extra magnesium voor senioren
Expert: Jaap Gerrijts |  7 december 2020 | Bijgewerkt: 12 januari 2023 | Leestijd: 7 minuten

Extra magnesium voor senioren

Extra magnesium voor senioren is geen overbodige luxe. Magnesium heeft namelijk allerlei interessante voordelen voor ouderen. Wanneer je ouder wordt kun je te maken krijgen met zwakkere botten, het verlies van spiermassa, een hoge bloeddruk of geheugenverlies. Magnesium helpt, draagt bij en ondersteunt bij deze klassieke ouderdomskwalen. 

Extra magnesium voor senioren is een warme aanbeveling. In dit uitgebreide artikel leggen we uit waarom magnesium zo belangrijk voor ouderen is. Lees je mee?!

Extra magnesium voor senioren

Ouderen worden er vaak aan herinnert dat ze extra vitamine D moeten slikken. Vitamine D is namelijk goed voor sterke botten, tanden, spieren en je immuunsysteem. Als je te weinig magnesium binnenkrijgt heeft het slikken van vitamine D helemaal geen zin. Magnesium en vitamine D werken namelijk samen in het lichaam. Magnesium zorgt voor de omzetting van vitamine D naar de lichaamseigen, actieve variant. 

Magnesium zorgt ervoor dat vitamine D maar ook calcium hun werk goed kunnen doen. Als je magnesiumpeil te laag is worden deze stoffen niet goed opgenomen in je lichaam. 

50-plussers

In 2019 bestond de helft van de Nederlandse bevolking uit 50 plussers. De kans is groot wanneer je dit artikel leest jij één van hen bent. En misschien zonder dat je het weet of merkt een tekort aan magnesium hebt.

Vanaf je vijftigste levensjaar verlies je ongeveer één tot twee procent spiermassa per jaar. Spierzwakte zorgt voor kwetsbaarheid; je wordt minder mobiel, stijf, valt vaker en krijgt uiteindelijk moeite met dagelijkse bezigheden.

Zorg goed voor je spieren

Het is belangrijk dat je op tijd begint met het behoud van gezonde en sterke spieren. Zo zijn sterke spieren belangrijk voor de belastbaarheid van het lichaam. Met sterke spieren kunnen je gewrichten meer hebben en zo blijf je langer fit en vitaal wat weer positief is voor je beweeglijkheid en balans. 

Om je spieren bij dit proces te ondersteunen is het belangrijk om je magnesiumniveau op peil te houden.

Onderzoek heeft aangetoond dat magnesiumtekort op lange termijn de veroudering van de menselijke cellen versnelt waardoor leeftijds gerelateerde en chronische ziekten proactief worden. 

Hierbij moet je denken aan bepaalde kankers, osteoporose,  en hart-en vaatziekten.

Het niet tijdig aanvullen van een magnesiumtekort verouderd je organen, waardoor het risico op het ontwikkelen van verschillende ziekten toeneemt.

extra magnesium voor senioren

Symptomen magnesiumtekort

 – migraine of hoofdpijn

 – hartritmestoornissen

 – vermoeidheid

 – slaapproblemen

 – depressie

 – spierpijn, spiertrekkingen en kramp

 – angst 

 – gehoorverlies of tinnitus

 – osteoporose

 – obstipatie.

Oorzaken magnesiumtekort

Allereerst bevat onze voeding veel minder belangrijke en essentiële voedingstoffen. Dit komt door intensieve landbouw waardoor uitputting van de grond ontstaat waarop gewassen worden geteeld. Wanneer je ouder wordt kun je minder goed voedingstoffen tot je nemen wat gemakkelijk tot allerlei tekorten kan leiden. 

Medicijnen zijn een echte “magnesiumslurpers”! Slik je maagzuurremmers, cholesterolverhalers, medicijnen voor je bloeddruk of tegen diabetes dan is de kans groot dat je tegen een magnesiumtekort aanloopt. Preventief extra magnesium voor senioren middels een supplement is dan zeker géén overbodige luxe!

Magnesium ondersteunt bij:

Spieren: Magnesium versterkt je spieren en hiermee voel je je fitter. Je hebt minder last van spierpijn, spierkramp en rest less legs. Magnesium helpt je spieren te ontspannen daar waar calcium helpt je spieren aan te spannen. In een zuivelrijk land als Nederland krijg je meestal meer dan voldoende calcium binnen maar van magnesium vaak te weinig en is er al gauw een onbalans wat voor klachten kan zorgen. 

Osteoporose: Een veel voorkomende aandoening is osteoporose, in de volksmond ook wel botontkalking genoemd. Het zorgt ervoor dat je botten sneller breken bij bijvoorbeeld een val. Je kunt je botten extra versterken met calcium en vitamine D. Belangrijk punt in deze is dat je hierbij wel genoeg magnesium in je lichaam moet hebben anders heeft het toedienen van deze supplementen minder effect. Zonder magnesium kunnen calcium en vitamine D hun werk namelijk niet doen, met als gevolg dat je juist zwakkere botten krijgt.

Hart en bloedvaten: Magnesium helpt je hart goed te functioneren en maakt je bloedvaten sterker, wijder en elastischer. Ook zorgt magnesium voor een lager cholesterolgehalte wat helpt je bloeddruk laag te houden. Magnesium is een goed alternatief voor medicijnen tegen een te hoge bloeddruk als je het vanuit het perspectief van negatieve bijwerkingen bekijkt. 

Geheugen: Als je ouder wordt gaat ook je geheugen achteruit. Vergeetachtig tot zware dementie hoort bij ouder worden. Magnesium helpt je hersenen stimuleren en belangrijke verbindingen te maken en in stand te houden. Als je vergeetachtig wordt gaan deze verbindingen stuk.

Migraine: Migraine is een aandoening die in sommige gevallen kan voorkomen doordat je te weinig magnesium in je lichaam hebt. Extra magnesium helpt bij migraine en andere vormen van hoofdpijn.

Depressie: Een depressie komt helaas steeds vaker voor bij ouderen. Alleen zijn, eenzaamheid, somberheid en minder contact met de buitenwereld dragen hiertoe bij. Het gebruik van medicatie kan soms ook bijwerkingen geven die het risico op depressie vergroten. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een oorzaak van depressies kan liggen in een tekort aan magnesium. 

Dementie: Ouderen die dementeren hebben vaak een iets verhoogd of verlaagd magnesiumniveau in hun bloed. Volgens wetenschappers is het risico op dementie bij een afwijkende spiegel 30 procent hoger. Deze mogelijke nieuwe risicofactor kan een nieuw aanknopingspunt zijn voor het behandelen of voorkomen van dementie. Magnesium zorgt ervoor dat zenuwcellen, in grote hoeveelheid aanwezig in je brein, beter signalen kunnen oppikken. Bovendien heeft magnesium een ontstekingsremmende werking. 

Hoe krijg je magnesium binnen?

Je magnesiumspiegel daalt naarmate je ouder wordt. Veranderingen in je lichaam die bijvoorbeeld zorgen voor veranderende behoefte aan voedingsstoffen zijn wijzigingen in je hormoonhuishouding, het verminderde functioneren van je spijsvertering en de verhoogde kans op diverse gezondheidsrisico’s. 

Omdat magnesium niet door je lichaam kan worden aangemaakt is het belangrijk dat je dagelijks voldoende voeding eet waar magnesium in zit. Naast deze voeding kun je als aanvulling een magnesiumsupplement nemen. Onthoudt dat een supplement altijd een aanvulling is op je voeding en nooit ter vervanging van je voeding.

Hoeveel magnesium heb je eigenlijk per dag nodig? Een volwassen vrouw heeft dagelijks minimaal 300 milligram magnesium nodig. Een volwassen man heeft dagelijks minimaal 350 milligram magnesium nodig. 

Wanneer een verminderde opname hebt door ziekte, medicijnen slikt of ouder dan 50 bent heb je meer magnesium nodig per dag. 

Welke magnesium is het beste?

Magnesium is in veel verschillende vormen verkrijgbaar. Je kunt het kopen als poeder wat prettig is als je moeite hebt met het doorslikken van tabletten of capsules. Er zijn ook vormen van magnesium die je op je huid kunt aanbrengen. Je kunt hierbij denken aan een spray of olie. Deze laatste twee worden vaak gebruikt bij spierpijn of kramp. 

Magnesium badkristallen kun je eenvoudig toevoegen aan een voeten- of ligbad. De badkristallen lossen eenvoudig op in het warme water en het geeft een heerlijk ontspannen gevoel. Bij de badkristallen, spray en olie is geen wetenschappelijk bewijs dat deze vormen van magnesium door de huid kan dringen. 

De beste magnesium supplementen zijn gebonden aan een aminozuur in chelaatvorm die om de magnesium heen gaat zitten. Hierdoor neemt je darmen het magnesium veel beter op dan bij andere vormen. Magnesium bisglycinaat is de best opneembare vorm van magnesium en kan helpen bij spierafbraak, slaap, vermoeidheid, herstellen van je huid en vorming van DNA en RNA.

Magnesium tauraat is een hele goede vorm van magnesium en kan helpen bij een goede werking van je hart en lever. Het biedt bescherming van je ogen en remt ontstekingen.   

Magnesium malaat  is ook een goede vorm van magnesium en wordt veel gebruikt door mensen met stress en depressie of vermoeid zijn. Ook wordt dit supplement gebruikt voor geestelijk welzijn, ontspanning van de spieren, slaap en de spijsvertering.

Tot slot

Extra magnesium voor senioren is geen overbodige luxe. Ben jij senior? En gebruik je een supplement om je magnesium aan te vullen? Zo ja, welke gebruik je dan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!  

Anderen lezen ook

Magnesium bijwerkingen

Magnesium voetenbad

Teveel magnesium

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *