de winter of andere ongunstige omstandigheden zoals droogte en hitte in de zomer te overleven.

Konjacpoeder wordt onder andere gebruikt als veganistische vervanger voor gelatine en als ingrediënt in veganistische alternatieve visproducten.

Wanneer werd glucomannan voor het eerst gebruikt?

Konjac-glucomannan werd voor het eerst gebruikt en bestudeerd door de Chinezen toen de geneeskrachtige eigenschappen ervan voor het eerst werden beschreven in de Shen Nong Materia Medica tijdens de Westelijke Han-dynastie in de periode 206 v.Chr. tot 8 n.Chr.).

Slecht in het nieuws?

Glucomannan wordt ook vaak gebruikt in voedingsmiddelen, dranken en cosmetica vanwege zijn gelerende eigenschappen. Het heeft in het verleden slecht in pers geweest vanwege snoepjes met konjac die een reeks verstikkingsdoden en bijna-sterfgevallen veroorzaakten onder kinderen en ouderen. Het probleem met deze snoepjes was dat hoewel ze op jello-achtige producten leken, sommige ervan een gel hadden die zo sterk was dat alleen kauwen de gel kon afbreken. 

Van consumenten wordt verwacht dat ze zachtjes in het kopje van de gel knijpen maar sommige consumenten zuigen het product er met voldoende kracht uit om het per ongeluk in hun luchtpijp te laten belanden. Gezondheidsfunctionarissen zeiden dat het snoepje bijna onmogelijk los te maken is als het door kleine kinderen in zijn geheel wordt doorgeslikt. 

Vanwege verstikkingsgevaar mocht volgens de FDA in Amerika in 2001 konjac-fruitgelei niet meer in de Verenigde Staten worden geïmporteerd.

De laatste tijd wint de konjac spons aan populariteit als huidverzorgingsaccessoire in de Verenigde Staten. Ze zijn zacht en vooral geschikt voor de gevoelige huid. 

 

 

”Diarree, winderigheid, opgeblazen gevoel”

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen en interacties met glucomannan?

Glucomannanpoeder wordt als veilig beschouwd als het als voedsel wordt geconsumeerd. In medicinale hoeveelheden is het gebruik van poeder en capsules waarschijnlijk tot vier maanden veilig voor de meeste gezonde volwassenen. Bij medicinaal gebruik kunnen kleine bijwerkingen voorkomen zoals:

Diarree

Winderigheid 

Opgeblazen gevoel 

Bijwerkingen van het supplement lipozeen kunnen zijn: 

Buikpijn

Constipatie 

Diarree

Vaste tabletten die glucomannan bevatten kunnen onveilig zijn voor volwassenen en zijn waarschijnlijk ook onveilig voor kinderen omdat ze soms keel- of darmblokkades kunnen veroorzaken. Het risico is vooral groot als je structurele afwijkingen aan de slokdarm of de darmen hebt. 

Wees daarom heel voorzichtig met deze tabletten en gebruik geen glucomannanpoeder of -pillen als je ooit slokdarmvernauwing of slikproblemen hebt gehad.

Altijd water gebruiken!

Neem nooit glucomannanproducten zonder water. De kans is dan heel groot dat je stikt als je het droog probeert door te slikken. Denk maar aan een ballon die je in je mond en keel opblaast en je zult het gevaar kunnen begrijpen. Neem daarom glucomannan altijd met veel water in.

Heeft glucomannan ook andere bijwerkingen of interacties?

Eén van de gezondheidsvoordelen van konjac is ook één van de vaak voorkomende bijwerkingen van glucomannan. Het is namelijk het vermogen van de vezels om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Als je diabetes hebt en glucomannan gebruikt dan moet je je bloedsuikerspiegel om deze reden nauwlettend in de gaten houden omdat dit je bloedsuikerspiegel kan verlagen. 

Medicatie

Omdat glucomannan de absorptie van bepaalde medicijnen kan verstoren kun je de medicijnen het beste minimaal één uur vóór of vier uur na inname van glucomannan innemen.

Als je het samen met een bloedsuikerverlagend medicijn gebruikt dan kan dit ertoe leiden dat je bloedsuikerspiegel te laag wordt. Overleg daarom met je arts om te kijken of de dosering van je diabetesmedicatie mogelijk moet worden aangepast om rekening te houden met de glucomannan. 

Operatie

Vanwege de effecten op je bloedsuikerspiegel is het enorm belangrijk om ten minste twee weken vóór een geplande operatie te stoppen met het gebruik ervan.

Zwangerschap

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft dan kun je glucomannan producten het beste vermijden omdat de veiligheid van het gebruik ervan onder deze omstandigheden nog steeds onduidelijk is. 

Als je een medische aandoening hebt of al medicijnen gebruikt dan is het raadzaam om met de arts te overleggen voordat je glucommanan inneemt.

Tips:

1) Bewaar glucomannan altijd buiten het bereik van kinderen

2) Wanneer je glucomannan vóór de maaltijd inneemt kan het bijdragen aan een verminderde calorie-inname door de verzadiging te bevorderen en een honger gevoel te verminderen

3) Als je nog geen ervaring hebt met glucomannan, begin dan met een lagere dosering en verhoog deze geleidelijk over een paar dagen om mogelijke spijsverteringsongemakken te voorkomen

4) Raadpleeg altijd eerst een arts als je last hebt van spijsverteringsstoornissen, zwanger bent of medicijnen gebruikt voor je een supplement gaat gebruiken met glucomannan

Glucomannan is een natuurlijke voedingsvezel

Tot slot

Glucomannan stond centraal in dit artikel. Ben jij vaak bezig met je gewicht en afvallen? En wat doe je allemaal om af te vallen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Nootmuskaat

Groene thee

Maca

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *