Het is algemeen bekend dat door ouderdom de oren minder kunnen werken en men noemt dit ook wel ouderdomsslechthorendheid. Dit is geen gehoorschade maar meer een natuurlijk proces wat als normaal word gezien door de medische wereld. Net zoals andere delen van het lichaam kan het voorkomen dat de oren minder goed gaan werken en dit resulteert dan in slecht horen met in sommige gevallen een combinatie met tinnitus.
Er zijn verschillende vormen van gehoorschade en wij hebben de meest voorkomende voor je op een rij gezet:
• Je hoort minder goed en dit word ook wel lawaaislechthorendheid genoemd
Lawaaislechthorendheid komt meestal door schade aan het oor wanneer iemand te lang te harde geluiden moet verdragen door bijvoorbeeld muziek, vuurwerk of werk gerelateerde lawaai.
• Je bent overgevoelig voor geluid en dit word ook wel hyperacusis genoemd
Hyperacusis word vermoedelijk veroorzaakt door schade aan het gehoor. Dit kan komen door bijvoorbeeld een harde klap, teveel lawaai of een infectie. Als je last hebt van hyperacusis dan zijn geluiden die voor een ander normaal zijn veel te hard en dit kan erg pijnlijk zijn. Normale dingen zoals een bezoek aan een bioscoop, kroeg of concert worden ondragelijk
• Je hoort continu een piep of ruis en dit word ook wel tinnitus genoemd
Tinnitus is inmiddels veel onderzocht en men vermoed dat het komt doordat de trilharen en zenuwen in het oor de verkeerde signalen ontvangen en doorgeven waardoor er een suis, fluit, bonk of ring in het oor ontstaat. De meeste mensen met tinnitus hebben dit opgelopen door blootstelling aan te hard geluid. Het kan ook ontstaan door een infectie, medicatie, stress of een harde klap tegen het hoofd. Tinnitus klachten kunnen erg mild zijn maar sommige mensen horen soms wel 5 verschillende geluiden door elkaar van een fluitketel tot een hamer in het hoofd.
• Je hoort geluid links en rechts verschillend en dit word ook wel diplacusis genoemd
Diplacusis is een vervelende aandoening waarbij je hetzelfde geluid in beide oren anders hoort. Meestal hoor je de geluiden in ieder oor op een andere toonhoogte. Men noemt dot ook wel dubbel horen. In de meeste gevallen gebeurt diplacusis plotseling en het kan veroorzaakt worden door medicatie, de ziekte van Ménière, gehoorverlies door teveel lawaai of letsel aan het hoofd.
• Je voelt veranderingen van druk in het oor en dit word ook wel barotrauma genoemd
Barotrauma aan het oor kan een pijnlijk gevoel geven en zorgen voor veranderingen van druk in het oor. Het word vaak veroorzaakt door duiken onder water maar kan ook komen door hormonale veranderingen, verkoudheid, infectie, ontsteking in het hoofd of een afwijkende grootte of vorm van het gehoorkanaal. In de meeste gevallen gaat het weer over maar het kan ook blijvend zijn.
• Je hoort geluid vervormd en dit word ook wel distortie genoemd
Distortie kan komen door geluidstrauma, teveel druk op het oor, oorinfectie, ouderdom of letsel aan het hoofd of de oren. Als je last hebt van distortie dan vervormen geluiden in tijdsduur en/of toonhoogte. Je voelt vaak ook verschil in druk of gevoeligheid in beide oren. Het kan soms komen en weer gaan maar ook blijvend zijn. Het onderscheiden van geluiden word hierdoor lastig en in ruimtes met meerdere mensen kan het erg lastig zijn om een gesprek goed te volgen.
Wanneer is het te laat?
Soms kan je gehoor vanzelf herstellen maar het komt helaas vaak voor dat de schade blijvend is. Hoe langer je bent blootgesteld aan harde geluiden of andere vormen van trauma des te groter is de kans dat de schade blijvend is. Het grote probleem is dat de trilharen in het oor niet meer kunnen herstellen als ze eenmaal beschadigt zijn.
Als je tijdens je leven meerdere malen bent blootgesteld aan gehoorschade en tijdelijk bijvoorbeeld een piep in het oor heeft dat weer weg gaat dan kan het ineens blijvend zijn. De opstapeling van gehoortrauma is vaak de reden waarom mensen last hebben van bovenstaande klachten. Zorg daarom dat je naar je lichaam luistert voor het te laat is!
”Stress uit zich soms op het gehoor”