Glucomannan is afkomstig van de konjacplant die in het Latijns Amorphophallus konjac word genoemd. Het is een oplosbare en fermenteerbare voedingsvezel afkomstig van de wortel van de konjacplant die in de afgelopen jaren op de Europese markt is geïntroduceerd als voedingsadditief en voedingssupplement.
De plant komt oorspronkelijk uit het subtropische tot tropische Oost-Azië, Japan, China tot het zuiden van Indonesië. Het eetbare deel van de konjacplant is de wortel of knol waaruit glucomannanpoeder word gemaakt. De konjac-knol lijkt op een ovaalvormige yam of taro. Het bestaat bijna volledig uit vezels met slechts een klein beetje zetmeel. Om konjacwortel eetbaar te maken wordt deze eerst gedroogd en vervolgens tot een fijn poeder gemalen.
Het eindproduct is een voedingsvezel genaamd konjacmeel, ook wel bekend als glucomannanpoeder.
Er wordt gezegd dat droge glucomannan tot wel 50 keer zijn gewicht aan water kan absorberen. Chemisch gezien is glucomannan een vezel die bestaat uit mannose en glucose. Het heeft de hoogste viscositeit en het hoogste molecuulgewicht in vergelijking met andere voedingsvezels. Wanneer je droog glucomannanpoeder in water stopt dan zwelt het enorm op en verandert het in een soort gel dat vergelijkbaar is met psylliumschilpoeder.
Bepaalde bacteriën in je darmen zoals Aerobacter mannaolyticus, Clostridium butyricum en Clostridium beijerinckii kunnen glucomannan helpen afbreken tot disachariden en uiteindelijk tot glucose en mannose.
De gedroogde knol van de konjacplant bevat ongeveer 40 procent glucomannaangom. Konjac bevat zeer weinig calorieën maar is zeer rijk aan vezels. Een typische portie van het poeder is een half afgestreken theelepel van ongeveer twee gram, dat ongeveer vijf calorieën en 2,5 gram vezels bevat. Deze hoeveelheid vezels voldoet aan ongeveer 10 procent van de dagelijkse vezelbehoefte.
Mensen in Oost-Azië gebruiken glucomannanpoeder al duizenden jaren als voedsel en als traditioneel medicijn. De inheemse bevolking van China heeft konjac gebruikt om astma, borstpijn, hoesten, hernia’s, brandwonden en verschillende huidaandoeningen te behandelen.
Wetenschappelijke studies hebben inmiddels aangetoond dat suppletie met glucomannan:
• Plasmacholesterol aanzienlijk kan verlagen
• Koolhydraatmetabolisme kan verbeteren
• Stoelgang kan bevorderen
• Gezonde dikke darm kan bevorderen
Gewichtsverlies met glucomannan zou mogelijk kunnen zijn als je ook een gezonde levensstijl leidt. Het is wel belangrijk om het juiste product te kiezen en het op een veilige manier in te nemen. De vrijwel smakeloze glucomannanpoeder kan verder worden toegevoegd aan smoothies en worden gebruikt om een vezelrijke pasta te maken.
De vezel uit konjacwortel heeft nog veel meer verrassende gezondheidsvoordelen die we straks met je gaan delen.
”Hoog cholesterol, bloedsuikerspiegel en constipatie”