Gelatine word veel gebruikt vanwege de vele aminozuren en voedingsstoffen die het bevat. De stof is veel onderzocht en hier zijn interessante feiten uit gekomen. Wij hebben de verschillende voordelen van gelatine voor je op een rij gezet zodat je precies weet waar het gunstig voor kan zijn.
Verbetert de spijsvertering en de gezondheid van de darmen
Gelatine is net als collageen gunstig voor het voorkomen van darmbeschadiging en het verbeteren van de bekleding van het spijsverteringskanaal. Dit zorgt ervoor dat permeabiliteit en het lekkende darmsyndroom kan worden voorkomen.
De darmwand is één van de belangrijkste verdedigingslinies van je lichaam omdat het deeltjes van voedsel, bacteriën en gist binnen het spijsverteringsstelsel houdt. Daarnaast zorgt het ervoor dat het lekkage naar de bloedbaan voorkomt wat heftige ontstekingen kan veroorzaken.
Gelatine kan ervoor zorgen dat je voldoende maagzuursecretie aanmaakt die nodig is voor een goede spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Glycine wat in gelatine zit is belangrijk voor het herstel van een gezond slijmvlies in de maag en voor het vergemakkelijken van de balans van spijsverteringsenzymen en maagzuur.
Als je niet de juiste hoeveelheid enzymen en maagzuur aanmaakt dan kun je verschillende spijsverteringsproblemen krijgen zoals:
• Een opgeblazen gevoel
• Slechte spijsvertering
• Tekorten aan voedingsstoffen
• Zure oprispingen
• Bloedarmoede
Oudere mensen hebben vaker last van spijsverteringsproblemen omdat vitale spijsverteringssappen afnemen tijdens het verouderingsproces en dit kan erger worden door verhoogde stress.
Gelatine is in staat om water en vloeistoffen op te nemen en dit kan helpen bij het voorkomen van vochtretentie en een opgeblazen maag terwijl constipatie wordt verbeterd.
Beschermt de gewrichten en vermindert gewrichtspijn
Collageen en gelatine worden veel ingezet om de symptomen van artrose en reumatoïde artritis te verlichten. Artrose komt vaak voor bij oudere mensen en wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak van gewrichtspijn. Naarmate mensen ouder worden hebben ze de neiging om meer stijfheid, pijn en beperkte mobiliteit te ontwikkelen die na verloop van tijd erger kan worden. Dit komt omdat collageen in het lichaam blijft afbreken en eroderen.
Gelatine en collageen helpen chronische ontstekingsreacties te vertragen wat pijn vermindert en progressieve ziekten kan stoppen die leiden tot problemen in de gewrichten zoals degeneratieve gewrichtsaandoeningen.
Onderzoek laat zien dat mensen met artrose, gewrichtspijn, osteoporose en inspannings gerelateerde pijn of verwondingen allemaal baat kunnen hebben bij suppletie met gelatine. In onderzoeken hebben mensen die gelatine gebruiken:
• Minder pijn in de gewrichten
• Minder pijn in de spieren
• Minder ontstekingen
• Beter lichamelijk herstel
• Verbeterde atletische vaardigheden
Verbetert de gezondheid van de huid
Het eten van gelatine kan je uiterlijk helpen verbeteren dankzij de positieve effecten op de gezondheid van de huid en cellulaire verjonging.
Collageen wordt beschouwd als een primaire bouwsteen voor de huid en is belangrijk voor een jeugdige en gezonde uitstraling.
Gelatine is belangrijk voor het proces van vernieuwing van huidcellen en kan ook helpen bij het blokkeren van schade door UV licht. Dit zorgt ervoor dat je wordt beschermd tegen schade door vrije radicalen, rimpels en mogelijk zelfs bepaalde soorten kanker.
Eén van de redenen waarom we tekenen van veroudering ontwikkelen is vanwege de uitputting van collageen in het lichaam. Dit proces begint meestal als we in de twintig of begin dertig zijn en blijft alleen maar versnellen. Naarmate we collageen blijven verliezen kunnen we cellulitis, een losse huid en fijne lijntjes ontwikkelen doordat de huid haar stevigheid verliest.
Hoe ouder we worden en hoe meer ons lichaam te verduren heeft. Als we ouder worden kunnen we extra collageen gebruiken om de effecten van omgevingsstress waar we allemaal mee te maken hebben te bestrijden. Meer gelatine consumeren helpt nieuw en niet-gefragmenteerd collageen te stimuleren. Je kunt gelatine niet alleen gebruiken om de duurzaamheid van de huid te herstellen maar ook om sterk haar, nagels en tanden te behouden.
Verbetert je humeur en cognitieve vaardigheden
Het aminozuur glycine is een belangrijk onderdeel van gelatine en wordt beschouwd als een remmende neurotransmitter. Dit betekent dat het op dezelfde manier werkt als sommige antidepressiva, alleen zonder de vele complicaties en bijwerkingen.
Mensen gebruiken glycine en andere vormen van aminozuurtherapie om op natuurlijke wijze mentale helderheid en kalmte te stimuleren. Dit is mogelijk omdat bepaalde aminozuren helpen om “stresshormonen” zoals noradrenaline te verlagen en “gelukkige hormonen” zoals GABA te verhogen.
Wist je dat ongeveer de helft van de remmende synapsen in je ruggenmerg glycine gebruikt? Onderzoek laat zien dat wanneer glycine niet goed wordt gemetaboliseerd het kan leiden tot een verhoogd risico op ontwikkelingsproblemen, lusteloosheid, toevallen en intellectuele stoornis.
Helpt bij het slapen
Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat gelatine mensen kan helpen die moeite hebben met inslapen, niet kunnen slapen of die in het algemeen slecht slapen. Bij deze onderzoeken gebruikten de mensen drie gram gelatine voor het slapen gaan.
Onderzoekers onderzochten de effecten van gelatine op de subjectieve slaapkwaliteit en ontdekten dat het de volgende punten kon verbeteren:
• Cognitieve functies overdag
• Vermoeidheid overdag
• Slaapkwaliteit en de slaapefficiëntie
• Tijd verkortte die nodig was om in slaap te vallen
• REM slaap
Behoud van sterke botten
Het skelet heeft een constante aanvoer van voedingsstoffen nodig om zijn dichtheid en kracht te behouden. Gelatine is rijk aan voedingsstoffen zoals:
• Magnesium
• Calcium
• Silicium
• Fosfor
• Zwavel
Deze stoffen helpen bij het vormen van botten en het voorkomen van breuken of verlies van dichtheid. Deze voedingsstoffen zijn ook gunstig voor botgenezing.
Onderzoekers denken nu dat gelatine en collageenhydrolysaat kan werken als een veilig en therapeutisch middel voor de behandeling van artrose en osteoporose. Ook bij langdurig gebruik bij chronische aandoeningen is het veilig bevonden.
Helpt de gezondheid van het hart te behouden
Eén van de belangrijkste functies die gelatine in het lichaam heeft is het neutraliseren van chemische verbindingen die we verkrijgen door vlees te eten. Dierlijke producten zoals kip, rundvlees, kalkoen en eieren bevatten een type aminozuur dat methionine wordt genoemd.
Hoewel methionine een aantal belangrijke rollen in het lichaam heeft, verhoogt het ook het risico op hartproblemen en andere aandoeningen omdat het de hoeveelheid homocysteïne in je bloed verhoogt. Hoe meer methionine je binnen krijgt hoe meer we andere voedingsstoffen nodig hebben die de negatieve effecten van homocysteïne helpen verminderen.
Hoge bloedspiegels van homocysteïne zijn in verband gebracht met verhoogde ontstekingsniveaus en ziekten zoals:
• Slagaderverkalking
• Hart- en vaatziekten
• Beroerte
• Verstoorde cognitieve functies
• Zwakke botten
Het is niet nodig om alle dierlijke producten te schrappen om gezonder te worden. Integendeel, je moet ervoor zorgen dat je de soorten voedingsstoffen die je uit je eten haalt in balans houdt.
Helpt je een vol gevoel te geven
Net als eiwitbronnen hebben bepaalde studies laten zien dat het nemen van gelatinesupplementen tot ongeveer 20 gram kan helpen om de verzadiging te vergroten en hongerhormonen onder controle te houden.
Hoewel het niet bewezen is dat het een nuttig hulpmiddel is om vet te verliezen, lijkt het in staat te zijn om verzadigingshormonen zoals leptine te verhogen en eetlusthormonen zoals ghreline te verlagen bij volwassenen met obesitas. In de toekomst zal hier nog meer onderzoek naar gedaan moeten worden om te kijken hoe dit in de praktijk kan worden toegepast.
”Glycine komt het meeste voor in gelatine”