Zoals je inmiddels hebt gelezen zit fructose in veel verschillende soorten voedingsmiddelen. Deze vorm van suiker zit niet alleen in frisdrank, koekjes en snoepjes maar ook voedsel uit de natuur zoals fruit.
Om je een idee te geven waar het allemaal in zit hebben we een overzicht voor je gemaakt!
Waar zit veel fructose in?
Frisdrank
Frisdrank zit vaak vol met fructose-glucosestroop samen met vele andere additieven en kunstmatige smaakstoffen. Een belangrijk verschil tussen fructose-glucosestroop en suiker is dat de glucose- en fructosemoleculen aan elkaar gebonden zijn in sucrose, maar niet in fructose-glucosestroop.
Net als andere vormen van toegevoegde suikers laten verschillende onderzoeken zien dat fructose-glucosestroop kan bijdragen aan het metabool syndroom en overgewicht en andere ernstige gezondheidsproblemen.
Vruchtensap
Het is tegenwoordig geen geheim meer dat het meeste vruchtensap veel suiker bevat. Veel fabrikanten gaan echter nog een stap verder en voegen extra fructose-glucosestroop toe om de zoetheid en smaak te versterken.
Overstappen op alternatieven met weinig suiker zoals geïnfuseerd water, kruidenthee of kombucha is een goede manier om deze eenvoudige suikers te vermijden.
Fruit
Het grootste gedeelte van de natuurlijke suikers in fruit is fructose. Dit soort fruitsuiker is echter niet echt schadelijk wanneer je het met mate binnen krijgt. Dit komt omdat fruit ook rijk is aan vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten die je lichaam nodig heeft. Daarnaast zou je vergeleken met bewerkte voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, ook behoorlijk wat fruit moeten eten om onveilige niveaus van fructose in je lichaam te bereiken.
Fruit dat veel fructose bevat:
• Banaan
• Appel
• Peer
• Abrikoos
• Druiven
Fruit dat minder fructose bevat:
• Aardbeien
• Bosbessen
• Aalbessen
• Cranberries
Saus
Wist je dat saus vaak veel fructose bevat? Er wordt hier vaak fructose-glucosestroop voor gebruikt om het nog smakelijker te maken.
Met name ketchup, barbecuesaus, jam en gelei bevatten doorgaans veel toegevoegde suikers en fructose-glucosestroop.
Snoep
Snoep en repen zijn twee van de meest voorkomende voedingsmiddelen met fructose-glucosestroop die er te koop zijn. De meeste bevatten grote hoeveelheden fructose waardoor het vaak tussen de eerste ingrediënten op het etiket te vinden is.
Mueslirepen
Ondanks dat ze op de markt worden gebracht als een gezond tussendoortje, zitten de meeste mueslirepen die je in de winkel koopt boordevol toegevoegde suikers.
Als je het graag wilt eten dan kun je ze het beste zelf maken met voedingsrijke ingrediënten zoals noten, zaden en haver! Je vind op het internet overal recepten om dit op een simpele manier te doen.
Ontbijtgranen
Het word gezien als een gezonde manier om je ochtend te beginnen, maar wist je dat de meeste ontbijtgranen zoals muesli en granola meer toegevoegde suikers bevatten dan sommige desserts?
Contoleer de volgende keer dat je ontbijtgranen gaat kopen het etiket en zoek naar een merk met zo min mogelijk toegevoegde suikers.
Ingeblikt fruit
Fruit bevat niet alleen van nature fructose, maar veel fruitcocktails worden ook ingeblikt op siroop en gezoet met fructose-glucosestroop om zo extra smaak toe te voegen.
Om deze reden is het eten en gebruik van vers fruit een veel betere optie om zo de toegevoegde suikerconsumptie beter onder controle te houden.
Dieetproducten
Veel producten die worden gepromoot als caloriearm en vetarm zitten vaak vol met deze vorm van enkelvoudige suiker. Voedselproducenten voegen vaak extra suiker toe aan vetarme voedingsmiddelen om de smaak te verbeteren en een smakelijker product te produceren.
Sommige bedrijven gebruiken ook suikeralternatieven zoals kristallijne fructose die de zoetheid helpen versterken en tegelijkertijd de hoeveelheid suiker in een product verminderen.
Magere zuivelproducten, saladedressings en gebak zijn enkele van de meest voorkomende bronnen van verborgen fructose. Kijk daarom goed op de verpakking wat er precies in verwerkt is.
Kant en klaar maaltijden
Diepvriesmaaltijden en kant en klaar maaltijden worden tegenwoordig steeds meer gegeten. Wat de meeste mensen zich echter niet realiseren is dat veel van deze producten boordevol additieven, conserveermiddelen en zelfs toegevoegde suikers zitten.