Fluoride komt in verschillende producten voor zoals eten, drinken en tandpasta. Een klein beetje fluoride op de tanden zou kunnen helpen om gaatjes te voorkomen maar het opdrinken of eten heeft zeker geen bewezen gezondheidsvoordelen.
Het is zelfs aangetoond dat een teveel aan fluoride gezondheidsproblemen kan veroorzaken zoals verhoogde kans op botbreuken bij ouderen en problemen met de hersenen. Sinds 2006 zijn er meer dan 180 studies gepubliceerd over het toxische effect van fluoride op de hersenen en het zenuwstelsel. Het is neurotoxisch en kan ook het IQ negatief beïnvloeden.
Fluoride is ook zeer reactief voor de schildklier en daarom kan je er beter maar niet teveel van binnen krijgen. Een bijwerking van het consumeren van te veel fluoride is demineralisatie van de tanden. Hierdoor ontstaat een aandoening die fluorose wordt genoemd. Dit komt het meeste voor bij kinderen.
Er is al veel onderzoek naar fluoride gedaan en verschillende wetenschappers en tandartsen zijn van mening dat fluoride eigenlijk veel meer schade toebrengt aan de tanden en andere delen van het lichaam dan het goed doet.
Fluoride kan namelijk de bloed-hersenbarrière passeren die bedoeld is om de hersenen en het zenuwstelsel te beschermen voor indringers van buitenaf. Het is zelfs aangetoond dat fluoride door de placentawand kan gaan waardoor het in een ongeboren baby terecht komt.
Potentiele gevaren bij een teveel aan fluoride zijn:
• Risico op diabetes
• Kan seksuele ontwikkeling beïnvloeden
• Kan schade aan de hersenen geven
• Kan schade aan het centraal zenuwstelsel veroorzaken
• Word geassocieerd met hyperthyreoïdie
• Word geassocieerd met een groter risico op kanker
Naast botten en tanden bouwt fluoride zich op in de pijnappelklier. Dit is een hormoonklier die verantwoordelijk is voor de afscheiding van melatonine om het circadiaans ritme en slaappatronen te reguleren.
Tijdens een studie om de concentratie van fluoride in de pijnappelklier te bepalen, ontdekte men dat tegen de tijd dat de volwassenen in de studie op hoge leeftijd waren overleden, de calcium- tot fluorideverhouding van die klier eigenlijk hoger was dan die van bot. Dit suggereert dat fluoride een rol speelt bij de verkalking van deze klier, wat na verloop van tijd zou kunnen leiden tot een slechte melatonineproductie.
Fluoride remt ook verschillende enzymen door het hele lichaam die verantwoordelijk zijn voor normale processen van de metabolische energiesystemen.
”Fluoride word aan tandpasta toegevoegd om gaatjes te voorkomen”