evenwichtsstoornissen bij ouderen
Expert: Jaap Gerrijts | Bijgewerkt: 13 augustus 2023 | Leestijd: 7 minuten

Evenwichtsstoornissen bij ouderen

Evenwichtsstoornissen bij ouderen komt vaak voor.  Een licht gevoel in je hoofd, het idee dat de wereld om je heen draait of een gevoel van onbalans. Het zijn de symptomen van een evenwichtsstoornis. Je hersenen krijgen dan verkeerde informatie over de beweging die je maakt, waardoor je kunt vallen. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je last gaat krijgen van evenwichtsstoornissen.

Een evenwichtsstoornis is vervelend. In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat de oorzaken kunnen zijn en vertellen we wat je kunt doen tegen evenwichtsstoornissen. Lees je mee?!

Een evenwichtsstoornis

Een evenwichtsstoornis is een kenmerk van een andere aandoening. Dat kan een lage bloeddruk zijn, medicijngebruik of een chronische ziekte zoals diabetes. In de meeste gevallen ligt de oorzaak van een evenwichtsstoornis in het binnenoor. 

Dit is de pek waar waar onder andere informatie over het evenwicht wordt omgezet naar bruikbare informatie voor je hersenen. Het evenwichtsorgaan verzamelt informatie over bewegingen en balans en stuurt deze vervolgens naar je hersenen. Daardoor kun je recht lopen en veilig opstaan zonder te vallen,

Evenwichtsstoornissen bij ouderen

Evenwichtsstoornissen bij ouderen komen vaak voor. Ruim 30% van alle ouderen heeft er last van en de afgelopen tien jaar is het aantal 65-plussers dat op de spoedeisende hulp belandt na een val met 40% gestegen. Bij 1 op de 4 ouderen draagt medicijngebruik bij aan duizeligheid. 

Verschillende soorten evenwichtsstoornissen

Het kan erg vervelend zijn wanneer je je duizelig voelt en het gevoel hebt flauw te vallen. Je bent minder zelfverzekerd als je naar buiten gaat want je wilt niet weer vallen. Veel ouderen lopen rond met een evenwichtsstoornis alleen weten vaak niet wat de oorzaak is.

Als je ouder wordt dan gaat je algemene conditie vaak achteruit. Het verlies van spierkracht, slecht zicht, pijnlijke gewrichten, stress, angst maar ook minder bloed in je hersenen zijn allemaal factoren waardoor je sneller kunt vallen als je je duizelig voelt.

De oorzaak van een evenwichtsstoornis zit meestal in je evenwichtsorgaan maar er zijn nog veel meer oorzaken.

Doorbloeding

Een doorbloedingsstoornis of bloeding in je hersenen of evenwichtsorgaan komt regelmatig voor bij ouderen en dit is een serieuze aandoening wat veel klachten veroorzaakt.

Medicijnen

Medicijngebruik, diabetes, dementie en lage bloeddruk komt bij ouderen vaak voor en dit kan je evenwicht verstoren waardoor je meer kans hebt om te vallen.

Medicijnen die bekend staan met de bijwerking draaiduizeligheid zijn: ACE-remmers,  A2-remmers, lacosamide, aminoglycosiden, azitromycinem, pregabalinem, verschillende  opioïden, mefloquine, alfablokkers, scopolamine en medicijnen tegen epilepsie.

Migraine

Migraine kan samengaan met draaiduizeligheid. Men noemt dit ook wel evenwichts-migraine. Je kunt soms alleen duizelig zijn en geen last van hoofdpijn.

Ontsteking

Een ontsteking van je evenwichtsorgaan komt vaak voor nadat je griep hebt gehad. Het virus zorgt er dan voor dat er een ontsteking ontstaat in je evenwichtsorgaan of je evenwichtszenuw en hier kan je duizelig van worden.

Aandoeningen

Er bestaat ook Benigne paroxysmale positieduizeligheid wat er voor zorgt dat je duizelig wordt bij het draaien van je hoofd. Dit gebeurt het meest bij bukken, omdraaien in bed, omhoog kijken of als je gaat liggen.

Deze klachten worden veroorzaakt door kleine harde stukjes die in je evenwichtsorgaan rondtrekken.

De ziekte van Ménière is een bekende aandoening die je evenwicht heftig kan verstoren.

Zo zijn er vele oorzaken die evenwichtsstoornissen kunnen veroorzaken bij ouderen. Bij 20 tot 40% van alle patiënten blijft de oorzaak onduidelijk.  

 

“Duizeligheid is de meest voorkomende symptoom bij evenwichtsstoornissen”

Evenwichtsstoornis symptomen

Een evenwichtsstoornis brengt verschillende klachten met zich mee. De klachten die je ervaart kunnen minuten tot uren duren, en gaan vervolgens weer over. Wist je dat ruim 30% van alle 65-plussers één keer per jaar valt en 15% twee keer per jaar of vaker?

Evenwichtsstoornissen bij ouderen kun je herkennen aan de volgende symptomen:

Duizelig en licht gevoel in je hoofd, misselijkheid, overgeven, oorsuizen, verminder gehoor, lage bloeddruk,  migraine, zweten, vaak gapen en het gevoel hebben dat je flauw gaat vallen.

Als je niet zeker weet wat de oorzaak is dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Deze kan je helpen met het vinden naar de oorzaak.

Evenwichtsstoornis oorzaak

Evenwichtsstoornissen bij ouderen zijn vaak onschuldig maar in sommige gevallen blijven ze terug komen. De vooruitzichten zijn afhankelijk van de oorzaak van je duizeligheid. Wanneer je de ziekte van Ménière hebt dan blijf je vaak last houden van duizeligheid en misselijkheid. Dit kan periodes goed gaan maar ook zo weer terugkomen. Uiteindelijk zal de duizeligheid weggaan.

Bij positieduizeligheid gaan de klachten meestal binnen 4 weken over. Als een zenuw in je evenwichtsorgaan ontstoken is dan gaat de duizeligheid meestal na een week weer voorbij.

Als je medicijnen slikt dan blijf je vaak last houden van duizeligheid tot je met de medicatie stopt. Je kunt altijd naar een vervangend medicijn vragen bij je huisarts.

50% van alle mensen boven de 85 jaar is regelmatig duizelig

Wat te doen tegen evenwichtsstoornissen

Als je last hebt van evenwichtsstoornissen dan is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Wanneer je weet waarom je vaak duizelig bent dan kun je hier de juiste behandeling voor nemen. Ben je duizelig en bang dat je bijna valt?  Probeer zoveel mogelijk visuele prikkels om je heen te negeren en kijk naar een vast punt in de ruimte of de vloer.

Draaiduizeligheid

Bij draaiduizeligheid is het belangrijk om door te gaan met wat je doet tenzij je aan het autorijden bent of een andere gevaarlijke activiteit. Als de duizeligheid niet binnen enkele minuten overgaat dan kun je rustig gaan liggen en wachten tot het over is. Probeer in ieder geval je leven te leiden zoals je deed en vermijdt geen bewegingen.

Ziekte van Ménière 

Bij de ziekte van Ménière is een operatie soms de enige optie om van je klachten af te komen. Als je er niks aan doet dan kun je periodes van weinig klachten hebben maar deze komen in de meeste gevallen altijd terug. Op de lange termijn zal je gehoor slechter worden en uiteindelijk heb je geen last meer van duizeligheid. Hier gaat vaak jaren overheen.

Er zijn ook medicijnen verkrijgbaar die je evenwichtsorgaan uit kan zetten waardoor je niet meer duizelig wordt. Deze medicijnen worden vaak voorgeschreven bij de ziekte van Ménière.

Ontsteking

Een ontsteking aan je evenwichtsorgaan gaat meestal vanzelf weer over. Wanneer dit aanhoudt dan zal je evenwichtsorgaan uitvallen. Na enkele maanden neemt het tweede evenwichtsorgaan deze funtie over.  Na een periode van instabiliteit went je lichaam aan de nieuwe situatie en zul je niet meer duizelig worden. Je kunt bij snelle bewegingen nog wel een gevoel van onbalans ervaren.

Hoortoestel

Een hoortoestel wordt soms gebruikt bij extra klachten zoals slecht horen en oorsuizen. Een gehoorapparaat verbetert je gehoor en vermindert het suizen in je oren. Dankzij een gehorapparaat kun je ook beter focussen op een gesprek wanneer er meerdere mensen tegelijk praten zoals op een verjaardag.

Positieduizeligheid

Bij positieduizeligheid kan je huisarts je helpen met het draaien van je hoofd en lichaam waardoor de kleine harde stukjes in je evenwichtsorgaan weer op de plek belanden waar ze vandaan komen. Als je deze methode een paar keer hebt geoefend samen met je huisarts dan kan je dit ook zelf doen.

Magnesium tekort bij ouderen

Magnesium is een belangrijk mineraal wat betrokken is bij vele lichaamsprocessen. Niet alleen bij het regelen van je bloeddruk maar ook je vochthuishouding wordt door dit mineraal geregeldt. 

Veel ouderen drinken te weinig en drogen hierdoor langzaam uit. Je hebt zelf vaak niet door dat je uitdroogt en dit kan duizeligheid veroorzaken. Magnesium is samen met calcium nodig om de vochthuishouding in je lichaamscellen in balans te houden. Helemaal in de zomer als je meer zweet kun je hier last van krijgen.

Het mineraal is ook betrokken bij het regelen van je bloeddruk en het helpt je bloedvaten verwijden.

Als je duizeligheid te maken heeft met migraine dan kan magnesium ervoor zorgen dat je serotoninebalans op peil blijft. Een tekort aan serotonine kan resulteren in migraine, hoofdpijn en depressie. 

Veel ouderen hebben ongemerkt een magnesiumtekort. Als je je magnesium wilt aanvullen dan is een voetbad ideaal. Neem 4 liter water en een paar handjes magnesiumkristallen. Het mineraal is ook goed voor je slaap, energie, huid, weerstand en spieren.

Ruim 60% van alle Nederlanders heeft mogelijk een tekort aan magnesium

Evenwichtsstoornissen bij ouderen stond centraal in dit artikel. Ben jij weleens duizelig of licht in je hoofd? En ben je weleens gevallen toen je duizelig was? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vind voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Leukemie bij ouderen

Dementie bij ouderen

Winderigheid bij ouderen

Bronnen:

https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/ziekte/evenwichtsklachten

https://www.thuisarts.nl/draaiduizeligheid/ik-heb-last-van-draaiduizeligheid

https://www.huisarts.nl/evenwichtsklachten-ouderen-kun-er-aan/

2 gedachten over “Evenwichtsstoornissen bij ouderen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *