flexitariër
Expert: Jaap Gerrijts | 31 mei 2023 | Leestijd: 7 minuten

Flexitariër

Een flexitariër is iemand die voornamelijk plantaardig voedsel eet, maar af en toe ook vlees of andere dierlijke producten consumeert. Je kunt voor deze stijl kiezen voor je gezondheid, het milieu of dierenwelzijn. Zo kun je genieten van de voordelen van vegetarisch eten zoals een lagere ecologische voetafdruk, terwlijk je ook de flexibiliteit hebt om af en toe vlees te eten.

Wat eet een flexitariër? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we hoe je op een verantwoorde manier toch gezond kunt eten. Lees je mee?!

Flexitariër

In landen als Griekenland en het mediterraans gebied eten mensen vaak wat minder vlees en vis maar hier leven ze vaak langer en dit in goede gezondheid. Het geheim is niet alleen olijfolie maar ook het eten van verschillende soorten voeding in de juiste hoeveelheid. Deze mensen zijn vaak flexitariër zonder dat ze het zelf weten!

Maar wat is een flexitariër?

Flexitariërs zijn precies wat het woord al aangeeft, flexibel. In plaats van alleen maar een plantaardig eetpatroon te volgen richten flexitariërs zich op het eten van voornamelijk onbewerkte voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, granen en zuivelproducten.

De hoeveelheid vlees die flexitariërs eten varieert per persoon. Sommigen eten zes dagen per week geen vlees en één dag wel, terwijl anderen misschien een paar dagen per week een kleine hoeveelheid vlees eten.

Hoewel het voor sommige mensen die zijn opgegroeid met het eten van vlees en aardappelen misschien vreemd lijkt om vlees meer als een extra te gaan behandelen, eet de gemiddelde Nederlander veel meer vlees dan vroeger. In de jaren vijftig at de gemiddelde Nederlander namelijk een stuk minder en steeg de consumptie aanzienlijk de afgelopen 20 jaar. 

Sommige mensen kunnen zich er simpelweg niet toe zetten om vlees of vis helemaal te schrappen. toch wil deze groep hun gezondheid verbeteren of de impact dat het wellicht op het milieu heeft verminderen. Voor deze groep mensen biedt flexitarisme een compromis. Het sluit ook mooi aan bij wat voorstanders van gezond eten promoten, namelijk echt biologisch en gezond voedsel eten maar niet te veel.

Is het worden van flexitariër de juiste optie voor jou? Laten we daar eens goed naar gaan kijken!

 

 

”Goed voor de gezondheid en het klimaat”

Wat zijn de mogelijke voordelen van flexitarisme?

Het minderen van vlees en vis is voor veel mensen een manier om gezond te leven en daarnaast wel te blijven genieten van lekker eten. Vlees en vis word soms gezien als minder gezond maar dit is niet helemaal waar. Er zitten enorm veel belangrijke voedingsstoffen in dierlijke producten en het nuttigen ervan is helemaal niet zo slecht als je misschien zou denken. 

Net zoals met alles is het teveel van iets eten niet altijd goed voor je en daarom is het worden van flexitariër misschien helemaal niet zo’n slecht idee.

Wij hebben enkele van de mogelijke voordelen van flexitarisme voor je op een rij gezet zodat jezelf kunt beslissen of het iets is.

 

Verbeteren van je gezondheid

Als je veel biologische groentes en fruit eet met beperkt vlees en vis en daarnaast geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen vermijd dan kan dit enorm goed zijn voor je gezondheid. Er is veel onderzoek naar gedaan en het blijkt dat deze manier van eten goed is voor onder andere:

Bloeddruk

Bloedglucosewaarden

Body mass index

Cholesterolwaarden

Deze onderzoeken suggereren dat het gezond is en goed voor de portemonnee omdat deze mensen minder medicijnen nodig hebben en minder geld kosten om chronische ziekten te behandelen.

Flexitariër zijn kan ook goed zijn voor mensen die lijden aan verschillende aandoeningen zoals:

Diabetes

Hoge bloeddruk

Hart- en vaatziekten 

Obesitas

Als je van plan bent om wat extra kilo’s af te vallen dan kan een flexitarisch eetpatroon ook helpen hierbij. Combineer het met periodiek vasten en je zult merken dat de kilo’s ervan af vliegen!

 

Je krijgt de voordelen van dierlijke producten

Door een flexitarisch te eten geniet je van de gezonde voordelen van een plantaardig dieet zonder in te leveren op de voordelen die dierlijke producten bieden.

Dierlijke voedingsmiddelen zitten boordevol natuurlijke eiwitten zoals:

Scharreleieren

Gras gevoerd rundvlees

Biologische kip

Wilde zalm 

Rauwe zuivel

Een vegetarisch of veganistisch dieet maakt het niet onmogelijk om voldoende van deze  eiwitten binnen te krijgen maar het is wel een stuk moeilijker.

Door kleine hoeveelheden dierlijke producten te eten kun je ervoor zorgen dat je voldoende eiwitten en aminozuren binnenkrijgt. Eiwit is belangrijk voor een gezond lichaam zo is het betrokken bij:

Stabiliseren van de bloedsuikerspiegel

Sterk houden van haar, huid en botten

Sterk houden en sterker maken van de spieren

Vertragen van veroudering

Goed functioneren van de miljarden cellen in het lichaam

Niet alleen vlees maar ook vis bevat enorm veel gezonde voedingsstoffen zoals omega 3 vetzuren. Deze zijn echt enorm belangrijk voor vele functies in je lichaam. Zo zijn ze belangrijk voor het hart en de hersenen maar voorkomen omega 3 vetzuren ook ontstekingen in het lichaam die uiteindelijk kunnen leiden tot allerlei vervelende klachten en aandoeningen.

 

Je kunt het gemakkelijk introduceren in het gezin

Eén van de grootste voordelen van flexitarisme is dat er geen vaste regels zijn. Het is grotendeels een andere manier van denken en doen. Zo heeft de gemiddelde persoon een stuk vlees npdig om een gevoel te hebben dat een maaltijd compleet is terwijl een flexitariër dit niet zozeer nodig heeft. In plaats van zich te concentreren op het niet eten van vlees, legt flexitarisme meer de nadruk op het eten van meer fruit en groenten.

Wanneer je als gezin minder vlees en vis gaat eten dan kan dit ook geld schelen zodat je meer over houd voor andere soorten eten en een hogere kwaliteit. Waar de meeste gezinnen voor kwantiteit gaan kun je als flexitariër minder vlees en vis eten maar wel van veel betere kwaliteit. In plaats van gekweekte vis en massaal gekweekt vlees kun je voor vers gevangen vis gaan en biologisch gras gevoerd vlees.

Kiezen voor kwaliteit betekent dat het eten minder giftige stoffen, antibiotica,  kankerverwekkende chemicaliën en resistente bacterie- en virusstammen bevatten wat alleen maar goed is!

Het gemiddelde gezin kan zich nu eenmaal niet veroorloven om voor zeven maaltijden per week kwalitatief gras gevoerd rundvlees of in het wild gevangen zalm te kopen. Maar het wordt wel een stuk haalbaarder om gezond vlees te kopen bij je lokale markt of biologische slager als je boodschappen doet voor slechts één of twee maaltijden per week.

 

Verklein de impact op het milieu

Het minderen van vlees en vis eten kan een positieve invloed hebben op het milieu. In vergelijking met planten hebben dieren veel meer voedsel, water, land en energie nodig om te groeien. Al deze processen kosten energie en als iedereen iets minder vlees eet dan kan dit een goede manier zijn om duurzaam te leven.

Het is niet zo dat je ineens geen vlees of vis moet eten om verstandig met het milieu om te gaan maar het kan zeker helpen om het iets te minderen zodat de balans hierin goed blijft. 

Als iedereen wat meer lokale producten koopt en consumeert dan kan alleen dit al enorm helpen. Je steunt de lokale economie en eet seizoensgebonden verse producten. Wat wil je nog meer?

 

 

”Eet meer groente en fruit maar vergeet de plantaardige producten niet”

Wat moet je doen als je flexitariër wilt worden?

Als je van plan bent om een flexitarisch eetpatroon te gaan volgen dan hebben we enkele punten voor je op een rij gezet die je hierbij kunnen helpen!

Flexitarisch plan

Als je wilt beginnen met een flexitarisch eetpatroon dan is het eenvoudig om te beginnen.

Eet meer plantaardig voedsel

Wist je dat slecht drie op de tien Nederlanders genoeg fruit en groenten eten per dag? Om er zeker van te zijn dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt is het belangrijk te gaan letten op wat je precies binnen krijgt. Als je dit een tijdje doet dan word het vanzelf normaal en hoef je het niet meer bij te gaan houden.

Als je moeite hebt met het eten van voldoende groente en fruit of kinderen hebt die er niet zo wild van zijn dan kun je het ook verwerken in een heerlijke smoothie. Op deze manier krijg je veel meer plantaardig voedsel binnen en dit is wat je wil!

Je kunt maaltijden ook combineren met een eenvoudige salade met zoet fruit zoals mango’s, meloen, avocado en bladgroenten. Voeg er gelijk een gekookt eitje en wat noten aan toe en je hebt enorm veel voedingsstoffen in een simpele maaltijd. 

Als je halverwege de middag een tussendoortje nodig hebt pak dan een stuk fruit of een kleine salade. Het zal je niet alleen vullen maar nog belangrijker ook echt voeden!

 

Eet wat minder vlees

Verander vlees in een bijproduct en zie het niet altijd als één van de drie hoofdonderdelen van een maaltijd. Als je dan een keer vlees of vis koopt kies dan voor biologisch en ga voor kwaliteit. Een klein lekker stukje vlees is niet alleen gezond voor je maar je zult de kwaliteit ook echt kunnen proeven. Je kunt gaan voor kleinere porties of een paar maaltijden per week het vlees helemaal weg laten.

 

Kwaliteit telt

Zoals we net al zeiden is kwaliteit enorm belangrijk. Vlees word steeds duurder en zo ook kwaliteitsvlees zie je nog steeds enorm stijgen. Wat is kwaliteit?

Kies voor biologisch en streekproducten zoals:

Gras gevoerd rundvlees

Wild gevangen vis

Scharrelkip

Laat vleeswaren zoals salami, worst en bacon een keer staan want deze soorten zijn vaak een stuk minder gezond voor je. Wanneer je dierlijke producten zoals vlees of zuivel koopt, koop dan de hoogste kwaliteit die je portemonnee toestaat. Je lichaam zal kleinere porties dierlijke producten veel beter waarderen dan grote hoeveelheden vlees en zuivelproducten.

 

Zorg voor de juiste voedingsstoffen

Als je minder dierlijke producten eet dan zijn er een paar voedingsstoffen waar je op moet letten dat je er voldoende van binnen krijgt!

Vitamine B12

Dierlijk voedsel is de beste bron van vitamine B12. Deze vitamine is enorm belangrijk voor:

Hart

Energie

Stemming

Bloed

Zenuwen

Als je een tekort hebt aan vitamine B12 dan raden we je aan om een vitamine B-complex supplement op basis van hele voedingsmiddelen of een hoogwaardige multivitamine op basis van hele voedingsmiddelen te nemen. 

 

IJzer

IJzer is een voedingsstof dat helpt bij het transporteren van zuurstof door het bloed. het is daarom enorm belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen. Vrouwen hebben eerder last van een tekort dan mannen aangezien vrouwen ijzer verliezen tijdens hun maandelijkse menstruatiecyclus. Een gezond ijzergehalte voorkomt ook bloedarmoede, houdt de hersenfunctie soepel en ondersteunt de ontwikkeling en groei van het lichaam.

Voedingsmiddelen waar veel ijzer in zit zoals vlees en vis zijn beter opneembaar dan het ijzer in plantaardige bronnen. Spinazie en bonen hebben een hoog gehalte aan ijzer en worden wanneer ze worden gegeten met voedsel dat van nature veel vitamine C bevat beter opgenomen. Zorg daarom dat je bij een tekort aan ijzer veel voeding eet waar ijzer in zit en combineer het met fruit waar vitamine C in zit en groentes zoals paprika, snijbier, broccoli, andijvie en tuinbonen.

 

 

* Als je op zoek bent naar een eetpatroon dat je gezondheid verbetert, binnen het budget van je gezin past en een verschil maakt voor het milieu, dan is flexitariër wellicht de oplossing voor je! 

Tips:

1) Eet gezond en gevarieerd, beweeg iedere dag minimaal een uur en zorg dat je minstens acht uur slaapt op een dag

2) Kijk eens online voor gerechten zonder vlees of waar je een stuk minder in hoeft te verwerken. Je zult versteld staan hoeveel keuze er eigenlijk is

3) Als je vermoed een tekort te hebben aan een vitamine of mineraal laat je dan testen 

4) Als je flexitariër wilt worden pak het dan stap voor stap aan. Er zijn enorm veel mogelijkheden om iedere dag een heerlijke maaltijd klaar te maken voor jezelf en je gezin!

Tot slot

Flexitariër stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En wat eet je dan het liefste? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Diabetes mellitus

Bloedsuikerspiegel

Wat is hoge bloeddruk?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *