Ouderen > eenzame ouderen

eenzame ouderen
Expert: Jaap Gerrijts | Bijgewerkt: 15 augustus 2023 | Leestijd: 7 minuten

Eenzame ouderen

Eenzame ouderen zijn een groeiend probleem in de samenleving. Door de vergrijzing, individualisering en digitalisering hebben veel ouderen weinig of geen sociaal contact. Dit kan leiden tot gevoelens van isolement, verdriet en depressie. Eenzaamheid kan ook negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn. Daarom is het belangrijk om aandacht te hebben voor dit onderwerp en te zoeken naar manieren om eenzame ouderen te helpen en te ondersteunen.

Wat is eenzaamheid bij ouderen? In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat dat is en vertellen we wat je kunt doen tegen eenzaamheid. Lees je mee?!

Ruim 50% van de 75 jarigen zegt zich eenzaam te voelen

Eenzame ouderen

Meer dan de helft van de 75-plussers in Nederland voelt zich eenzaam. Bij veel ouderen komt dat vaak door meerdere factoren. Zoals het overlijden van een partner of andere leeftijdsgenoten, beperkte mobiliteit en achteruitgang in fysiek en mentaal functioneren. 

Tegelijkertijd worden we steeds ouder, wonen we langer thuis en is de fysieke afstand tot kinderen groter dan vroeger. De groep eenzame ouderen wordt mede daardoor steeds groter in Nederland. 

Wat is eenzaamheid?

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Wat is eenzaamheid precies? En wanneer is eenzaamheid een probleem? Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. 

Bij eenzaamheid horen kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en lichamelijke of psychische klachten. Deze gevoelens van eenzaamheid kunnen invloed hebben op je kwaliteit van leven, gezondheid en welzijn. 

Wat kun je doen tegen eenzaamheid?

Als je eenzaam bent of je voelt je eenzaam dan kun je allerlei dingen doen om het eenzame gevoel te verminderen. Het belangrijkste is je gevoelens accepteren dat je je eenzaam voelt. Nu je dit erkend kun je er vervolgens wat aan gaan doen. 

Denk hierbij aan:

 – Positief in het leven staan en denk 5 minuten per dag aan positieve gedachtes

 – Blijf bezig met het huishouden, koken, een hobby of luister naar muziek

 – Zoek zelf actief contact met anderen

 – Blijf bewegen zoals wandelen, zwemmen of fietsen en doe dit dagelijks

 – Beeldbellen met familie of vrienden (via skype, zoom, whatsapp of facetime)

 – Probeer een vast ritme aan te houden met opstaan en op bed gaan

 – Doe iets voor een ander als je dat fysiek aan kunt of doe vrijwilligerswerk

Magnesium voor ouderen

Wanneer je ouder wordt kan je lichaam minder goed magnesium uit voeding opnemen. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals: een ziekte, medicijnen en ondervoeding. Wanneer je te weinig magnesium uit je voeding haalt ontstaat er al snel een tekort aan dit belangrijke mineraal.

Magnesium helpt het verouderingsproces tegen te gaan en is betrokken bij meer dan 350 biochemische processen in je lichaam. Het mineraal helpt je beschermen tegen stress en is betrokken bij de aanmaak van energie in je lichaam. Magnesium ontspant je spieren, hersenen en je slaapt er heerlijk op!  

Eenzaamheid kan je bloeddruk en stressniveau verhogen en vergroot de kans op een depressie en vroegtijdig overlijden.

Magnesium heeft een ontspannende werking op je hart en bloedvaten wat helpt je vaten te verwijden. Hierdoor heb je minder last van hart- en vaatziekten en ook je cholesterol niveau is beter wanneer je voldoende magnesium binnen krijgt. 

Je kunt gemakkelijk je magnesium op peil houden door drie keer per week een voet-of ligbad met magnesium badkristallen te nemen. Deze manier van opname via de huid zorgt ervoor dat je geen bijwerkingen krijgt. 

Ruim 60% van alle Nederlanders heeft mogelijk een magnesium tekort

Tot slot

Eenzame ouderen stonden centraal in dit artikel. Ben jij weleens eenzaam? En wat doe je als je eenzaam bent? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de sociale media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Kramp in de benen bij ouderen

Veel voorkomende medicijnen bij ouderen

Evenwichtsstoornissen bij ouderen

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *