Voeding > FODMAP recepten

fokmap recepten
Expert: Jaap Gerrijts | 26 juli 2023 | Leestijd: 7 minuten

Fodmap recepten

FODMAP recepten zijn speciaal ontworpen om spijsverteringsproblemen zoveel mogelijk te verminderen. Het staat voor Fermenteerbare Oligo-, Di-, Mono-saccariden ene Polyolen. Dit zijn koolhydraten die soms moeilijk te verteren zijn en kunnen klachten veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn of diarree. Door deze koolhydraten te vermijden, kun je je darmen rust geven en voel je je beter.

Er is veel verwarring wat je wel en niet kan eten tijdens een FODMAP-dieet. In dit uitgebreide artikel hebben we 19 FODMAP recepten voor je uitgezocht die niet alleen lekker zijn maar ook je spijsverteringsproblemen kunnen verzachten. Lees je mee?!

Sommige koolhydraten kunnen winderigheid veroorzaken

FODMAP recepten

Voor we beginnen met Fodmap recepten leggen we je kort uit wat het precies inhoud. FODMAP staat voor:

• Fermenteerbaar

 Koolhydraten die worden verteerd door darmbacteriën

• Oligosachariden

Fructanen en galacto-oligoschariden zoals granen, knoflook, uien en peulvruchten

• Disacchariden

Lactose zoals zuivelproducten

• Monosachariden 

Fructose

• Polyolen

Sorbitol, mannitol, maltitiol, xylitol en isomalt

Dit zijn een groep koolhydraten met een korte keten en suikeralcoholen die in bepaalde voedingsmiddelen voorkomen.

Je kunt het laag FODMAP-dieet gebruiken om spijsverteringsproblemen te behandelen en met name het prikkelbare darm syndroom. Het dieet omvat het vermijden of verminderen van voedingsmiddelen die veel FODMAP’s bevatten omdat deze in de darm kunnen fermenteren en bij sommige personen zorgen voor:

Buikpijn

Opgeblazen gevoel

Gasvorming

Diarree

Andere ongemakkelijke symptomen 

Door deze specifieke soorten koolhydraten te beperken en vermijden heeft het FODMAP-dieet het doel om het fermentatieproces in de darmen te verminderen. Dit zorgt ervoor dat de symptomen verminderen en het algehele spijsverteringscomfort kan verbeteren voor mensen met een gevoelig spijsverteringsstelsel of prikkelbare darm syndroom.

De verschillen tussen prikkelbare darmsyndroom en inflammatoire darmaandoening:

Met prikkelbare darmsyndroom zijn er geen zweren of laesies. Het komt ook alleen voor in de dikke darm. In wezen is het een ontsteking in de dikke darm.

Bij inflammatoire darmaandoening is er een groep darmproblemen die ontstekingen veroorzaakt in verschillende delen van het gastro-intestinale systeem.

FODMAP’s verhogen het gas in het maagdarmkanaal wat de dikke darm kan uitrekken en uitzetten. Degenen met prikkelbare darmsyndroom en inflammatoire darmaandoening zijn erg gevoelig voor dit uitrekken vanwege een ontsteking.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het laag FODMAP-dieet geen permanente oplossing is voor je problemen en dat het meestal wordt gevolgd onder begeleiding van een specialist in de gezondheidszorg of een geregistreerde diëtist om zo de juiste voeding te garanderen en vast te stellen welke specifieke FODMAP’s bij elk individu deze symptomen veroorzaken. Na een periode van beperking kunnen sommige FODMAP-bevattende voedingsmiddelen geleidelijk opnieuw worden geïntroduceerd om de tolerantieniveaus te bepalen en een evenwichtiger en gevarieerder dieet te creëren.

Wat is hoog FODMAP en wat is laag FODMAP?

Op een low-FODMAP-dieet wil je veel low-FODMAP-voedingsmiddelen consumeren en alle high-FODMAP-voedingsmiddelen vermijden.

Voedsel met een hoog FODMAP-gehalte om te vermijden:

Broccoli

Bloemkool

Asperges

Spruitjes

Kool

Erwten

Champignons

Uien

Sjalotten

Knoflook

Artisjokken

Okra

Biet

Venkel

Prei

Vruchten

Zuivelproducten

Peulvruchten

Granen

Zetmeel

Suiker

Cashewnoten

Pistachenoten

 

Low-FODMAP-voedingsmiddelen:

Taugé

Groene bonen

Paksoi

Paprika

Wortel

Kruiden

Komkommer

Sla

Tomaat

Courgette

Aubergine

Radijs

Vlees

Zeevruchten

Feta kaas

Harde kazen

Lactosevrije zuivel

Amandelmelk

Eieren

Pure chocolade

Macadamia noten

Pompoenpitten

Walnoten

 

Waar moet je op letten?

Probeer zoveel mogelijk natuurlijke zoetstoffen zoals rauwe honing, echte ahornsiroop of biologische kokossuiker te gebruiken om de meeste voedingsstoffen uit deze recepten te halen. Elimineer ook koemelk en gebruik kokosmelk, amandelmelk of biologische grasgevoerde geitenmelk of kaas en vervang tafelzout door zeezout en vervang plantaardige olie door kokosolie, olijfolie of ghee. Vervang olijfolie door avocado-olie wanneer je gaat koken op hoge temperaturen.

FODMAP ontbijt recepten

Start je dag goed met een heerlijk FODMAP ontbijt!

Pompoentaart met havermout

Dit op de herfst geïnspireerde havermoutrecept geeft typische haver een unieke twist. Het is een geweldige ontbijtoptie om aan het begin van de week klaar te maken en op drukke dagen op te warmen. 

Ingrediënten:

2 kopjes      –   Gerolde haver of glutenvrije gerolde haver 

2 kopjes      – ongezoete amandelmelk

½ kopje        – 100% pure pompoenpuree 

½ theelepel – Vanille-extract 

1 theelepel  – Pompoentaartkruiden 

¼ kopje         – Pecannoten 

⅓ kopje of naar smaak  –  Pure ahornsiroop 

Bereidingswijze:

Stap 1: 

Combineer haver en melk in een pan op middelhoog vuur. Breng het aan de kook, zet het vuur lager en laat het sudderen. Roer het af en toe tot de gewenste dikte is bereikt.

Stap 2: 

Roer de pompoen, vanille, pompoentaartkruiden en ahornsiroop erdoor. Verwarm tot het overal warm is.

Stap 3:

Serveer havermout warm gegarneerd met pecannoten.

 

Quinoa pap

Quinoa is een voedingsrijk en eiwitrijk voedsel dat haver vervangt in dit paprecept. Eén van mijn favoriete dingen aan dit eenvoudige ontbijtrecept is dat je waarschijnlijk al alle ingrediënten in je voorraadkast hebt. Alles wat je nodig hebt om deze maaltijd te maken is quinoa, kaneel, amandelmelk, ahornsiroop, vanille-extract en eventueel een snufje zeezout.

Ingrediënten:

½ kopje        – quinoa

¼ theelepel – kaneel

1½ kopje      – amandelmelk

½ kopje        – water

2 eetlepels   – ahornsiroop

1 theelepel   – vanille-extract

Snufje zeezout

Bereidingswijze:

Stap 1:

Verhit een pan op middelhoog vuur. Voeg de quinoa toe, breng op smaak met kaneel en kook tot het geroosterd is onder regelmatig roeren voor ongeveer 3 minuten.

Stap 2:

Voeg amandelmelk, water, vanille, ahornsiroop en zeezout toe. Breng het aan de kook, zet het vuur laag en kook tot de pap dik is en de korrels zacht zijn voor ongeveer 25 minuten.

Stap 3:

Voeg indien nodig meer water toe. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.

 

 

Frittata van tomaat en prei

Het kan gemakkelijk zijn om de smaak die ui aan je gerechten geeft over het hoofd te zien tijdens het gebruik van low FODMAP-recepten. Prei heeft een milde uienachtige smaak heeft en kan dit verlangen een beetje helpen beteugelen. Verwen jezelf met deze frittata van tomaat en prei en wie weet mis je de ui niet meer.

Ingrediënten:

3 theelepels      –  olijfolie

2 kopjes              –  gesneden witte delen prei 

1 kop                   – cherrytomaat

Grof zout en gemalen peper

6                          – ei wit

4                          – eierdooiers

110 gram           – verkruimelde geitenkaas

Bereidingswijze:

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit 2 theelepels olijfolie in een ovenvaste koekenpan met anti-aanbaklaag op medium. Voeg 2 kopjes gesneden prei toe en breng op smaak met grof zout en versgemalen peper. Kook het 5 minuten. Roer 1 kopje cherrytomaten erdoor. Kook het 2 minuten. Giet het over naar een kom.

Stap 2:

Klop in een andere kom 6 eiwitten met zout en peper. Klop vervolgens 4 eierdooiers erdoor.

Stap 3:

Bestrijk de koekenpan met 1 theelepel olijfolie. Voeg de eieren toe. Bestrooi met groenten en de verkruimelde geitenkaas, duw het lichtjes naar het oppervlak. Kook op middelhoog vuur tot de zijkanten droog zijn voor ongeveer 3 minuten. Stop het in de oven en bak 15 tot 20 minuten.

 

Keto-smoothie

Als je moeite hebt om gezonde vetten binnen te krijgen, probeer dan deze keto-smoothie. Nu is slechts één achtste van een avocado toegestaan dus zorg ervoor dat je de hoeveelheid met de helft vermindert. Maak je echter geen zorgen want deze smoothie zal nog steeds heerlijk romig zijn.

Ingrediënten:

1-1¼ kopjes     –    volle kokosmelk

½                        –    bevroren avocado

1 eetlepel         –   notenboter naar keuze

1 eetlepel         –    chiazaad, geweekt in 3 eetlepels water gedurende 10 minuten

2 theelepels     – cacaonibs, cacaopoeder of cacaopoeder of 1 schep chocolade eiwitpoeder gemaakt van bottenbouillon

1 eetlepel        –  kokosolie

ijsklontjes        – optioneel

Cacaobonen en kaneel voor topping

¼ kopje            –  water indien nodig

Bereidingswijze:

Stap 1:

Voeg de inhoud toe aan een krachtige blender en meng tot alles goed gemixd is.

Stap 2:

Werk af met cacaobonen en kaneel.

 

 

Glutenvrije courgette-bananenbroodmuffins

Je zult deze muffins niet vinden bij je bakkerij. Het is gevuld met courgette en banaan en zo krijg je een gezonde dosis groenten en fruit binnen in één enkele muffin!

Ingrediënten:

2                          –   rijpe Bananen, gepureerd

2 kopjes              –  geraspte courgette, uitgelekt

1/4 kopje           – gesmolten kokosolie

1/2 kopje           – ahornsiroop

2                          –  eieren

1 theelepel       – puur vanille-extract

Klein snufje      –  zeezout

1 eetlepel         – gemalen Kaneel

2 eetlepels       – chiazaden

1 theelepel       –  zuiveringszout

2 kopjes            –  glutenvrij meel

Bereidingswijze:

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stap 2:

Combineer de natte ingrediënten in een grote mengkom: bananen, ahornsiroop, eieren, kokosolie en vanille.

Stap 3:

Combineer droge ingrediënten in een middelgrote mengkom: bloem, zeezout, kaneel, chiazaden en zuiveringszout.

Stap 3:

Voeg het droge mengsel langzaam toe aan de natte ingrediënten en meng tot het goed is opgenomen.

Stap 4:

Spatel de courgette erdoor maar zorg ervoor dat je niet te lang mixt.

Stap 4:

Giet 3/4 beslag in muffinvormpjes en bak ze ongeveer 25 tot 30 minuten of totdat een tandenstoker er schoon uitkomt.

FODMAP lunch recepten

Ben je op zoek naar een heerlijk recept voor een gezonde FODMAP lunch? Lees hieronder hoe je het op een simpele manier kunt bereiden!

 

Low-FODMAP Kalkoen of Kip Tetrazzini

Hoewel low FODMAP recepten voor ovenschotels met kip niet gemakkelijk te vinden zijn hebben wij een hoede voor je gevonden! Hoewel tetrazzini met kip misschien niet als eerste in je opkomt als je aan een lunch denkt, kan dit kaasachtige gerecht je verlangen zeker beteugelen wanneer je een romige en stevige lunch wilt eten.

Ingrediënten:

240 gram        –  glutenvrije bruine rijstspaghetti in tweeën gebroken

2 eetlepels     –  ongezouten boter

1 kopje            – lente-uitjes, alleen groene delen in plakjes gesneden

1/2 kop           – in blokjes gesneden rode paprika

1 1/2 kopje     – Low-FODMAP kippenbouillon

1/2 kopje        – lactosevrije melk

1/4 kop            – glutenvrij meel 

1 theelepel     – zeezout

1/4 theelepel – gemalen zwarte peper

1/4 theelepel  – gedroogde tijm

2 kopjes            – gehakte, gekookte kalkoen of kip

1 kopje             – geraspte cheddar kaas

Bereidingswijze:

Stap 1:

Verwarm de oven tot 200 graden.

Stap 2:

Spaghetti koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel het af met koud water en laat uitlekken.

Stap 3:

Smelt ondertussen de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg lente-uitjes en rode paprika toe en bak het ongeveer 4 tot 5 minuten, of tot de rode paprika zacht is.

Stap 4:

Voeg de bouillon toe en breng het aan de kook op middelhoog vuur. 

Stap 5:

Combineer de melk en bloem in een kleine kom. Giet het melkmengsel langzaam onder voortdurend roeren bij de bouillon. Blijf roeren tot het mengsel dik en bruisend is.

Stap 6:

Roer het zout, de paprika en de tijm erdoor. Meng de kalkoen of kip en gekookte spaghetti erdoor. 

Stap 7:

Stop het mengsel in een braadpan van 2,5 liter. Bak het ongeveer 20 minuten, of tot het warm genoeg is.

Stap 8:

Bestrooi met kaas en bak vervolgens nog 5 minuten of tot de kaas gesmolten is. 

 

 

FODMAP regenboog wraps

Deze kleurrijke regenboog wraps bieden een lichte en verfrissende lunch. Ze zijn perfect voor warme zomerdagen wanneer je geen zin hebt om de oven voor te verwarmen of op het fornuis te koken want hier is geen warmte voor nodig.

Ingrediënten:

½ kopje          – Zonnebloemzaadboter 

1                      – limoen, pers er 2 eetlepels limoensap uit 

1 eetlepel      – Met knoflook doordrenkte olijfolie 

1 eetlepel      – Sojasaus met verlaagd natriumgehalte 

¼ theelepel    – Gemalen gember 

4                      – Grote boerenkoolbladeren 

2 middelgrote – Wortelen 

⅓                       – Komkommer 

⅛ kop               –  Versnipperde rode kool 

1                       – Rode paprika 

Bereidingswijze:

Stap 1:

Maak de saus

Klop in een kleine kom zonnebloemzaadboter, limoensap, met knoflook doordrenkte olie, sojasaus en gemalen gember bij elkaar.

Stap 2:

Bereid de boerenkoolbladeren voor

Snijd eerst de dikke stengel aan de basis van elk blad af. Neem voor de resterende stengel in het midden van elk blad een schilmesje en laat het voorzichtig langs de stengel lopen, parallel aan het blad afsnijden en de stengel afscheren tot ongeveer de dikte van het blad.

Stap 3:

Stel de wraps samen

Smeer in het midden van elk blad ¼ saus op elk blad. Bedek vervolgens met: ¼ kopje wortelen, ¼ kopje komkommer, ¼ kopje kool en ¼ kopje rode paprika. Rol door de uiteinden naar binnen te vouwen en vervolgens van voren naar achteren te rollen, waarbij je alles zo strak mogelijk houdt.

 

Low FODMAP Kip rijstsoep met Kurkuma

Low FODMAP-soeprecepten kunnen moeilijk te vinden zijn omdat de meeste groente-, kip- en rundvleesbouillons die de basis vormen van soeprecepten uien en/of knoflook bevatten. En deze zijn beide niet toegestaan in het low FODMAP-dieet. Dit buikvriendelijke recept gebruikt water in plaats van bouillon om de ui en knoflook te vermijden, maar maak je geen zorgen … Zonder ui en knoflook is de soep nog steeds smaakvol!

Goed voor ongeveer 4 porties

Ingrediënten:

750 gram         – kip met huid en botten

8                        – kopjes water

8                         – takjes tijm – houd een paar takjes achter voor garnering

1 1/2 eetlepel  – kurkuma 

1                         – grote gehakte stengel bleekselderij met bladeren

1 1/2 kop          – dun gesneden wortel

1 1/2 kopjes     – voorgekookte bruine rijst

Snufje                – zout en versgemalen peper naar smaak

Bereidingswijze:

Stap 1:

Voeg de kip, water, 6 takjes tijm, kurkuma, selderij, zout en peper toe aan een middelgrote soeppan op hoog vuur.

Stap 2:

Breng het mengsel in ongeveer 20 minuten aan de kook. Controleer de kip met vleesthermometer op gaarheid, het moet 75 graden zijn. Zet het vuur uit, dek de pan af en laat het een uur staan.

Stap 3:

Verwijder de kipfilet en snijd het vlees van het bot, gooi de botten en huid weg en leg het vlees opzij.

Stap 4:

Voeg de wortels toe aan de bouillon, zet het vuur weer hoog en kook gedurende 5 minuten of tot de wortels gaar zijn.

Stap 5:

Voeg de kip en gekookte rijst toe en zet het vuur lager om te laten sudderen.

Stap 6:

Haal de takjes tijm eruit en schenk de soep in een serveerschaal en voeg verse tijm toe als garnering.

 

Paleo Thaise Gehaktballetjes

Deze Paleo Thaise gehaktballetjes worden vast en zeker een onderdeel van jouw low FODMAP maaltijdplan. Het is paleo, glutenvrij, notenvrij en zuivelvrij waardoor het perfect is voor dit dieet. Daarnaast heeft dit gerecht van begin tot eind slechts 30 minuten nodig om te bereiden en dat is altijd goed!

Ingrediënten:

Voor de gehaktballen

1 pond                 – gemalen kalkoen of kip

1                            – grote wortel versnipperd

2 eetlepels          – verse fijngehakte peterselie 

1                            – fijngehakte rode peper 

2 eetlepels          – vers geraspte gember

1 tot 2 eetlepels – glutenvrije sojasaus

Snufje                   – zout naar smaak 

Snufje                   – zwarte peper naar smaak

1 ei

Snufje                  –  rode pepervlokken optioneel

Voor de saus

2 tot 3 eetlepels –  glutenvrije sojasaus

60 ml                     – low fodmap kippen- of groentebouillon

2 eetlepels           – sesamolie

2 theelepels         – vers geraspte gember

1 theelepel          – chilipasta

 

Bereidingswijze:

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 200 °C

Stap 2:

Combineer alle ingrediënten voor de gehaktballen in een kom. Meng goed en vorm er balletjes van. Als het mengsel een beetje nat is en blijft plakken, maak dan je hand nat met een beetje water en rol de balletjes.

Stap 2:

Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 20 tot 25 minuten

Stap 3:

Terwijl de gehaktballen bakken, combineer je alle sausingrediënten in een kleine pan op middelhoog vuur. Zodra het kookt, roer en zet het vuur lager om te laten sudderen.

Stap 4:

Als de gehaktballetjes gaar zijn giet je er saus over, of gebruik je de saus als dipsaus

 

 

Kip Tikka Masala

Low FODMAP hoeft niet gelijk te staan aan weinig smaak. Dit recept voor kip tikka masala explodeert met de klassieke smaken van de Indiase keuken. Hoewel witte rijst low FODMAP is, raden we aan om deze te vervangen door zilvervliesrijst voor een gezondere low FODMAP optie.

Ingrediënten:

Garam masala-mix. Zorg ervoor dat je een low FODMAP garam masala mix gebruikt. Deze mix bevat: korianderzaad, gemalen komijn, gemalen paprika, zwarte peper, kaneel, gemalen koriander, kardemom, laurier, kruidnagel en cayennepeper.

Voor de masala pasta:

3 eetlepels           –  garam masala 

2 eetlepels          – verse gember, in kleine stukjes

1 eetlepel            – kurkuma

1/2 eetlepel        – chilipoeder 

2 theelepels        – zeezout

1 theelepel          – gemalen kruidnagel

1 theelepel          – paprikapoeder

½ theelepel         – komijn

Een klein handje –  verse koriander

1                           – geperste citroen

1 theelepel         – water

4 stengels           – lente-ui, alleen het groene gedeelte

Voor de kip tikka masala

200 gram           –  kipfilet, in stukjes

50 ml                  – lactosevrije yoghurt

1                          – groene paprika 

160 gram            – bruine rijst

150 ml                – kokosmelk

100 gram           –  gezeefde tomaten

Extra verse koriander voor garnering

 

Bereidingswijze:

Stap 1:

Snij de gember in kleine stukjes en snij de bosui en koriander in ringen of stukjes. Doe dit samen met alle andere kruiden, het citroensap en water in een kom. Gebruik een blender om dit vervolgens tot een pasta te mengen.

Stap 2:

Neem 40 gram van de pasta want dit heb je nodig voor twee personen. Wat overblijft kun je bijvoorbeeld invriezen voor later. Doe de masalapasta samen met de lactosevrije yoghurt in een kom. Roer de stukjes kipfilet erdoor en laat het minimaal een half uur in de koelkast marineren. Hoe langer hoe beter.

Stap 3:

Breng een pan met water aan de kook. Kook de rijst 15 minuten in water met wat zout. Giet de rijst na het koken af en laat even rusten in de pan met deksel.

Stap 4:

Bak ondertussen de kip aan alle kanten gaar. Omdat je de kip al hebt gemarineerd is het niet nodig om olie toe te voegen aan de pan.

Stap 5:

Snijd de paprika in stukjes en bak een paar minuten mee met de kip tot deze zacht wordt.

Stap 6:

Voeg de gezeefde tomaten en de kokosmelk toe aan de kip. Laat de saus 15 minuten pruttelen tot hij wat dikker is geworden.

Stap 7:

Serveer de chicken tikka masala met de bruine rijst en nog wat extra verse koriander.

 

 

Rundvleesstoofpot uit de Franse oven

Er is veel vraag naar heerlijke stoofpot. Je krijgt met dit recept een verscheidenheid aan groenten in één warme en geruststellende kom. De lange baktijd zorgt voor een gemakkelijke optie met heerlijk mals rundvlees. Of het nu koud is buiten of niet, je zult er altijd van genieten!

Ingrediënten:

1 pond                  –  rundvlees 

1 kopje                 – venkel in blokjes

1 middelgrote     – bleekselderij

6 middelgrote     – wortels

4 middelgrote     – pastinaken

4 middelgrote     – aardappelen

1/4 kopje             – tapioca snel koken

1 kopje                 – tomatensap

½ theelepel          – zeezout

½ theelepel          – versgemalen peper

1 theelepel          – gemalen basilicum

 

Bereidingswijze:

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 150 graden. Snijd het rundvlees in blokjes van ongeveer 4 cm.

Stap 2:

Was alle groenten goed. Schrob de aardappelschil om al het vuil te verwijderen. Middelgrote blokjes bleekselderij en venkel. Snijd de wortelen, pastinaken en aardappelen in middelgrote stukken.

Stap 3:

Meng alle ingrediënten Behalve de aardappelen in een grote ovenvaste schaal met deksel. Dek af en bak het 3 uur in de oven.

Stap 4:

Meng de aardappelen erdoor en bak nog 1 uur langer. 

Waar moet je op letten?

Zorg ervoor dat je tomatensap koopt ZONDER toegevoegde ui of knoflook

Als de tomatensap natriumvrij is dan kun je de hoeveelheid zout verhogen tot 1 theelepel

Venkel is low FODMAP bij 1/2 kop per portie. Bleekselderij is low FODMAP met 1/4 middelgrote steel per portie. Er zit 1 middelgrote stengel bleekselderij in de stoofpot en daarom is de maximale FODMAP-portie 1/4 van het recept. Dit betekent dat je tot 1/4 van de totale hoeveelheid stamppot kunt eten en toch low FODMAP kunt blijven.

FODMAP tussendoortje of bijgerecht

Ook voor een tussendoortje of bijgerecht hebben we enkele heerlijke gerechten voor je op een rij gezet!

Geroosterde Aubergine Dipsaus

Dit knoflookvrije gerecht heeft aubergine als hoofdingrediënt. De groente is rijk aan mangaan, vitamine K en thiamine en bevat een aantal andere essentiële voedingsstoffen.

Ingrediënten:

1                           – grote Aubergine

1/4 kop                – verse fijngehakte peterselie

2 eetlepels          – zonnebloemboter

1                           – hele geperste citroen

4 eetlepels         – extra vergine olijfolie

Zout, naar smaak

Bereidingswijze:

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Stap 2:

Prik met een vork gaatjes in de aubergine en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak gedurende 25 minuten, totdat de huid bruin begint te worden en blaarvorming vertoont.

Stap 3:

Verwijder de aubergine en zet het opzij tot hij koel genoeg is om aan te raken – ongeveer 15 minuten.

Stap 4:

Halveer de aubergine en schep het vruchtvlees eruit met een lepel.

Stap 5:

Voeg in een keukenmachine het auberginevlees en de overige ingrediënten toe. Verwerk tot een gladde massa.

Stap 6:

Voeg indien nodig meer zout of citroen toe.

 

 

Geroosterde Wortel Jalapeño Salsa Met Pepitas

Heb je er ooit aan gedacht om een geroosterde worteldip te maken? Nadat je dit recept hebt gemaakt dan zul je je afvragen waarom heb ik dit niet eerder gedaan!

Ingrediënten:

1 pond                       – wortelen ongeschild en in 1 centimeter partjes gesneden

1 middelgrote           – jalapeno gehalveerd

1 eetlepel                  – olijfolie

1/2 theelepel            – zeezout

1/4 theelepel            – gemalen komijn

1/4 theelepel            – chilipoeder

1/4 theelepel            – gedroogde oregano

2 eetlepels                – pepita’s

2 eetlepels                – vers limoensap

 

Bereidingswijze:

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Stap 2:

Meng op een met bakpapier beklede bakplaat de wortels, jalapenos, olijfolie, zeezout, komijn, chilipoeder en oregano tot ze goed gecombineerd zijn. Leg ze in een gelijkmatige laag op de bakplaat en zorg ervoor dat de jalapeno met de snijkant naar beneden ligt. Rooster het in de oven tot de wortels zacht en gekarameliseerd zijn voor ongeveer 30 minuten.

Stap 3:

Haal de pan uit de oven en bewaar de jalapenos op een snijplank. Doe de wortelen in een krachtige blender of keukenmachine. Als de pepers koel genoeg zijn om aan te raken, verwijder dan de zaden en ribben met een lepel of een mes en gooi ze weg. Voeg het vruchtvlees toe aan de wortels, samen met de pepitas, limoensap en 1/2 kopje water. Pureer tot een gladde massa, voeg indien nodig meer water toe om de consistentie van tomatensaus te bereiken. Proef of het op smaak is en voeg indien nodig meer zout toe.

Stap 4:

Serveer de salsa naast tortillachips en rauwkost.

 

Gekruide Quinoa met Amandelen en Feta

Quinoa dient als een geweldig bijgerecht bij bijna elk hoofdgerecht. Of het nu kip, kalkoen, rundvlees, lamsvlees of een vegetarische maaltijd is, je kunt quinoa precies goed kruiden om je hoofdgerecht te begeleiden. Met amandelschilfers, fetakaas en verschillende kruiden vinkt dit recept alle hokjes af. Het is een beetje crunchy, een beetje hartig en heeft precies genoeg smaak.

Ingrediënten:

1 eetlepel               –  olijfolie

1 theelepel             –  gemalen koriander

½ theelepel             – kurkuma

300 gram                 – afgespoelde quinoa

50 gram                   – geroosterde amandelschilfers

100 gram                 – verkruimelde fetakaas

handvol                   – grof gehakt peterselie

½                               – sap van verse citroen

 

Bereidingswijze:

Stap 1:

Verhit de olie in een grote pan. Voeg de kruiden toe en bak ze een minuut of zo tot ze geurig zijn. 

Stap 2:

Voeg de quinoa toe en bak nog een minuut tot je zachte plopgeluiden hoort. 

Stap 3:

Roer 600 ml kokend water erdoor en laat 10 tot 15 minuten zachtjes sudderen tot het water is verdampt en de quinoa korrels een witte ‘krans’ om zich heen hebben. 

Stap 4:

Laat iets afkoelen en roer dan de andere ingrediënten erdoor. Serveer warm of koud.

FODMAP nagerecht

Ook voor een nagerecht kun je de volgende recepten gebruiken om er voor te zorgen dat je je aan je FODMAP-dieet houd en tegelijkertijd heerlijk eet!

 

Rijstwafels met donkere chocolade, zaden en noten

Deze rijstwafels die gedoopt zijn in pure chocolade met zaden en noten is heerlijk als toetje of als zoet tussendoortje en vullen je aan met gezonde vetten en antioxidanten. Kies voor bruine rijstwafels en minimaal 70 procent donkere chocolade voor maximale voedingswaarde!

Ingrediënten:

4 tot 6                – rijstwafels

1/2 kop              – halfzoete gesmolten chocoladeschilfers

1/3 kopje           – mengsel van geschikte low FODMAP zaden en noten – bijvoorbeeld: gehakte pecannoten, walnoten, macadamianoten, pinda’s, gesneden amandelen, pompoen-, zonnebloem- of chiazaad

Bereidingswijze:

Stap 1:

Smeer een dunne laag gesmolten chocolade over de rijstwafel.

Stap 2:

Bestrooi direct met een mix van noten en zaden, ongeveer 1 eetlepel.

Stap 3:

Plaats de rijstwafels op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats ze in de koelkast tot ze stevig zijn voor ongeveer 1 uur.

Stap 4:

Bewaar in de koelkast in een goed afgedekt balkje. Laag rijstwafels tussen vetvrij papier of in een boterhamzakje van vetvrij papier.

 

 

Paleo courgette brownies met pure chocoladeschilfers

Voeg meer groenten toe aan je dieet met deze Paleo courgette brownies. Het is belangrijk om een rijpe banaan te gebruiken evenals ahornsiroop in plaats van honing om een te hoog fructosegehalte te vermijden.

Ingrediënten:

½ kopje              – amandelboter

1                          –  banaan

1                          – ei

¼ kopje              – ahornsiroop

¼ kopje               – ongezoete cacao of cacaopoeder

1 theelepel        – vanille-extract

½ theelepel       – zuiveringszout

1 middelgrote   – courgette, versnipperd en geperst van overtollig vocht

¼ kopje               – pure chocoladeschilfers

 

Bereidingswijze:

Stap 1:

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Stap 2:

Bekleed een bakblik met bakpapier en zet het opzij.

Stap 3:

Voeg alle ingrediënten behalve de courgette en chocoladeschilfers toe aan een blender of keukenmachine en meng tot alles goed gemixd is.

Stap 4:

Doe het beslag in een middelgrote kom en roer de courgette en chocoladeschilfers erdoor.

Stap 5:

Giet het beslag in je voorbereide bakvorm.

Stap 6:

Bak gedurende 35 minuten, tot een in het midden gestoken tandenstoker er schoon uitkomt.

Stap 7:

Laat 15 minuten afkoelen alvorens te serveren.

 

 

Ananasijs

Wist je dat je met slechts drie simpele ingrediënten en een blender een gezond veganistisch ijs kunt maken? Met alleen kokosmelk, ananas en ahornsiroop als ingrediënten is dit recept low FODMAP, zuivelvrij, vegan en glutenvrij.

Ingrediënten:

300 gram       –  bevroren ananas

120 ml            – kokosmelk uit blik

2 eetlepels     – ahornsiroop

Bereidingswijze:

Stap 1:

Doe alle ingrediënten samen in een blender.

Blend tot je een glad mengsel hebt en serveer het direct!

 

Truffelballetjes met donkere chocolade

Deze truffelballetjes van donkere chocolade zijn een eenvoudig en aanpasbaar recept. Terwijl de gebruiksaanwijzing kokosnoot, glutenvrije koekjes, zonnebloempitten, pompoenpitten en cacaopoeder voorschrijft kun je ook kiezen voor cacao nibs, hennepzaad of andere low FODMAP toppings naar keuze.

Ingrediënten:

300 gram            –  pure chocolade minimaal 70% cacao

3 eetlepels          –  kokosolie

250 ml                 – rijstmelk of kokosmelk

1 theelepel          –  vanille-extract

1 1/2 eetlepel     – pure ahornsiroop

Toppings

1/4 kopje             – gedroogde geraspte fijngehakte kokosnoot 

1/4 kopje            – glutenvrij verpletterd naturel of vanillekoekje

4 eetlepels          – geroosterde en fijngehakte zonnebloem- en pompoenpitten 

2 eetlepels          – cacaopoeder

 

Bereidingswijze:

Stap 1:

Hak de donkere chocolade in kleine stukjes en doe ze in een kom met de gesmolten kokosolie, vanille-extract en pure ahornsiroop.

Stap 2:

Zet de rijstmelk of kokosmelk in een kleine steelpan op laag vuur tot de melk begint te stomen. Giet het vervolgens in de kom. Meng voorzichtig met een lepel tot alles goed gemixd en glad is – niet kloppen want dit zal lucht in het mengsel opnemen.

Stap 3:

Dek de kom af met huishoudfolie en laat 4 tot 5 uur in de koelkast staan . Het is belangrijk dat het truffelmengsel op gaat stijven.

Stap 4:

Net voordat je je truffels rolt, rooster je de gedroogde kokosnoot 1 tot 2 minuten op middelhoog vuur, tot hij licht goudbruin is. Verwijder de kokosnoot en rooster je pompoen- en zonnebloempitten in 2 tot 3 minuten goudbruin. Hak en verkruimel je gedroogde kokosnoot, geroosterde zaden en vanillekoekjes fijn. Doe de gedroogde kokosnoot, geroosterde zaden, vanillekoekjes en glutenvrij cacaopoeder in aparte kommen.

Stap 5:

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Was je handen in zeer koud water want hoe kouder je handen hoe gemakkelijker het is om de truffels te rollen. Schep met een theelepel kleine truffelbolletjes uit en rol ze in de palm van je hand, voordat je ze op de schaal legt.

Stap 6:

Versier vervolgens door de balletjes door toppings naar keuze te rollen. Zet de truffels 30 minuten in de koelkast om op te stijven voordat je ze serveert.

Bewaren

Deze truffels zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast.

 

 

Chocolade chiazaadpudding

Chiazaden zijn één van de meest populaire superfoods geworden en met een goede reden. Deze kleine zaadjes zitten vol vezels, mangaan en andere heilzame voedingsstoffen die verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Geniet daarom van de vele voordelen van chiazaden in deze chocolade chiazaadpudding.

Ingrediënten:

2 kopjes                 – low-FODMAP melk naar keuze

½ kopje                  – chiazaad

½ theelepel           – vanille-extract

1/8 kopje              – ahornsiroop

¼ kopje                 – rauw cacaopoeder

¼ theelepel          – kaneel

2 eetlepels           – ongezoete geraspte kokosnoot

20                          – frambozen

 

Bereidingswijze:

Stap 1:

Voeg alle ingrediënten toe aan een middelgrote kom behalve de geraspte kokos en frambozen. Klop ongeveer een minuut en breek eventuele klontjes.

Stap 2:

Dek de kom af en zet hem in de koelkast. Roer de ingrediënten na 20 minuten opnieuw door. Herhaal dit elke 20 minuten nog twee keer en laat het vervolgens een nacht staan.

Stap 3:

Voeg chiazaadpudding toe aan vier kommen en garneer in ieder kommetje met ½ eetlepel geraspte kokos en 5 frambozen per portie.

Optionele low-FODMAP topping ideeën

Geplette walnoten, geroosterde kokosnoot, bosbessen, aardbeien, ½ medium rijpe banaan, ½ medium rijpe banaan gekarameliseerd, gesmolten amandelboter, gesmolten pure chocolade, 5 tot 10 pecannoot helften, 1 kleine kiwi in plakjes.

Tips:

1) Als je niet zeker weet waar je moet beginnen schakel dan de hulp in van een specialist zoals een diëtist die gespecialiseerd is in het FODMAP dieet

2) Word lid van een online community waar FODMAP recepten worden gedeeld en je elkaar kunt helpen en adviseren

3) Zorg dat je goed uitzoekt wat waar is en wat niet. Er is enorm veel informatie op het internet over FODMAP en lang niet alles klopt

4) Houd een dagboek bij waar je klachten in kunt zetten zodat je later terug kunt kijken bij welke gerechten je last hebt

5) Neem rustig de tijd om aan het FODMAP dieet te wennen

Sommige koolhydraten kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken

Tot slot

FODMAP recepten stonden centraal in dit artikel. Let jij op je koolhydraat inname als je voedsel bereidt? En heb je weleens een FODMAP dieet gevolgd? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Junkfood

Grasgevoerde boter

Goji bessen

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *