Wat zijn fluorochinolonen?

Fluorquinolonen zijn antibiotica die worden gebruikt bij de behandeling van veel infecties veroorzaakt door bacteriën in je lichaam. Naast andere infecties worden deze geneesmiddelen gebruikt voor de behandeling van urineweginfecties, gewrichts- en botinfecties en luchtweginfecties, zoals tuberculose, longontsteking en bronchitis. Deze medicijnen werken rechtstreeks op het DNA van bacteriën en doden ze.

Wanneer schrijft je arts fluorochinolonen voor?

In 2019 kregen ruim 300.000 Nederlanders fluorochinolonen omdat ze een bacteriële infectie hadden.
Bekende medicijnen die onder de groep fluorochinolonen vallen zijn ciprofloxacine, ofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine en norfloxacine. 
Omdat fluorochinolonen een heftige bijwerking kunnen hebben worden ze beschouwd als ‘reserveantibiotica’. 
fluorochinolonen

Bij welke ziektes zijn fluorochinolonen onmisbaar?

Fluorochinolonen is een groep antibiotica die gebruikt wordt voor de behandeling van verschillende bacteriële (levensbedreigende) infecties.

Wanneer zijn fluorochinolonen niet nodig?

Voor vele infecties zijn de antibiotica uit de groep chinolonen geschikt. Ze werken tegen veel verschillende soorten bacteriën, ook tegen die soorten die niet gevoelig zijn voor andere middelen. Als het niet nodig is moeten ze niet te gauw gebruikt worden om resistentie te voorkomen. Deze groep antibiotica wordt eigenlijk beschouwd als ‘reserve’ antibiotica.

Wanneer morgen fluorochinolonen niet gebruikt worden?

Het gebruik van fluorochinolonen wordt afgeraden bij patiënten met een verhoogd risico op aorta-aneurysma en –dissectie. Dan moet er door je arts zorgvuldig worden afgewogen wat de voor en nadelen zijn van het gebruik van fluorochinolonen. 
Als je zwanger bent / wilt worden of als je borstvoeding geeft overleg dan met je arts voordat je fluorochinolonen gaat gebruiken. 
Bij bepaalde hart-medicijnen, agomelatine, buiktyfusvaccin-capsules, acenocoumarol, fenprocoumon, theofylline, tizanidine, carbamazepine, clozapine, olanzapine, pirfenidon en sildenafil kunnen wisselwerking optreden. Ook is het advies om gelijktijdig gebruik met corticosteroïden te vermijden.

Heeft het gebruik van fluorochinolonen ook bijwerkingen?

Veel soorten fluorochinolon-medicijnen zijn van de markt verwijderd vanwege hun potentieel schadelijke bijwerkingen. Een voorbeeld is gatifloxacine, waarvan werd vastgesteld dat het bij patiënten regelmatig hoge bloedsuikerspiegel en lage bloedsuiker veroorzaakte. Grepafloxacin werd ook uit de markt gehaald voor het veroorzaken van hartproblemen bij patiënten en trovafloxacine had vaak toxische effecten op de lever. 
Behandeling met fluorochinolonen kan bij 0,01 tot 0,1% van de patiënten tendinitis en peesrupturen (vooral de achillespees) veroorzaken. 
Bij gebruik van fluorochinolonen bestaat een verhoogd risico op aorta-aneurysma of aorta-dissectie. Dit komt vooral voor bij oudere mensen.
Veel fluorochinolonen die nog beschikbaar zijn, kunnen ook milde tot zeer ernstige bijwerkingen hebben. Voorbeelden hiervan zijn huiduitslag, zwelling van het gezicht en de nek, tintelingen van je tenen of vingers, slaapeloosheid, psychische klachten, oogklachten, oorsuizen, spierzwakte, hartritmestoornissen, verminderde werking van je nieren, leveraandoeningen, epileptische aanval, ontsteking van je alvleesklier en kortademigheid, wat kan wijzen op een allergie voor het medicijn. 
Wanneer deze aandoeningen zich ontwikkelen tijdens het gebruik van fluorochinolonen moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je arts.

Fluorochinolonen en magnesium

Magnesium kan de opname en/of werkzaamheid van fluorochinolonen verlagen. Neem daarom magnesium minimaal twee uur voor of na medicijnen in. Daarnaast zorgen fluorochinolonen er ook voor dat je lichaam meer magnesium verbruikt en tegelijkertijd minder goed op kan nemen. Bij lang gebruik van fluorochinolonen zou je een magnesiumtekort kunnen oplopen. 
Bij een magnesiumtekort kun je het beste een magnesium voet- of ligbad nemen wat helpt je maag en darmen te ontzien. Hiermee heb je de kleinste kans op een wisselwerking met fluorochinolonen.

Ons advies en aanbevolen producten

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Delen