fibromyalgie aanvallen

Fibromyalgie aanvallen | Hoe voel je dat?

Fibromyalgie aanvallen? Fibromyalgie betekent letterlijk pijn in bindweefsel en spieren. Het is een aandoening die veel bij vrouwen voorkomt en waar geen genezing voor is.

Wat is fibromyalgie? In dit uitgebreide artikel praten we je helemaal bij. Lees je mee?!

Fibromyalgie aanvallen

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige chronische pijn in je spieren en bindweefsel. De pijn gaat vaak samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Ook wisselen de klachten vaak van dag tot dag wat betekend dat je goede en minder goede dagen hebt. 

Er zijn helaas geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wat je zelf kunt doen om de symptomen te verlichten zijn een gezonde levensstijl aanhouden, je stressniveau verlagen en bewegen op een lage frequentie.

Fibromyalgie symptomen

Veel voorkomende symptomen bij fibromyalgie zijn:

 – Spierpijn in armen of benen

 – Trillende of strakke spieren

 – Lage pijndrempel bij aanraking

 – Vermoeidheid

 – Geheugen- of concentratieproblemen

 – Slapeloosheid of moeilijk kunnen inslapen

 – Onrustig, bezorgd of depressief zijn 

Oorzaak fibromyalgie

Bij fibromyalgie zijn geen afwijkingen in je spieren of bindweefsel te vinden die deze aandoening kunnen verklaren. De oorzaak is daarmee nog onbekend en daardoor is het moeilijk om de diagnose vast te stellen. 

Vooral vrouwen tussen de 20 en 60 hebben de meeste kans om fibromyalgie te ontwikkelen. Van alle fibromyalgie patiënten is 75-90% vrouw en daarmee kunnen we stellen dat fibromyalgie over het algemeen een vrouwenaandoening is omdat het vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. 

In Nederland hebben zo’n 340.000 mensen last van fibromyalgie.

Fibromyalgie aanval

Wanneer je een fibromyalgie aanval hebt kun je de volgende symptomen ervaren:

 – Pijn in de heupen

 – Pijn in de dijen of benen

 – Pijn in de nek

 – Pijn in de rug

 – Duizeligheid

 – Chronische vermoeidheid

 – Slecht slapen of slecht inslapen

wat is fybromylagie

Fibromyalgie erfelijk?

Er wordt vaak gedacht dat fibromyalgie erfelijk is maar zover bekend is dat niet zo! Wel kan fibromyalgie in bepaalde families meer voorkomen dan in andere.  

Psychische en sociale omstandigheden kunnen een rol spelen, zo is het vermoeden.

Fibromyalgie en voeding

Voeding speelt een belangrijke rol omdat mensen met fibromyalgie vaak last hebben van stille chronische ontstekingen. Het gaat hier om ontstekingen van de neuronen en voeding heeft hier een grote invloed op.

Producten zoals vlees, zuivel en alcohol kunnen ontstekingen veroorzaken. Suiker is gifstof nummer 1 en moet je te allen tijde vermijden. Eet niet uit pakjes en zakjes want deze zitten boordevol smaakversterkers en E-nummers. Pas op met koffie en drink het met mate en dat is niet meer dan 2 kopjes per dag! 

Voeding zoals: groene groenten, koolsoorten, granaatappel en blauwe bessen hebben een positieve invloed omdat ze ontstekingsremmend werken. 

Ook olijfolie, vette vis en groene thee werken ontsteking remmend 

Bijna alle verse groene groenten, fruit en kruiden dragen bij aan het voorkomen van ontstekingen. 

wat is fibromyalgie

Fibromyalgie en vitamines

Wist je dat 75% van alle fibromyalgie patiënten een tekort hebben aan vitamine B12? Veel van de klachten bij fibromyalgie kunnen worden veroorzaakt door een tekort aan vitamine B12. Er is dus een duidelijk relatie tussen fibromyalgie en een extra behoefte aan vitamine B12. 

Door een verminderde absorptie van voedingstoffen kan er een groot tekort ontstaan aan vitamine D3. Vooral in de wintermaanden wanneer de zon te zwak is om van enige betekenis te zijn om vitamine D aan te maken kan er sprake zijn van een tekort aan vitamine D. Hierdoor ontstaan onverklaarbare bot en spierpijnen.

Tot slot is het belangrijk om te weten vitamine D minder goed door je lichaam wordt opgenomen als je een tekort aan magnesium hebt.

Fibromyalgie en magnesium

Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen met fibromyalgie een tekort aan magnesium hebben. Magnesium is onder andere betrokken bij de productie van serotonine wat een neurotransmitter is die weer betrokken is bij de regulatie van je slaapcyclus, pijnperceptie, stemmingen en je immuunsysteem

Mensen met fibromyalgie hebben vaak lage serotonine niveaus die gerelateerd kunnen worden aan slaapstoornissen. Ook ervaren ze meer pijn en hebben ze last van stemmingswisselingen. 

Verder is gebleken dat fibromyalgie patiënten een tekort aan magnesium in de rode bloedcellen hebben en een tekort aan insuline-achtige groeifactor (IGF-1). Er is aangetoond dat het herstel van deze lage waarden zorgt voor een grote ommekeer in de levens van patiënten. Ze hebben meer eetlust en meer energie.

Tips:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Nuttige links:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Tot slot

Wat is fibromyalgie? Heb jij fibromyalgie? In welke mate hebt je fibromyalgie? En wat doe je om de klachten tegen te gaan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! ♥ 

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *