eetbare paddenstoelen

Eetbare paddenstoelen | Een gezonde superfood!

Eetbare paddenstoelen worden steeds populairder als voedzame superfood. Ze zitten immers boordevol vitamines, mineralen en krachtig antioxidanten welke goed voor je immuunsysteem zijn. Wist je dat er meer dan 5000 verschillende soorten paddenstoelen voorkomen in Nederland? Een deel van deze paddenstoelen kun je eten maar een ander deel juist niet, dit omdat ze giftig zijn!

Eetbare paddenstoelen bieden veel gezondheidsvoordelen. Welke paddenstoelen kun je eten? En wat voor positieve invloed hebben paddenstoelen op je gezondheid. We zetten het voor jou op een rijtje. Lees je mee?!

Eetbare paddenstoelen

Paddenstoelen zijn enorm bijzondere schimmels die zich voor het grootste gedeelte onder de grond bevinden.

Wanneer er zich een paddenstoel vormt vanuit een schimmelnetwerk dan is dit de vrucht wat in sommige gevallen door de mens opgegeten kan worden.

Paddenstoelen behoren tot het grootste levend organisme ter wereld en kunnen in sommige gevallen een ondergronds netwerk hebben van ruim 1900 voetbalvelden!

Het zijn echte wonderen van de natuur waarvan we nog steeds niet alles weten.

Zo kunnen paddenstoelen ingezet worden voor hun geneeskrachtige werking, als voeding en sommige mensen gebruiken ze vanwege hun psychedelische werking.

In Nederland leven meer dan 5000 paddenstoelsoorten waarvan er enkele honderden eetbaar zijn.

Een paddenstoel is enorm belangrijk voor de natuur omdat ze helpen bij het voeden en opruimen van andere organismen en het is daarom belangrijk om ze niet zomaar uit het bos te gaan plukken.

 

 

”Elk jaar worden er nieuwe stoffen en paddenstoelensoorten ontdekt”

Wat zijn eetbare paddenstoelen?

Eetbare paddenstoelen zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt ze vers plukken of kopen en ze verwerken in je maaltijd. Maar wat zijn eetbare paddenstoelen?

Om je een duidelijk beeld te geven welke paddenstoelen je allemaal zonder risico kunt eten hebben we hier een lijst voor je gemaakt.

Champignon

De champignon wordt van alle paddenstoelen het meest gegeten in Nederland. Een champignon heeft een neutrale smaak en kan goed gekruid worden. Ze worden het hele jaar door gekweekt en  zijn prima te verwerken in allerlei soorten gerechten.

Anijschampignon

De anijschampignon wordt ook wel akkerpaddenstoel genoemd. Hij heeft een lichte anijssmaak en is het lekkerste als ze jong en vers zijn. Hij wordt vaak in salades verwerkt.

Kastanjechampignon

De kastanjechampignon is wat steviger dan de gewone champignon. Er zit ook meer smaak aan en hij kan gebruikt worden in allerlei verschillende gerechten.

Portobello

De portobello is een grote variant van de kastanjechampignon en erg populair om te eten. Je kunt ze verwerken in allerlei gerechten en kopen in de supermarkt of toko.

Reuzenchampignon

De naam zegt het al, de reuzenchampignon is vrij groot alleen de smaak is niet heel bijzonder. 

Weidechampignon

De weidechampignon heeft een witte tot lichtgele kleur en is prima te eten.

Truffels

Een truffel is een zwam wat in de grond en op de wortels van sommige boomsoorten groeit. Je hebt verschillende soorten en de zwarte truffel behoort tot de crème de la crème. Het is een ware delicatesse wat in de duurdere restaurants wordt verwerkt in bijzondere gerechten. 

Morielje

Een morielje is prima te eten wanneer je ze maar niet rauw eet. Het is een vrij zeldzame paddenstoelensoort die je ook in Nederland kunt vinden.

Cantharel

De cantharel wordt ook wel dooierzwam of hanenkam genoemd. Hij komt voor in grijs en oranjegeel. Hij heeft een peperachtige smaak en ruikt een beetje naar abrikozen.

Gewoon eekhoorntjesbrood

Gewoon eekhoorntjesbrood behoort tot één van de bekendste paddenstoelsoorten van Nederland. Hij behoort tot de Boletus familie en is prima te eten.

Gewone oesterzwam

De gewone oesterzwam is na de champignon de meest gekweekte paddenstoel in Nederland. Je kunt ze ook zelf kweken of kopen in de supermarkt.

Parelstuifzwam

Een parelstuifzwam is prima te eten als hij wit van kleur is. Deze soort komt wereldwijd voor en in de tijd van de indianen was het een gewilde paddenstoel die voor allerlei doeleinden werd ingezet.

Zwavelzwam

Een zwavelzwam is goed te eten zolang hij maar niet op een giftige boomsoort groeit. Eet alleen jonge exemplaren en nooit rauw omdat dit voor allergische reacties en andere klachten kan leiden.

Pruikzwam

De pruikzwam wordt ook wel lion’s mane genoemd en wordt gebruikt in maaltijden en supplementen. Hij ziet er zeer bijzonder uit door de witte manen die aan een boom groeien. Hij smaakt zacht en men beweert dat de zwam helpt ter ondersteuning van lichaam en geest. 

Zwartwitte veldridderzwam

De zwartwitte veldridderzwam heeft een grijszwart tot donkerbruine kleur en komt voor in Europa en Noord-Amerika. 

Geschubde inktzwam

Je kunt de geschubde inktzwam het beste eten wanneer hij jong en vers is. Wacht je te lang dan verkleurt hij en is dan niet meer eetbaar.

Paarse schijnridderzwam

Deze paddenstoel heeft een paarslila kleur die later over gaat naar violetbruin. Ze komen het meeste voor in de maanden september tot en met november in bossen en parken.

Grote sponszwam

De naam zegt het al, de grote sponszwam lijkt op een spons en heeft een geelachtige kleur. Hij is goed te eten en smaakt het beste als je hem hebt gekookt en verwerkt in een stoofpotje met gebraden vlees.

Gele stekelzwam

De gele stekelzwam is beschermd en heeft een stevige textuur met een nootachtige smaak. Deze soort is ideaal voor in een pastagerecht.

Tropische beurszwam

De tropische beurszwam wordt veel gegeten en gekweekt in Azië. Hij staat ook wel bekend als stropaddenstoel en zit boordevol belangrijke vitamines, mineralen en voedingsvezels.

Paarssteelschijnridderzwam

De paarssteelschijnridderzwam kan je eten maar wordt sterk afgeraden. Dit komt omdat veel mensen er een allergische reacties van krijgen. Eet deze soort daarom nooit rauw en kook of bak hem goed voor je hem opeet.

Biefstukzwam

De biefstukzwam is makkelijk te herkennen aan de rood bruine kleur en heeft een wat zurige smaak. Meestal bakken mensen hem op net zoals een biefstuk maar je kunt deze soort ook rauw eten in bijvoorbeeld een salade of sushi. 

Gewone fopzwam

Vooral de hoeden van de gewone fopzwam zijn goed te eten en worden vaak gebakken of in een soep verwerkt. De stelen zijn vrij taai en worden meestal niet gebruikt.

Grote stinkzwam

De grote stinkzwam ruikt volgens sommige mensen naar lijken en heeft een zeer sterke penetrante geur. Vooral de jonge grote stinkzwam wordt zowel rauw als gebakken gegeten.

Grote parasolzwam

Deze paddenstoelsoort ruikt naar noten en is zeer goed eetbaar. Hij wordt vaak gedroogd bewaard en kan goed verwerkt worden in een ovengerecht.

Knolparasolzwam

De jonge knolparasolzwam is prima te eten maar pas op dat de bodem waar hij in groeit geen zware metalen bevat.

Stobbezwammetje

Alleen de hoed van het stobbezwammetje word gegeten en vaak verwerkt in de soep.

Shiitake

De shiitake paddenstoel heeft een kruidige nootachtige smaak welke veel gegeten word. Hij word in Japan in vele gerechten gebruikt en men verwerkt hem vaak in de soep of als wokgerecht.

Maitake

De maitake word ook wel eikhaas genoemd en staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Deze paddenstoel wordt gebruikt bij vermoeidheid en versterken van het immuunsysteem. Het word ook in supplementvorm verkocht en is een echte superfood.

Reishi

Reishi is een ware superfood wat veel word gegeten en als supplement gebruikt. Men beweert dat reishi een bloeddrukverlagend effect heeft en ontstekingsremmend werkt. Het wordt gezien als een antioxidant wat een goede invloed kan hebben op je immuunsysteem.

Chaga

Chaga staat bekend om de geneeskrachtige eigenschappen en wordt al vele duizenden jaren hiervoor gebruikt. Chaga heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen en is goed voor je immuunsysteem. Men eet chaga niet in een gerecht maar zet er meestal thee van of nuttigt het als supplement.

Cordyceps

Er zijn verschillende soorten cordyceps paddenstoelen die vaak in de vorm van een supplement verkocht worden. Cordyceps paddenstoelen helpen bij het aanmaken van energie en de doorbloeding van je organen. Ook staan ze er om bekend dat ze helpen bij de zuurstofutilisatie en bloedsomloop. 

Amandelpaddenstoel

De amandelpaddenstoel smaakt naar amandel en heeft daar ook zijn naam aan te danken. De paddenstoel word veel verwerkt in soep, salades en andere gerechten.

Fluweelpootje

Het fluweelpootje heeft een iets wat zoetzure smaak wat vaak in de soep wordt verwerkt. Je kunt hem ook rauw eten en hij is gedroogd goed te bewaren.

Judasoor

De judasoor wordt al ruim 2000 jaar gekweekt door de mens en is ook in de natuur te vinden. Hij wordt vaak gebruikt voor de soep maar heeft niet heel veel smaak.

Regenboogrussula

De regenboogrussola smaakt nootachtig en zoet. In Frankrijk eet men het als delicatesse en je kunt hem goed in de pan bakken of grillen op de barbecue.

Voorjaarspronkridder

Deze paddenstoel groeit in april en mei en heeft daar ook zijn naam aan te danken. Je kunt hem prima rauw of gebakken eten.

Doodstrompet

De doodstrompet word ook wel de hoorn van overvloed genoemd. Hij bevat veel gezonde voedingsstoffen en je kunt hem het hele jaar door kopen. Hij is niet giftig en prima te eten.

Elfenbankjes

Onderzoek heeft aangetoond dat een extract van elfenbankjes de groei van kankercellen helpt verminderen. Deze soort wordt dan ook ingezet bij leukemie en darm- en longkanker. In een maaltijd word deze paddenstoel niet snel verwerkt omdat hij nogal taai is.

Koeienboleet

De koeienboleet wordt vaak gedroogd bewaard en verwerkt in een ovenschotel met paddenstoelen. 

Kastanjeboleet

Deze paddenstoel kun je verwerken in allerlei gerechten zolang je hem wel hebt gekookt of gebakken. 

Reuzenbovist

De reuzenbovist is een enorm grote paddenstoel welke je goed kunt eten. Deze paddenstoel kan wel 75 centimeter breed worden en groeit in de maanden mei tot en met september. 

Roodbruine slanke amaniet

Deze mooie paddenstoel is giftig als je hem rauw eet. Er zit weinig smaak aan en daarom is deze soort niet echt populair. Als je deze soort echt wilt eten kook hem dan goed.

Parelamaniet

De parelamaniet kun je alleen eten als je hem goed hebt gekookt. Wanneer je deze rauw zou eten dan kan het gif ervoor zorgen dat je bloedarmoede krijgt en je lever en nieren niet meer goed functioneren. Wij raden het eten van deze soort daarom af.

 

 

”Een paddenstoel bestaat gemiddeld voor 90% uit water”

Gezondheidsvoordelen eetbare paddenstoelen

Er zijn vele duizenden soorten paddenstoelen en deze bevatten verschillende stoffen die een speciale werking hebben. Paddenstoelen bevatten veel vitamines, mineralen en belangrijke vezels welke erg gezond zijn voor je.

Er moet in de toekomst nog veel meer onderzoek gedaan worden om alle voordelen van paddenstoelen te achterhalen. De volgende stoffen zijn aangetroffen in paddenstoelen en onderzoek heeft aangetoond dat verschillende soorten paddenstoelen kunnen worden beschouwd als echte ”superfood”.

Vitamine B

Veel paddenstoelensoorten bevatten allerlei soort vitamines B. Zo bevatten paddenstoelen onder andere vitamine B1, B2, B3, B5, B9, B11 en B12. B-vitamines zijn onmisbaar voor je stofwisseling en daarmee het aanmaken van energie in je lichaam. Iedere vitamine B heeft weer een andere unieke eigenschap en het is belangrijk dat je er genoeg van binnen krijgt.

Vitamine D

Heb je een bakje champignons? Leg ze twee uur in de zon en ze maken vitamine D aan die je vervolgens binnen krijgt wanneer je ze eet. 

Paddenstoelen kunnen wanneer ze zijn blootgesteld aan de zon vitamine D bevatten. Vitamine D is in werkelijkheid meer een hormoon dan een vitamine waar heel veel mensen in Nederland een tekort aan hebben. 

Vezels

Paddenstoelen zijn een goede bron van vezels welke goed zijn voor je maag-darmflora maar ook je hart. Bepaalde vezels in paddenstoelen verbeteren namelijk je cholesterolwaarden omdat ze ontstekingsremmend werken. Een ander groot voordeel van deze vezels is dat ze je bloedsuikerspiegel helpen in balans te houden wat voor mensen met aanleg voor diabetes een uitkomst kan zijn.

Selenium

Selenium is een mineraal waar sommige Nederlanders een tekort aan hebben omdat het mineraal niet veel in de Europese bodem voorkomt. Het is een ware antioxidant en betrokken bij veel belangrijke processen in je lichaam.

Een voordeel van selenium is dat je blaas er veel baat bij heeft en oudere mensen kunnen hier voordeel aan hebben.

Kalium

Paddenstoelen bevatten over het algemeen een grote hoeveelheid kalium wat een onmisbaar mineraal is voor je lichaam. Kalium helpt je hart gezond houden en is betrokken bij het ontspannen en samentrekken van je spieren.

Magnesium

Magnesium is een onmisbaar mineraal wat je lichaam niet zelf aan kan maken. Je haalt het uitsluitend uit voeding en ook paddenstoelen bevatten magnesium.

Het mineraal is betrokken bij ruim 350 enzymatische processen en is onder andere goed voor je spieren, botten, hart en hersenen.

Calcium

Calcium helpt je spieren samen te trekken en is onmisbaar voor een gezond gebit en botten. Ook helpt het mineraal bij het transport van andere mineralen in je lichaam en zorgt ervoor dat je zenuwen goed werken. 

Koper

Je hebt kleine hoeveelheden koper nodig en paddenstoelen zijn er een prima bron voor. Het mineraal helpt je botten en bindweefsel vormen en is betrokken bij het goed werken van je afweersysteem.

Koper helpt zuurstof vervoeren in je lichaam en oxidatie tegen te gaan. Daarnaast zorgt het voor een goede bloedstolling en is belangrijk voor je huid.

Zink

Zink is enorm belangrijk voor het goed werken van je immuunsysteem. Het is betrokken bij de opbouw van eiwitten, stofwisseling en groei en vernieuwing van lichaamsweefsel.

Mangaan

Mangaan is betrokken bij de aanmaak van energie waarbij het zorgt voor het juist verlopen van belangrijke enzymatische reacties.

Het mineraal helpt je ook beschermen tegen vervuiling, toxines en UV straling. 

IJzer

IJzer is een belangrijk bestandsdeel voor je bloed. Het zorgt er onder andere voor dat zuurstof door je lichaam vervoert kan worden.

Polysachariden

Bèta-glucanen zijn polysachariden en komen voor in paddenstoelen. Onderzoek heeft aangetoond dat ze je cholesterolwaardes kunnen helpen verbeteren. 

In dierproeven is aangetoond dat bèta-glucanen kankercellen kunnen doden en het afweersysteem kunnen stimuleren. In de toekomst moeten nieuwe onderzoeken hier meer duidelijkheid over geven wat het kan betekenen voor mensen.

Antioxidanten

Paddenstoelen bevatten verschillende antioxidanten waaronder glutathion en ergothioneïne. Ergothioneïne is een aminozuur dat je lichaam niet zelf aan kan maken maar wel nodig heeft. Het aminozuur helpt hart- en vaatziekten voorkomen en helpt veroudering van je lichaam tegen te gaan.

Glutathion is de belangrijkste antioxidant voor je lichaam en kan je wel zelf aanmaken. De stof beschermt onder andere je cellen en DNA. 

Aminozuren

Je lichaam maakt 13 aminozuren zelf aan en moet er 9 uit voeding halen. Deze essentiële aminozuren komen voor in paddenstoelen en je lichaam heeft deze nodig om eiwitten op te bouwen. Deze eiwitten zorgen er voor dat je lichaamscellen aan kunt maken wat een constant proces is.

Triterpenen

Terpenen geven smaak en geur aan de paddenstoel maar helpen je ook om antihistamine aan te maken. Antihistamine kan erg goed zijn voor mensen met een bepaalde allergie.

Eetbare paddenstoelen kweken

Paddenstoelen zijn soms moeilijk te verkrijgen en uit de natuur halen is niet altijd een goed idee. Je kunt zelf eetbare paddenstoelen kweken zodat je zeker weet dat ze niet giftig zijn en alle omstandigheden in de hand hebt.

Maar hoe kweek je eetbare paddenstoelen?

1) Kies de soort of soorten uit welke je wilt gaan kweken. Kies je voor meerdere soorten zet ze dan niet bij elkaar want er zal dan uiteindelijk maar één soort opkomen.

2) Je koopt sporen of kant en klare geënte pluggen in een winkel of online. Sporen zijn de zaden van een paddenstoel van waaruit lange witte zwamdraden groeien. Wil je paddenstoelen op een stukje hout kweken dan kun je ook speciale houtduveltjes kopen waar mycelium op is geënt.

3) Je plaatst de sporen op een stuk loofhout of groeibaaltje. Alleen hout van loofbomen is geschikt voor het kweken van paddenstoelen. Je kunt er ook voor kiezen om een kant en klare kweekset te kopen waar een substraatzak met beukenzaagsel in zit.

4) Als je paddenstoelen wilt enten op een stuk hout dan doe je dit in het voorjaar. Boor gaten waar je de pluggen in wilt zetten en steek de geënte pluggen in het hout. Leg het hout altijd in de schaduw en zorg dat er geen vorst bijkomt. 

5) Zorg er voor dat het hout vochtig blijft door het af en toe te besproeien met water. Eén keer per maand is meestal voldoende, het ligt er net aan hoe warm het buiten is. Kies voor een plek uit de wind zodat het niet te snel kan uitdrogen.

6) Wacht rustig af. Paddenstoelen kweken kost tijd en de ene soort gaat sneller dan de andere. Als je een soort in het voorjaar hebt geënt dan is deze vaak in het najaar klaar. Bij sommige soorten kan het soms wel anderhalf jaar duren voor het klaar is om te oogsten.

 

 

”In Nederland groeien zes dodelijke paddenstoelsoorten”

Zijn paddenstoelen gevaarlijk?

Zelf paddenstoelen zoeken in het bos kan erg gevaarlijk zijn. Er zijn namelijk heel veel soorten en ze kunnen erg op elkaar lijken. Denk je een bepaalde soort te hebben gevonden, blijkt het toch een soort die giftig is. Dit kan gevaarlijk kan zijn en daarom is kennis van eetbare paddenstoelen een must! 

Wanneer je giftige paddenstoelen eet dan kun je er acuut lever- en nierfalen door krijgen en er zelfs aan overlijden. In Nederland zijn er zes soorten bekend die na het eten dodelijk zijn voor de mens.

Als je toch het bos in wilt gaan op zoek naar eetbare paddenstoelen neem dan een ervaren persoon mee die precies de goede van de slechte soorten kan onderscheiden. Daarnaast is het belangrijk om altijd goed je eigen onderzoek te doen. 

Er zijn soorten die je absoluut niet rauw mag eten omdat je er ziek van kunt worden. Er kunnen namelijk giftige stoffen inzitten zoals agaritine wat giftig is voor mensen. Eet je teveel rauwe paddenstoelen met deze stoffen erin dan kan je er goed misselijk of zelfs ziek van worden.

Gelukkig kan je bij de meeste eetbare paddenstoelen de giftige stoffen eruit koken of bakken. Kijk daarom goed hoe je een bepaalde paddenstoel moet klaarmaken en houd je hier ook aan.

 

”Het grootste organisme op aarde is een paddenstoel”

Waar vind je eetbare paddenstoelen?

Je vindt eetbare paddenstoelen op de raarste plekken in Nederland. Ze groeien in parken, bossen, duinen maar ook op parkeerplaatsen naast de snelweg of op een stuk koeienstront.

Wij raden je aan om niet zomaar paddenstoelen te gaan zoeken omdat dit gevaarlijk kan zijn en je kunt de natuur er mee verstoren.

Ben je toch van plan om de stoute schoenen aan te trekken houd je dan aan de volgende regels.

1) Zorg dat je de basis kennis beschikt en paddenstoelen goed kunt onderscheiden van elkaar

2) Als je een paddenstoel wilt gaan plukken doe dit dan alleen als je 100% zeker weet welke soort het is

3) Neem een veldgids mee met duidelijke plaatjes en omschrijvingen

4) Laat paddenstoelen langs de weg of op vervuilde grond staan. Paddenstoelen nemen namelijk giftige stoffen op en die krijg je binnen als je ze opeet

5) Pluk alleen wat je op kunt eten. Verse paddenstoelen bederven vaak heel snel

6) Laat altijd een paar paddenstoelen staan voor een ander

7) Wees voorzichtig met oude exemplaren, deze kunnen soms giftig zijn of niet goed smaken

8) Bewaar je paddenstoelen nooit in een plastic zak. Ze gaan hierin broeien en hierdoor zijn ze veel sneller oneetbaar

  

”Paddenstoelen versterken en verbeteren de hersenen”

Supplementen met paddenstoelen

Er zijn enorm veel supplementen met paddenstoelen te verkrijgen en er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden naar de effectiviteit van deze soorten.

Zo zijn er soorten die gebruikt worden voor:

 – Bloedsomloop

 – Betere benutting van zuurstof 

 – Cognitieve verbetering

 – Energieproductie

 – Betere doorbloeding van organen

Je kunt paddenstoelen veilig gebruiken zo lang je je aan de gebruiksaanwijzing houd. Het kan ook zin hebben om af en toe een paar dagen te stoppen met het nemen van de supplementen zodat je lichaam niet teveel gewend raakt aan de stof.  

Wanneer je lichaam gewend raakt aan de stoffen dan heb je steeds meer nodig voor hetzelfde effect. Vijf dagen supplementeren en twee dagen niet is een goede manier om zoveel mogelijk voordeel te houden aan het gebruik van paddenstoelen.

Hoeveel paddenstoelen per dag?

Er zijn weinig mensen die dagelijks paddenstoelen eten. Wanneer je dit wilt gaan doen dan adviseren wij om maximaal 200 gram paddenstoelen op een dag te eten. Zorg er wel voor dat je ze goed hebt bereid en alle giftige stoffen eruit zijn gekookt.

Eén of twee keer per week een gerecht met paddenstoelen is enorm gezond en aan te raden!

Gerecht met Paddenstoelen:

Pasta met je favoriete paddenstoelen

2 personen                          

Tijdsduur 20 minuten 

INGREDIËNTEN

300 gram van je favoriete paddenstoelen (je kunt ook meerdere soorten gebruiken)

2 eetlepels olijfolie

1 teentje knoflook

beetje zout

1 gedroogd rood pepertje

sap van halve limoen

250 gram pappardelle

1 handje geraspte parmezaanse kaas

1 handje verse peterselie

30 gram roomboter

– Je favoriete pasta

Bereidingswijze:

1) Maak de paddenstoelen schoon met een doek en borstel

2) Snijd de paddenstoelen in plakjes

3) Giet de olijfolie in een hete pan en bak de paddenstoelen op hoge temperatuur

4) Doe er na een paar minuten de knoflook, pepertjes en beetje zout bij

5) Bak het nog enkele minuten en voeg dan het limoensap er aan toe

6) Meng het goed en breng het op smaak met wat zout en peper

7) Ondertussen heb je het water gekookt met pasta erin

8) Als de pasta klaar is meng je alles door elkaar in een pan

9) Voeg de fijngehakte peterselie, boter en parmezaanse kaas toe

10) Eet smakelijk!

Tot slot

Eetbare paddenstoelen stonden centraal in dit artikel. Ben je bekent met de gezonde werking van paddenstoelen? Eet je weleens paddenstoelen? Gebruik je weleens een supplement met paddenstoelen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook
Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *