gevoelige borsten
Expert: Jaap Gerrijts | 29 september 2023 | Leestijd: 8 minuten

Gevoelige borsten

Gevoelige borsten zijn een veelvoorkomend verschijnsel bij vrouwen. De oorzaak kan liggen in een hormonale verandering, zwangerschap, borstvoeding of menstruatie. Gevoelige borsten kunnen pijnlijk, gespannen, zwaar of gezwollen aanvoelen. Het is meestal niet ernstig, maar kan wel hinderlijk zijn.

Waarom heb je gevoelige borsten? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we wat je moet doen als je gevoelige borsten hebt en in de overgang zit. Lees je mee?!

Ongeveer 70% van de vrouwen heeft in haar leven ooit last van gevoelige borsten

Gevoelige borsten

Gevoelige borsten komen vaak voor bij vrouwen waarbij ze soms zijn opgezwollen en gespannen en gevoelig aanvoelen. Het kan meerdere oorzaken hebben zoals menstruatie, schommelingen in je hormonen, overgang, zwangerschap, puberteit, stress of borstkanker.

In sommige gevallen is er een gemakkelijk te corrigeren oorzaak, maar veel artsen zijn zich daar niet van bewust. Een veel voorkomend tekort kan namelijk leiden tot gevoelige of zelfs pijn in de borsten die de dagelijkse activiteiten ernstig kunnen verstoren. Het corrigeren van dit veel voorkomende tekort kan deze ergernis volledig verlichten en het lichaam ook op andere manieren helpen. De oplossing is een jodium supplement van 3 tot 6 milligram per dag. Het kan je lichaam helpen de gevoeligheid en pijn weg te nemen door het eventuele tekort aan te vullen op een simpele manier.

 

 

”Gezond weefsel dat knobbelachtig aanvoelt”

Fibrocystische borsten

Er zijn veel vrouwen die fibrocystische borsten hebben waarbij gezond borstweefsel knobbelachtig aanvoelt en soms pijnlijk kan zijn. Men weet nog steeds de exacte oorzaak hiervan niet maar men vermoed dat de hormonen hier een grote rol bij spelen. 

Wat zijn de klachten bij fibrocystische borsten? De meeste vrouwen met fibrocystische borsten hebben last van zwelling en pijn van de borsten en soms ook pijn onder de oksel. Ze kunnen ook zwaarder aanvoelen, gevoelig zin en soms een tepelafscheiding hebben waardoor er donkerbruine of groen vocht uit de tepels komt. In sommige gevallen krijgen vrouwen er last van tijdens de overgang en verdwijnt het weer als deze voorbij is. Vaak denken vrouwen dat ze borstkanker hebben maar dit is gelukkig niet het geval.

Als je last hebt van knobbeltjes in je borst dan is het enorm belangrijk om het door een arts te laten nakijken om borstkanker uit te sluiten.

Wat is de behandeling bij fibrocystische borsten?

Als je er weinig last van hebt dan is een behandeling vaak niet nodig. In sommige gevallen stelt een arts hormoontherapie voor of medicatie in de vorm van pijnstillers of een topische gel die de pijn en gevoeligheid kan helpen verminderen.

Supplementen bij fibrocystische borsten kunnen in sommige gevallen ook helpen. Men heeft veel succes gehad bij het toedienen van extra vitamine B6 en teunisbloemolie. Men vermoed omdat dit te maken heeft met het effect op de hormoonhuishouding.

 

 

”Schommelende hormoonspiegels zorgen voor verschillende klachten”

Gevoelige borsten in de overgang

De overgang is een periode waarbij het lichaam een verandering doorgaat en dit kan er soms voor zorgen dat de borsten gevoelig worden. 

Doordat de hormonen in je lichaam veranderen kan het klierweefsel in je borsten extra gevoelig worden. Dit komt door zwellingen in het klierweefsel wat weer spanning op de borst veroorzaakt. In sommige gevallen raken de melkgangetjes door de zwelling verstopt en hierdoor kunnen er cysten ontstaan.

Ook na de overgang kunnen de borsten wat groter worden omdat er meer vet ontwikkeld waardoor de borsten groeien. Dit komt door een dalende oestrogeenspiegel. Na de overgang zie je dat het klierweefsel dat normaal gesproken gebruikt word om melk te maken nu sterk aan het afnemen is. 

Wat kan je doen aan gevoelige borsten tijdens de overgang?

Ondersteunende beha

Investeer in goed passende ondersteunende beha’s die voldoende ondersteuning kunnen bieden en de borstbeweging minimaliseren zodat ongemak wordt verminderd.

Hydrateren

Breng een zachte, hypoallergene vocht inbrengende crème aan op je borsten om je huid gehydrateerd te houden en droogheid en jeuk te verminderen.

Vermijd warme douches

Heet water kan de gevoeligheid van je borsten verergeren. Kies voor lauw of koud water tijdens het douchen om ongemak en gevoeligheid te minimaliseren.

Beperk cafeïne

Verminder je cafeïne inname omdat dit kan bijdragen aan gevoelige borsten.

Evenwichtige voeding

Eet een gebalanceerd voedingspatroon dat rijk is aan fruit, groenten, vis en gezonde vetten. Sommige vrouwen merken dat het verminderen van de inname van bewerkte voedingsmiddelen kan helpen de gevoeligheid van de borsten onder controle te houden.

Blijf gehydrateerd

Drink veel water om gehydrateerd te blijven. Uitdroging kan het ongemak in de borsten verergeren.

Behoud een gezond gewicht

Als je overgewicht hebt dan kan afvallen met de juiste voeding en regelmatige lichaamsbeweging de gevoeligheid van de borsten helpen verminderen. Dit komt omdat overtollig lichaamsvet kan bijdragen aan hormonale schommelingen.

Teunisbloemolie

Sommige vrouwen vinden verlichting van gevoelige borsten door supplementen met teunisbloemolie te nemen. 

Stress

Focus op stress verminderende technieken zoals diep ademhalen, meditatie, yoga, massage, sauna, slaap en voldoende lichaamsbeweging. Stress kan namelijk menopauzeklachten verergeren.

Regelmatige lichaamsbeweging

Neem deel aan regelmatige fysieke activiteit om hormonale schommelingen te helpen reguleren en het algehele welzijn te verbeteren. Oefeningen met een lage impact, zoals wandelen, zwemmen of fietsen kunnen bijzonder nuttig zijn.

Massage

Het zachtjes masseren van het borstgedeelte met een milde, geurvrije vocht inbrengende crème of olie kan enige verlichting van ongemak bieden.

Koele kompressen

Het gedurende korte tijd aanbrengen van een koel kompres op het borstgebied kan ontstekingen en ongemak helpen verminderen.

* Houd er rekening mee dat de gevoeligheid van de borsten van persoon tot persoon kan verschillen en wat voor de één werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. 

Gevoelige borsten voor de menstruatie

Wist je dat één van de meest voorkomende klachten voor de menstruatie gevoelige borsten is? Deze klachten treden meestal 7 tot 14 dagen voor de menstruatie op en gaan weer over nadat de menstruatie begint of weer voorbij is. Deze klachten zijn vaak een teken van een voedingstekort of hormonen die uit balans zijn geraakt.

Als je teveel oestrogeen aanmaakt dan kan dit zelfs pijn veroorzaken in je borsten die gepaard gaan met zwelling en gevoelige tepels. Als je een teveel hebt aan oestrogeen, of een te laag progesteron gehalte dan neemt de pijn en gevoeligheid in de borsten vaak toe.

Wat kan ik doen aan gevoelige borsten voor de menstruatie? Er zijn een paar dingen die je kunt doen om een teveel aan oestrogeen te verminderen.

1) Houd je bloedsuikerspiegel stabiel

2) Vermijd stress zoveel mogelijk

3) Verminder de hormoon verstorende stoffen die je binnen krijgt

4) Zorg dat je lever goed werkt zodat deze een teveel aan oestrogeen kan afbreken

 

 

”Gevoelige borsten komen vaak voor bij menstruatie”

Gevoelige borsten na de menstruatie

Gevoelige borsten zijn vaak het ergst voor en na de menstruatie. Soms kunnen de klachten zelfs weken aanhouden. Je merkt dit aan gevoelige borsten en een beha die niet lekker zit of irriteert. Het houdt vaak verband met hormonale veranderingen die optreden tijdens de menstruatiecyclus en hier kun je vaak niets aan doen. 

Hoe zit dit precies?

Hormonen en met name oestrogeen en progesteron spelen een belangrijke rol bij de gevoeligheid van je borsten. Je hormoonspiegels veranderen tijdens de menstruatiecyclus en sommige vrouwen kunnen daardoor gevoelige borsten krijgen.

Na de menstruatie beginnen de oestrogeen- en progesteronspiegels weer te stijgen terwijl je lichaam zich voorbereidt op de ovulatie. Deze toename van hormonen kan ervoor zorgen dat borstweefsel gevoeliger wordt.

Hormonale schommelingen kunnen ook leiden tot vochtretentie waardoor het borstweefsel opzwelt en gevoeliger wordt. De borstklieren en kanalen in je borsten reageren zeer goed op hormonale veranderingen. Dit reactievermogen kan tijdens bepaalde fasen van de menstruatiecyclus leiden tot gevoelige borsten.

Sommige vrouwen hebben regelmatig last van gevoelige borsten als een normaal onderdeel van hun menstruatiecyclus, en dit kan van maand tot maand variëren.

Wat kan je doen om gevoelige borsten na de menstruatie te beheersen?

Ondersteunende beha

Draag een goed passende en ondersteunende beha. Doe dit vooral op momenten dat je last hebt van gevoelige borsten. Een sportbeha of eentje met extra ondersteuning kan nuttig zijn.

Vermijd cafeïne

Het verminderen van de cafeïne inname kan de gevoelige borsten helpen verminderen omdat cafeïne soms het ongemak in de borsten kan verergeren.

Veranderingen in het eetpatroon

Sommige vrouwen merken dat het verminderen van hun inname van bewerkte voedingsmiddelen kan helpen de gevoeligheid van de borsten onder controle te houden.

Koud kompres

Het gedurende korte tijd aanbrengen van een koud kompres op je borsten kan verlichting bieden.

Stress

Stress verminderende technieken zoals diep ademhalen, meditatie, yoga, massage of sauna kan gevoelige borsten helpen verminderen. 

* Als de gevoelige borsten ernstig of aanhoudend zijn, overweeg dan om met je arts te praten over je hormoonbalans.

 

 

”Veranderingen in de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron”

Gevoelige borsten tijdens de zwangerschap

Gevoelige borsten tijdens de zwangerschap komen vaak één à twee weken na de bevruchting voor. Voor sommige vrouwen is gevoeligheid van de borsten één van de eerste tekenen van zwangerschap die zelfs vóór een gemiste menstruatie optreedt.

Dit komt doordat je lichaam veranderingen ondervind in de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen bereiden de borsten voor op de melkproductie waardoor een verhoogde bloedstroom en veranderingen in het borstweefsel ontstaan. Dit zorgt ervoor dat de klieren in de borsten opzwellen. De borsten kunnen ook zwaarder aanvoelen, groter worden en gevoeliger zijn voor aanrakingen wat vaak vervelend is. Een verhoogde bloedtoevoer naar het borstweefsel kan er ook voor zorgen dat de borsten gevoeliger en soms zelfs tintelend aanvoelen.

Sommige moeders in spe hebben tijdens de hele zwangerschap pijnlijke en/of gevoelige borsten maar bij de meesten verdwijnt het na het eerste trimester.

Wat kan je doen aan gevoelige borsten tijdens de zwangerschap?

1) Wees voorzichtig bij het wassen van je borsten en gebruik een milde en geurvrije zeep om huidirritatie te voorkomen.

2) Heet water kan ook de gevoeligheid van je borsten verergeren. Gebruik daarom lauw water tijdens het douchen of baden.

3) Gebruik een hypoallergene, geurvrije vocht inbrengende crème aan om je huid van je borsten gehydrateerd te houden en droogheid en jeuk te verminderen.

4) Als je het ongemakkelijk vindt om op je buik of zij te slapen, overweeg dan om extra kussens te gebruiken om je borsten te ondersteunen en de druk te verminderen.

5) Een zwangerschaps- of kraamkussen kan ondersteuning en comfort bieden tijdens het slapen.

6) Zorg voor een uitgebalanceerd eetpatroon zodat je alle vitamines, mineralen en sporenelementen binnen krijgt zoals jodium en foliumzuur. Dit kan de algehele gezondheid van je lichaam en borsten ondersteunen.

7) Schakel prenatale zorg in en ga regelmatig op controle bij een arts, gynaecoloog of verloskundige. Bespreek eventuele borstveranderingen of problemen met hen.

8) Drink voldoende en vermijd stress zoveel mogelijk.

9) Draag comfortabele kleding en kies beha’s en kleding gemaakt van zachte, ademende stoffen zoals katoen om wrijving en irritatie te verminderen.

 

 

”Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker”

Gevoelige borsten en borstkanker

Gevoelige borsten komt vaak voor bij vrouwen en wordt doorgaans niet geassocieerd met borstkanker. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat borstkanker zich op verschillende manieren kan manifesteren en veranderingen in de gezondheid van de borsten mogen daarom nooit worden genegeerd. 

Borstkanker kan verschillende symptomen vertonen en hoewel gevoeligheid van de borsten geen typische indicator is kunnen andere symptomen zijn:

Knobbeltje

Een knobbeltje in je borst is één van de meest voorkomende tekenen van borstkanker. Het kan hard, onregelmatig van vorm en pijnloos aanvoelen.

Verandering van de tepel

Veranderingen van de tepel zoals ingetrokken tepel, afscheiding zoals bloed of vocht, schilfertjes, zwelling of roodheid kunnen zorgwekkend zijn.

Veranderingen in de borsthuid

Roodheid, kuiltjes, rimpelingen of het verschijnen van een sinaasappelschil textuur op de borsthuid kunnen tekenen zijn van borstkanker.

Onverklaarde pijn

Aanhoudende en onverklaarde borstpijn die niet correleert met de menstruatiecyclus of letsel moet altijd worden nagekeken door een arts.

Veranderingen in borstomvang of -vorm

Plotselinge veranderingen in borstomvang of -vorm moeten worden onderzocht door een arts.

* Het is belangrijk om te onthouden dat de meeste borstveranderingen geen kanker zijn maar dat nieuwe of ongebruikelijke borstsymptomen altijd met een arts moeten worden besproken. Als je enige borstveranderingen opmerkt, maak dan een afspraak met je arts voor een klinisch borstonderzoek. 

Vroege detectie van borstkanker kan de behandelingsresultaten aanzienlijk verbeteren. Regelmatige zelfonderzoek van je borsten is enorm belangrijk om de gezondheid van je borsten te behouden en mogelijke problemen vroegtijdig te ontdekken en op te lossen.

 

 

”Stress is de oorzaak van veel lichamelijke en geestelijke klachten”

Gevoelige borsten en stress

Gevoelige borsten kunnen soms in verband worden gebracht met stress, hoewel het op zichzelf geen veel voorkomend symptoom is. Stress kan verschillende delen van je lichaam beïnvloeden en de hormonale veranderingen die door stress worden veroorzaakt kunnen bij sommige mensen gevoelige borsten veroorzaken. 

Door stress kan het ook voorkomen dat je je borstspieren overmatig aanspant. Hierdoor kunnen je borsten ook pijnlijk of gevoelig worden. Deze spierpijn die daardoor ontstaat kan lang aanhouden en vooral als de stressfactor niet wordt weggenomen.

De pijnlijke en/of gevoelige borsten kunnen op hun beurt ook weer stress veroorzaken. Als je je zorgen maakt over de oorzaak dan veroorzaakt dit spanning en stress in je lijf. De meeste vrouwen zijn in hun achterhoofd bang voor borstkanker en dit is logisch want daar moet je toch aan denken. Dit is heel normaal want borstkanker komt helaas regelmatig voor. Een goede manier om deze stress te verminderen is door een onderzoek door een arts te laten doen zodat je zeker weet dat je geen borstkanker hebt.

Tips voor het omgaan met stress gerelateerde borstgevoeligheid:

Verminderen van stress

Neem deel aan stress verminderende technieken zoals diepe ademhaling, meditatie, mindfulness, yoga of progressieve spierontspanning om stress te helpen beheersen.

Dagelijkse lichaamsbeweging

Lichamelijke activiteit kan je helpen stress te verminderen en het algehele welzijn te bevorderen. Beweging zoals wandelen, fietsen, zwemmen of yoga kunnen bijzonder nuttig zijn. 

Voldoende slaap

Zorg ervoor dat je voldoende rustgevende slaap krijgt aangezien een gebrek aan slaap kan bijdragen aan stress en een verhoogde gevoeligheid geeft hiervoor.

Voeding

Zorg voor een uitgebalanceerd eetpatroon met een verscheidenheid aan voedingsstoffen. Door gezond te eten kan je lichaam beter omgaan met stress. Zorg er ook voor dat je voldoende magnesium binnen krijgt en eventueel een supplement aanschaft om er zeker van te zijn dat je er voldoende van binnen krijgt.

Beperk stimulerende middelen

Verminder de inname van cafeïne en alcohol omdat deze stoffen de stress kunnen verergeren en daarmee het gevoel in je borsten kunnen beïnvloeden.

Water

Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven omdat uitdroging lichamelijk ongemak kan verergeren.

 

* Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel stress verschillende aspecten van je gezondheid kan beïnvloeden, het minder waarschijnlijk is dat dit de enige oorzaak van gevoelige borsten is. Als de gevoeligheid of het ongemak van je borsten aanhoudt of gepaard gaat met andere zorgwekkende symptomen, raadpleeg dan altijd een arts om eventuele onderliggende medische problemen uit te sluiten.

 

 

 

”In de puberteit kunnen je borsten wat gevoeliger worden”

Gevoelige borsten in de puberteit

Gevoelige borsten tijdens de puberteit is een veel voorkomend en normaal verschijnsel. De puberteit is een periode van grote hormonale veranderingen en deze schommelingen kunnen leiden tot verschillende lichamelijke en emotionele veranderingen zoals borstontwikkeling en gevoeligheid. 

Tijdens de puberteit begint je lichaam hogere niveaus van oestrogeen en progesteron te produceren wat de belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen zijn. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van je borsten en kunnen leiden tot gevoelige borsten.

Je borsten ondergaan een grote ontwikkeling tijdens de puberteit wat gepaard gaat met de groei van klierweefsel en de vorming van melkkanalen. Deze groei kan ervoor zorgen dat je borsten zacht, gevoelig of pijnlijk aanvoelen.

Deze periode is een sterk geïndividualiseerd proces en de timing en omvang van de ontwikkeling van borsten kan bij meisjes sterk variëren. Sommigen kunnen eerder in de puberteit gevoelige borsten ervaren terwijl anderen dit later merken.

Gevoelige borsten tijdens de puberteit zijn meestal tijdelijk. Naarmate jee borsten zich blijven ontwikkelen en de hormonale schommelingen zich stabiliseren, neemt de gevoeligheid meestal af.

Wat kan ik doen aan gevoelige borsten tijdens de puberteit?

Als gevoelige borsten ongemakkelijk zijn dan kan het dragen van een goed passende en ondersteunende beha het ongemak helpen verlichten en ondersteuning bieden aan je groeiende borsten.

Communicatie

Het is enorm belangrijk voor meisjes die de puberteit doormaken om open en ondersteunende communicatie te hebben met een vertrouwd persoon zoals een ouder of arts die begeleiding kan bieden en vragen kan beantwoorden over de fysieke en emotionele veranderingen die met de puberteit gepaard gaan.

Professionele begeleiding

Als de gevoelige borsten ernstig of aanhoudend zijn of gepaard gaan met andere zorgwekkende symptomen dan is het een goed idee om een arts te raadplegen. Hoewel gevoelige borsten tijdens de puberteit meestal normaal zijn, kan een arts onderliggende problemen uitsluiten.

 

* Het is belangrijk om te onthouden dat de ontwikkeling en gevoeligheid van borsten een natuurlijk onderdeel zijn van het groeiproces tijdens de puberteit. De meeste meisjes zullen tot op zekere hoogte last hebben van gevoelige borsten en dit is doorgaans niets om je zorgen over te maken. Als jij of je kind zich echter zorgen maakt of als de gevoeligheid aanhoudt of ernstig wordt, aarzel dan niet om advies in te winnen bij een arts voor geruststelling en passende zorg.

Tips:

1) Voer regelmatig onderzoek uit op je borsten om vertrouwd te raken met hoe je borsten normaal aanvoelen. Hierdoor kun je eventuele ongebruikelijke veranderingen of sensaties gemakkelijker identificeren

2) Draag een goede beha die ondersteund en comfortabel zit. Kies bij voorkeur een beha uit met zachte en ademende stoffen zoals katoen en vermijd een beugelbeha

3) Zorg dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt zoals vitamine B, E, D en magnesium 

4) Vermijd stress, doe aan lichaamsbeweging, val af als dit nodig is en vergeet niet om een afspraak te maken bij een arts als je twijfelt of de problemen en klachten aanhouden

Pijn in de borsten is een verschijnsel dat spontaan kan ontstaan en verdwijnen

Tot slot

Gevoelige borsten stonden centraal in dit artikel. Heb jij weleens last van gevoelige of pijnlijke borsten? En op welk moment heb je daar last van? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Droge lippen

Rode vlekken op de huid

Opvliegers

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *