Fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Deze pijn gaat vaak samen met vermoeidheid, stijfheid, stemmingswisselingen en slaapstoornissen. De ene dag ervaar je meer klachten dan de andere dag, dit wisselt vaak af. Helaas is er nog geen definitieve oorzaak gevonden voor fibromyalgie. 
Bij fibromyalgie zijn er geen afwijkingen in je spieren, bindweefsel of je gewrichten te vinden. Het is daarom door een arts moeilijk vast te stellen en er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. 
Wel zijn er theorieën die de oorzaak van de aandoening proberen te verklaren. Mogelijk is er een storing in de hersenen die invloed heeft op de doorbloeding of de spierspanning. Men denkt ook dat de manier van verwerken van prikkels uit je omgeving invloed kan hebben op je klachten. Bij mensen met fibromyalgie zou dit filter mogelijk niet goed werken.

Is fibromyalgie erfelijk?

Fibromyalgie is in ieder geval geen ontstekingsziekte en hoogstwaarschijnlijk ook niet erfelijk. 
Bij fibromyalgie speelt een verandering in het spiermetabolisme een rol die pijn en vermoeidheid kan veroorzaken. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 t/m 60 jaar. 
In Nederland hebben ongeveer 340.000 mensen fibromyalgie, dit zijn gemiddeld 2 op de 100 mensen. 
De aandoening openbaart zich vaak bij mensen tussen de 25 en 40 jaar.
fibromyalgie

Wat zijn fibromyalgie symptomen?

Bij fibromyalgie is er ook vaak sprake van symptomen die passen bij het chronische vermoeidheidssyndroom, zoals darmproblemen  slaapstoornissen, neurologische en psychologische klachten. Veel mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (70%) voldoen ook aan de criteria voor fibromyalgie (stress heeft een duidelijke negatieve invloed op de klachten). 
De beste manier om erachter te komen of je fibromyalgie hebt is via een reumatoloog. Deze zal je op fibromyalgie testen en overweegt de diagnose te geven als: 
 – Je langer als 3 maanden last hebt van pijn en stijfheid 
 – Je chronische pijn hebt op meer dan 3 plekken in je lichaam 
 – Deze plekken zowel boven als onder je taille. en zowel links als rechts in je lichaam zitten 
 – Je klachten hebt als vermoeidheid, concentratie problemen, wisselende stemmingen of niet uitgerust wakker worden.

Fibromyalgie oorzaak

De meest voorkomende oorzaken zijn: 
 – Leaky gut 
 – Hypofyse storing (vaker bij vrouwen als mannen) 
 – Onverwerkte niet geïntegreerde emoties, trauma of PTSS 
 – Een sluimerende virale belasting of Post Viraal Syndroom 
 – Tekorten aan bepaalde nutriënten zoals B12, Magnesium en vitamine D3 
 – Disbalans in je hypothalamus met een ontregeling van het autonome of negatieve zenuwstelsel 
 – Leverstoring met een storende toxische invloed op het bindweefsel van je spieren en gewrichten 

Klachten

Typische klachten bij fibromyalgie zijn: 
 – Chronische vermoeidheid 
 – Slaapproblemen: niet goed kunnen slapen en/of wakker worden van de pijn 
 – Pijn in je rug, nek, schouders, borstbeen zijkant van je heupen en/of de binnenkant van je knie 
 – Krachtverlies van je spieren: moeite hebben met het dragen van tassen/boodschappen of zitten en opstaan.  
 – Stijfheid: vaak in de ochtend, ook wel ochtendstijfheid genoemd (ook bij het opstaan na lange tijd te hebben gezeten). 

Stemmingsklachten

 – Angsten 
 – Vergeetachtigheid 
 – Concentratieproblemen 
 – Depressieve gevoelens 
 – Moeite met beslissingen nemen

Andere klachten

  – Hoofdpijn 

 – Opgezette vingers 

 – Darmkrampen en buikpijn 
 – Tintelingen in je armen en benen 
 – Zwaar gevoel in je armen en benen 
 – Branderig of verminderd gevoel in je huid 

Klimaat

Het klimaat heeft geen invloed op het ontstaan van fibromyalgie. Het komt voor in warme als in koude streken en iedereen kan het krijgen. Wel hebben sommige mensen meer klachten als de temperatuur wisselt of als het buiten kouder en/of vochtiger wordt. In de vakantie nemen de klachten wel vaak af, dit komt misschien doordat je dan meer rust krijgt en meer ontspannen bent. 

Studie

In een Duitse studie (gepubliceerd in BMC Neurology) onderzocht men het centrale zenuwstelsel van fibromyalgiepatienten door middel van een spectroscopie (fNRIS), dit is een veilige techniek dat de breinactiviteiten in kaart brengt. Wat de onderzoekers zagen is belangrijk om deze pijnlijke ziekte te begrijpen. Bij mensen met fibromyalgie is de manier waarop het centrale zenuwstelsel signalen verwerkt significant veranderd. Er is ook een duidelijk onderscheid tussen fibromyalgie en depressie
De bron van de ziekte zit dus wel degelijk in je hoofd maar zeker niet tussen je oren. Ook is het geen depressie hoewel de twee aandoeningen wel gelijktijdig aanwezig kunnen zijn en je kan depressief van de pijn worden. 
De pijn die je ervaart bij fibromyalgie staat in verband met coïtale activiteiten en is sterker en wijd verspreid. Deze studie is een toevoeging aan het groeiende bewijs dat een toegenomen cerebrale activiteit een rol speelt bij de pijn. Ook waren er duidelijke verschillen in corticale activiteit tijdens de uitvoering cognitieve taken bij fibromyalgie patiënten en depressieve patiënten.    

Fibromyalgie aanval

De pijn die je ervaart bij fibromyalgie staat in verband met coïtale activiteiten en is sterker en wijd verspreid. Deze studie is een toevoeging aan het groeiende bewijs dat een toegenomen cerebrale activiteit een rol speelt bij de pijn. Ook waren er duidelijke verschillen in corticale activiteit tijdens de uitvoering cognitieve taken bij fibromyalgie patiënten en depressieve patiënten. 

Punten op een rij:

Fibromyalgie patiënten met een lagere corticale activiteit functioneren beter 
Fibromyalgie patiënten hebben lagere pijndrempels maar hebben hogere pijnintensiteit 
Verhoogde pijndrempels stimuleren cerebrale activiteit (alleen bij fibromyalgie patiënten) 
Cognitieve functie bij fibromyalgie patiënten en patiënten met depressie verschilt niet maar prefrontale activiteit wel 
Fibromyalgie patiënten laten een ander patroon in corticale activiteit zien. Dit betekend dat fibromyalgie op zichzelf staat en geen variant van depressie is 

Fibromyalgie en voeding

Wanneer je fibromyalgie hebt dan is er geen goede balans tussen je neurotransmitters. Deze verstoring kan worden veroorzaakt door een tekort aan vitamine B1 en B6. Daarom wordt er bij mensen met fibromyalgie aangeraden om deze vitamines in supplementen te slikken. Nog beter is het om de vitamines te verkrijgen via je voeding. B-vitamines zitten onder andere in granen, noten, peulvruchten, avocado’s en vis. 
Daarnaast is het aan te raden om een overmaat aan glutamaten (smaakversterkers) te vermijden. glutamaat wordt vaak toegevoegd aan bewerkte producten onder de naam E-621, MSG  of VeTsin. Het zit onder andere in vleeswaren, sauzen, pizza’s, chips en soepen. 

Fibromyalgie dieet

Mensen met fibromyalgie hebben vaak last van stille chronische ontstekingen. Net als bij de disbalans in het brein gaat het hier om ontstekingen van je neuronen. Voeding heeft hier een grote invloed op. Producten zoals zuivel, suiker, vlees en alcohol kunnen een ontsteking veroorzaken. 
Voeding zoals blauwe bessen, granaatappel, kool en groene groenten werken daarentegen juist weer ontstekingsremmend. Daarnaast werkt ook olijfolie, groene thee, vette vis tegen ontstekingen. In principe dragen alle groentes, fruit en kruiden mee bij het voorkomen van ontstekingen. 
Het is wel belangrijk om te vermelden dat dit alleen geldt voor verse groenten en fruit. Lang groentes koken of bakken zorgt er ook voor dat de werkzame stoffen daardoor verdwijnen. 

Magnesium

Verder is ook gebleken dat fibromyalgie patiënten een tekort aan magnesium in de rode bloedcellen hebben en ook een tekort aan insuline-achtige groeifactor (IGF-1). Er is aangetoond dat bij herstel van deze lage waarden een grote ommekeer in de levens van de patiënten, ze hebben namelijk meer eetlust en energie. Ook vitamine D levels zijn vaak te laag bij fibromyalgie patiënten en het supplementen kan bijdragen tot minder pijn.  
Magnesium speelt  samen met calcium een rol bij het reguleren van neurotransmitters (die zenuwimpulsen overdragen), spierconcentratie en spierontspanning en heeft invloed op je mentale functies, de functie van je hartspier, spiertonus, bloeddruk en de spieraansturing. Ook speelt het een rol in de aanmaak van botten en spieren. In sommige gevallen kan een tekort aan magnesium samenhangen met het disfunctioneren van je lichaam. Naar schatting wordt slechts 30% van de magnesium uit je voeding daadwerkelijk opgenomen door je lichaam.  
Een belangrijke co-factor voor magnesium is vitamine B6. Vitamine B6 helpt namelijk om magnesium in je lichaamscellen te transporteren. Ook hebben vitamine C, vitamine D calcium en fosfor een synergetische werking.   

Medicijnen

De volgende groepen medicijnen brengen een verlaging in je magnesiumniveau teweeg:
 – Digoxin 
 – Diuretica 
 – Pentamidine 
 – Oestrogenen 
 – Cyclosporine 
 – Amphotericin 
 – Cholestyramine 
 – Corticosteroïden 
 – Aminoglycosides 
 – Fluoroquinolones 
 – Tetracycline antibiotica
 – Proton pump inhibitor (PPI’s)
 – Insuline 
 – Cisplatin 
 – Foscarnet 
 – Tacrolimus
 – Cetuximab
 – Amifostine 
 – Carboplatin 
 – Aldesleuken 
 – Panitiumumab 
 – Beta-2 agonist 
 – Sodium fosfaat 

Fibromyalgie behandeling

Er is helaas geen behandeling die fibromyalgie geneest. Reguliere behandeling bestaat uit fysiotherapie, gedragstherapie, beweging en pijnstillers (in sommige gevallen kan het gebruik van antidepressiva verlichting geven).

Ons advies

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Bronnen:

Delen