Kruiden > fenegriek

fenegriek
Expert: Jaap Gerrijts | 3 juni 2023 | Leestijd: 7 minuten

Fenegriek

Fenegriek is een kruid dat afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied en West-Azië. Het wordt gebruikt als specerij, voedingsmiddel, supplement en geneesmiddel en bevat onder andere ijzer, koper en cumarine. Fenegriek kan helpen bij het reguleren van de bloedsuiker en het stimuleren van de eetlust.

Fenegriek kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en we vertellen je waar je het allemaal voor kunt gebruiken. Lees je mee?!

Fenegriek helpt bij het verbeteren van de bloedsuikerspiegel

Fenegriek

Fenegriek wordt gezien als één van de oudste geneeskrachtige planten ter wereld. De plant word veel gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en de Ayurvedische geneeskunde. Met name fenegriekzaden worden veel gebruikt voor een reeks aan gezondheidsproblemen zoals een hoog cholesterol, diabetes, een laag libido en voor een betere productie van moedermelk.

Of je nu van plan bent deze zaden aan salades en stoofschotels toe te voegen of een fenegriekzaad supplement te gaan gebruiken, het zal je niet teleurstellen!

Om je een beter idee te geven waar fenegriek veel voor word gebruikt hebben we een opsomming voor je gemaakt.

Spijsvertering

Supplementen, thee en poeder gemaakt van fenegriek kunnen helpen bij spijsverteringsproblemen zoals maagklachten, verlies van eetlust en constipatie.

Cholesterol

Er is wisselend bewijs over het verlagen van een te hoog cholesterol gehalte. Fenegriek remt namelijk de opname van cholesterol vanuit de darm. Het stimuleert ook de aanmaak van galzuren zodat cholesterol vanuit de lever kan worden afgevoerd naar de darmen. Zo kan het bijdragen aan verlaging van:

LDL – cholesterol

Triglyceriden

Totaalcholesterol

Ontsteking

Extracten met fenegriek kunnen op de huid worden aangebracht om pijn en ontsteking te helpen verminderen.

Haar 

Fenegriekpoeder kan worden gecombineerd met verschillende verzorgende producten zoals aloë vera en kokosolie. Je kunt het op je haar aanbrengen en na enkele minuten weer uitwassen.

Huid

Olie en poeder gemaakt van fenegriek kan op de huid aangebracht worden om ziektes die ontstekingen aan de huid veroorzaken te verlichten en de huid te verbeteren.

Moedermelk productie

Supplementen of thee met fenegriek kunnen de productie van moedermelk helpen stimuleren en dat vooral in de eerste dagen direct na de bevalling.

Fysieke training

Er bestaat gemengd onderzoek naar fenegriek en de werking op testosteronniveaus. Men beweert dat een aanvulling met fenegriek gedurende acht weken de trainingsprestaties kan helpen verbeteren en het lichaamsvet verminderen.

Fenegriek staat ook bekend om:

De weerstand te versterken

De vetstofwisseling te ondersteunen

De eetlust te bevorderen

De bijdrage aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel

 

 

”Rijke en nootachtige smaak”

Fenegriek kaas

Fenegriek kaas heeft een bijzondere licht nootachtige smaak door de fenegriek die er in zit. De smaak van de zaadjes lijkt op de smaak van walnoot en daarmee is het een zeer geschikt ingrediënt voor kaas. Je kunt de kaas gebruiken als beleg op brood maar het smaakt ook goed in de stamppot of op de kaasplank. 

  

”Bevorderen van de productie van moedermelk”

Fenegriek zwanger

Het gebruik van fenegriek word afgeraden tijdens de zwangerschap. Het word daarentegen wel gebruikt na het bevallen om de melkproductie te verbeteren. 

Fenegriekzaden staan namelijk bekend om hun vermogen om te werken als een galactagogue die de productie van moedermelk bevordert. Vrouwen met een lage melkproductie kunnen met fenegriekzaadextracten de melkproductie verhogen.

Verschillende onderzoeken laten zien dat het kruid de borst kan stimuleren om meer melk af te geven. In deze onderzoeken zijn ook enkele bijwerkingen naar voren gekomen zoals:

Diarree

Overmatig zweten

Verergering van astmasymptomen

Het wordt wel aanbevolen om eerst contact op te nemen met een lactatiekundige voordat je kruiden gebruikt voor het verhogen van de productie van moedermelk. De onderzoeken hebben ook vastgesteld dat er mogelijke bijwerkingen aan het gebruik van fenegriek

Fenegriek poeder

Na het oogsten van de fenegriekplant worden de zaden gedroogd en vermalen tot een poeder. Deze kan vervolgens in een capsule verwerkt worden of als poedervorm worden gebruikt. Zo kan je poeder aan eten toevoegen maar het ook in de thee doen. 

Fenegriek poeder word veel door vrouwen gebruikt om beter melk te produceren of om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.

De aanbevolen dosering van fenegriek poeder ligt tussen de 2,5 en 15 gram per dag.

Fenegriek capsules

Fenegriek capsules zijn een makkelijke manier om te doseren wat het enorm gebruiksvriendelijk maakt. De capsules worden veel gebruikt voor het ondersteunen van de weerstand, vetstofwisseling en ook bij andere klachten zoals libido en het verbeteren van de eetlust. Als je fenegriek capsules koopt let er dan op dat het 50% fenusides bevat.

De standaard dosering van capsules met fenegriekzaadextract die 300 milligram bevatten zijn 1 tot 3 capsules per dag. Neem ze tijdens de maaltijd of er vlak na in voor de beste opname. 

 

”De zaden worden het meeste gebruikt”

Wat is fenegriek?

Fenegriek is een eenjarig kruid met kleine witte bloemen en lichtgroene bladeren. De plant maakt deel uit van de Fabaceae familie en word ook wel Grieks hooi, foenegriek of bokshoornklaver genoemd. In het Latijns noemt men de plant Trigonella foenum-graecum. De specerij komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en is inmiddels over de hele wereld bekend. 

Fenegriekplanten worden ongeveer een kleine meter lang en de zaaddozen bevatten gemiddeld 10 tot 20 platte zaden die de volgende kenmerken hebben:

Klein

Geel/bruin

Plat

Scherp 

Aromatisch

De zaden smaken een beetje bitter en naar ahornsiroop. Ze smaken nog veel beter als ze worden gekookt. De bladeren worden ook vaak gebruikt bij het koken. Het wordt gebruikt als specerij en smaakstof bij de bereiding van voedsel.

Fenegriekzaden zijn enorm populair en worden vaak gebruikt in keukens in heel India. De zaden worden ook gebruikt om extracties voor medicijnen te maken.

De zaden worden meestal gedroogd en gemalen en zijn het meest gebruikte deel van de plant. Ze staan erom bekend dat ze werken als een tonicum. Dit betekend dat het een algemeen versterkend middel is. 

Fenegriek kan oraal worden ingenomen of worden gebruikt om een pasta te maken die op de huid wordt aangebracht om ontstekingen te helpen genezen. Bij de productie van cosmetica en zeep vind je regelmatig fenegriekextracten terug.

Olie en extract gemaakt van fenegriek staat erom bekend dat het antioxiderende, anti-diabetische, antimicrobiële en antitumorogene activiteiten bevat. Het word al vele jaren in Azie, Afrika, Noord-Amerika, Argentinië, Australië en het Midden-Oosten met zorg gekweekt.

 

 

”Capsules zijn makkelijk te doseren”

Fenegriek kopen

Je kunt fenegriek kopen in verschillende winkels en online. Je kunt kiezen uit de volgende varianten:

Plant

Gedroogd kruid

Extract in poedervorm

Extract in capsule

Olie

Let bij het kopen van een fenegriek product op de inhoud door goed het etiket te lezen. Kies altijd voor biologisch gekweekte fenegriek en vermijd te veel vulmiddelen en andere additieven.

Let ook goed op de juiste dosering van een product en houd je daar ook aan.

 

 

”Vol met flavonoïden, saponinen en eiwitten”

Wat zijn fenegriekzaden?

Fenegriekzaden worden vaak gebruikt in de keuken en om extracties voor medicijnen te maken. De zaden zijn het meest gebruikte deel van het kruid. Ze kunnen worden gedroogd en gemalen en er word ook vaak olie van gemaakt.

Traditioneel worden fenegriekzaden in de geneeskunde gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te verbeteren. Ze worden ook gebruikt omdat ze de volgende eigenschappen hebben:

Ontstekingsremmer

Antibacterieel

Antioxidant

Schimmelwerend

Hepatoprotectief

 

Fenegriekzaden bevatten de volgende stoffen:

Eiwitten

Saponinen

Tannines

Terpenoïden

Flavonoïden

Fenolen

Wat bevat een zaadje?

Eiwit                             28%

Galactomannan         26%

Koolhydraten             16%

Olie                               5%

Vetzuren                      4%

Een galactomannan is een zetmeel achtige polysaccharide die een rol speelt bij het vertragen van de opname van glucose.

Ze bevatten ook verschillende essentiële aminozuren zoals leucine en lysine. Deze verschillende fytobestanddelen zijn verantwoordelijk voor de vele voordelen van fenegriekzaden. Wist je dat de zaden in Afrika worden gebruikt als additief bij de bereiding van brood om de voedingswaarde van het voedsel te verhogen?

 

 

“Magnesium, fosfor en ijzer”

Wat is de voedingswaarde van fenegriek?

Zoals je inmiddels hebt begrepen bevat fenegriek enorm veel verschillende stoffen. Zo bevat het ook vitamines en mineralen, aminozuren en fytobestanddelen die enorm gezond zijn.

Wat zit er nou in een eetlepel fenegriekzaad?

Calorieën                              35,5 

Koolhydraten                      6,4 gram 

Vezels                                    2,7 gram 

Vet                                         0,7 gram 

Eiwit                                      2,5 gram 

Vitamine B6                        0,1 milligram 

Magnesium                        21 milligram 

IJzer                                      3,7 milligram 

Koper                                   0,1 milligram 

Mangaan                             0,1 milligram 

Fosfor                                   32,6 milligram 

 

 

”Spijsvertering, eetlust, libido en bloedsuikerspiegel”

8 gezondheidsvoordelen van fenegriek?

Er is meer onderzoek nodig om alle voordelen van de plant uit te zoeken en te bevestigen. Toch zijn er al vele gezondheidsvoorden ven fenegriek aangetoond. 

Wij hebben de meest bewezen voordelen voor je op een rij gezet!

 

Verbeteren van spijsverteringsproblemen en cholesterolgehalte 

Fenegriek word al heel lang gebruikt voor verschillende spijsverteringsproblemen. Zo word het gebruikt bij:

Constipatie

Maagklachten

Maagontsteking

Onderzoek laat zien dat de in water oplosbare vezels in fenegriek constipatie helpen verlichten.

Het kruid word ook gebruikt bij colitis ulcerosa vanwege de ontstekingsremmende effecten. Daarnaast lijkt het gunstig te zijn voor mensen met hartaandoeningen zoals verkalkte slagaders en een te hoog cholesterol.

 

Helpt bij het vergroten van de eetlust 

Naast het verbeteren van de smaak, verhoogt de kruid ook de eetlust. In verschillende onderzoeken heeft men aangetoond dat het de voedselinname en de motivatie om te eten aanzienlijk verhoogde. 

 

Bevordert de melkstroom 

Fenegriek kan vrouwen die moeite hebben met de melkstroom helpen na de bevalling door de productie te verhogen. Het werkt namelijk als een galactagogue en dit zijn stoffen die de melkkanalen stimuleren en kunnen de melkproductie in slechts 24 uur verhogen.

Er is nog wel meer onderzoek nodig om de exacte werkzaamheid en veiligheid van fenegriek te bepalen.

 

Helpt bij het verbeteren van de bloedsuikerspiegel 

Een onderzoek toonde aan dat de inname van fenegriekzaden gedrenkt in heet water veelbelovend kan zijn als aanvullende therapie bij de behandeling van diabetes type 2.

In de studie vertoonde de deelnemers een grote verbetering van de bloedglucosewaarden in vergelijking met de placebogroep.

 

Ontstekingen bestrijden

Fenegriek kan mogelijk helpen bij ontstekingen in het hele lichaam zoals:

Bronchitis

Chronische hoest

Mondzweren

Infectie van de weefsels onder het huidoppervlak

Tuberculose

Kanker

Nier aandoeningen

Diabetes

Fenegriek lijkt ook de opname van suikers in de maag te vertragen en insuline te stimuleren. In de traditionele Chinese geneeskunde staat het kruid bekend als een “slijmverhuizer” en er wordt gezegd dat het vastzittende energieën opbreekt en ontstekingen in het lichaam verkoelt.

 

Behandeling van wond-, huid- en hoofdhuidproblemen

Naast het verminderen van ontstekingen in het lichaam wordt fenegriek soms opgewarmd en uitwendig gebruikt als kompres. Onderzoek wijst namelijk uit dat dit externe ontstekingen kan helpen verminderen. 

Fenegriek word regelmatig gebruikt bij het behandelen van:

Wonden

Eczeem

Pijn en zwelling in de spieren 

Jicht

Ontsteking op de been

Ischias

Roos

Pijn en zwelling in de lymfeklieren

Het is echter belangrijk om het gebied eerst te testen om er zeker van te zijn dat het niet verbrandt of het gebied verder ontvlamt.

 

Verhogen van het libido 

Fenegriek word ook gebruikt voor het verhogen van het libido bij mannen. Het word wel aangeraden om eerst met de arts te overleggen om te kijken of er geen medische oorzaak achter het probleem zit. Verder heeft onderzoek aangetoond dat het kan helpen bij het verbeteren van seksuele prestaties en impotentie.

Sommige mannen gebruiken fenegriek ook voor andere problemen zoals kaalheid en de behandeling van hernia’s. 

 

Kan de fysieke prestaties helpen verbeteren

In verschillende onderzoeken heeft men onlangs aangetoond dat fenegriekolie in combinatie met creatine. De mensen hadden een aanzienlijke verhoging in verschillende prestaties zoals bankdrukken en beendrukken. Ook de vetvrije massa nam toe en men concludeerde dat creatine in combinatie met fenegriekextract suppletie een aanzienlijke invloed had op de kracht van het bovenlichaam en de lichaamssamenstelling.

Wat zijn de bijwerkingen en interacties van fenegriek?

Fenegriek is voor de meeste mensen veilig om te gebruiken maar er zijn wel een paar bijwerkingen en interacties die voor kunnen komen. 

Als je fenegriek oraal inneemt dan kan het verschillende klachten veroorzaken:

Opgeblazen gevoel

Winderigheid

Diarree

Hoesten

Piepende ademhaling

Zwelling

Het kan ook irritatie veroorzaken wanneer het rechtstreeks op de huid wordt aangebracht, dus test altijd eerst een klein gebied.

Hoewel het gebruikt kan worden voor het opwekken van moedermelk, moeten vrouwen fenegriek vermijden tijdens de zwangerschap. Zorg er altijd voor dat je er voor gebruik met de arts overlegd.

Fenegriek kan schadelijke effecten en interacties veroorzaken die het bloed kunnen verdunnen en bij sommige mensen overmatige bloedingen kunnen veroorzaken. Als je last hebt van een onderliggende bloedingsstoornissen of bloed verdunnende medicijnen of anticoagulantia gebruikt dan mag je het alleen gebruiken in overleg met je arts.

Als je hier last van hebt dan kan het zich uitten in snel blauwe plekken krijgen, donker ontlasting of overgeven van bloed. Neem in dit geval altijd contact op met de arts.

Als je diabetes hebt wees er dan op verdacht dat fenegriek de bloedsuikerspiegel kan verlagen en een wisselwerking kan hebben met diabetesgeneesmiddelen.

Zorg dat je altijd goed de gebruiksaanwijzing volgt en bouw de dosering op om bijwerkingen zoveel mogelijk te vermijden.

Tips:

1) Bouw de dosering op zodat je maag en darmen er aan kunnen wennen. Dit verlaagt de kans op diarree en andere bijwerkingen

2) Fenegriek kan je ook gebruiken bij het inleggen van groenten, currypasta’s, kerrie mengsels, chutneys en als je de zaadjes weekt dan zijn ze heerlijk in een salade

3) Als je de zaadjes roostert dan zal de bittere smaak eraf gaan

4) Als je fenegriek wilt zaaien dan kan dit het beste in mei en juni. Voor zaaien onder glas kan een maand eerder. Oogsten kan vanaf juni t/m oktober

Fenegriek kan het libido verhogen

Tot slot

Fenegriek stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En eet je weleens fenegriek kaas? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Bonenkruid

Maca

Basilicum

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *