Spieren: Magnesium versterkt je spieren en hiermee voel je je fitter. Je hebt minder last van spierpijn, spierkramp en rest less legs. Magnesium helpt je spieren te ontspannen daar waar calcium helpt je spieren aan te spannen. In een zuivelrijk land als Nederland krijg je meestal meer dan voldoende calcium binnen maar van magnesium vaak te weinig en is er al gauw een onbalans wat voor klachten kan zorgen.
Osteoporose: Een veel voorkomende aandoening is osteoporose, in de volksmond ook wel botontkalking genoemd. Het zorgt ervoor dat je botten sneller breken bij bijvoorbeeld een val. Je kunt je botten extra versterken met calcium en vitamine D. Belangrijk punt in deze is dat je hierbij wel genoeg magnesium in je lichaam moet hebben anders heeft het toedienen van deze supplementen minder effect. Zonder magnesium kunnen calcium en vitamine D hun werk namelijk niet doen, met als gevolg dat je juist zwakkere botten krijgt.
Hart en bloedvaten: Magnesium helpt je hart goed te functioneren en maakt je bloedvaten sterker, wijder en elastischer. Ook zorgt magnesium voor een lager cholesterolgehalte wat helpt je bloeddruk laag te houden. Magnesium is een goed alternatief voor medicijnen tegen een te hoge bloeddruk als je het vanuit het perspectief van negatieve bijwerkingen bekijkt.
Geheugen: Als je ouder wordt gaat ook je geheugen achteruit. Vergeetachtig tot zware dementie hoort bij ouder worden. Magnesium helpt je hersenen stimuleren en belangrijke verbindingen te maken en in stand te houden. Als je vergeetachtig wordt gaan deze verbindingen stuk.
Migraine: Migraine is een aandoening die in sommige gevallen kan voorkomen doordat je te weinig magnesium in je lichaam hebt. Extra magnesium helpt bij migraine en andere vormen van hoofdpijn.
Depressie: Een depressie komt helaas steeds vaker voor bij ouderen. Alleen zijn, eenzaamheid, somberheid en minder contact met de buitenwereld dragen hiertoe bij. Het gebruik van medicatie kan soms ook bijwerkingen geven die het risico op depressie vergroten. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een oorzaak van depressies kan liggen in een tekort aan magnesium.
Dementie: Ouderen die dementeren hebben vaak een iets verhoogd of verlaagd magnesiumniveau in hun bloed. Volgens wetenschappers is het risico op dementie bij een afwijkende spiegel 30 procent hoger. Deze mogelijke nieuwe risicofactor kan een nieuw aanknopingspunt zijn voor het behandelen of voorkomen van dementie. Magnesium zorgt ervoor dat zenuwcellen, in grote hoeveelheid aanwezig in je brein, beter signalen kunnen oppikken. Bovendien heeft magnesium een ontstekingsremmende werking.