Kruiden > ginkgo biloba

ginkgo biloba
Expert: Jaap Gerrijts | 8 februari 2023 | Leestijd: 8 minuten

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba staat bekent als de oudste levende boom ter wereld en het wordt al vele duizenden jaren gebruikt voor allerlei klachten en aandoeningen. Zo heeft het blad een positieve invloed op je bloedsomloop, je hersenen en cognitieve functies.

 

Ginkgo Biloba kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat allemaal zijn. Lees je mee?!

Ginkgo biloba kan de symptomen van dementie of de ziekte van Alzheimer verbeteren

Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba ken je misschien ook wel als de Japanse notenboom die in het Latijns Salisburia adiantifolia word genoemd. Het is een natuurlijk extract afkomstig van het blad dat meestal in capsules of vloeibaar word verkocht. Ginkgo biloba is veelvuldig onderzocht op de geneeskrachtige werking en het word inmiddels in verschillende Europese landen voorgeschreven voor allerlei kwalen.

Het extract word al vele duizenden jaren gebruikt en de boom word gezien als de oudste levende soort op dit moment. Ginkgo biloba extract bevat twee hoofdbestanddelen die sterke antioxiderende eigenschappen hebben namelijk flavonoïden en terpenoïden. Aangenomen wordt dat deze de progressie van ouderdomsziekten kunnen vertragen door schade aan weefsels, cellen en DNA te voorkomen.

Het word ook gebruikt voor:

Hart en bloedvaten 

Bloedsomloop

Hersenen

Ogen 

Oren

Zenuwen

Gemoedstoestand

En nog veel meer!

De boom word voornamelijk gekweekt in China, Japan en Korea en word inmiddels over de gehele wereld gebruikt vanwege de sterke geneeskrachtige eigenschappen. 

 

 

”Helpt stikstofmonoxide in het lichaam te verhogen”

Wat maakt ginkgo biloba zo bijzonder?

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde en Westerse onderzoeken is ginkgo biloba veilig om te gebruiken en komt het het lichaam op tal van manieren ten goede omdat het beschermende effecten heeft tegen mitochondriale schade en oxidatieve stress. Het kan helpen om ontstekingen en schade door vrije radicalen te verminderen wat twee grote onderliggende oorzaken zijn van de meest voorkomende gezondheidsproblemen. 

Een andere belangrijke factor in ginkgo biloba is het vermogen om stikstofmonoxide te verhogen. Stikstofmonoxide is geweldig voor mensen met hoge bloeddruk en mensen die meer zuurstof nodig hebben. 

Inmiddels word het extract voor vele aandoeningen en klachten gebruikt zoals:

Hoofdpijn en migraine

Duizeligheid

Tinnitus

Koude handen en voeten

Verbeteren van het libido

Gehoorverlies

Bronchitis

Geheugenstoornissen

Angst en depressie

Chronische ontstekingsziekten

Oogaandoeningen

Premenstrueel syndroom

ADD en ADHD

Neurodegeneratieve ziekten

Verbeteren van de slaap

Veroudering

Schizofrenie

Herstel van beroertes bevorderen

Ondersteuning van de immuunfunctie 

Ondersteuning van de hersenactiviteit

Vaatverwijding, doorbloeding en gezondheid van bloedvaten

 

 

”Ginkgo biloba is wereldwijd uitvoerig onderzocht”

15 gezondheidsvoordelen van ginkgo biloba?

Gezondheid van de ogen

Er word steeds meer bewijs verzameld over het feit dat ginkgo biloba goed kan zijn voor de gezondheid van de ogen. Zo werd er onderzocht wat het deed voor het verminderen van het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie dat veroorzaakt werd door vrije radicalen.

Ondanks de enkele onderzoeken wijzen verschillende resultaten erop dat het extract kan helpen om het gezichtsvermogen te verbeteren. Het is nog niet helemaal duidelijk of het preventief werkt voor leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.

Het is ook getest bij mensen met conjunctivitis wat een ander woord is voor bindvliesontsteking. Hierbij veroorzaakt een infectie een ontstoken oogt die meestal vanzelf overgaat na 7 tot 10 dagen. In vergelijking met de placebogroep zorgden druppels met het extract voor minder heftige symptomen. Ook hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

 

Tinnitus

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de werking van het extract bij mensen met tinnitus. Hierbij is naar voren gekomen dat het middel in de meeste gevallen geen verandering brengt om de klachten en symptomen te veranderen. Toch zijn er individuele gevallen waarbij het middel wel een positief effect heeft veroorzaakt. Dit is dan ook de reden dat het niet word gepromoot maar je kan het op zijn minst proberen.

Meestal word het aangevuld met vitamine B12, magnesium en eventueel zink. Onderzoek heeft namelijk laten zien dat mensen met tinnitus vaak een tekort hebben aan deze stoffen en er wellicht een verband staat. Zo helpen deze stoffen de bloedsdoorloop in de oren te verbeteren en zijn ze ook goed voor de zenuwfunctie in het lichaam.

 

Dementie en de ziekte van Alzheimer 

Gingko biloba is geen geneesmiddel voor dementie of de ziekte van Alzheimer maar kan wel helpen om symptomen te verbeteren. Er is al voldoende bewijs dat het extract kan helpen bij dementie en andere cognitieve stoornissen. Toch moet er nog meer onderzoek gedaan worden om te kijken of het daadwerkelijk cognitieve achteruitgang kan voorkomen.

Het punt van vele onderzoeken bij mensen met de ziekte van Alzheimer is dat het in combinatie gaat met andere geneesmiddelen en men weet daarom niet zeker dat de vooruitgang komt door het medicijn of gingko biloba. Toch zijn er belangrijke verschillen ontdekt bij patiënten die een jaar geen gingko biloba gebruikte en mensen die het wel gebruikte. Zo was er een verschil in de kwaliteit van leven als cognitie aangetoond.

Toch zijn er nog altijd onderzoekers die beweren dat er onvoldoende bewijs is om dit alles te ondersteunen.  In de toekomst zal er meer onderzoek verricht worden om te kijken hoe het effectief kan worden ingezet bij dementie en andere vormen van cognitieve achteruitgang.

 

Angst 

In een studie waarbij men een hoge dosis van 480 milligram dagelijks kreeg toegediend zag men dat verschillende angstsymptomen na een maand verminderde. Hierbij kwam men erachter dat een wat hogere dosis het meeste effect had en dat de afname van symptomen het meest zichtbaar waren na een maand.

Vaak hebben angst en depressie symptomen en middelen een synergetisch effect echter bij ginkgo biloba leek er geen verandering te zijn in de symptomen van depressie of stemmingsstoornissen. 

 

Cognitieve gezondheid

Er zijn vele onderzoeken geweest naar de cognitieve gezondheid en gingko biloba waarbij gekeken werd naar het verbeteren van de hersenfunctie. Dit is namelijk een groot probleem bij mensen met dementie of na een herseninfarct. Wist je dat ginkgo biloba het meest onderzochte kruid is en inmiddels goedgekeurde kruidengeneesmiddel in verschillende landen voor de ziekte van Alzheimer en verschillende cognitieve stoornissen?

Het word inmiddels regelmatig gebruikt bij mensen met een cerebrale insufficiëntie. Hierbij hebben mensen last van verschillende klachten zoals:

Hoofdpijn

Verwardheid

Vermoeidheid

Lage concentratie

Stemmingswisselingen

Het voordeel van de kruid op de hersenen is dat het een effectieve ontstekingsremmer is die de antioxidantactiviteit verhoogt. Dit helpt om oxidatieve stress te verlagen en de bloedsomloop verbeteren.

Het kan volgens onderzoekers ook helpen om de opname van glucose in de hersenencellen verhogen waardoor het kan bijdragen aan de overdracht van zenuwsignalen. Hiermee kan het mogelijk goed zijn voor het geheugen, regulatie van de hartslag, ogen, stemming en taak voltooiing.

Een groot onderzoek dat werd uitgevoerd in meerdere ziekenhuizen liet zien dat ginkgo biloba in combinatie met aspirine cognitieve en neurologische tekorten verminderde na een acute ischemische beroerte. De mensen die het extract gebruikte scoorde namelijk veel hoger op cognitieve beoordelingsscores dan de mensen die een ander middel kregen toegediend.

In een ander onderzoek werden de effecten van het kruid getest bij gezonde volwassenen op mentale prestaties. Hier zag men dat de groep die het extract gebruikte grote verschillen vertoonde op de placebogroep in zelf geschatte geestelijke gezondheid en kwaliteit van leven. Ze ervaarde betere emotionele gezondheid en motorische prestaties en hadden geen last van bijwerkingen. 

Toch zijn er ook onderzoeken waarbij tegenstrijdige resultaten werden geboekt. Het kwam daar naar voren dat niet ieder oudere volwassene baat had bij de stof op het gebied van cognitieve achteruitgang. Er moet daarom nog meer onderzoek gedaan worden om te kijken hoe de kruid het beste kan worden toegepast in verschillende situaties.

 

Premenstrueel syndroom

Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar de werking van ginkgo biloba bij premenstrueel syndroom. Zo had het positieve effecten bij het verminderen van verschillende symptomen zoals:

Vermoeidheid 

Hoofdpijn

Spierpijn

Angst

Stemmingswisselingen

In een onderzoek werden de effecten vergeleken bij twee verschillende groepen vrouwen die beide dezelfde ersnt van PMS-symptomen hadden. Na zes maanden supplementatie van 40 milligram per dag was er een grote afname van verschillende lichamelijke en mentale symptomen. Bijna een kwart van de groep die het extract gebruikte had aanzienlijke verbetering in vergelijking met nog geen 10% van de placebo groep.

Een onderzoek van ruim dertig jaar geleden gaf toen al dezelfde soort resultaten aan. De ginkgo biloba groep had ook daar een aanzienlijk vermindering van de symptomen die bij het premenstrueel syndroom voorkomen.

 

Behandelen van migraine

Ginkgo biloba kan helpen bij het verminderen van migraine pijn. Zo kan het helpen om de migraine te laten afzakken en is ook effectief bij de ernst en de frequentie van de aanvallen. Uit een studie bleek dat het drie maanden duurt voordat dit effect bereikt kon worden. Wanneer men het extract bleef gebruiken bleven de verbeteringen toenemen.

Ook bij vrouwen met een aura en migraine werden in een ander onderzoek deze positieve veranderingen waargenomen. Hierbij kregen deze mensen vier maanden lang het extract samen met co-enzym Q10  en vitamine B2. Hierbij stopten de mensen met hun medicatie voor migraine zodat dit geen invloed kon hebben op de uitslag. Maar liefst ruim 40 procent van de deelnemers hadden na vier maanden geen migraine met aura meer en de andere deelnemers hadden ook gedeeltelijke verbeteringen bij hun klachten.

 

ADHD

Een onderzoek liet zien dat ginkgo biloba ADHD symptomen bij kinderen kan helpen verminderen. Zo kregen de kinderen 120 milligram van het extract per dag en dit zorgde voor lager beoordeelde symptomen van ADHD. Het werkte niet zo goed als Ritalin en dit betekent dat in toekomstige proeven wellicht hogere doseringen moeten worden uitgeprobeerd om te kijken of dit nog meer effect heeft.

Het zou in ieder geval een goede natuurlijk oplossing zijn als men kan vaststellen dat het Ritalin zou kunnen vervangen in de toekomst.

 

Verbeteren van het libido 

De onderzoeken die er tot dusver zijn geweest zijn nog wat inconsistent maar men heeft al wel laten zien dat ginkgo biloba de bloedstroom kan verbeteren en glad spierweefsel helpt ontspannen.

Het extract is ook getest bij mensen die last hadden van seksuele disfunctie door het gebruik van serotonineheropnameremmers oftewel SSRI’s.  Deze medicatie word gebruikt bij onder andere depressie. In een studie kwam naar voren dat ginkgo biloba voornamelijk bij vrouwen de seksuele functie verbeterde. In vervolg onderzoeken werd er helaas niet hetzelfde positieve resultaat geboekt maar men is hoopvol dat nieuwe onderzoeken meer opheldering gaan geven.

 

Fibromyalgie

In verschillende onderzoeken werd de combinatie getest met ginkgo biloba met CoQ10 waaruit bleek dat het de kwaliteit van leven bij mensen met fibromyalgie kon verbeteren. Zo werden verschillende symptomen verlicht zoals:

Slecht slapen

Depressie

Angst 

Hoofdpijn

 

Verbeteren van de slaap

Ginkgo biloba staat erom bekend dat het slaap kan helpen verbeteren zonder de REM slaap te verkorten. Men denkt dat dit komt door de antioxiderende werking van de stof. Er word 240 milligram per dag aangeraden om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Bij mensen die het antidepressivum trimipramine gebruiken werkt het extract om de slaap te verbeteren aanzienlijk goed.

 

Gezonde huid

Bij verschillende huidziekten blijkt dat ginkgo biloba kleine tot soms zelfs grote verschillen kan veroorzaken bij de klachten die men ervaart. Zo werd het getest bij mensen met vitiligo waarbij men witte pigmentvlekken op de huid krijgt. Deze mensen kregen 120 milligram per dag waarbij een merkbare her pigmentatie ontstond waarbij de plekken kleiner werden en de verspreiding verminderde.

Het is ook getest in gezichtscrème waarbij de flavonoïden een groot verschil veroorzaakte in vocht, gladheid en rimpels in en op de huid. Het vochtgehalte werd maar liefst met bijna 30% verhoogd wat natuurlijk een aanzienlijke verbetering is. Het is echter maar één keer getest maar het laat zien dat het extract kan helpen om veroudering in het lichaam tegen te gaan. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden om te kijken hoe het effectief kan worden toegepast in de toekomst.

 

Hart

Ginkgo biloba kan de bloedsdoorstroming verbeteren en in studies bij mensen met een hoog risico op hartproblemen bleek dat het extract het opbouwen van plaque in de aderen wat kan leiden tot aderverkalking kon helpen verminderen. Ook de oxidatie van cholesterolwaarden werden hierbij verbeterd.

Het grote voordeel wat er werd aangetoond is dat de stof een groot antioxiderend vermogen heeft. Het kan namelijk de activiteit verhogen van krachtige antioxidanten gluthation en superoxide-dismutase.

Eén van de andere grote voordelen is dat het niveaus van stikstofmonoxide in het lichaam aanzienlijk kan helpen verhogen. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten kunnen verwijden en de bloedsomloop verbeterd.

 

Hoogteziekte

Men weet niet precies waarom maar ginkgo biloba kan helpen om de symptomen van hoogteziekte te verminderen. Het is wel belangrijk dat iemand het extract inneemt voordat ze gaan klimmen. Het effect is het sterkste wanneer men minstens vijf dagen voor het bergbeklimmen het extract met een dosis van gemiddeld 240 milligram gaan gebruiken. 

 

Schizofrenie

Ginkgo biloba kan naast medicatie een klein effect hebben op de symptomen van schizofrenie. Het kan ook een extra toevoeging zijn bij mensen die resistent zijn voor bepaalde antipsychotica medicatie waardoor deze beter werken. In de onderzoeken waar dit werd aangetoond kregen deze mensen een dosering van 240 tot 360 milligram per dag.

 

Zoals je leest zijn er vele positieve uitkomsten geweest in een verscheidenheid aan onderzoeken naar ginkgo biloba en de mentale en fysiek gezondheid bij de mens. Vele onderzoeken zijn nog niet afgerond en daarom zal er in de toekomst steeds meer bekend worden over de werkzaamheid van deze bijzondere stof.

 

 

”Kan de werking van een medicijn versterken of verminderen”

Welke interacties met medicijnen heeft ginkgo bilabo?

Ginkgo biloba kan interacties hebben met medicatie waarbij het kan zorgen dat het medicijn minder goed werkt of juist sterker werkt. Het is ook belangrijk om het niet te gebruiken kort voor een ingreep of operatie vanwege het bloed verdunnend effect. Zorg dat je daarom minimaal twee weken voor de ingreep stopt met het gebruik van gingko biloba.

Medicatie die een interactie met het extract kan hebben:

Bloedverdunners

Plaatjesaggregatieremmers

Antidepressiva

Pijnstillers

Cytostaticum

Spasmolyticum

Salvestrolen

Anticonvulsiva

Soms kan de interactie een positief effect hebben maar dit is niet altijd het geval. Zorg er daarom voor dat je altijd eerst met de arts overlegd als je ginkgo biloba wilt gaan gebruiken in combinatie met medicijnen.

 

 

”Ginkgo biloba is zonder recept te verkrijgen”

Hoe veilig is ginkgo biloba?

Ginkgo biloba is een veilig middel om te gebruiken maar er kunnen in sommige gevallen bijwerkingen optreden. Het is daarom belangrijk om je aan de gebruiksaanwijzing te houden zodat de kans hierop het zo klein mogelijk blijft.

Bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn:

Hoofdpijn

Duizeligheid

Misselijkheid

Diarree

Allergische reacties 

Het is belangrijk om het extract te vermijden als je allergisch bent voor alkylfenolen.

Het word afgeraden om te gebruiken door kinderen, zwangere vrouwen en tijdens de periode van borstvoeding. Gebruik je medicatie? Overleg eerst met de arts.

 

 

”Ginkgo biloba word ook wel Japanse tempelboom of Japanse notenboom genoemd”

Ginkgo biloba supplement?

Ginkgo biloba is verkrijgbaar in verschillende vormen zoals capsule, tablet, vloeibaar of in gedroogd bladvorm. Je kunt het overal kopen zoals online maar ook bij de drogist of een natuurvoedingswinkel.

Wees er van bewust dat het soms enkele weken tot maanden kan duren voordat het effect heeft. Dit verschilt per aandoening waarvoor het word gebruikt.

In onderzoeken heeft men duidelijk aangetoond dat bij grotere doseringen er  meer resultaat werd geboekt maar dit betekent niet dat je er veel van moet gaan gebruiken. De meeste doseringen variëren van 40 tot 360 milligram per dag. Het is het beste om de doseringen te verspreiden over de gehele dag zodat het lichaam de stof het beste op kan nemen. Neem gingko biloba bij voorkeur in tijdens de maaltijd zodat de stof goed kan worden opgenomen.

Kijk goed op de verpakking en vraag eventueel wat de verhouding is van flavonoïden en terpenoïden. Een goed supplement bevat gemiddeld 24 procent tot 32 procent flavonoïden en 6 procent tot 12 procent terpenoïden.

Tips:

1) Overleg bij twijfel altijd even met de huisarts en ook als je ginkgo biloba langer dan 6 maanden wilt gaan gebruiken

2) Laat je lichaam controleren op andere tekorten zoals vitamine B12, magnesium, vitamine D en zink. De kans is aanwezig dat je baat hebt bij meer dan alleen ginkgo biloba

3) Eet gezond en gevarieerd en beweeg dagelijks minimaal een uur om je lichaam gezond en sterk te houden

Ginkgo biloba met CoQ10 verbetert de kwaliteit van leven bij mensen met fibromyalgie

Tot slot

Ginkgo biloba stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En beweeg je minimaal een uur per dag? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de sociale media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Kruidnagel

Marjolein

Kurkuma?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *