gaba
Expert: Jaap Gerrijts | 2 mei. 2023 | Leestijd: 7 minuten 

GABA

GABA is een aminozuur dat door de hersenen wordt aangemaakt om je geest te kalmeren. GABA werkt als een neurotransmitter in de hersenen en helpt bij de signaaloverdracht tussen verschillende zenuwcellen. GABA is niet één van de bekendste supplementen, maar het is effectief voor verschillende klachten zoals stress, angst, ADHD en depressie.

GABA is een effectief supplement. In dit uitgebreide artikel leggen we uit waarom dat zo is en vertellen we wat deze stof met je doet. Lees je mee?!

GABA

De meeste mensen hebben nog nooit van GABA gehoord, laat staan dat ze weten wat het in het lichaam doet. Voor mensen die aan angst, slapeloosheid of een depressie lijden kan deze  neurotransmitter de sleutel zijn tot het verminderen van deze klachten.

Veel medicijnen die worden gebruikt om deze aandoeningen te behandelen werken door de activiteit van deze neurotransmitter in de hersenen te stimuleren. Benzodiazepinen zijn hier een goed voorbeeld van. Dit is een anti-angst medicijn dat werkt door de activiteit van GABA-receptoren te versterken om de zenuwen te kalmeren en angst te verlichten. Ook verschillende slaapmiddelen werken door de activiteit van GABA te verhogen en dit resulteert in een kalmerend effect dat slapeloosheid kan verlichten.

De exacte werking van deze belangrijke neurotransmitter is pas de afgelopen jaren erkend en men vermoed dat het een rol speelt bij een groot aantal gezondheidsproblemen zoals:

Slapeloosheid

ADHD

Depressie

Angst

Premenstrueel syndroom

Ontsteking

GABA kan ook de niveaus van menselijk groeihormoon verhogen en dit is een belangrijk hormoon dat:

Risico op hartaandoeningen kan verminderen

Spierkracht kan vergroten 

Gewichtsverlies kan stimuleren

Maar wat is GABA precies?

GABA is een afkorting van Gamma-aminoboterzuur. Het is een neurotransmitter dat helpt bij het verzenden van berichten tussen de hersenen en het zenuwstelsel. De stof wordt in de hersenen geproduceerd uit het aminozuur glutamaat. Dit chemisch proces wordt versneld door de actieve vorm van vitamine B6 en het enzym glutamaatdecarboxylase.

De belangrijkste functie van GABA is het verminderen van de activiteit van zenuwcellen in het zenuwstelsel. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het een belangrijke rol kan spelen bij veel aandoeningen. Men denkt dat gamma-aminoboterzuur een natuurlijk kalmerend effect heeft en gevoelens van angst en depressie vermindert door de neuronale prikkelbaarheid te verminderen.

Het wordt vaak gebruikt als een natuurlijk supplement om de slaap te bevorderen, de stemming te verbeteren en premenstruele symptomen te verlichten. Voor de meeste mensen kan een supplement een veilige en effectieve manier zijn om een groot aantal van deze aandoeningen te bestrijden.

 

 

”Verhoogt de niveaus van menselijk groeihormoon”

Wat zijn de voordelen van GABA?

Na alle onderzoeken zijn we steeds meer te weten gekomen over deze bijzondere neurotransmitter en ze hebben hierbij de volgende voordelen aan weten te tonen:

Verbetert de slaap

Vermindert depressiesymptomen

Verlicht angst

Verlicht de symptomen van PMS

Vermindert ontstekingen

Verbetert de focus bij ADHD

Verhoogt niveaus van groeihormoon

 

Verlichten van angst

Eén van de belangrijkste taken van GABA is het verminderen van zenuwprikkelbaarheid. Deze taak word in verband gebracht met gevoelens van angst en spanning. Dit komt omdat het een kalmerend effect heeft en vaak wordt gebruikt als een natuurlijke oplossing tegen angst. Bepaalde angststoornissen zijn in onderzoeken zelfs in verband gebracht met verlaagde niveaus van GABA.

Een studie wees uit dat mensen met een paniekstoornis een verminderde GABA-respons hadden. Een ander onderzoek toonde aan dat mensen met een paniekstoornis en een familiegeschiedenis van stemmings- en angststoornissen de hersenconcentraties van GABA ernstig verlaagd waren. 

Naast GABA zijn er nog andere natuurlijke middelen voor angst beschikbaar essentiële oliën of valeriaanwortel. Valeriaanwortel is een kruid dat ook kan helpen de niveaus van GABA te verhogen om zenuwactiviteit te remmen.

 

Verbeteren van de slaap

Wist je dat ruim 30% van de wereldbevolking moeilijkheden heeft om in slaap te vallen?   Slapeloosheid is een aandoening waarbij je moeilijkheden hebt om in slaap te vallen of niet goed door kunt slapen en vaak moe wakker word. GABA heeft een kalmerend en rustgevend effect en kan mogelijk helpen om op natuurlijke wijze slaap op te wekken door zenuwprikkelbaarheid te verminderen. 

Uit een onderzoek bleek dat het nemen van GABA mensen hielp om snel in slaap te vallen. Hierdoor werd de tijd die nodig was om in slaap te vallen met gemiddeld vijf minuten verkort. Daarnaast kunnen mensen met slapeloosheid in lagere niveaus van GABA hebben. Een ander onderzoek wees uit dat patiënten met slapeloosheid 30 procent lagere niveaus hadden in vergelijking met een controlegroep. 

Naast het gebruik van GABA om te slapen, kan het aanhouden van een regelmatig slaapschema, het beperken van de cafeïne inname en het nemen van extra magnesium om de GABA-functie te bevorderen, allemaal helpen om een betere slaap te bevorderen.

 

Verminderen van depressie

Naast het voorkomen van angst en het reguleren van slaap speels de neurotransmitter ook een centrale rol speelt bij depressie. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een depressie doorgaans lagere niveaus van GABA hebben dan mensen zonder depressie. 

Het positieve is dat GABA waarden kunnen toenemen nadat depressie is behandeld. Een studie liet zien dat patiënten die elektroconvulsie therapie ondergingen voor hun depressie, na de behandeling verhoogde niveaus van GABA vertoonden. Dankzij het antidepressieve effect kan GABA een goed alternatief zijn voor traditionele behandelingen voor depressie. 

Andere natuurlijke middelen voor depressie zijn onder meer het aanpassen van het dieet, voldoende lichaamsbeweging en ervoor zorgen dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt zoals vitamine D.

 

Verhoogt de niveaus van groeihormoon

Menselijk groeihormoon is een hormoon dat wordt geproduceerd in de hypofyse. Het bied voordelen zoals:

Lager risico op hartaandoeningen

Sterkere botten

Verbeterde lichaamssamenstelling

Meer spierkracht

Een tekort aan dit enorm belangrijke hormoon kan leiden tot symptomen zoals:

Depressie

Vertraagde groei bij kinderen

Vertraagde puberteit 

Seksuele disfunctie

Insulineresistentie

Verhoogd risico op hartaandoeningen bij volwassenen

Onderzoek laat zien dat suppletie met GABA de niveaus van menselijk groeihormoon kan verhogen. In een studie kregen 11 mannen drie gram GABA of een placebo en hierbij kreeg men rust- of weerstandstraining. Na suppletie met GABA zagen de deelnemers tot maar liefst 400 procent meer menselijk groeihormoon. 

Hoge intensiteitsoefeningen samen met andere supplementen zoals L-glutamine en L-arginine kunnen ook helpen om op natuurlijke wijze de niveaus van groeihormoon te verhogen.

 

Verminderen van ontstekingen

Ontsteking is een normale reactie die wordt veroorzaakt door het immuunsysteem als gevolg van ziekte of letsel. Teveel ontsteking kan leidden tot chronische ontsteking en bijdragen aan ziekten zoals artritis, kanker en hartaandoeningen. Sommige onderzoeken hebben laten zien dat GABA ontstekingen kan helpen verminderen en nuttig kan zijn bij de behandeling van deze aandoeningen.

Uit een studie onder dieren bleek dat het aanvullen van GABA bij muizen het risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis verminderde en de symptomen verminderde voor degenen die dat wel deden. Een andere studie suggereerde dat GABA de activiteit van een pad dat gewrichtsontsteking veroorzaakt zou kunnen verminderen. 

Het aanvullen van je voedingspatroon met ontstekingsremmende voeding kan ook helpen om ontstekingen te verminderen. Voeding zoals:

Bessen

Zalm

Noten

Zaden

Groene bladgroenten

Dit zijn allemaal ontstekingsremmende voedingsmiddelen die naast GABA nuttig kunnen zijn.

 

Verbetert de focus bij ADHD en ADD

Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit ook wel bekend als ADHD is een aandoening die zowel kinderen als volwassenen kan treffen. Het kan symptomen veroorzaken zoals:

Hyperactiviteit

Impulsiviteit

Beperkte aandacht

GABA wordt soms gebruikt om de focus te verbeteren en de symptomen te verminderen bij personen met ADHD.

Een studie vergeleek concentraties van GABA bij kinderen met en zonder ADHD en ontdekte dat kinderen met ADHD verminderde concentraties in de hersenen hadden. Een andere studie toonde aan dat lagere niveaus van GABA geassocieerd waren met meer impulsiviteit en minder remming. 

Het gebruik van een GABA supplement, alleen of in combinatie met traditionele behandelingen kan de symptomen van ADD en ADHD op natuurlijke wijze helpen verminderen. Het volgen van een geschikt voedingspatroon en het gebruik van andere natuurlijke remedies voor ADHD kan ook effectief zijn om de symptomen helpen te verminderen.

 

Kan de symptomen van PMS verlichten

Premenstrueel syndroom word ook wel PMS genoemd en dit zijn symptomen zoals: 

Vermoeidheid

Stemmingswisselingen

Hunkering naar voedsel 

Deze klachten komen regelmatig voor bij vrouwen tussen de ovulatie en het begin van de menstruatie. Studies laten zien dat GABA-niveaus worden verstoord door menstruatie en deze kunnen tijdens de menstruatiecyclus afnemen. 

GABA kan mogelijk helpen bij het verlichten van symptomen van PMS. Sommige onderzoeken hebben bijvoorbeeld laten zien dat het zou kunnen werken als een natuurlijke pijnstiller, terwijl andere hebben opgemerkt dat het betrokken zou kunnen zijn bij het mechanisme van krampen. 

Vitamine B6 en magnesium zijn belangrijke stoffen voor mensen met PMS die kunnen helpen hormonen in balans te brengen en symptomen te verminderen.

 

 

”Citroenmelissethee is een krachtige GABA versterker”

Hoe kan je direct een kalm gevoel krijgen?

Hoe kan je direct een kalm gevoel krijgen? Als je constant opgewonden bent en een instant dosis kalmte nodig hebt, dan is GABA misschien iets voor jou.

Het gevoel kalm te zijn wordt sterk beïnvloed door je neurotransmitters. Neurotransmitters zijn vergelijkbaar met hormonen. In plaats van door het bloed te worden getransporteerd, worden ze echter door het zenuwstelsel getransporteerd.

De neurotransmitter GABA is remmend en dit betekent dat het je lichaam en geest kalmeert en ontspant. Het kan ongezonde impulsen, angst, paniekaanvallen en depressie helpen verminderen.

Als je tijdens het happy hour een drankje drinkt dan is de GABA die vrijkomt de oorzaak van het geluk dat je ervaart. Het probleem is dat de GABA verdwijnt zodra je stopt met drinken en dit kan zorgen voor een ongezonde gewoonte of zelfs verslaving. Dit is de reden waarom mensen vaak angst, rusteloosheid en slapeloosheid als ontwenningsverschijnselen voelen.

In plaats van alcohol of andere stoffen te gebruiken om GABA te verhogen kun je citroenmelissethee drinken. Dit is een krachtige natuurlijke GABA versterker die de kalmte direct aanzienlijk verhoogt. Mocht dit niet genoeg helpen dan kun je proberen om vitamine B6, magnesium en GABA te combineren voor een groter effect.

 

 

”De werking van GABA is pas recent echt ontdekt”

Wat is de geschiedenis van GABA?

GABA werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1883 en was eerst alleen bekend als een stofwisselingsproduct van planten en microben.

De echte werking er van is pas sinds de laatste jaren erkend. Het werd voor het eerst ontdekt in de weefsels in het jaar 1910 en werd gevonden in de hersenen van zoogdieren rond 1950 toen de belangstelling voor de potentiële impact ervan als neurotransmitter een hoogtepunt begon te bereiken.

Onderzoekers waren eerst van mening dat het niet voldeed aan de criteria om als neurotransmitter te worden gecategoriseerd. In plaats daarvan dachten wetenschappers dat het meer een depressivum was dan een echte neurotransmitter.

Pas in het jaar 1968 vonden ze definitief bewijs dat het als een echte neurotransmitter kon worden geclassificeerd. In de jaren er na werd GABA het onderwerp van verschillende grote onderzoeken om zijn rol in het lichaam echt te begrijpen. 

Vandaag de dag beginnen we nog maar net aan de oppervlakte te komen bij het blootleggen van de potentiële effecten van deze essentiële neurotransmitter. We zien eindelijk hoe deze stof de vele aspecten van de gezondheid kan beïnvloeden zoals het verbeteren van de slaap tot het reguleren van gevoelens zoals angst en depressie. Op dit moment word er nog steeds uitvoerig onderzoek gedaan om te kijken hoe de stof toegepast kan worden bij deze klachten en aandoeningen.

 

 

”GABA geeft voor de meeste mensen vrijwel geen bijwerkingen”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van GABA?

GABA is veilig bevonden voor de meeste mensen en kan worden gebruikt met minimale bijwerkingen. 

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft dan mag je geen GABA-supplement gebruiken. De effecten ervan op deze personen zijn niet onderzocht. Als je al medicijnen gebruikt voor depressie, angst of slapeloosheid dan is het belangrik om eerst met de arts te overleggen voordat je met GABA begint. De werking van deze medicijnen kan namelijk in combinatie met GAVA verstoort raken of veranderen.

Sommige mensen hebben ook gemeld dat hoge doses GABA angst of depressieve episodes daadwerkelijk kunnen verhogen. Als je tijdens het gebruik van GABA andere negatieve symptomen ervaart zoals een tintelende of blozende huid stop dan met het gebruik en neem contact op met een arts.

 

 

”Houd je aan de aanbevolen dagelijkse dosering”

Wat is de juiste dosering van GABA?

Doseringen van GABA kunnen variëren op basis van leeftijd, geslacht en gewicht. Voordat je hiermee begint kun je het beste met de arts overleggen om te bepalen of het geschikt voor je is en hoeveel je het beste kunt innemen.

Het is daarnaast enorm belangrijk om je aan de dosering op de verpakking te houden zodat een veilig gebruik mogelijk is.

Stress

De standaard dosering voor stressverlichting is ongeveer 750 tot 800 milligram per dag. Verdeel deze doseringen in de loop van de dag.

Angst

Voor angst raden experts aan om driemaal daags tussen de 250 milligram en 650 milligram in te nemen, voor een totaal van 750 tot maximaal 1.950 milligram.

ADHD

Om de symptomen van ADHD te verminderen kun je het beste driemaal daags tussen de 250 milligram en 400 milligram in nemen.

Het is het beste om eerst met een lagere dosering te beginnen en naar boven te werken om er zeker van te zijn dat je het goed kunt verdragen en om de dosering te vinden die voor jou het beste werkt. Als je negatieve bijwerkingen ervaart, verlaag dan de dosering en overleg met je arts als de symptomen aanhouden.

 

 

”GABA is online in vele soorten en merken te koop”

Waar kan je GABA kopen?

GABA supplementen zijn verkrijgbaar bij natuurwinkels, apotheken, drogisterijen en online. Je kunt in de meeste apotheken supplementen vinden die GABA combineren met andere angstverminderende stoffen.

In plaats van een GABA supplement te gebruiken kun je ook andere natuurlijke supplementen voor angst gebruiken die kunnen helpen de GABA-activiteit in de hersenen te verhogen.

Valeriaanwortel is een voorbeeld waarvan is aangetoond dat het de afgifte van GABA uit de zenuwuiteinden van de hersenen verhoogt en vervolgens voorkomt dat het weer in de zenuwcellen wordt opgenomen. Het wordt vaak gebruikt als een natuurlijke middel tegen angst, slapeloosheid en menstruatiekrampen. 

Magnesium is ook enorm belangrijk voor de werking van GABA. Slapeloosheid en angst zijn twee veelvoorkomende symptomen van een magnesiumtekort. Door voldoende magnesium in je voedingspatroon te krijgen via voedsel of suppletie kun je de niveaus verhogen en deze negatieve bijwerkingen voorkomen.

Vitamine B6 katalyseert ook de productie van GABA. Als je via je voedsel aan de vitamine B6-behoeften voldoet dan kun je ervoor zorgen dat er voldoende GABA aangemaakt kan worden om angst en slapeloosheid te voorkomen. 

Tips:

1) Beweeg iedere dag minimaal 60 minuten. Lopen, fietsen, zwemmen of een andere vorm van matige beweging is belangrijk

2) Eet gezond en gevarieerd, kies biologische streekproducten en wissel veel af

3) Eet extra veel gefermenteerde groentes om meer gezonde bacteriën in de darmen te krijgen

4) Zorg dat je een vast slaappatroon aanhoud en vermijd het kijken naar een beeldscherm minimaal een uur voor het slapen gaan

Tot slot

Gaba stond centraal in dit artikel. Beweeg jij dagelijks minstens een uur? En welke vorm van beweging heeft dan jouw voorkeur? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook
wat is kefir

Happy Icon Box

wat is kefir

Happy Icon Box

wat is kefir

Happy Icon Box

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *