extra magnesium na het sporten
Expert: Jaap Gerrijts | 25 september 2020 | Bijgewerkt: 27 december 2022 | Leestijd: 6 minuten

Extra magnesium na het sporten

Extra magnesium na het sporten? Wanneer je sport heeft je lichaam extra magnesium nodig. Je verliest, afhankelijk van welke sport je beoefend namelijk magnesium door zweet en urine verlies. 

Je magnesiumbehoefte is naar schatting 10-20% verhoogd wanneer je sport. Wanneer je al een lage magnesiumwaarde hebt kan dit zelfs leiden tot een magnesium tekort. Een tekort kan uiteindelijk je fysieke prestatie verminderen en dat wil je natuurlijk niet. Magnesium na het sporten is dus absoluut aan te raden! 

Extra magnesium na het sporten is dat echt nodig? In dit uitgebreide artikel vertellen we dat allemaal. Lees je mee?!

Extra magnesium na het sporten

Sporten is gezond! En door te sporten zorg je goed voor je lichaam en geest. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, man, genderneutraal of vrouw, dik, dun, als je maar dagelijks beweegt. Een ommetje na het eten, een uurtje op de fiets of zwemmen in het lokale zwembad bij je in de buurt. Blijf bewegen want rust roest! 

Ben je een iets fanatiekere sporter dan is het belangrijk dat je naast je trainingen ook je voeding in de gaten houdt.

Zonder een goede basisvoeding is een optimale sportprestatie niet mogelijk. Voeding levert onder andere vetten, koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen en spoorelementen. Al deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij allerlei fysiologische functies die nodig zijn voor de levensprocessen van de mens. 

Vetten en koolhydraten worden door je lichaam omgezet waarbij de belangrijke energieleverancier adenosine trifosfaat (ATP) wordt gevormd. Je spieren gebruiken energie uit ATP om samen te trekken. Het samentrekken van je spieren kan leiden tot beweging.

Magnesium voor het sporten

Regelmatig sporten is gezond voor lichaam en geest. Je vraagt veel van je spieren waardoor het belangrijk is om ze goed te onderhouden. Zorg er daarom voor dat je via gezonde voeding voldoende magnesium binnenkrijgt voor het sporten. 

Voeding waar veel magnesium in zit zijn: bananen, volkoren granen, avocado’s en groene bladgroenten. 

Magnesium na het sporten

Spierkrampen en pijnlijke spieren zijn een teken van magnesium tekort. Neem extra magnesium na het sporten en je zult zien dat je klachten verdwijnen. Magnesium werkt ontspannend voor je spieren en bevordert vetverbranding je uithoudingsvermogen. 

Daarnaast ontzuurt magnesium je spiercellen na een training en bovendien slaap je er heerlijk op. Goed dus voor je herstel! 

Als je het magnesium tekort niet aanvult kun je een mindere prestatie leveren wat het plezier in het sporten natuurlijk niet bevorderd.  

Duursporten

 – Wielrennen

 – Mountainbiken

 – Veldrijden

 – Skeeleren

 – Triathlon

 – Duatlon 

 – Hardlopen

 – Schaatsen

 – Roeien

extra magnesium na het sporten

Magnesium supplement

Een studie bij hardlopers en roeiers heeft aangetoond dat magnesiumsupletie de energie-efficiëntie verbeterd. Dit blijkt uit een lager zuurstofverbruik en een verminderde melkzuurproductie. Een belangrijk symptoom van een magnesiumtekort is spierzwakte. Wanneer je je tekort weer aanvult, kan je spierprestatievermogen er op vooruit.

Magnesium slikken of badderen?

Natuurlijk bestaan er allerlei supplementen om je dagelijkse hoeveelheid mineralen aan te vullen. Veel van deze middelen werken echter met magnesiumoxide. Een vorm die juist minder goed wordt opgenomen in het lichaam. Je kunt bij een overdosering vrij gemakkelijk darmklachten als diaree krijgen. 

In plaats van slikken kun je ook gaan badderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat magnesium in badkristallen heel goed wordt opgenomen door de huid en zo prima de bloedbaan kan bereiken. 

Ruim 60% van alle Nederlanders heeft mogelijk een tekort aan magnesium
Tot slot

Extra magnesium na het sporten stond centraal in dit artikel. Hoevaak sport jij per week? Hoelang sport je gemiddeld? Neem jij weleens extra magnesium na het sporten? Zo ja, welke vorm neem je dan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Magnesium poeder

Magnesium tekort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *