Een futloos gevoel wordt gekenmerkt door het hebben van weinig energie. Algehele vermoeidheid en nergens zin aan hebben zijn een gevolg van je futloos voelen. Bijna iedereen is weleens moe of heeft een futloos gevoel maar als je het vaker hebt kan er meer aan de hand zijn.
Moet je je zorgen maken als je je futloos voelt? In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat je kunt doen tegen een futloos gevoel en dat wanneer dit langer aanhoudt er ook iets anders aan de hand kan zijn. Lees je mee?!
Een futloos gevoel komt bij veel mensen wel eens voor en dit is geen reden om je zorgen te maken. Wanneer je voor een langere periode een futloos gevoel hebt dan zou dit een teken kunnen zijn dat er iets aan de hand is.
Je lichaam is vaak goed in het geven van signalen alleen het is aan ons zelf om hier wat mee te doen. Wanneer je je futloos voelt en vaker last van hebt dan kan dit verschillende oorzaken hebben.
Enkele redenen van een futloos gevoel zijn:
• Te weinig slaap
• Stress
• Bloedarmoede
• Depressie
• Medicatiegebruik
• Verborgen infectie
• Vermoeidheid na COVID
• Schildklierproblemen
• Mycoplasma
• Auto-immuunziekte
• Je lichaam op de verkeerde brandstof laten lopen
Eén van de dingen die je tegen een futloos gevoel kunt doen is isoleren wanneer het begon en nadenken over wat er vlak ervoor is gebeurd. Misschien heb je je eetpatroon veranderd, heb je veel stress gehad of ben je met een nieuw medicijn begonnen? Dit kan je helpen aanwijzingen te geven over de oorzaak van het futloos gevoel. Het is eenvoudig maar zeker effectief!
Als je eenmaal de oorzaak denkt te hebben gevonden dan kun je stappen ondernemen om het probleem aan te pakken zodat je je niet meer zo vermoeid voelt en meer energie hebt om dingen te ondernemen.
”Kruiden, slaap, beweging en voldoende vocht”
Wat kan je doen tegen een futloos gevoel?
Iedere dag tien kopjes koffie drinken of een paar blikjes energie drank achterover slaan is meestal niet de oplossing voor een futloos gevoel. Het kan helpen als je er een keer last van hebt maar als je het regelmatig ervaart dan is het belangrijk om achter de oorzaak te komen en wat aan je leefstijl te gaan doen.
Wat kan je doen tegen een futloos gevoel?
Wij hebben enkele tips voor je op een rij gezet die kunnen helpen het gevoel van vermoeidheid te bestrijden en meer energie en zin te hebben om dingen te ondernemen!
Beweeg iedere dag!
Beweging is de sleutel tot het krijgen van meer energie en het bestrijden van een futloos gevoel. Beweging zal je energie niet alleen verhogen maar er ook voor zorgen dat je beter en langer kunt slapen. Zorg dat je ‘s ochtends buiten in de zon loopt wat helpt je wakker te maken en energie te geven. Het zal de aanmaak van melatonine stoppen en de balans in de hormonen verbeteren.
Door calorieën te verbranden en aan lichaamsbeweging te doen worden zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen van het lichaam gestuurd. Dit zorgt er voor dat je hart en longen efficiënter werken en het energieniveau wordt verhoogd. Ook de hersenen zijn blij met extra zuurstof en het zal daarnaast kunnen helpen bij een depressief en futloos gevoel.
Goede manieren om dagelijks te bewegen zijn:
• Fietsen
• Wandelen
• Zwemmen
• Fitness
• Tennis
• Joggen
Zorg dat je iedere dag minimaal een uur beweegt en vergeet niet te ontspannen zodat je overtollig stress kwijt raakt!
Zorg dat je voldoende slaapt
Als je vaak een futloos gevoel hebt dan is de kans groot dat dit komt door een tekort aan slaap. Niet alleen te weinig slaap maar ook vaak wakker worden en niet uitgerust wakker worden is een probleem voor veel mensen.
Als je de nachten doorbrengt met woelen en draaien dan kun je de volgende dag zeker futloos voelen.
In de tijd dat je slaapt herstelt en repareert je lichaam de ”schade” van de dag. Door langer te slapen krijgt je lichaam meer kans om zicht te herstellen waardoor je ‘s ochtends meer energie krijgt.
Als je moeite hebt met slapen probeer dan een vast ritme aan te houden wanneer je gaat slapen en wanneer je uit bed gaat.
Elimineer cafeïne na 15.00 uur omdat de effecten tot 12 uur na het drinken aan kunnen houden.
Vermijd ook blauw licht door ‘s avonds niet te lang naar een scherm te kijken zoals je tablet, telefoon of computer.
Er zijn ook verschillende supplementen die je kunnen helpen om beter te slapen. Magnesium is hier een goed voorbeeld van.
Adaptogene kruiden
Steeds meer mensen gebruiken adaptogene kruiden bij symptomen zoals vermoeidheid en een futloos gevoel. Adaptogene kruiden komen van geneeskrachtige planten en herstellen het natuurlijke vermogen van het lichaam om met stress om te gaan door het bijniersysteem te reguleren. Dit systeem is verantwoordelijk voor het beheersen van de manier waarop hormonen met stress omgaan.
Adaptogenen richten zich niet op een specifiek lichaamsdeel maar helpen het hele lichaam voorzichtig om te gaan met stress, angst en vermoeidheid.
Enkele van de beste adaptogene kruiden waarvan is aangetoond dat ze de energie stimuleren en lage energie bij zowel mannen als vrouwen bestrijden zijn:
• Ginseng
• Rhodiola
• Ashwagandha
• Heilige basilicum
• Maca
• Reishi
• Gingko biloba
Door adaptogene kruiden te gebruiken kun je een meer rustig gevoel ervaren waardoor je je minder uitgeput en meer gefocust voelt.
Verse groentesap
Het drinken van verse groentesap is een boost voor je lichaam! Door de plantaardige vezels tijdens het persen te verliezen kunnen de groenten gemakkelijk door het lichaam opgenomen en verteerd worden.
Geperste sap zit vol voedingsstoffen waardoor je een toename van het energieniveau zult merken. Daarnaast helpt het drinken van groentesap om de cellen in je lichaam snel te voorzien van energie.
Als je een groentesap wilt drinken maak het dan wel zelf. De drankjes uit de winkel zitten helaas vaak vol met zoetstoffen, suiker en conserveermiddelen die je juist een uitgeput gevoel kunnen geven. Als je toch wat meer smaak wilt toevoegen aan het sap dan kun je dit gemakkelijk doen door wat verse bessen of een ander stuk fruit erdoor te mixen.
Verminder de inname van koolhydraten
Koolhydraten voorzien het lichaam van energie maar een teveel kan ervoor zorgen dat je je futloos voelt. Simpele koolhydraten zoals die in suikerhoudende dranken, koekjes en bewerkte voedingsmiddelen zoals witbrood en pasta die snel verbranden zijn hier een grote oorzaak van.
Ze geven een snelle energie boost maar deze word opgevolgd door een crash doordat je bloedsuikerspiegel stijgt en daalt.
Wat is een oplossing om meer energie te krijgen en de bloedsuikerspiegel stabiel te houden? Blijf bij volkoren, laag-glycemische koolhydraten die het lichaam langer nodig hebben om te verteren en vermijd hiermee het crash- en verbrandingseffect.
Noten, peulvruchten, zoete aardappelen, haver en bruine rijst zijn allemaal laag-glycemische koolhydraten die het lichaam voorzien van een geleidelijke aanvoer van energie.
Drink voldoende water en zorg dat je elektrolyten binnen krijgt
Uitdroging is een grote oorzaak van vermoeidheid en dit komt vooral bij ouderen voor. Het drinken van te weinig water kan een reden zijn dat je energie ontbreekt en je je futloos voelt.
Je lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water en daarom kan een dip in hydratatie je stofwisseling negatief beïnvloeden.
Zorg er daarom voor dat je regelmatig wat drinkt door als man gemiddeld 13 kopjes vocht te drinken en als vrouw gemiddeld 9.
Zorg ook dat je voldoende fruit en groente eet want ook hier zitten belangrijke elektrolyten en vocht in. Daarnaast is het belangrijk als je vaak sport en/of veel zweet om extra elektrolyten te nuttigen zodat je vochtbalans goed blijft.
Vitamine B
Vitamine B staat bekend als energievitamine. Veel mensen die last hebben van vermoeidheid en een futloos gevoel hebben een tekort aan deze vitamines. Vitamine B12 en B6 zijn hier een goed voorbeeld van. Ze ondersteunen de productie van energie en houden je bloedcellen gezond.
Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine en dit zorgt ervoor dat je lichaam er geen extra hoeveelheden van kan opslaan. Een goede bron van B-vitamines is voedingsgist. Als je het uit een supplement wilt halen dan kun je het beste kiezen voor een vitamine B-complex omdat de verschillende vitamines B elkaar helpen met de opname en een goede synergie vormen.
Eet chiazaden
Deze magische kleine natuurlijke energiebron verhoogt het energieniveau en geeft je lichaam veel waar voor je geld.
Zelfs in de tijd van de oude Maya’s en Azteken werden chiazaden gebruikt om de energie en alertheid van krijgers op peil te houden. Het grote geheim is onder andere de vetzuren omega 3 en omega 6 die kunnen helpen bij:
• Verbeteren van de slaap
• Verbeteren van de hersenkracht
• Bestrijden van ontstekingen
In combinatie met een hoog gehalte aan eiwitten en vezels die ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft waardoor je geen crash ervaart in de middag. Chiazaden worden gezien als een echte superfood en niets is minder waar!
Kruidenthee
Veel mensen gebruiken koffie om meer energie te krijgen maar wist je dat kruidenthee je ook een gezonde boost kan geven? Groene thee en rooibosthee hebben verschillende voordelen zoals het bestrijden van vrije radicalen en vertragen van het verouderingsproces.
De thee zit vol met een sterk antioxidant genaamd catechine. Deze stof helpt bij het bestrijden van schade in de lichaamscellen.
Matcha thee is de sterke variant van groene thee en enorm geliefd vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Rooibosthee is een andere theesoort die vermoeidheid tegengaat. Deze rode thee is gemaakt van de rode struikplant in Zuid-Afrika en zit boordevol antioxidanten zoals aspalathine. Dit is een antioxidant waarvan is aangetoond dat het ontstekingen bestrijdt en oxidatieve stress afweert.
Essentiële olie van pepermunt
Olie van de pepermunt plant word al heel lang gebruikt om de geest te stimuleren en focus te vergroten. Het word veel gebruikt in aromatherapie en verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het stimulerend werkt op de hersenen en zelfs krachtig genoeg is om spanningshoofdpijn te behandelen.
Probeer een paar druppels op je polsen als je merkt dat je energie laag is. Je kunt ook wat druppels gebruiken onder de douche om een energie boost in de vroege ochtend te krijgen.
”Magnesium is onmisbaar voor het aanmaken van energie”
Deze voedingstoffen geven je energie!
Voldoende energie hebben is enorm belangrijk in het leven. De sleutel tot het herstellen van je energie is het aanpakken van de grondoorzaken van vermoeidheid en de mogelijke voedingstekorten achter vermoeidheid.
Er zijn twee belangrijke oorzaken van vermoeidheid. De eerste is een gebrek aan slaap. Het maakt niet uit hoeveel supplementen je neemt, je zult nog steeds moe zijn als je niet voldoende slaapt.
De tweede belangrijkste oorzaak van vermoeidheid is dat je lichaam de verkeerde brandstof gebruikt namelijk glucose. Vetverbranding is namelijk de meest efficiënte energiebron. Als je teveel suikers en koolhydraten eet dan kun je overwegen om een keto dieet te volgen om de verbranding van vetten te optimaliseren.
Over het algemeen moet je om je energie een boost te geven en een futloos gevoel te voorkomen een verscheidenheid aan gezonde voedingsmiddelen consumeren. Daarnaast is het enorm belangrijk om voedingsmiddelen te vermijden die vermoeidheid veroorzaken zoals suiker en geraffineerde koolhydraten.
Wist je dat veel mensen een tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je een futloos gevoel hebt?
Belangrijkste tekorten aan voedingsstoffen die een gevoel van futloosheid veroorzaken:
Vitamine B1 – Thiamine
De beste bronnen:
• Dierlijke producten
• Plantaardige producten
• Zaden
• Noten
• Voedingsgist
Foliumzuur – Vitamine B9
De beste bron:
• Donkere bladgroenten
Vitamine B12
De beste bron:
• Dierlijke producten
IJzer
De beste bron:
• Rood vlees
Magnesium
De beste bronnen:
• Bladgroenten
• Dierlijke producten
• Plantaardige producten
Kalium
De beste bron:
• Bladgroenten
”Een futloos gevoel kan een grotere oorzaak hebben”
Waar moet je op letten?
Als je nog steeds worstelt met een futloos gevoel zelfs nadat je enkele van deze natuurlijke remedies hebt geprobeerd dan bestaat de kans dat er mogelijk andere factoren een rol spelen. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van een futloos gevoel zijn problemen met de schildklier, het gebruik van bepaalde medicijnen, depressie en bloedarmoede.
Als je wilt weten of dit een oorzaak is dan is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts voor nader onderzoek. Een futloos gevoel en vermoeidheid kan ook een symptoom zijn van een ernstige aandoeningen zoals:
• Diabetes
• Kanker
• Nierproblemen
Als je naast een futloos gevoel ook andere vervelende symptomen ervaart dan is het echt belangrijk om de huisarts in te schakelen voor verder onderzoek.
Tips:
1) Als je niet zeker weet of je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen laat je dan testen
2) Drink voldoende, eet gezond en gevarieerd en beweeg iedere dag minimaal een uur
3) Stress kan een oorzaak zijn van een futloos gevoel. Zorg dat je stress zoveel mogelijk vermijd en probeer iedere dag een paar momenten van ontspanning te nemen. Meditatie, yoga, sauna, massage en een wandeling op het strand of in het bos kunnen hierbij helpen
4) Als de tips niet helpen en je blijft een futloos gevoel houden neem dan contact op met de huisarts
Futloos stond centraal in dit artikel. Voel jij je weleens futloos? En wat doe je om het te verhelpen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!