gewrichtspijn
Expert: Jaap Gerrijts | 6 april 2023 | Leestijd: 7 minuten

Gewrichtspijn

Gewrichtspijn is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen en het komt vaak voor bij volwassenen. Het kenmerkt zich door pijn, stramme en stijve gewrichten, gevoeligheid, functieverlies en zwellingen. Na het veertigste levensjaar kunnen gewrichtspijn en stramheid ook gevolgen zijn van het ouder worden. Er zijn veel vrouwen die last krijgen van gewrichtspijn als ze in de overgang zitten.

 

Gewrichtspijn is een veel voorkomend probleem. In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat de mogelijke oorzaken zijn, welke natuurlijke remedies er zijn en welke oefeningen je kunt doen om de kern van het probleem aan te pakken. Lees je mee?!

Gewrichtspijn

Gewrichtspijn is enorm vervelend en het kan je dagelijks leven enorm beperken. Even een stukje lopen of iets optillen kan al voor veel pijn zorgen en het probleem is dat dit vaak alleen maar erger word. Gewrichten zijn de weefsels die botten verbinden en helpen bij het ondersteunen van bewegingen door het hele lichaam. 

Gewrichtspijn treft miljoenen mensen en is een symptoom dat verband houdt met tientallen verschillende aandoeningen. Hoewel het soms lijkt alsof de gewrichtspijn afkomstig is van een spier of omliggende botten, komt het hoogstwaarschijnlijk van de ontstoken gewrichten en omliggende zachte weefsels.

Spierpijn of bot pijn kan soms samen met gewrichtspijn voorkomen waardoor de zaken nog erger kunnen worden. Al deze symptomen kunnen tegelijkertijd optreden als een onderliggende gezondheidstoestand zoals een auto-immuunziekte of osteoporose die de pijnlijke symptomen veroorzaakt.

Gewrichtspijn ontwikkelt zich het meest waarschijnlijk op één of meer van de volgende gebieden: 

Nek en bovenkant van de rug of wervelkolom

Knieën

Heupen

Onderrug

Achterkant van de benen

Schouders 

Kaak 

Polsen, handen en vingers

Enkels, voeten en tenen

 

 

”Nekpijn wordt vaak in verband gebracht met een slechte houding”

Wat is de oorzaak van gewrichtspijn?

Als je van je gewrichtspijn af wilt komen dan is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen zodat je de kern van het probleem kunt gaan aanpakken. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van gewrichtspijn zoals:

Artritis of artrose – Dit is één van de grootste oorzaken van gewrichtspijn

Oudere leeftijd – Naarmate je ouder word kan het collageen dat kraakbeen in de gewrichten opbouwt verslechteren en daarmee word de kans op pijn groter

Slechte houding –  Rugpijn en nekpijn zijn hier een goed voorbeeld van

Auto-immuunziekte – Dit zorgt voor een ontsteking van de gewrichten, zoals Hashimoto’s thyroïditis of fibromyalgie

Overmatig gebruik door het uitvoeren van repeterende bewegingen – Komt veel voor bij sporters, bepaalde hobby’s of tijdens het werk zoals stratenmaker of stucadoor 

Verwondingen, impact of trauma

Inactiviteit of de meeste uren van de dag zitten

Spierpijn of een blessure die druk uitoefent op een gewricht

Gewrichtspijn kan ook erger worden als een andere aandoening spieren begint te verzwakken of bot pijn veroorzaakt zoals slijmbeursontsteking, osteoporose of een botbreuk

In zeldzame gevallen als gevolg van een infectie, een virus of ziekte die pijn veroorzaakt zoals griep of de ziekte van Lyme

 

 

”Omega 3, beweging, epsom zout, gezond eten en afvallen bij overgewicht”

Wat kan je zelf doen tegen gewrichtspijn?

Veel mensen slikken zware pijnstillers en slaapmedicatie vanwege de gewrichtspijn waar ze dagelijks last van hebben. Het vervelende is dat ook deze medicatie voor bijwerkingen kan zorgen en je zult voor jezelf de afweging moeten nemen of je dat ook wilt gebruiken.

Om je op weg te helpen naar een pijnloos leven hebben we enkele tips voor je die kunnen helpen de pijn te verhelpen of op zijn minst te verzachten.

 

Epsom Zout en magnesiumchloride 

Een klassiek middel tegen spier- of gewrichtspijn is het nemen van een ontspannend bad met Epsom zout en magnesiumchloride. Epsom zout en magnesiumchloride zijn rijk aan magnesium en sulfaten en worden makkelijk door je huid opgenomen om snel verlichting te bieden. Deze zouten helpen:

Ontstekingen verminderen

Het lichaam te ontspannen

Spierspasmen verminderen 

Voeg twee kopjes zout toe aan warm badwater en neem een ontspannend bad zodat je lichaam tot rust komt en de zouten en mineralen goed op kan nemen.

 

Warm en koud

Voor onmiddellijke verlichting van gewrichtspijn kan je een warme en koude benadering proberen om de pijn te verminderen. Breng gedurende twintig minuten een warm gelpakket aan op het aangetaste gebied. Na het warme gelpakket neem je een koud ijszak die je twintig minuten lang op de zere plek legt. Als je de kou van ijs niet kunt verdragen laat het dan ontdooien terwijl je het warme gelpakket toepast.

Zelfs een licht gekoeld pakje zal verlichting brengen in een pijnlijk en stijf gebied. Probeer elke dag ijs of warmte aan te brengen voor minimaal 15 minuten. Houd het gebied hoog als de zwelling erg is om vochtretentie te verminderen.

 

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Voldoende lichaamsbeweging is de sleutel tot minder gewrichtspijn. Het zal je lichaam soepel houden en spieren versterken zodat je gewrichten beter in balans zijn.

Stijve spieren als gevolg van inactiviteit kan gewrichtspijn veroorzaken of aandoeningen zoals artritis verergeren. Spanning in de beenspieren kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor extra spanning op de knieën en heupen. Zwakke spieren dragen bij aan instabiliteit en een hoger risico op verwondingen of compensaties. 

Regelmatig sporten of bewegen kan helpen bij: 

Verminderen van pijn

Aangetaste gewrichten en spieren versterken en strekken

Verbeteren van de bloedsomloop

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat hoe sterker je spieren en gewrichten worden, hoe groter de kans dat je actief blijft zonder pijn te lijden. Dit is belangrijk om gewichtstoename te voorkomen die druk kan uitoefenen op pijnlijke gewrichten. 

Enkele van de beste low-impact oefeningen voor mensen met gewrichtspijn zijn: 

Zwemmen

Wateraerobic

Fietsen

Wandelen 

Yoga 

Wat je ook doet, blijf in beweging. Ook al kan je door de pijn niet veel, stilzitten zal het probleem meestal alleen maar verergeren!

 

Probeer af te vallen als je te zwaar bent

Als je te zwaar bent dan belast dit je gewrichten en botten onnodig. Als je last hebt van gewrichtspijn dan kan overgewicht in het geval van osteoporose ook de botafbraak versnellen. Zelfs het afvallen van slechts een paar kilo kan de pijn verlichten en toekomstige problemen voorkomen.

Eet gezond, doe aan vasten en beweeg dagelijks om de extra kilo’s kwijt te raken.

 

Voedingspatroon aanpassen

De gemakkelijkste manier om pijn op de lange termijn te voorkomen is een verandering van je voedingspatroon. Chronische ontstekingen in het lichaam veroorzaken zwakte en zullen uiteindelijk leiden tot weefseldegeneratie. Door een ontstekingsremmend dieet te volgen zal gewrichts- en bot pijn veroorzaakt door ontsteking en zwelling kunnen verminderen.

Omega-3-vetzuren die worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals vis, chiazaden en walnoten zijn geweldig om ontstekingen in het lichaam helpen te verminderen. 

Verse groenten en fruit zitten boordevol antioxidanten die de effecten van veroudering tegengaan. 

Probeer daarnaast bewerkte voedingsmiddelen, transvetten en toegevoegde suikers te beperken of zelfs helemaal te verwijderen uit je voedingspatroon. Juist deze stoffen kunnen ernstige ontstekingen in het lichaam veroorzaken.

 

Supplementen

Collageen is het eiwit dat in je lichaam wordt aangetroffen en helpt bij het opbouwen van gewrichten en het sterk houden van bindweefsel. Collageen bevat 19 verschillende aminozuren die een belangrijke rol spelen voor zowel mentale als fysieke gezondheid.

Collageen werkt als een soort natuurlijke lijm in je lichaam en het hou je gewrichten bij elkaar. 

Collageen heeft vele voordelen zoals:

Verminderen van artritissymptomen

Ondersteunen van een gezonde spiergroei

Stimuleren van energie 

Genezen van de wanden van de slagaders en het spijsverteringskanaal

Helpen herstellen van trainingen en letsel

Enkele van de belangrijkste voedingsbronnen van collageen zijn voedingsmiddelen met een zeer hoog eiwitgehalte zoals:

Kip

Rundvlees

Vis

Eierschaalmembranen

Collageen is ook te vinden in supplementvorm zoals in collageen-eiwitpoeders of op natuurlijke wijze verkregen door het eten van echte bottenbouillon.

 

Ontstekingsremmende kruiden 

Kruiden zoals gember, kurkuma en boswellia zijn geweldig voor het verminderen van ontstekingen door het hele lichaam. Je kunt ze als supplement innemen om een meer geconcentreerde dosering te verkrijgen of verwerken in een gerecht tijdens het koken.

 

Proteolytische enzymen 

Een goed alternatief voor aspirine is het nemen van proteolytische enzymen. In verschillende onderzoeken hebben atleten of mensen met gewrichtspijn de hersteltijd soms met wel 50 procent kunnen verkorten door proteolytische enzymsupplementen te nemen. Bromelaïne is een type proteolytisch enzym dat in de kern van ananas wordt aangetroffen en waarvan een extract is gemaakt waarvan is aangetoond dat het zwelling en oorzaken van pijn vermindert. Enzymen zijn belangrijk bij het verteren van eiwitten die nodig zijn om beschadigd weefsel te herstellen. 

 

Essentiële vetzuren 

Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor het hele lichaam. Ze helpen namelijk ontstekingen  bestrijden. Goede bronnen van omega 3 vetzuren zijn:

In het wild gevangen zalm, sardines en makreel

Gras gevoerd rundvlees 

Walnoten

Lijnzaad

Chiazaad 

 

Teveel aan ijzer

Een teveel aan ijzer kan een oorzaak zijn van artritis. Je lichaam heeft geen mechanisme om overtollig ijzer kwijt te raken en te veel ijzer in het lichaam is giftig. Laat daarom je waardes controleren bij de huisarts op een teveel aan ijzer als je last hebt van artritis. 

Remedies voor ijzerstapeling:

 • Fytinezuur – inositolhexafosfaat IP6

 • Groene thee

 • Koriander

 • Quercetine

 

Elektrolyten 

Je hebt elektrolyten nodig om spierpijn te verminderen, vochtretentie onder controle te houden en te helpen bij ontgifting. Ze kunnen het lichaam ook helpen ontstekingen te bestrijden door water en voedingsstoffen in de lichaamscellen te brengen. Kalium helpt bij het wegspoelen van afval en andere gifstoffen uit de cellen van je lichaam. Daarom kan een laag kaliumgehalte  gewrichtspijn en zwelling veroorzaken. 

Voeding met veel elektrolyten zijn:

Bladgroenten

Zoete aardappelen 

Bananen

Avocado’s 

Kokoswater 

 

CBD

CBD is een afkorting van cannabidiol en dit word als supplement veel gebruikt bij reuma, artristis en andere vormen van chronische gewrichtspijn. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden om te kijken welke dosering het meest effectief is. 

 

Vitamine D en calcium

Het is algemeen bekend dat je botten en tanden calcium nodig hebben maar je lichaam kan het mineraal niet op natuurlijke wijze produceren. Daarom moet je het via voedsel opnemen. Natuurlijke bronnen van calcium zijn:

Donkere bladgroenten

Zuivelproducten  

Peulvruchten

Amandelen

Als je ervoor kiest om een supplement te nemen, zorg er dan voor dat het ook vitamine D bevat want dit is nodig zodat je lichaam daadwerkelijk calcium op kan nemen.

Vitamine D

Het lichaam kan niet genoeg calcium opnemen zonder voldoende vitamine D. Een goede bron van vitamine D is:

Zonlicht

Eieren

Vis

Zoek bij het kiezen van een supplement naar vitamine D3. Dit is namelijk dezelfde vorm  die wordt verkregen door blootstelling aan de zon.

 

Boor

Boor word ook wel borium genoemd en dit is een spoorelement waar je slechts kleine hoeveelheden voor nodig hebt. Het schijnt één van de beste mineralen te zijn voor pijnlijke gewrichten en met name bij artritis. Wat doet boor precies?

Is ontstekingsremmend

Is betrokken bij het metabolisme van vitamine D

Is ook goed voor postmenopauze omdat het oestrogeen en testosteron verhoogt

Kan helpen de botmassa te behouden bij osteoporose en osteopenie

Helpt bij de opname van calcium en magnesium

Je vind boor in:

Noten

Zaden

Aardappelen

Avocado

Wortelen

 

Glucosamine 

Glucosamine is van nature aanwezig in kraakbeen. Een goede manier om glucosamine op natuurlijke wijze binnen te krijgen is door een bottenbouillon te drinken. Als je kiest voor een supplement dan is vloeistof makkelijker door je lichaam op te nemen dan poedervorm.

SAMe 

Dit molecuul helpt bij het bouwen van sterke gewrichten door zwavel aan het kraakbeen af te geven. Onderzoeken suggereren dat het een vergelijkbaar effect heeft als aspirine of ibuprofen voor het verlichten van pijn. Er is geen natuurlijke voedselbron van SAMe en daarom is een supplement de oplossing hiervoor. Zoek naar een supplement met het label butaandisulfonaat aangezien dit de meest stabiele vorm is.

 

Groeihormoon

Dit is een natuurlijk hormoon dat je lichaam aanmaakt met eiwitten en collageen. Het herstelt spieren, pezen, ligamenten en botten. Het wordt geactiveerd door:

Slaap

Lichamelijke beweging

Matig eiwit consumptie

Periodiek vasten

Biest

Tips:

1) Vermijd plantaardige oliën die ontstekingen veroorzaken of verergeren. Een beter alternatief is kokosnootolie, olijfolie en roomboter

2) Zorg dat je extra veel omega 3 vetzuren binnen krijgt. Het zit veel in vette wild gevangen vis, schaaldieren en levertraan

3) Als je last hebt van overgewicht dan is het belangrijk om dit extra gewicht kwijt te raken

4) Eet gevarieerd en gezond. Vermijd suikers en transvetten en beweeg iedere dag minimaal een uur. Zorg daarnaast dat je stress zoveel mogelijk vermijd en minimaal 8 uur per nacht slaapt

5) Er zijn veel verschillende supplementen op de markt die kunnen helpen bij gewrichtspijn en deze zijn vaak het proberen waard!

Tot slot

Gewrichtspijn stond centraal in dit artikel. Op welke manier heb jij last van gewrichtspijn? En wat doe je om de pijn tegen te gaan? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Hoeveel omega 3 per dag?

Hoeveel calcium per dag?

Wat is kurkuma?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *