Als je van plan bent om een flexitarisch eetpatroon te gaan volgen dan hebben we enkele punten voor je op een rij gezet die je hierbij kunnen helpen!
Flexitarisch plan
Als je wilt beginnen met een flexitarisch eetpatroon dan is het eenvoudig om te beginnen.
Eet meer plantaardig voedsel
Wist je dat slecht drie op de tien Nederlanders genoeg fruit en groenten eten per dag? Om er zeker van te zijn dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt is het belangrijk te gaan letten op wat je precies binnen krijgt. Als je dit een tijdje doet dan word het vanzelf normaal en hoef je het niet meer bij te gaan houden.
Als je moeite hebt met het eten van voldoende groente en fruit of kinderen hebt die er niet zo wild van zijn dan kun je het ook verwerken in een heerlijke smoothie. Op deze manier krijg je veel meer plantaardig voedsel binnen en dit is wat je wil!
Je kunt maaltijden ook combineren met een eenvoudige salade met zoet fruit zoals mango’s, meloen, avocado en bladgroenten. Voeg er gelijk een gekookt eitje en wat noten aan toe en je hebt enorm veel voedingsstoffen in een simpele maaltijd.
Als je halverwege de middag een tussendoortje nodig hebt pak dan een stuk fruit of een kleine salade. Het zal je niet alleen vullen maar nog belangrijker ook echt voeden!
Eet wat minder vlees
Verander vlees in een bijproduct en zie het niet altijd als één van de drie hoofdonderdelen van een maaltijd. Als je dan een keer vlees of vis koopt kies dan voor biologisch en ga voor kwaliteit. Een klein lekker stukje vlees is niet alleen gezond voor je maar je zult de kwaliteit ook echt kunnen proeven. Je kunt gaan voor kleinere porties of een paar maaltijden per week het vlees helemaal weg laten.
Kwaliteit telt
Zoals we net al zeiden is kwaliteit enorm belangrijk. Vlees word steeds duurder en zo ook kwaliteitsvlees zie je nog steeds enorm stijgen. Wat is kwaliteit?
Kies voor biologisch en streekproducten zoals:
• Gras gevoerd rundvlees
• Wild gevangen vis
• Scharrelkip
Laat vleeswaren zoals salami, worst en bacon een keer staan want deze soorten zijn vaak een stuk minder gezond voor je. Wanneer je dierlijke producten zoals vlees of zuivel koopt, koop dan de hoogste kwaliteit die je portemonnee toestaat. Je lichaam zal kleinere porties dierlijke producten veel beter waarderen dan grote hoeveelheden vlees en zuivelproducten.
Zorg voor de juiste voedingsstoffen
Als je minder dierlijke producten eet dan zijn er een paar voedingsstoffen waar je op moet letten dat je er voldoende van binnen krijgt!
Vitamine B12
Dierlijk voedsel is de beste bron van vitamine B12. Deze vitamine is enorm belangrijk voor:
• Hart
• Energie
• Stemming
• Bloed
• Zenuwen
Als je een tekort hebt aan vitamine B12 dan raden we je aan om een vitamine B-complex supplement op basis van hele voedingsmiddelen of een hoogwaardige multivitamine op basis van hele voedingsmiddelen te nemen.
IJzer
IJzer is een voedingsstof dat helpt bij het transporteren van zuurstof door het bloed. het is daarom enorm belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen. Vrouwen hebben eerder last van een tekort dan mannen aangezien vrouwen ijzer verliezen tijdens hun maandelijkse menstruatiecyclus. Een gezond ijzergehalte voorkomt ook bloedarmoede, houdt de hersenfunctie soepel en ondersteunt de ontwikkeling en groei van het lichaam.
Voedingsmiddelen waar veel ijzer in zit zoals vlees en vis zijn beter opneembaar dan het ijzer in plantaardige bronnen. Spinazie en bonen hebben een hoog gehalte aan ijzer en worden wanneer ze worden gegeten met voedsel dat van nature veel vitamine C bevat beter opgenomen. Zorg daarom dat je bij een tekort aan ijzer veel voeding eet waar ijzer in zit en combineer het met fruit waar vitamine C in zit en groentes zoals paprika, snijbier, broccoli, andijvie en tuinbonen.
* Als je op zoek bent naar een eetpatroon dat je gezondheid verbetert, binnen het budget van je gezin past en een verschil maakt voor het milieu, dan is flexitariër wellicht de oplossing voor je!