gebroken lijnzaad
Expert: Jaap Gerrijts | 28 september 2023 | Leestijd: 7 minuten 

Gebroken lijnzaad

Gebroken lijnzaad is een voedingsmiddel dat veel gezondheidsvoordelen heeft. Het is een goede bron van omega 3-vetzuren, vezels en antioxidanten en het kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van ontstekingen. Gebroken lijnzaad is makkelijker te verteren dan heel lijnzaad en kan toegevoegd worden aan salades, yoghurt of een smoothie.

Gebroken lijnzaad kent een aantal gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we..... Lees je mee?!

Lijnzaad bevat omega-vetzuren die helpen tegen hoge bloeddruk

Gebroken lijnzaad

Gebroken lijnzaad word ook wel gemalen lijnzaad genoemd en dit is eenvoudigweg heel lijnzaad dat is gemalen of geplet tot een fijnere consistentie. Lijnzaad is een klein, bruin of goudkleurig zaadje afkomstig van de vlasplant. De Latijnse naam van lijnzaad Linum usitatissimum betekent zeer nuttig.

Wist je dat lijnzaad al minstens 6000 jaar wordt geconsumeerd waardoor het één van de eerste gecultiveerde superfoods ter wereld. Zo werd lijnzaad 5000 jaar geleden gegeten in het oude Babylon, geconsumeerd door Azteekse krijgers en was het ook een favoriet voedsel van koning Karel de Grote in de achtste eeuw.

De zaden staan hoog aangeschreven vanwege hun voedingswaarde en met name vanwege hun hoge gehalte aan omega 3 vetzuren, vezels en lignanen. Daarnaast bevat het verschillende vitamines en mineralen zoals magnesium, mangaan en thiamine en plantaardig eiwit.

Gebroken lijnzaad heeft om verschillende redenen de voorkeur van veel mensen:

Opname van voedingsstoffen

Gebroken lijnzaad is gemakkelijker te verteren en te absorberen dan hele lijnzaad waardoor je de volledige voedingsvoordelen krijgt.

Veelzijdig

Het kan gemakkelijk worden verwerkt in verschillende gerechten zoals smoothies, havermout, yoghurt, gebak en als paneermeel voor vlees of groenten.

Textuur

Gebroken lijnzaad past goed in voedsel en voegt een aangename, nootachtige smaak toe zonder een al te korrelige textuur.

Koken

Gebroken lijnzaad kan worden gebruikt in recepten waarbij lijnzaad nodig is en biedt vergelijkbare voedingsvoordelen terwijl de eigenschappen gelijkmatig over het gerecht worden verdeeld.

Over het geheel genomen is gebroken lijnzaad een handige en voedzame aanvulling op een uitgebalanceerd eetpatroon en biedt het een scala aan gezondheidsvoordelen.

 

 

”Verschillende mineralen, vitamines, vetzuren, vezels en antioxidanten”

Wat is de voedingswaarde van gebroken lijnzaad?

Wat de voedingswaarde betreft biedt gebroken lijnzaad veel van dezelfde voordelen als heel lijnzaad zoals:

Omega 3 vetzuren

Lijnzaad is één van de beste plantaardige bronnen van alfa-linoleenzuur wat een type omega 3 vetzuur is dat bekend staat om zijn potentiële cardiovasculaire en ontstekingsremmende voordelen.

Vezels

Gebroken lijnzaad is rijk aan zowel oplosbare als onoplosbare vezels die de spijsvertering kunnen ondersteunen en het cholesterolgehalte helpen reguleren.

Lignanen

Lijnzaad behoort tot de belangrijkste voedingsbronnen van lignanen. Dit zijn antioxidanten die potentiële gezondheidsvoordelen kunnen hebben zoals een betere hormonale balans en bescherming door antioxidanten.

Het voedingsprofiel van lijnzaad maakt het tot één van de voedingsmiddelen met de meeste voedingsstoffen ter wereld. 

Twee eetlepels gebroken lijnzaad bevat ongeveer:

Calorieën                                       110 

Koolhydraten                               6 gram 

Eiwit                                              4 gram 

Vet                                                 8,5 gram 

Vezels                                            6 gram  

Vitamines en mineralen

Vitamine B1                                0,4 milligram

Magnesium                                 80 milligram 

Fosfor                                           132 milligram 

Koper                                            0,2 milligram 

Mangaan                                      0,6 milligram 

Selenium                                      5 milligram 

Lijnzaad bevat ook een goede hoeveelheid vitamine B6, foliumzuur, ijzer, kalium en zink.

Wat is het verschil met lijnzaad en chiazaad? Beide soorten bevatten veel vezels en ALA. Gebroken lijnzaad is een betere bron van ALA dan chiazaad, hoewel chiazaad ook veel gezondheid bevorderende effecten heeft. Dertig gram lijnzaad bevat ongeveer 6000 milligram ALA, vergeleken met ongeveer 4900 in dezelfde hoeveelheid chiazaad.

 

 

”Lijnzaad is veel onderzocht op de vele gezondheidsvoordelen”  

Wat zijn de mogelijke gezondheidsvoordelen van gebroken lijnzaad?

Gebroken lijnzaad wordt beschouwd als één van de beste voedingsmiddelen om ontstekingen te verminderen en de cardiovasculaire en darmgezondheid te bevorderen. Het zaad is inmiddels veel onderzocht door wetenschappers en wij hebben de meest bekende voordelen voor je op een rij gezet.

Wat zijn de mogelijke gezondheidsvoordelen van gebroken lijnzaad?

Rijk aan vezels en arm aan koolhydraten

Eén van de meest bijzondere eigenschappen van lijnzaad is dat het een hoog gehalte aan slijmgom bevat. Dit is een gelvormende vezel die in water oplosbaar is en daarom onverteerd door het maag-darmkanaal beweegt.

Eenmaal opgegeten kan het slijm uit lijnzaad ervoor zorgen dat het voedsel in je maag niet te snel in de dunne darm terechtkomt. Dit kan de opname van voedingsstoffen verhogen en ervoor zorgen dat je je vol voelt. Omdat de vezels in lijnzaad niet kunnen worden afgebroken in het spijsverteringskanaal zullen sommige calorieën die vlas bevat niet eens worden opgenomen.

Vlas bevat weinig koolhydraten maar is extreem rijk aan zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Dit betekent dat het ook:

De ontgifting van de dikke darm ondersteunt

Kan helpen bij vetverlies 

Het verlangen naar suiker kan verminderen

 

Rijk aan omega 3 vetzuren

Je hoort tegenwoordig steeds meer over de gezondheidsvoordelen van visolie en omega 3 vetten wat één van de redenen is waarom lijnzaad, walnoten en chiazaad bekend zijn geworden vanwege hun ontstekingsremmende effecten.

Visolie bevat EPA en DHA en dit zijn twee omega 3 vetten die alleen worden verkregen uit dierlijk voedsel en die essentieel zijn voor een optimale gezondheid. Hoewel lijnzaad geen EPA of DHA bevat, bevatten ze wel het type omega 3 genaamd ALA dat enigszins anders in het lichaam werkt dan EPA en DHA.

Alfa-linoleenzuur is een n-3 meervoudig onverzadigd vetzuur dat in onderzoeken is gebleken om te helpen bij:

Verbeteren van de bloedplaatjesfunctie

Verminderen van de incidentie van coronaire hartziekten en hoge bloeddruk

Verminderen van ontstekingen 

Bevorderen van een gezonde endotheelcelfunctie

Beschermen van de arteriële functie

Verminderen van hartritmestoornissen 

ALA lijkt ook de normale ontwikkeling van baby’s en kinderen te helpen ondersteunen.

 

Helpt huid en haar gezond te houden

De voordelen van lijnzaad voor het haar zijn onder meer dat het glanzender, sterker en beter bestand wordt tegen beschadiging.

De ALA vetten in lijnzaad voeden de huid en het haar door belangrijke vetzuren en B-vitamines te leveren die droogheid en schilfering kunnen helpen verminderen.

Het kan ook de symptomen van acne, rosacea, dermatitis en eczeem helpen verbeteren. Hetzelfde geldt voor de gezondheid van de ogen omdat vlas het droge ogensyndroom kan helpen verminderen vanwege de smerende werking.

Lijnzaadolie is een andere goede optie voor je huid, nagels, ogen en haar omdat het een nog hogere concentratie aan gezonde vetten bevat. Dit zorgt ervoor dat het sterke therapeutische effecten heeft die een ontstoken huid kunnen behandelen. Als je een gezondere huid, haar en nagels wilt, overweeg dan om twee eetlepels lijnzaad toe te voegen aan je smoothie of een eetlepel lijnzaadolie aan je dagelijkse routine.

 

Glutenvrij

Het gebruik van vlas is een goede manier om gluten bevattende granen op natuurlijke wijze in recepten te vervangen. Granen die gluten bevatten kunnen voor veel mensen moeilijk verteerbaar zijn, maar vlas wordt meestal gemakkelijk gemetaboliseerd en werkt ook ontstekingsremmend.

Omdat vlas veel vloeistof kan opnemen en kan helpen bij het binden van ingrediënten die je gebruikt in kook en bakrecepten is het een goede keuze voor mensen die coeliakie of een glutengevoeligheid hebben.

Als glutenvrije bakmethode kun je lijnzaad samen met kokosmeel gebruiken in recepten om vocht toe te voegen, een gewenste textuur te vormen en wat gezonde vetten binnen te krijgen. Ze zijn ook een goed alternatief voor het binnenkrijgen van omega 3 vetten voor mensen met een visallergie.

 

Rijk aan antioxidanten 

Eén van de grootste voordelen van gebroken lijnzaad is dat het boordevol antioxidanten zit en met name het type dat lignanen wordt genoemd. Lignanen zijn unieke vezel gerelateerde polyfenolen. Lignanen voorzien ons van antioxidanten die de schade door vrije radicalen helpen verminderen.

Dit is de reden waarom vlas anti-verouderings-, hormonale balancerende en cel regenererende effecten heeft.

Lignanen worden beschouwd als natuurlijke fyto-oestrogenen, of voedingsstoffen voor planten die enigszins vergelijkbaar zijn met het hormoon oestrogeen. Fyto-oestrogenen in lijnzaad kunnen het oestrogeenmetabolisme veranderen waardoor de oestrogeenactiviteit toeneemt of afneemt. Dit is afhankelijk van iemands hormonale status. Met andere woorden het heeft zowel oestrogene als anti-oestrogene eigenschappen.

Bij postmenopauzale vrouwen kunnen lignanen er bijvoorbeeld voor zorgen dat het lichaam minder actieve vormen van oestrogeen produceert, wat verband houdt met een verhoogde bescherming tegen tumorgroei.

Lignanen staan ook bekend om hun antivirale en antibacteriële eigenschappen. Daarom kan het regelmatig consumeren van gebroken lijnzaad het aantal of de ernst van verkoudheid en griep helpen verminderen.

Studies hebben ook laten zien dat polyfenolen de groei van probiotica in de darmen ondersteunen en ook kunnen helpen bij het elimineren van gist en candida in het lichaam.

 

Kan helpen de bloeddruk te reguleren

Er wordt aangenomen dat gebroken lijnzaad een krachtig cholesterol verlagend en bloeddrukverlagend voedingsmiddel is. Er is zelfs aangetoond dat het hartritmestoornissen helpt remmen.

Uit een rapport bleek dat gebroken lijnzaad kan leiden tot een aanzienlijke verlaging van hoge bloeddruk zowel systolisch als diastolisch. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat het consumeren van gebroken lijnzaad gedurende meer dan twaalf weken een groter effect had dan het consumeren van minder dan twaalf weken.

Hoewel lijnzaadolie het gewenste effect op de diastolische bloeddruk kan hebben, had dit geen effect op de systolische bloeddruk. Lignan-extracten leken hierbij ook geen effect te hebben. Dus als je je richt op hoge bloeddruk dan kan gemalen lijnzaad de beste optie zijn.

 

Kan helpen bij gewichtsverlies

Een systematische review concludeerde dat gebroken lijnzaad een goede keuze is voor gewichtsbeheersing en vooral voor gewichtsvermindering bij mensen met overgewicht en obesitas. De resultaten suggereerden een aanzienlijke vermindering van het lichaamsgewicht en de tailleomtrek na suppletie met lijnzaad.

Omdat vlas vol gezonde vetten en vezels zit zorgt het ervoor dat je langer een voldaan gevoel hebt. Dit betekent dat je in totaal minder calorieën kunt eten, wat kan leiden tot gewichtsverlies.

De ALA-vetten kunnen ook helpen ontstekingen te verminderen en te helpen bij het hormonale evenwicht, wat gewichtsverlies in de weg zou kunnen staan. Een ontstoken lichaam heeft namelijk de neiging overtollig gewicht vast te houden. Het is daarnaast gebruikelijk dat je last krijgt van spijsverteringsproblemen zoals constipatie en een opgeblazen gevoel als je ongezond eet.

 

Ondersteuning van de spijsvertering

Eén van de best onderzochte voordelen van gebroken lijnzaad is het vermogen om de spijsvertering te bevorderen. De ALA in vlas kan namelijk ontstekingen helpen verminderen en de bekleding van het maag-darmkanaal beschermen.

Het is inmiddels aangetoond dat gebroken lijnzaad gunstig is voor mensen die lijden aan de ziekte van Crohn en andere spijsverteringsproblemen. Daarnaast bevordert het de gunstige darmflora, zelfs bij mensen met een normaal spijsverteringsstelsel.

De vezels in lijnzaad leveren voedsel voor vriendelijke bacteriën in je dikke darm die kunnen helpen afval uit je systeem te verwijderen.

Vlas bevat een zeer hoog gehalte aan oplosbare en onoplosbare vezels en dit betekent dat het zeer nuttig kan zijn voor het behouden van een normale stoelgang. Omdat het kan helpen de ontlasting op te stapelen en afval uit het maagdarmkanaal te spoelen vanwege de gelachtige kwaliteit, wordt gebroken lijnzaad beschouwd als één van de beste natuurlijke remedies tegen constipatie.

 

Helpt de symptomen van de menopauze en hormonale onevenwichtigheid te verminderen

Van lignanen is aangetoond dat ze positieve effecten hebben bij vrouwen in de menopauze. Gebroken lijnzaad kan in sommige gevallen zelfs worden gebruikt als alternatief voor hormoonsubstitutietherapie of als een aanvullende benadering om hormonen in evenwicht te brengen vanwege de oestrogene eigenschappen die lignanen hebben.

In één onderzoek onder 140 postmenopauzale vrouwen namen de symptomen van de menopauze af en nam de kwaliteit van leven toe bij vrouwen die een met lijnzaad aangevuld dieet volgden.

Vanwege het vermogen van vlas om oestrogeen in evenwicht te brengen kunnen lijnzaadjes het risico op het ontwikkelen van botontkalking verlagen. Het kan zelfs menstruerende vrouwen helpen door de regelmaat van de cyclus te helpen behouden zoals het bevorderen van de periode tussen ovulatie en menstruatie.

 

Helpt het cholesterol te verlagen en hyperlipidemie te behandelen

Vlas bevordert de gezondheid van het hart en de bloedvaten vanwege:  

Ontstekingsremmende werking

Bloeddrukverlagende eigenschappen

Cholesterolverlagende effecten

Anti-oxidatieve capaciteit 

Lipiden modulerende eigenschappen

Uit een studie is onlangs gebleken dat het toevoegen van lijnzaad aan je eetpatroon op natuurlijke wijze het slechte cholesterol niveau kan verlagen door de hoeveelheid vet die via de stoelgang wordt uitgescheiden te verhogen.

Hoe komt het dat het zo’n cholesterolverlagend voedsel is? 

Het oplosbare vezelgehalte van gebroken lijnzaad houdt vet en cholesterol vast in het spijsverteringsstelsel zodat het niet kan worden opgenomen. Oplosbare vlasvezels houden ook gal vast dat wordt gemaakt van cholesterol in de galblaas. De gal wordt vervolgens via het spijsverteringsstelsel uitgescheiden waardoor je lichaam wordt gedwongen meer gal aan te maken zodat het overtollige cholesterol in het bloed wordt verbruikt en daardoor het cholesterol wordt verlaagd.

Bij hyperlipidemie is er sprake van een abnormaal hoge concentratie vetten of lipiden in het bloed en het is één van de belangrijkste risicofactoren voor ischemische hartziekten. Studies laten zien dat lijnzaad deze lipiden aanzienlijk kan verlagen.

In een onderzoek werden 70 patiënten met hyperlipidemie in twee groepen verdeeld, waarbij de interventiegroep gedurende 40 dagen elke dag 30 gram rauw lijnzaadpoeder kreeg. Aan het einde van het onderzoek werden hun serumlipiden opnieuw gemeten.

De groep die het lijnzaadpoeder slikte zag hun serumlipiden afnemen oftewel hun slechte cholesterol niveaus verlaagd. Ze concludeerden dat lijnzaad kan worden beschouwd als een nuttig therapeutisch voedsel voor het verminderen van hyperlipidemie.

 

Kan het risico op kanker helpen verlagen

Als onderdeel van een gezond eetpatroon kunnen lijnzaadjes mogelijk bepaalde soorten kanker helpen voorkomen zoals borst-, prostaat-, eierstok- en darmkanker.

Om deze reden is vlas opgenomen in het Budwig-dieetprotocol wat een natuurlijke aanpak is om kanker te helpen voorkomen en behandelen. Het Budwig-dieetprotocol omvat het eten van ten minste één dagelijkse portie van een recept gemaakt met kwark of yoghurt, lijnzaad en lijnzaadolie. Om deze reden wordt het Budwig-dieet ook wel het vlasolie- en kwarkdieet of het lijnzaadoliedieet genoemd.

In een studie ontdekte men dat het consumeren van lijnzaad kan beschermen tegen borstkanker door de tumorgroei te verminderen. Bepaalde onderzoeken tonen ook aan dat vrouwen een verminderd risico op het ontwikkelen van borstkanker ervaren als ze grotere hoeveelheden voedingsvezels, lignanen, carotenoïde antioxidanten, stigmasterol, groenten en gevogelte consumeren. Dit heeft ertoe geleid dat sommige deskundigen vooral plantaardige diëten aanbevelen om de risico’s op hormoon gerelateerde kankers te verminderen.

De lignanen die in lijnzaad worden aangetroffen kunnen door darmbacteriën worden omgezet in enterolacton en enterodiol wat een soort oestrogenen zijn waarvan wordt aangenomen dat dit de manier is waarop vlas op natuurlijke wijze helpt de hormonen in evenwicht te brengen. Evenwichtige hormonen kunnen de incidentie van borstkanker en andere problemen bij vrouwen helpen verminderen.

Op dit moment moet er nog wel meer onderzoek worden gedaan om te kijken hoe het goed in de praktijk kan worden toegepast.

 

Kan diabetes helpen beheersen

Gebroken lijnzaad staat bekend om zijn positieve effecten op de bloedsuikerspiegel waardoor het een potentieel nuttig hulpmiddel is voor mensen die vatbaar zijn voor diabetes. Toen diabetespatiënten een maand lang dagelijks een eetlepel gemalen vlas slikten, ervoeren ze een aanzienlijke daling van de nuchtere bloedsuikerspiegel, triglyceriden, cholesterol en A1C-niveau.

Gebroken lijnzaad kan ook de insulinegevoeligheid verbeteren bij mensen met glucose-intolerantie of mensen met diabetes type 2. Na twaalf weken vlassuppletie vond één onderzoek namelijk een kleine maar aanzienlijke daling van de insulineresistentie.

Waar koop je gebroken lijnzaad?

Zoek naar gebroken lijnzaad in de supermarkt, natuurvoedingswinkel of online. Er is enorm veel keuze en tegenwoordig zijn ze bijna overal verkrijgbaar in supermarkten en zijn ze misschien ook te vinden in bulk verpakking van sommige natuurvoedingswinkels of online.

Hoe gebruik je gebroken lijnzaad?

Er zijn veel manieren om deze superzaden aan je eetpatroon toe te voegen. Je kunt ze aan gezond gebak zoals zelfgemaakte muffins, brood, koekjes, havermout, yoghurt, smoothies en nog veel meer toevoegen. Kijk ook eens online naar wat recepten zodat je weet hoe je ze het beste kan gebruiken.

  

”Kiem de lijnzaad zodat je de fytinezuur onschadelijk maakt”

Lijnzaad, lijnzaadmeel en gekiemde lijnzaad

De allerbeste manier om de voordelen van lijnzaad te ervaren is door lijnzaad in gekiemde vorm te consumeren. Door ze te laten weken en vervolgens te laten ontkiemen wordt fytinezuur geëlimineerd en kan de opname van mineralen aanzienlijk worden verhoogd. Zo beveelt men aan om lijnzaad minimaal 10 minuten in warm water of twee uur in kouder water te laten weken. Sommige mensen laten de zaden ook een nacht weken en voegen ze vervolgens de zaden plus water toe aan recepten.

Om de meeste gezondheidsvoordelen te behalen raden experts meestal gemalen lijnzaad aan in plaats van hele lijnzaad. Lijnzaad is zelfs nog nuttiger als het wordt gekiemd en vermalen tot lijnzaadmeel omdat het malen van vlas je helpt beide soorten vezels die het bevat te absorberen. Hele lijnzaadjes gaan namelijk dwars door je lichaam zonder te worden verteerd. Dit betekent dat je een deel van de voedingsstoffen niet kunt opnemen.

Je kunt hele lijnzaadjes malen in een koffiemolen. Dit kun je het beste doen vlak voordat je ze eet zodat ze niet veel tijd aan de lucht worden blootgesteld. Je kunt lijnzaad ook voorgemalen kopen als lijnzaadmeel.

Zorg ervoor dat je ze net als andere bronnen van vezels zoals chiazaden en hennepzaden, met veel water of andere vloeistoffen inneemt.

Daarnaast wordt lijnzaad gebruikt om lijnzaadolie van te maken, die gemakkelijk verteerbaar is en een geconcentreerde bron is van gezonde vetten is. Een ander product van de vlasplant is lijnolie wat een gekookte olie is die wordt gebruikt in verf op oliebasis, plamuren en als houtnerfbeschermer en/of versterker. Let op, gekookte lijnolie mag nooit inwendig worden ingenomen.

Hoeveel gebroken lijnzaad mag je per dag eten?

Is het goed om elke dag gebroken lijnzaad te eten? Streef dagelijks naar ongeveer twee tot drie eetlepels voor een goede aanvulling van lijnzaad. Het is prima om ze elke dag in te nemen zolang je geen bijwerkingen ervaart.

Mogelijk wil je meer of minder gebruiken, afhankelijk van je persoonlijke doelen en hoe je reageert op het eten van gebroken lijnzaad. Het is dus het beste om te controleren hoe je je voelt om zo de juiste hoeveelheid te vinden. 

 

“Je kunt gebroken lijnzaad in veel verschillende gerechten verwerken”

Bakken en koken met gebroken lijnzaad

Eén van de meest voorkomende vragen over het gebruik van lijnzaad in recepten is of bakken enig effect heeft op de omega 3 vetzuren die erin zitten. Volgens verschillende onderzoeken kun je gebroken lijnzaad ongeveer drie uur lang bakken op 150 graden, en de omega 3 vetzuren blijven stabiel.

Hier zijn enkele tips voor het gebruik van gebroken lijnzaad in recepten:

Voeg 1 tot 3 eetlepels gemalen lijnzaad toe aan een smoothie. Voeg veel water of amandel-/kokosmelk toe vanwege de manier waarop de lijnzaadjes vloeistof absorberen

Meng een eetlepel gebroken lijnzaad met yoghurt en wat rauwe honing

Bak gemalen lijnzaad in muffins, koekjes en brood

Voeg het toe aan zelfgemaakte gekiemde granola

Meng het met water en gebruik het als eiervervanger in vegetarische gerechten. Meng 1 eetlepel gemalen lijnzaad met 2,5 eetlepels water om één ei te vervangen

Je kunt het ook in je eetpatroon opnemen door het over ontbijtgranen, yoghurt of salades te strooien.

 

 

”Luchtdicht en het liefst in de koelkast”

Hoe bewaar je gebroken lijnzaad?

Gebroken lijnzaad is gevoeliger voor ranzig worden in de loop van de tijd, dus je kunt het het beste bewaren in de koelkast om de versheid ervan te verlengen. Hoewel veel bronnen aanbevelen dat je hele of gebroken lijnzaad in een ondoorzichtige verpakking in de koelkast of vriezer bewaart beweren andere experts het volgende: Onderzoek toont aan dat grof gemalen lijnzaad kan worden bewaard op een kamertemperatuur gedurende maximaal 10 maanden zonder bederf of verlies van het omega 3 vetzuur ALA.

Wanneer je gemalen lijnzaad gebruikt dan is het echter het beste om het in een luchtdichte verpakking in de koelkast te bewaren om te voorkomen dat het ranzig wordt door het hoge oliegehalte. 

 

 

”Drink voldoende vocht om spijsverteringsproblemen te voorkomen”

Wat zijn de bijwerkingen en risico's van gebroken lijnzaad?

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van het eten van gebroken lijnzaad en lijnzaadsupplementen? Wanneer je voor het eerst gebroken lijnzaad en dus veel vezels in je voedingspatroon introduceert dan kun je tijdelijk last krijgen van enkele van de volgende bijwerkingen:

Buikpijn

Opgeblazen gevoel 

Winderigheid

Dunne ontlasting

Verminderde eetlust

Mogelijke hormonale veranderingen als je grote hoeveelheden consumeert

De vezels in gebroken lijnzaad kunnen de absorptie van sommige medicijnen verminderen. Houd er ook rekening mee dat lijnzaad een bloedverdunner is, dus als je bloedverdunners gebruikt zoals aspirine of andere NSAID’s dan kun je de consumptie van lijnzaad het beste vermijden.

Vermijd bovendien lijnzaad als je hormoongevoelige borst- of baarmoederkanker hebt en wees voorzichtig als je een hoog cholesterolgehalte hebt en cholesterolverlagende medicijnen gebruikt.

Tips:

1) Gemalen lijnzaad wordt gemakkelijker door je lichaam opgenomen dan hele lijnzaad omdat het de voedingsstoffen en vetten in de zaden beter vrijgeeft

2) Consumeer gebroken lijnzaad met veel water omdat de vezels vloeistof kunnen absorberen. Hiermee zorg je dat je spijsvertering goed blijft werken

3) Maal je lijnzaad indien mogelijk vers omdat voorgemalen lijnzaad na verloop van tijd een deel van zijn voedingswaarde kan verliezen

4) Vergeet niet dat gebroken lijnzaad een veelzijdig en voedzaam ingrediënt is dat je eetpatroon op verschillende manieren kan helpen verbeteren. Als je specifieke voedingsproblemen of gezondheidsproblemen hebt raadpleeg dan een specialist of een geregistreerde diëtist voor persoonlijke aanbevelingen

Lijnzaad kan helpen bij obstipatie

Tot slot

Gebroken lijnzaad stond centraal in dit artikel. Maak jij graag een verse salade? En welke ingrediënten gaan daar dan in? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Anijszaad

Maca

Hennepzaad

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *