Door normaal en gevarieerd te eten krijg je normaal gesproken genoeg foliumzuur binnen. De grootste oorzaak van een tekort aan foliumzuur is door te weinig binnen krijgen via je voeding. Dit kan allerlei redenen hebben zoals eenzijdig eten, eetstoornis of een verminderde opname via je maag en darmen. In een aantal gevallen is daarom extra suppletie van deze belangrijke vitamine nodig.
Wat kan de reden van een foliumzuur tekort zijn?
1) Verminderde inname via de voeding
Alcoholisme
In sommige gevallen wordt er preventief extra foliumzuur genomen door mensen die veel alcohol gebruiken. Doordat mensen die veel alcohol nuttigen vaak heel weinig eten is de kans groot dat ze een tekort oplopen aan foliumzuur. Veel alcohol drinken kan er ook voor zorgen dat je maag-darmslijmvlies chronisch ontstoken kan raken en dit zorgt voor een slechte opname.
Wanneer je veel alcohol consumeert dan verbruik je ook nog eens een meer vitamine B waar foliumzuur er één van is. Er is ook een grote kans dat je een tekort oploopt aan vitamine A, B1, D, E en K. Dit zelfde geld voor de mineralen magnesium en ijzer.
Middelengebruik
Net zoals bij alcohol kan bij het gebruik van drugs het foliumzuur gehalte in je lichaam afnemen. Dit komt omdat je extra veel gebruikt en het niet voldoende aanvult met gezond eten. De kans bestaat dat je bij langdurig gebruik van verdovende middelen een tekort kunt krijgen aan verschillende B-vitamines, C, D, E, calcium en magnesium.
Ouderdom
Foliumzuur tekort bij ouderen komt meestal omdat je kleinere porties eet waardoor je minder folaat binnen krijgt. Ook gebruiken ouderen vaak medicijnen wat de opname van foliumzuur kan verstoren. Als laatste zie je ook dat ouderen minder goed voedingsstoffen uit hun eten kunnen opnemen wat ook een reden van een tekort kan zijn.
Slechte inname door bijvoorbeeld een eetstoornis
Verschillende eetstoornissen zoals Anorexia Nervosa en Boulimia Nervosa zorgen ervoor dat je lichaam niet voldoende voedingsstoffen uit je eten kan opnemen. Mocht je hier mee te maken hebben zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk hulp in schakelt. Je lichaam takelt namelijk steeds verder af en het kan onomkeerbare schade aan je lichaam veroorzaken.
Biologische diëten waar geen extra foliumzuur aan is toegevoegd
Mocht je een streng dieet volgen waar je niet veel eet en ook weinig volkoren producten nuttigt dan kan het voorkomen dat je een foliumzuur tekort oploopt. In dagelijks eten zoals cornflakes en andere volkoren producten wordt namelijk extra foliumzuur aan toegevoegd. Mensen die al een hogere inname nodig zijn en ook nog eens een streng dieet volgen kunnen hierdoor een tekort oplopen.
2) Foliumzuur tekort darmen
Coeliakie
Wanneer het slijmvlies van je dunne darm beschadigt raakt door gluten dan zijn je darmvlokken ook beschadigt of ze ontbreken. Dit zorgtr ervoor dat je darm niet goed voedingsstoffen kan opnemen. Dit zorgt voor een tekort aan verschillende vitamines en mineralen waar foliumzuur er één van is.
Tropische spruw
Tropische spruw wordt ook wel Indische spruw genoemd en het veroorzaakt een vervelende chronische diarree. Deze aandoening zorgt voor een gebrekkige opname aan vitamines en mineralen. Hierbij heb je de meeste kans op een tekort aan vitamine B12 en foliumzuur.
Ziekte van Crohn
Wanneer je de Ziekte van Crohn hebt dan is je dunne darm ontstoken. Juist in je dunnen darm neemt je lichaam foliumzuur op en je loopt daarom de kans dat de opname sterk vermindert is door deze ontsteking. Een tekort kan ook ontstaan bij vitamine A, B12, D, K en calcium, magnesium en ijzer.
Korte darm syndroom
Het korte darm syndroom zorgt er voor dat je dunnen darm voor een deel niet aanwezig is of hij werkt niet goed. Hierdoor kan je niet goed voedingsstoffen opnemen en hierdoor ontstaan allerlei tekorten. Ook een foliumzuur tekort komt regelmatig voor bij mensen met het korte darm syndroom.
3) Verhoogd verbruik
Zwangerschap
Wist je dat een vrouw tijdens de zwangerschap tot 30% meer rode bloedcellen aanmaakt?Doordat je extra veel foliumzuur verbruikt tijdens je zwangerschap bestaat er de kans dat je een tekort aan deze vitamine kunt oplopen.
Foliumzuur is enorm belangrijk om een open ruggetje te voorkomen bij baby’s. De eerste twaalf weken wordt de neurale buis gevormd en bij een tekort aan foliumzuur bestaat er een kans dat dit niet goed sluit waardoor er een open ruggetje ontstaat.
Als je van plan bent om zwanger te worden dan is het belangrijk om alvast extra foliumzuur te nemen en dit doe je tot gemidddeld 12 weken in je zwangerschap. Hiermee voorkom je complicaties en heb je meer kans op een gezond kind.
Hemodialyse
Bij een hemodialyse worden er wateroplosbare vitamines voor een gedeelte uitgefilterd. Daarom is het belangrijk om standaard extra vitamines tot je te nemen als nierpatient.
Vitamines die je extra nodig bent bij een hemodialyse zijn:
Vitamines B1, B2, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur), B12, C, D, E en K.
Hemolytische aandoeningen
Bij hemolytische aandoeningen worden je rode bloedcellen sneller afgebroken dan normaal. Dit komt omdat je lichaam antistoffen tegen je eigen rode bloedcellen maakt. Hierdoor heb je kans op bloedarmoede. Foliumzuur is erg belangrijk bij het aanmaken van rode bloedcellen en daarom heb je bij hemolytische aandoeningen een extra grote behoefte aan deze vitamine.
De kans is ook aanwezig dat je vitamine B12 voorraad verkleint en deze ook moet aanvullen. Om hier zeker van te zijn is er een bloedonderzoek nodig.
Bij een vorm van bloedarmoede genaamd megaloblastaire anemie waarbij je te grote rode bloedcellen hebt wordt extra foliumzuur voorgeschreven door de arts.
Wanneer je twijfelt of je een tekort hebt aan foliumzuur dan kun je het beste een methylmalonzuurtest doen. Kijk niet naar het homocysteïne niveau omdat deze bij een vitamine B12 en een foliumzuur tekort altijd een hoog level aangeeft.
Exfoliatieve huidziekten
Bij exfoliatieve huidziekten zoals exfoliatieve dermatitis is gebleken dat deze mensen vaak een tekort aan foliumzuur en andere vitamines B hebben. Extra supplementatie helpt de huidvorming bevorderen. Ook extra natuurlijk vitamine C is belangrijk bij deze aandoeningen om zwellingen en ontstekingen te verminderen.
4) Verstoord metabolisme door medicijngebruik
Bij medicijngebruik van foliumzuur-antagonisten zoals methotrexaat kan het nodig zijn om extra foliumzuur tot je te nemen.
Methotrexaat wordt gebruikt door mensen met reumatoïde artritis en hierbij wordt altijd extra foliumzuur voorgeschreven.
Verschillende medicijnen kunnen de foliumzuur stofwisseling beinvloeden waardoor je lichaam de vitamine niet goed kan opnemen en omzetten in de actieve vorm.
Zo slikt ruim 40% van alle Nederlandse vrouwen tot 49 jaar de anticonceptiepil. Uit onderzoek is gebleken dat het slikken van deze pil kan leiden tot een tekort aan foliumzuur en magnesium. Als je last hebt van klachten laat je arts dan onderzoeken of je een tekort hebt en vul deze dan aan.
Voorbeelden van medicijnen die de opname van foliumzuur verminderen, uitscheiding er van verhogen of zorgen voor een verhoogde behoefte.
trimethoprim
methotrexaat
fenytoïne
pyrimethamine
carbamazepine
valproaat
sulfasalazine
hormonale anticonceptiepil