Gehoorschade wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door overmatig lawaai of een infectie. Gehoorschade is erg vervelend want kan allerlei symptomen veroorzaken waardoor het moeilijk wordt om normaal te functioneren in het leven. Geschat wordt dat 1,2 miljoen Nederlanders last hebben van gehoorschade.
Gehoorschade is erg vervelend! In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat de oorzaken kunnen zijn, welke soorten gehoorschade er zijn en wat voor invloed stress heeft op het gehoor. Lees je mee?!
Wist je dat er naar schatting ruim een kwart van de Nederlandse jongeren ene gehoorbeschadiging heeft? Niet alleen jongeren maar ook ouderen hebben ooit een beschadiging opgelopen waardoor ze minder goed kunnen horen of andere klachten hebben.
Gehoorschade is niet alleen erg vervelend, het kan ook je sociale leven, werk, studie, sport en andere activiteiten ernstig belemmeren. Een gehoorbeschadiging zorgt bij een gedeelte van de mensen voor een slechtere kwaliteit van leven en daarom is het iets waar we allemaal goed op verdacht moeten zijn.
Wat is gehoorschade?
Het oor heeft binnenin trilharen die vibraties opvangen en deze signalen weer doorgeven aan de hersenen. Wanneer deze trilharen beschadigt raken dan kan er gehoorschade ontstaan. Deze schade kan er voor zorgen dat je hersenen de verkeerde signalen doorkrijgen of juist helemaal geen signalen. Dit kan voor een gehoorverlies zorgen maar ook tinnitus of hyperacusis veroorzaken.
Ook een beschadiging aan het trommelvlies kan voor gehoorschade zorgen en daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een arts als je vermoed hier last van te hebben.
”Te hard en te lange blootstelling aan harde geluiden”
Hoe ontstaat gehoorschade?
Gehoorschade kan kan in één keer gebeuren, maar het kan ook een reactie zijn na vaak of langdurige blootstelling aan hard geluid of meerdere oorinfecties. Bij de meeste mensen ontstaat gehoorschade door hard geluid of druk op de oren waardoor de trilharen beschadigd raken.
Wist je dat je al gehoorschade kunt oplopen vanaf 80 decibel? Om je een idee te geven is het geluid van een deurbel al 80 decibel, een voorbij rijdende vrachtwagen 90 decibel en een overvliegende straaljager ruim 130 decibel. Nou heb je gelukkig niet direct gehoorschade als de deurbel gaat want het hangt er ook vanaf hoe lang je aan een bepaald geluid word blootgesteld.
Volgens verschillende onderzoeken kan je gehoor 80 decibel aan voor gemiddeld 8 uur per dag en een geluid van 100 decibel kan je gehoor na slechts 5 minuten al beschadigen.
Het is daarom enorm belangrijk om je oren goed te beschermen tegen harde geluiden als je er voor een langere periode aan word blootgesteld.
Andere oorzaken van gehoorschade kunnen zijn:
• Medicatie zoals malariatabletten en antibiotica
• Hoofd,- of oortrauma door bijvoorbeeld een ongeluk of harde klap
• Oorinfectie zoals middenoorontsteking of binnenoorontsteking
• Ziekte zoals diabetes, Ziekte van Ménière, meningitis, otosclerose
• Virus zoals gordelroos en coronavirus
• Bacteriën of schimmels zoals Pseudomonas aeruginosa
• Erfelijkheid
• Overgewicht
• Roken
• Hoge bloeddruk
• Hoge koorts
• Beroerte
• Oorsmeer prop
• Dislocatie van de middenoorbeenderen
• Abnormale gezwellen of tumoren
”Ruim 10% van alle mensen heeft een vorm van tinnitus”
Welke soorten gehoorschade zijn er?
Het is algemeen bekend dat door ouderdom de oren minder kunnen werken en men noemt dit ook wel ouderdomsslechthorendheid. Dit is geen gehoorschade maar meer een natuurlijk proces wat als normaal word gezien door de medische wereld. Net zoals andere delen van het lichaam kan het voorkomen dat de oren minder goed gaan werken en dit resulteert dan in slecht horen met in sommige gevallen een combinatie met tinnitus.
Er zijn verschillende vormen van gehoorschade en wij hebben de meest voorkomende voor je op een rij gezet:
• Je hoort minder goed en dit word ook wel lawaaislechthorendheid genoemd
Lawaaislechthorendheid komt meestal door schade aan het oor wanneer iemand te lang te harde geluiden moet verdragen door bijvoorbeeld muziek, vuurwerk of werk gerelateerde lawaai.
• Je bent overgevoelig voor geluid en dit word ook wel hyperacusis genoemd
Hyperacusis word vermoedelijk veroorzaakt door schade aan het gehoor. Dit kan komen door bijvoorbeeld een harde klap, teveel lawaai of een infectie. Als je last hebt van hyperacusis dan zijn geluiden die voor een ander normaal zijn veel te hard en dit kan erg pijnlijk zijn. Normale dingen zoals een bezoek aan een bioscoop, kroeg of concert worden ondragelijk
• Je hoort continu een piep of ruis en dit word ook wel tinnitus genoemd
Tinnitus is inmiddels veel onderzocht en men vermoed dat het komt doordat de trilharen en zenuwen in het oor de verkeerde signalen ontvangen en doorgeven waardoor er een suis, fluit, bonk of ring in het oor ontstaat. De meeste mensen met tinnitus hebben dit opgelopen door blootstelling aan te hard geluid. Het kan ook ontstaan door een infectie, medicatie, stress of een harde klap tegen het hoofd. Tinnitus klachten kunnen erg mild zijn maar sommige mensen horen soms wel 5 verschillende geluiden door elkaar van een fluitketel tot een hamer in het hoofd.
• Je hoort geluid links en rechts verschillend en dit word ook wel diplacusis genoemd
Diplacusis is een vervelende aandoening waarbij je hetzelfde geluid in beide oren anders hoort. Meestal hoor je de geluiden in ieder oor op een andere toonhoogte. Men noemt dot ook wel dubbel horen. In de meeste gevallen gebeurt diplacusis plotseling en het kan veroorzaakt worden door medicatie, de ziekte van Ménière, gehoorverlies door teveel lawaai of letsel aan het hoofd.
• Je voelt veranderingen van druk in het oor en dit word ook wel barotrauma genoemd
Barotrauma aan het oor kan een pijnlijk gevoel geven en zorgen voor veranderingen van druk in het oor. Het word vaak veroorzaakt door duiken onder water maar kan ook komen door hormonale veranderingen, verkoudheid, infectie, ontsteking in het hoofd of een afwijkende grootte of vorm van het gehoorkanaal. In de meeste gevallen gaat het weer over maar het kan ook blijvend zijn.
• Je hoort geluid vervormd en dit word ook wel distortie genoemd
Distortie kan komen door geluidstrauma, teveel druk op het oor, oorinfectie, ouderdom of letsel aan het hoofd of de oren. Als je last hebt van distortie dan vervormen geluiden in tijdsduur en/of toonhoogte. Je voelt vaak ook verschil in druk of gevoeligheid in beide oren. Het kan soms komen en weer gaan maar ook blijvend zijn. Het onderscheiden van geluiden word hierdoor lastig en in ruimtes met meerdere mensen kan het erg lastig zijn om een gesprek goed te volgen.
Wanneer is het te laat?
Soms kan je gehoor vanzelf herstellen maar het komt helaas vaak voor dat de schade blijvend is. Hoe langer je bent blootgesteld aan harde geluiden of andere vormen van trauma des te groter is de kans dat de schade blijvend is. Het grote probleem is dat de trilharen in het oor niet meer kunnen herstellen als ze eenmaal beschadigt zijn.
Als je tijdens je leven meerdere malen bent blootgesteld aan gehoorschade en tijdelijk bijvoorbeeld een piep in het oor heeft dat weer weg gaat dan kan het ineens blijvend zijn. De opstapeling van gehoortrauma is vaak de reden waarom mensen last hebben van bovenstaande klachten. Zorg daarom dat je naar je lichaam luistert voor het te laat is!
”Stress uit zich soms op het gehoor”
Kan stress je gehoor beïnvloeden?
We hebben het net al kort gehad over stress wat een oorzaak kan zijn van tinnitus en dit betekent dat stress je gehoor zeker negatief kan beïnvloeden. Helemaal in het geval van chronische stress kan je tijdelijk je gehoor verliezen of tinnitus krijgen. Dit gaat in de meeste gevallen wer weg als de stress ook weg gaat. Het is daarom enorm belangrijk om stress zoveel mogelijk te vermijden en te verminderen om problemen te voorkomen.
Daarnaast kan stress bij een reeds bestaande gehoorbeschadiging er ook voor zorgen dat de symptomen verergeren. In sommige gevallen zorgen gehoorproblemen ervoor dat mensen in zichzelf keren en steeds meer stress ervaren. Door deze vicieuze cirkel worden de gehoorproblemen steeds erger en de stress ook. Als je hier last van hebt en geen oplossing of uitweg ziet dan is het enorm belangrijk om hulp te zoeken bij een arts of specialist.
”De hoeveelheid oorsmeer kan per persoon en zelfs per oor verschillen”
Kan je je oor beschadigen met een wattenstaafje?
De meeste Nederlanders maken hun oren schoon met een wattenstaafje. Het gebruik van een wattenstaafje raden wij af omdat de meeste mensen het stokje te ver de gehoor ingang indrukken. Dit kan schade aan het oor veroorzaken doordat de trommelvlies beschadigd raakt. Daarnaast moet je begrijpen dat het oorsmeer er zit voor een reden en het je oor helpt reinigen en beschermen.
Als je te vaak teveel oorsmeer weghaalt dan blijft je oor grote hoeveelheden oorsmeer aanmaken en kunnen problemen alleen maar erger worden. Het komt ook vaak voor dat iemand met het wattenstaafje het oorsmeer in de vorm van een prop juist de gehoorgang induwt wat kan leidden tot een verstopping en/of een ontsteking.
Wanneer je je oren toch schoonmaakt met een wattenstaafje dan is het belangrijk om heel voorzichtig te zijn en alleen oppervlakkig in het oor te gaan en een cirkelvormige beweging te gebruiken zodat je oorsmeer niet naar binnen duwt. Het belangrijkste om te beseffen is dat je je oren niet te veel wilt schoonmaken hoe moeilijk dit soms ook is.
In de gehoorgang zitten ongeveer 1000 tot 2000 klieren die oorsmeer aanmaken. Het zorgt voor een goede zuurgraad en houd de huid in het oor soepel. Oorsmeer beschermt ook tegen stof, vuil, stof, bacteriën en andere schadelijk stoffen. Het transporteert ook huidschilfers en vuil uit de gehoorgang naar buiten.
Oorsmeer bevat een enorme hoeveelheid microben. Deze vriendelijke microben zijn een afweermechanisme van het immuunsysteem dat je beschermt tegen ziekteverwekkers. Als je je oren te veel schoonmaakt en deze microben kwijtraakt dan kan dit tot verschillende problemen leiden.
Hoge androgenen veroorzaakt door hoge insuline kunnen leiden tot een overproductie van oorsmeer. In deze situatie kan het veranderen van he eetpatroon een helpen om de androgenen te helpen reguleren.
Wat is de beste manier om je oren schoon te maken:
Stap 1) Doe een druppel waterstofperoxide 3% en een druppel extra vergine olijfolie in je oor
Stap 2) Ga op één kant liggen met het oor met de druppels naar boven gericht en wacht 3 tot 5 minuten zodat het rustig de gehoorgang in stromen
Stap 3) Ga rechtop zitten met een watje over je oor en maak je oor voorzichtig schoon
Hoe voelt een beschadigd trommelvlies?
Als je een voorwerp te ver in je oor steekt dan kan dit je trommelvlies beschadigen. Een harde klap, te grote luchtdruk of een ontsteking kan je trommelvlies ook beschadigen en dit kan enorm pijnlijk zijn. Als je trommelvlies scheurt dan kan het ook voorkomen dat je er niks van merkt.
Klachten die vaak voorkomen bij een beschadigd trommelvlies:
• Oorsuizen – tinnitus
• Slecht horen
• Loopoor
• Duizeligheid
”De meeste gehoorschade is tijdelijk en gaat weer over”
Wat gebeurt er na gehoorschade?
Als je last hebt van gehoorschade dan zijn er verschillende kenmerken die erbij horen. Deze klachten kunnen tijdelijk zijn als je geluk hebt maar in sommige gevallen ook blijvend zijn.
De meeste gehoorschade ontstaat na blootstelling aan te hard lawaai voor een te lange tijd. Je kunt merken dat je oren gevoelig zijn, piepen, fluiten of dat je slechter kunt horen.
Je bent vast wel eens op stap geweest naar de kroeg, discotheek of een concert waar je na afloop een suis, fluit of ringend geluid hebt. In de meeste gevallen is dit de volgende dag voorbij of stukken minder en gaat het vanzelf weer over. In feite is dit een signaal dat je over overbelast zijn geraakt en een duidelijke waarschuwing.
Je oren zijn beschadigt geraakt en als dit te vaak gebeurt dan kunnen de gevolgen blijvend zijn. Zorg er daarom voor dat je deze waarschuwing serieus neemt en voorzorgs maatregelingen neemt om dit in de toekomst te voorkomen.
”Oorkappen of oordoppen tegen hard geluid”
Hoe voorkom je hoorschade?
De beste manier om gehoorschade van te hard lawaai te voorkomen is door het zoveel mogelijk te vermijden. Als je bijvoorbeeld in de bouw werkt en dagelijks harde geluiden moet verdragen dan is het beschermen van je oren een must!
Andere activiteiten waar gehoorbescherming belangrijk bij kan zijn: Bespelen van instrumenten, motor rijden, beveiligingswerk in de horeca of andere activiteiten met veel lawaai.
Goede gehoorbescherming zijn:
Oorkappen die bescherming bieden tegen geluid met hoge decibel
Op maat gemaakte oordoppen ook wel otoplastiek genoemd
Mocht je last hebben van een gehooronsteking, bacterie, virus of een ander probleem dan is het belangrijk om er niet te lang mee door te lopen en naar de dokter te gaan. Deze zal je een medicijn kunnen voorschrijven om de infectie te bestrijden of een ander behandelingsplan opstellen. Wat je ook doet, zoek hulp!
Als je medicatie gebruikt en denkt dat deze schade aan je oor toebrengt overleg dan zoo snel mogelijk met de huisarts voor een oplossing.
Voor andere vormen van gehoorbeschadiging is het belangrijk om snel contact op te nemen met de arts die je eventueel door kan sturen naar de KNO-arts voor verder onderzoek.
”De haarcellen zijn helaas niet in staat zich te herstellen”
Kan gehoorschade herstellen of genezen?
In de oren heb je kleine haartjes die trillingen opvangen en deze geven het geluid door aan de gehoorzenuw. Iedere haarcel geeft een eigen unieke toonhoogte door. De gehoorzenuw geeft vervolgens het geluid door aan de hersenen waardoor je een geluid binnen krijgt.
Als je last hebt van gehoorschade dan zijn deze haartjes afgebroken en kunnen ze de geluiden niet meer goed of helemaal niet meer doorgeven. Je kunt dan last krijgen van hyperacusis, tinnitus, gehoorverlies of andere klachten zoals distortie of diplacusis. Als deze schade nog niet groot genoeg is dan kan je hier gedeeltelijk of helemaal van herstellen maar bij te grote schade dan zal het blijvend zijn.
Als de haartjes in je oor eenmaal kapot zijn dan kan een arts of je eigen lichaam deze niet meer repareren.
”Laat je testen om meer te weten te komen”
Wat is een gehoorschade test?
Een veel gebruikte gehoorschade test heet een audiometrie en dit is de meest betrouwbare test. Je kunt deze test doen bij een audicien, huisarts of in het ziekenhuis.
Deze onderzoeken kunnen bestaan uit:
Spraakaudiometrie
He krijgt woorden te horen en moet ze na zeggen om te kijken of je ze daadwerkelijk kunt verstaan
Toondrempelaudiometrie
Je krijgt een koptelefoon op en hoort verschillende tonen en je geeft aan of je ze kan horen of niet
Tympanometrie
Hierbij word er gekeken hoe beweeglijk de trommelvlies is
Stapediusreflexmeting
Hierbij word er gekeken of het spiertje in het middenoor kan samentrekken
Oto-akoestische emissie meting
Soms maakt je eigen gehoor geluiden en met deze test word er gekeken of dit het geval is
Hersenstamaudiometrie
Dit onderzoek meet de elektrische signalen die via de gehoorzenuw aan de hersenen worden doorgegeven
IG-meting
Hierbij word er gemeten hoe groot de versterking is die het hoortoestel in de gehoorgang levert.
”Magnesium word vaak gebruikt door mensen met tinnitus”
Welke voedingsstoffen zijn goed voor het gehoor?
Als je last hebt van je oren kun je extra voedingsstoffen tot je nemen om de oren een extra kans te geven op versterken en gezond worden. Als je gehoor eenmaal beschadigt is dan zullen deze stoffen het niet kunnen repareren maar mogelijk verlichting geven.
Welke voedingsstoffen gebruiken mensen voor hun oren?
Magnesium
Magnesium is belangrijk voor de zenuwen en de hersenen. Magesium word vaak gebruikt door mensen met tinnitus om deze zenuwcellen te helpen. Soms zijn deze cellen beschadigd en kan het mineraal hierbij helpen door de symptomen te verminderen. Het komt ook vaak voor dat mensen met tinnitus een magnesiumtekort hebben en daarom kan het nooit kwaad om hier wat extra van in te nemen.
Gingko biloba
Het is niet bewezen dat gingko biloba werkt bij een beschadiging aan het oor. Er is wel bewezen dat de stof kan helpen de doorbloeding in het lichaam te verbeteren. Omdat het de doorbloeding kan verbeteren hebben sommige mensen baat bij gingko biloba.
Vitamine B12
Mensen met tinnitus hebben vaak een tekort aan vitamine B12. De stof is belangrijk voor de zenuwen en bloed en daarom vermoed men dat het kan helpen bij problemen met het gehoor.
Zink
Net zoals met vitamine B12 hebben mensen met tinnitus vaak een tekort aan dit mineraal. De stof is belangrijk voor de aanmaak van cellen en weefsels en men vermoed dat zink een positieve werking heeft op de zenuwuiteinden.
Vitamine A, C en E
Onderzoekers vermoeden dat deze vitamines de haarcellen in het binnenoor kunnen helpen beschermen tegen beschadiging van hard geluid. Deze combinatie word dan ook veel gebruikt met magnesium.
Oorontsteking
Natuurlijke remedies voor een oorontsteking:
• Colloïdaal zilver
• Grapefruitzaad extract
• Oregano olie
Naast deze voedingsstoffen is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Als je een vorm van gehoorschade hebt opgelopen dan is het belangrijk om iedere dag minimaal 8 uur te slapen, voldoende te blijven bewegen en stress zoveel mogelijk te vermijden.
Tips:
1) Laat je testen op een eventueel tekort aan vitamines of mineralen
2) Ga bij twijfel altijd naar de huisarts en laat je doorverwijzen naar een specialist
3) Draag altijd gehoorbescherming als je in contact komt met harde muziek, vuurwerk of ander hard geluid
4) Probeer begrip van je omgeving te krijgen door over je oorproblemen te praten
Gehoorschade stond centraal in dit artikel. Heb jij last van gehoorproblemen? En op welke manier uit zich dat bij jou? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!