Kruiden > elfenbankje 

elfenbankje
Expert: Jaap Gerrijts | 7 augustus 2023 | Leestijd: 7 minuten

Elfenbankje

Een elfenbankje is een soort paddenstoel die vaak op boomstammen of takken groeit. Elfenbankjes zijn niet eetbaar, maar sommige soorten hebben medicinale eigenschappen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om het immuunsysteem te versterken en de spijsvertering te ondersteunen.

Het elfenbankje kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we wat de eventuele bijwerkingen en risico's van het elfenbankje zijn. Lees je mee?!

De voedingsstoffen in het elfenbankje zijn goed voor de immuniteit en weerstand

Elfenbankje

Als je een boswandeling hebt gemaakt dan is de kans groot dat je Elfenbankje bent tegen gekomen omdat ze overvloedig groeien op dode en omgevallen bomen, takken en stronken. Ze zijn vaak licht bruin en hebben een golvende, dunne, leerachtige structuur met concentrische cirkels.

In tegenstelling tot shiitake-paddenstoelen met kieuwen onder de bovenkant, hebben ze kleine poriën die sporen afgeven, waardoor ze deel uitmaken van de polypore-familie. Deze paddenstoelen groeien bijna overal ter wereld zolang er bomen zijn. Dit betekent dat ze één van de meest voorkomende paddenstoelen zijn die tegenwoordig worden gevonden.

Het elfenbankje komt uit de Trametes versicolor-familie en word ook wel wolkenpaddenstoel of gewoon elfenbankje genoemd. Het is één van de 100 soorten paddenstoelen die zijn onderzocht op hun geneeskrachtige eigenschappen.

Deze bijzonder krachtige paddenstoel dankt zijn Engelse naam Turkey tail aan de bruine ringen die lijken op de staartveren van een kalkoen. Het is een soort beugelschimmel en dit betekent dat het dunne, ronde structuren heeft die bladachtig lijken.

De voordelen van de kalkoenstaart zijn onder meer het stimuleren van de immuunfunctie en het verminderen van ontstekingen. Het heeft een lange geschiedenis van gebruik in Azië onder beoefenaars van de traditionele Chinese geneeskunde die formuleringen van elfenbankje gebruikten om de algemene gezondheid, kracht, energie en een lang leven te bevorderen.

Tegenwoordig word het elfenbankje onder andere gebruikt bij de behandeling van:

De ziekte van Lyme

Auto- immuunziekten

Hormoongevoelige tumoren

Maag-, slokdarm-, darm-, borst-, longkanker 

Bronchitis

Bestrijding van het HPV-virus

 

 

”Het elfenbankje heet in het Latijns Trametes versicolor”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het elfenbankje?

Zoals je inmiddels hebt gelezen bevat het elfenbankje een verscheidenheid aan voordelen voor de gezondheid die inmiddels onderzocht en bewezen zijn. In de toekomst zal er nog meer onderzoek naar gedaan moeten worden om te kijken hoe het zo effectief mogelijk kan worden toegepast bij verschillende aandoeningen en klachten.

Het elfenbankje staat voornamelijk bekend om de eigenschappen:

 • Kanker bestrijdende eigenschappen 

 • Versterken van het immuunsysteem 

 • Verminderen van ontstekingen 

Antimicrobiële en antioxiderende eigenschappen

 

We hebben de meest onderzochte voordelen voor je op een rij gezet!

 

Helpt bij het voorkomen en behandelen van verkoudheid en griep

Het is al lang bekend dat het elfenbankje infecties kan afweren, inclusief infecties die verband houden met verkoudheid of griep. Het helpt namelijk je immuunsysteem weerbaarder te worden tegen ziekmakende ziektekiemen.

Wanneer het griepseizoen nadert dan kun je het elfenbankje gebruiken als aanvulling in je eetpatroon.

Van het elfenbankje is namelijk aangetoond dat hij het immuunsysteem moduleert en infecties, ziekten en aandoeningen kan helpen bestrijden.

 

Kan ondersteuning bieden aan chemopatiënten

Het elfenbankje word ook gebruikt door kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan. De Amerikaanse FDA heeft klinische onderzoeken uitgevoerd naar een extract van elfenbankje voor gebruik door patiënten met gevorderde prostaatkanker die conventionele chemotherapie ondergaan. Er is ook gekeken hoe goed het vrouwen met borstkanker helpt in combinatie met een vaccin behandeling in de hoop op een nieuwe en betere vorm van kankertherapie.

Omdat chemotherapie het immuunsysteem onderdrukt is er de hoop dat het elfenbankje het immuunsysteem ondersteunt om beter om te gaan met de zwakte die chemotherapie vaak veroorzaakt. Een sterker immuunsysteem kan namelijk dodelijke kankercellen helpen bestrijden. Dit betekent dat het elfenbankje een potentieel krachtig kanker bestrijdend voedsel is.

 

Kan helpen bij het bestrijden van kanker 

Wist je dat medicinale paddenstoelen al ruim dertig jaar worden gebruikt als aanvulling op standaard kankerbehandelingen in China en Japan? Ze worden gebruikt voor verschillende soorten kanker zoals:

Borstkanker

Longkanker

Maagkanker 

Darmkanker

Er is echter meer onderzoek nodig om de echte voordelen van het elfenbankje voor de behandeling van kanker te begrijpen. Er zijn inmiddels aanwijzingen dat het de overlevingskans aanzienlijk kan helpen verbeteren volgens een beoordeling van het National Cancer Institute in Amerika.

PSK is de bekendste werkzame stof die wordt aangetroffen in het elfenbankje en is onderzocht bij patiënten met verschillende soorten kanker en word veilig gebruikt bij kanker in Japan en heeft weinig gemelde bijwerkingen. Studies laten zien dat PSK helpt bij het herstellen van schade aan immuuncellen die wordt veroorzaakt door chemotherapie en het versterken van het immuunsysteem.

Tijdens zes gerandomiseerde klinische onderzoeken bij patiënten met longkanker ontdekten onderzoekers dat patiënten die PSK kregen op één of meer manieren verbeterden. De patiënten hadden een verbetering in:

Immuunfunctie

Lichaamsgewicht

Welzijn

Tumor gerelateerde symptomen 

Langere overleving

Een andere studie onthulde dat een 83 jarige vrouw met uitgezaaide inflammatoire borstkanker een ziektevrij leven leidde na het gebruik van elfenbankje. Hoewel ze doorging met chemotherapie, consumeerde ze tegelijkertijd capsules met elfenbankje.

Wetenschappers geloven dat de immuunrespons van het elfenbankje het immuunsysteem van de vrouw versterkte door de tumor te herkennen Dit zorgde ervoor dat de effectiviteit van de chemotherapie toenam. Dit komt overeen met onderzoek dat beweert dat medicinale ziekte bestrijdende paddenstoelen zoals het elfenbankje en maitake, reishi en Agaricus blazei, natuurlijke immuun versterkende en kanker bestrijdende behandelingen kunnen zijn.

 

Helpt bij de behandeling van het humaan papillomavirus

Paddenstoelen en met name het elfenbankje kunnen infecties helpen genezen, zoals een orale stam van het humaan papillomavirus oftewel HPV. Volgens een onderzoek onder 61 patiënten met tandvleesaandoeningen die positief testten op oraal HPV, vertoonde 88 procent van de 41 patiënten die zowel kalkoenstaart als reishi paddenstoelen kregen positieve resultaten na slechts twee maanden behandeling.

 

Ondersteuning bij de spijsvertering

Het mycelium in het elfenbankje kan je helpen een soepeler verteringsproces te hebben. De paddenstoel bevat namelijk perfecte pre-biotica die het microbioom ondersteunen.

Dit betekent dat het de groei van de goede bacteriën in het lichaam kan helpen zoals acidophilus en bifidobacterium. Dit is helemaal gunstig voor mensen die lijden aan het lekkende darmsyndroom. Deze betere spijsvertering kan je zelfs helpen om af te vallen.

 

Kan patiënten met hiv en aids helpen

Verschillende studies laten zien dat het gebruik van het elfenbankje in combinatie met andere wilde medicinale Oost-Afrikaanse paddenstoelen nuttig kan zijn bij de behandeling van patiënten met Kaposi-sarcoom wat een is huidkanker die vaak voorkomt bij mensen met hiv of aids. De paddenstoel heeft ook patiënten met hiv en aids geholpen die geen  sarcoom hadden.

Het elfenbankje heeft namelijk krachtige antibacteriële en antioxiderende eigenschappen en om deze reden kan een extract nuttig zijn. Dit extract met polysaccharopeptide is in vitro onderzocht waarbij werd opgemerkt dat het een antiviraal middel is dat de replicatie van het hiv-virus kan helpen voorkomen.

 

 

”Elfenbankje zorgt voor een regulering van de witte bloedcellen en macrofagen”

Het elfenbankje en kanker

Verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat het elfenbankje mogelijk kanker bestrijdende eigenschappen heeft. Dit komt omdat het potentieel heeft om kankercellen te bestrijden en je immuunsysteem te versterken. Bepaalde verbindingen in deze paddenstoelen zoals polysaccharopeptide / PSP en polysaccharide-K / PSK zijn onderzocht op hun vermogen om tumorgroei te remmen en de reactie van het immuunsysteem op kankercellen te stimuleren. 

PSK en PSP zijn eiwitgebonden koolhydraten die helpen bij het verhogen van monocyten, dendritische cellen, macrofagen en immuniteit voor gifstoffen. 

Het elfenbankje bevat minstens 35 verbindingen die rechtstreeks verband houden met het verbeteren van je immuunsysteem en het bestrijden van kankercellen zoals:

 

Quercetine 

Deze stof helpt interferon vrij te maken. Interferon is een krachtige immuun chemische stof die de productie van virussen verstoort. Het helpt ook kankercellen te doden.

Balcaleim 

Deze stof heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Het remt ook de verspreiding van kankercellen, vermindert de adhesie-eigenschappen van tumoren en veroorzaakt stopzetting van de tumorcelcyclus.

Het elfenbankje kan daarom gunstig zijn voor het bestrijden van onder andere leukemie, borst-, darm-, long- en maagkanker.

Als je risico loopt op één van deze vormen van kanker dan kun je overwegen om het elfenbankje eens te proberen.

Er is op dit moment nog wel meer onderzoek nodig om de effectiviteit en veiligheid bij de behandeling van kanker vast te stellen.

 

 

”Boordevol antioxidanten, B-glucanen, vitamines en mineralen”

Wat is de voedingswaarde van het elfenbankje?

Vanwege zijn vermogen om kankerpatiënten te helpen wordt het elfenbankje beschouwd als één van de best onderzochte paddenstoelen en staat hij bovenaan met andere medicinale paddenstoelen zoals:

Reishi

Cordyceps

Lionsmane 

Maitake

Veel eetbare paddenstoelen bevatten selenium, vitamine D en vitamine B3 wat hen tot sterke immuun versterkers maakt.

Deze paddenstoelen voeden zich met de rottende materie en andere levende wezens in de grond zoals rottende boomstammen waardoor ze saprotrofen worden.

De voordelen van het elfenbankje beginnen met werken als een booster voor het immuunsysteem. Ze bevatten B-glucanen wat een soort polysacchariden zijn die in de celwanden van schimmels zitten. Wanneer ze worden gegeten bieden deze B-glucanen receptoren in het dunne darmgebied die de immuun versterkende kracht volledig tot hun recht laten komen.

Deze krachtige eigenschappen plaatst het elfenbankje in de categorie adaptogenen. Adaptogene kruiden werken om weerstand te bieden aan tal van stressfactoren waarmee we dagelijks worden geconfronteerd door het immuunsysteem te ondersteunen en het energieniveau te stimuleren. Gewoonlijk zijn adaptogenen kruidenverbindingen die worden aangetroffen in zaken als paddenstoelen, wortels, bessen, schors en bladeren.

Bovendien zijn paddenstoelen samengesteld uit samengeperst mycelium wat het vegetatieve deel van de schimmel is dat boordevol voedingsstoffen zit zoals:

Eiwitten

Polysacchariden

Mineralen 

Vitamine B 

Vitamine D

Ze bevatten daarnaast ook weinig vet.

De mycelium structuur zit boordevol nuttige enzymen, antimicrobiële middelen en antivirale verbindingen. In feite is dit mycelium belangrijker dan je misschien denkt want het helpt te zorgen voor een voedzame bodem en dat is iets waar onze grond vaak een tekort aan heeft. 

Oosterse culturen vereren al duizenden jaren de krachtige gezondheidsvoordelen van paddenstoelen. In de klassieke tekst de “Shen Nong Ben Cao” dat geschreven werd in het jaar 200 na Christus worden medicinale paddenstoelen besproken vanwege hun geneeskrachtige werking.

In de traditionele Chinese geneeskunde staat het elfenbankje bekend als Tun Zhi. Het wordt door beoefenaars van de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt als een immunomodulator die de immuunfunctie stimuleert en infecties bestrijdt. Dit vermogen om de gezondheid van zowel een nonactief als een overactief immuunsysteem te ondersteunen is uniek en wordt gewaardeerd door artsen in de traditionele geneeskunde.

Het elfenbankje wordt ook vereerd vanwege zijn potentiële anti-tumor mechanismen en zijn vermogen om longaandoeningen te behandelen. In Japan werd traditioneel een gezuiverd heet water extract gemaakt van gecultiveerd schimmelmycelium en gebruikt als aanvullende behandeling voor kanker.

Wat is een Polysaccharide-K

Polysaccharide-K oftewel PSK is een eiwitgebonden polysaccharide dat wordt geïsoleerd uit elfenbankje en wordt gebruikt als voedingssupplement. Het is enorm populair in Japan vanwege zijn kanker bestrijdende eigenschappen en wordt oraal ingenomen om de respons op chemotherapie te verbeteren voor mensen met verschillende soorten kanker.

Al tientallen jaren wordt PSK in Japan gebruikt voor borst-, long-, maag-, slokdarm-, darm, lever- en neus en keelholtekanker. In Japan is PSK voornamelijk bedoeld om patiënten die chemotherapie ondergaan te helpen hun immuunstatus te herstellen.

 

 

”Paddenstoelen worden vaak in een gemengde mix als supplement verkocht”

Wat is het verschil tussen elfenbankje, chaga en reishi?

Er zijn zoveel medicinale paddenstoelen en daarom vraag je je misschien af welke de meeste gezondheidsvoordelen heeft. Volgens verschillende onderzoeken zijn er meer dan 100 soorten paddenstoelen die therapeutische en helende eigenschappen hebben.

Drie populaire paddenstoelen die veel worden gebruikt zijn elfenbankje, chaga en reishi. 

Hier is een kort overzicht:

Elfenbankje

Het elfenbankje wordt gegeten of ingenomen als supplement om infectie te voorkomen, ondersteuning te bieden aan patiënten die chemotherapie ondergaan en de nuttige bacteriën in de darm te voeden.

Reishi 

De reishi paddenstoel speelt een rol bij het in evenwicht brengen van hormonen, het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, het bestrijden van allergieën en astma en het bevorderen van de gezondheid van hart en lever. Het word ook gebruikt om beter te slapen en angst en stress te verminderen.

Chaga 

Chaga wordt gebruikt om ontstekingen te verminderen, het uithoudingsvermogen te verbeteren, de immuun functie te versterken en virale infecties te bestrijden.

Al deze paddenstoelen zijn verkrijgbaar in capsule-, tablet- en tinctuurvorm en worden vaak samen gedronken in thee en paddenstoelenkoffie.

 

 

”Kies een biologische variant”

Wat is een goed elfenbakje supplement?

Het elfenbankje is eetbaar maar nogal taai en om deze reden wordt hij meestal geconsumeerd als thee of als poeder in capsulevorm. Het wordt vaak als supplement in combinatie met andere paddenstoelen gebruikt die je online of in je lokale gezondheidswinkel kunt vinden.

Het is het beste om biologisch elfenbankje te kopen om gifstoffen die in de grond kunnen worden aangetroffen te vermijden. Dit komt omdat één van de grootste voordelen voortkomt uit het vuil waarin de paddenstoel wordt gekweekt die zorgt voor voeding vanwege de natuurlijke omgeving.

Andere dingen waarmee je rekening moet houden is of het product daadwerkelijk elfenbankje bevat. Je wilt er namelijk zeker van zijn dat je de juiste soort koopt dat op de juiste manier is verkregen. Zoek daarom goed uit waar de paddenstoelen zijn gekweekt en of ze zijn behandeld door experts.

Supplementen met elfenbankje zijn verkrijgbaar in capsulevorm en worden meestal ingenomen ter ondersteuning van een gezond immuunsysteem. Als je hond wat extra ondersteuning van het immuunsysteem nodig heeft dan zijn er zelfs supplementen voor  voor honden vinden.

Wat is de juiste dosering?

Klinisch bewijs ondersteunt geen specifieke dosering voor elfenbankje. Fabrikanten suggereren meestal om dagelijks één tot drie capsules bij de maaltijd met een glas water in te nemen. Elfenbankje is ook verkrijgbaar in extract- en poedervorm die je kunt  toevoegen aan water, sap of een smoothie.

* Onthoud dat geen enkel voedingsmiddel of supplement een uitgebalanceerd en gezond eetpatroon kan vervangen. Het eten van een verscheidenheid aan voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, samen met regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl is de sleutel tot het behoud van een goede gezondheid.

 

 

”Pas op met paddenstoelen die op elkaar lijken”

Stereum ostrea

Er is een soort paddenstoel die Stereum ostrea wordt genoemd en deze lijkt op het elfenbankje. 

Net als het elfenbankje heeft de Stereum ostrea concentrische cirkels in vele kleuren, maar deze schimmels zijn wat roder van kleur dan het elfenbankje. De naam ostrea betekent eigenlijk “oester” en beschrijft hiermee de vorm van de paddenstoel.

Het elfenbankje en Stereum ostrea bevatten beide verbindingen die de groei van bacteriën en schimmels remmen. Stereum ostrea wordt gebruikt voor volksremedies vanwege de therapeutische stoffen zoals sesquiterpenen en andere antimicrobiële stoffen.

Hoe maak je thee van elfenbankjes?

Elfenbankjes zijn een eetbare soort schimmels en kunnen in verschillende recepten worden gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld je eigen paddenstoelenthee met elfenbankje maken maar zorg er wel voor dat het een biologische product is. Het wordt aanbevolen dat je één tot twee glazen per dag drinkt om zo de immuun versterkende kracht te krijgen die het kan bieden.

Om een milde smaak te krijgen is de beste verhouding één deel paddenstoel op vijf delen water. Voor dit recept kun je het beste één kopje paddenstoel en vijf kopjes water gebruiken.

 

Elfenbankje met kurkuma thee

Ingrediënten:

1 kopje gehakte elfenbankje

5 kopjes water

2,5 theelepel gemalen kurkuma

½ theelepel lokale rauwe honing

1 druppel essentiële citroenolie

Bereidingswijze:

1) Snijd de paddenstoel in kleine stukjes en voeg toe aan een grote pan met water op het fornuis

2) Breng het water aan de kook en laat het een uur sudderen

3) Zeef het mengsel door een vergiet. Voeg een ½ theelepel vers gemalen kurkuma en roer goed door

4) Voeg de essentiële citroenolie toe en roer opnieuw

5) Als de thee iets is afgekoeld voeg je de lokale rauwe honing toe

Als je extra smaak wilt toevoegen dan kun je een druppel etherische olie van kaneel, gember of citroen toevoegen.

 

 

‘Wees voorzichtig met het plukken in het wild”

Tips voor het zoeken van elfenbankjes

We raden niemand aan om zomaar elfenbankjes uit het bos te halen want dit kan gevaarlijk zijn als je de verkeerde meeneemt en opeet. Als je ze toch uit de natuur wilt halen doe dit dan op een plek waar het niet verboden is.

Wij hebben enkele tips voor je die belangrijk zijn als je op zoek gaat naar paddenstoelen.

Leer elfenbankjes en andere paddenstoelen goed te identificeren voordat je ze foerageert of consumeert. Ze hebben een kenmerkende waaierachtige vorm met concentrische ringen van verschillende kleuren die lijken op de staartveren van een kalkoen.

Als je op zoek bent naar elfenbankjes doe dat dan op een verantwoorde en duurzame manier. Oogst slechts een klein deel van de paddenstoelenpopulatie om hun groei en ecologisch evenwicht te waarborgen.

Als foerageren nieuw voor je is, overweeg dan om een ervaren mycoloog of paddenstoelenexpert te raadplegen om er zeker van te zijn dat je de paddenstoelen nauwkeurig en veilig identificeert.

 

Als je geïnteresseerd bent in de potentiële gezondheidsvoordelen van paddenstoelen maar ze lokaal niet kunt vinden, zoek dan naar gerenommeerde supplementen van vertrouwde fabrikanten die hoogwaardige en goed geproduceerde ingrediënten gebruiken.

 

 

”Elfenbankje geeft bij de meeste mensen geen bijwerkingen”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van het elfenbankje?

Over het algemeen geeft het gebruik van elfenbankjes weinig tot geen bijwerkingen. Sommige mensen hebben problemen met de darmen gemeld zoals diarree en donkere ontlasting, evenals donkere nagelpigmentatie.

Het is altijd het beste om een arts te raadplegen voordat je nieuw voedsel voor medicinale doeleinden gebruikt bij:

Zwangerschap

Borstvoeding geven

Aandoening

Medicatiegebruik

Als je negatieve effecten of ongemak opmerkt tijdens het consumeren van elfenbankje, stop dan onmiddellijk met het gebruik en raadpleeg je arts.

Tips:

1) Elfenbankjes zijn vaak taai en daarom kan je ze prima gebruiken om thee, bouillon of extracten te maken. Door ze gedurende een langere periode te koken kunnen nuttige stoffen worden geëxtraheerd

2) Als je grote hoeveelheden paddenstoelen foerageert, overweeg dan om ze te drogen voor langdurige opslag. Goed gedroogde paddenstoelen kunnen worden gerehydrateerd en in verschillende culinaire toepassingen worden gebruikt

3) Als je supplementen met elfenbankjes gebruikt, volg dan de aanbevolen dosering in de gebruiksaanwijzing. Het is over het algemeen een goede gewoonte om supplementen af en toe over te slaan bij langdurig gebruik om zo overmatig gebruik te voorkomen

4) Blijf op de hoogte van het laatste wetenschappelijke onderzoek naar elfenbankjes. Naarmate er nieuwe onderzoeken verschijnen kan ons begrip van hun potentiële voordelen en risico’s evolueren.

Paddenstoelen ondersteunen het spijsverteringsstelsel

Tot slot

Het elfenbankje stond centraal in dit artikel. Eet jij graag paddenstoelen? En eet je ze met een speciale reden? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Kruidnagel

Eetbare paddenstoelen

Kurkuma

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *