Home > eelt

eelt
Expert: Jaap Gerrijts | 15 juli 2023 | Leestijd: 8 minuten

Eelt

Eelt is een verdikking van de bovenste laag van de huid, die ontstaan door wrijving of druk. Het kan op verschillende plaatsen van het lichaam voorkomen, zoals de handen, de voeten en de knieën. Eelt is meestal niet schadelijk, maar het kan soms ontsierend of pijnlijk zijn.

Eelt is op verschillende manieren te voorkomen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit hoe je dat kunt doen en vertellen we hoe je eelt kunt verwijderen. Lees je mee?!

Vitamine A is essentieel voor het onderhoud van de bovenste huidlaag

Eelt

Eelt is een verdikte huidlaag die ontstaat als reactie op herhaalde wrijving, druk of irritatie. Het vormt zich meestal op de handen of voeten maar kan ook op andere delen van het lichaam voorkomen. Het primaire doel van eelt is om de onderliggende huid te beschermen tegen verdere schade.

Hoe ontstaat eelt?

Het proces van eeltvorming begint wanneer je huid wordt blootgesteld aan herhaalde belasting of irritatie. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals door wrijving tegen een oppervlak, druk door een slecht passende schoen of repetitieve handelingen zoals het bespelen van een muziekinstrument of het gebruik van gereedschap.

Wanneer je huid aan dergelijke stress wordt blootgesteld dan reageert het door een overmatige hoeveelheid keratine te produceren. Keratine is een taai eiwit dat de buitenste laag van de huid vormt. De stof is verantwoordelijk voor de sterkte en duurzaamheid van de huid. De overmatige productie van keratine als reactie op constante druk of wrijving leidt uiteindelijk tot de ontwikkeling van eelt.

Naarmate eelt groeit vormt het een verdikte en verharde plek op de huid. De buitenste laag van het eelt wordt taai en vormt een beschermende barrière voor de onderliggende huidlagen. Na verloop van tijd kan de plek groter worden als de wrijving of druk aanhoudt.

Hoewel eelt dient als een natuurlijk verdedigingsmechanisme kan het soms pijnlijk of ongemakkelijk zijn. In deze gevallen is het raadzaam om de bron van wrijving of druk te verlichten, demping of vulling te gebruiken of hulp zoals een pedicure, podotherapeut, podoloog of arts te zoeken om de onderliggende oorzaak van de eeltvorming aan te pakken.

 

 

”Eelt kan soms pijn doen of wrijving veroorzaken”

Wanneer wordt eeltvorming een probleem?

Eelt is niet altijd een probleem en kan zelfs worden beschouwd als een normale reactie van de huid op herhaalde wrijving of druk. Het heeft meestal een beschermende functie zodat verdere schade aan de onderliggende huid kan worden voorkomen.

Er zijn echter situaties waarin eelt problematisch kan worden en mogelijk aandacht of behandeling nodig heeft.

 

Pijn en ongemak

Eelt dat extreem dik wordt of zich ontwikkelt op gevoelige delen van je lichaam zoals de voetzolen of de handpalmen kan pijn of ongemak veroorzaken tijdens dagelijkse activiteiten. Dit kan het lopen, het grijpen van voorwerpen of het uitvoeren van taken waarbij het getroffen gebied betrokken is belemmeren.

 

Kraken of splijten

In sommige gevallen kan eelt droog worden en scheuren of scheuren in de huid veroorzaken. Dit kan pijnlijk zijn en het risico op infectie verhogen.

 

Onderliggende voetaandoeningen

Eelt dat ontstaat in combinatie met voetaandoeningen zoals eeltknobbels, hamertenen of likdoorns kan leiden tot verhoogde druk en ongemak. Het behandelen van de onderliggende aandoening kan het probleem helpen verlichten.

 

Diabetes of problemen met de bloedsomloop

Mensen met diabetes of bepaalde stoornissen in de bloedsomloop kunnen een verminderd gevoel of een verminderde bloedtoevoer naar de ledematen hebben. Eelt kan bij deze personen het risico op het ontwikkelen van voetzweren of andere complicaties vergroten.

 

Infectie

Als een eeltplek geïnfecteerd raakt dan kan deze tekenen vertonen zoals:

Warmte

Zwelling

Roodheid

Afscheiding

In dergelijke gevallen is medische zorg noodzakelijk om de verspreiding van de infectie te voorkomen.

 

Als je pijn, ongemak of één van de bovengenoemde complicaties ervaart die verband houden met eelt dan is het raadzaam om een arts of podotherapeut te raadplegen. Ze kunnen de toestand beoordelen, de onderliggende oorzaak bepalen en geschikte behandelingsopties aanbevelen zoals:

Het trimmen van de eeltplek

Het gebruik van opvulling of orthesen

Het aanbrengen van medicatie 

Het aanpakken van eventuele bijdragende factoren

 

 

”Er zijn verschillende aandoeningen waardoor je extra eelt aanmaakt”

Welke aandoeningen veroorzaken eelt?

Verschillende medische aandoeningen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van overmatig eelt. Deze aandoeningen hebben vaak betrekking op afwijkingen in de voetstructuur, het looppatroon of de gezondheid van de huid. 

Hier zijn een paar voorbeelden:

 

Plantaire fasciitis

Deze aandoening omvat een ontsteking van de plantaire fascia wat een dikke weefselband is die langs de onderkant van je voet loopt. Plantaire fasciitis kan leiden tot een abnormale gewichtsverdeling en verhoogde druk op specifieke gebieden wat resulteert in eeltvorming.

 

Eeltknobbels

Een Hallux Valgus is een benige bult die zich vormt aan de basis van de grote teen. Het kan ervoor zorgen dat de grote teen tegen de aangrenzende tenen duwt wat leidt tot wrijving en druk wat weer kan leiden tot eeltvorming.

 

Hamertenen

Hamertenen verwijzen naar het abnormale buigen of krullen van de tenen dat meestal veroorzaakt word door spieronevenwichtigheden. De resulterende misvorming kan leiden tot verhoogde druk op specifieke delen van de tenen wat leidt tot eeltvorming.

 

Likdoorns

Likdoorns zijn vergelijkbaar met eelt maar hebben een meer gelokaliseerd en geconcentreerd gebied van verdikte huid. Ze vormen zich vaak op of tussen de tenen en kunnen worden veroorzaakt door wrijving of druk van schoeisel of voetafwijkingen.

 

Diabetische neuropathie

Mensen met diabetes kunnen perifere neuropathie ontwikkelen en dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door zenuwbeschadiging. Deze beschadiging kan leiden tot een verminderd gevoel in de voeten waardoor mensen vatbaarder worden voor overmatige druk en wrijving die kunnen leiden tot eeltvorming.

 

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidaandoening waarbij de huidcellen zich snel vermenigvuldigen wat resulteert in verdikte plekken op de huid. Deze plekken kunnen wanneer ze zich op gebieden met hoge wrijving of druk bevinden ontwikkelen tot eelt.

 

Hypothyreoïdie

In gevallen van onbehandelde of slecht gecontroleerde hypothyreoïdie wat staat voor een traag werkende schildklier kan er voor zorgen dat de huid droog, verdikt en vatbaar word voor eeltvorming.

 

 

”Als je er zelf niet uit komt zoek dan hulp bij een specialist”

Wat kan je doen aan eelt?

Als je overmatig eelt hebt dat ongemak of andere problemen veroorzaakt dan zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het te behandelen. We hebben ze voor je op een rij gezet!

 

Weken en hydrateren

Door je handen of voeten in warm water te weken kun je het eelt verzachten. Na ongeveer 10 tot 15 minuten te hebben geweekt schrob je het gebied voorzichtig met een puimsteen of een eeltvijl om zo de dode huidcellen te verwijderen. Vergeet niet om voorzichtig te zijn om zo te voorkomen dat je de gezonde huid eronder verwondt. Breng daarna een vocht inbrengende crème aan om de huid gehydrateerd te houden en wat verdere eeltvorming kan helpen voorkomen.

 

Draag geschikt schoeisel

Slecht passende schoenen kunnen eeltvorming veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je schoenen voldoende ruimte bieden voor je tenen en geen overmatige druk of wrijving veroorzaken. Overweeg indien nodig om gedempte inlegzolen of kussentjes te gebruiken om de druk op specifieke gebieden te verminderen. Als je hier zelf niet uitkomt ga dan naar een voetspecialist om je hierbij te laten helpen.

 

Gebruik beschermende vulling

Als je bezig bent met activiteiten die herhaaldelijke wrijving of druk veroorzaken zoals het bespelen van een instrument of het gebruik van handgereedschap, overweeg dan om beschermende vulling of handschoenen te gebruiken om zo de impact op je huid te verminderen. Dit kan de vorming van nieuw eelt of verergering van bestaande eelt helpen voorkomen.

 

Orthesen of inlegzolen

In sommige gevallen kan het gebruik van orthesen of inlegzolen die zijn voorgeschreven door een podoloog helpen om de druk te herverdelen en eeltvorming te verminderen. Deze middelen kunnen je voeten ondersteunen waardoor de belasting van specifieke gebieden wordt verminderd.

 

Zoek professionele hulp

Als huismiddeltjes geen verlichting bieden of als de eelt aanhoudt dan is het raadzaam om een arts of podotherapeut te raadplegen. Ze kunnen de toestand beoordelen, passende behandelingsopties bieden en eventuele onderliggende oorzaken of bijdragende factoren aanpakken. Ze kunnen professionele eeltverwijdering aanbevelen, medicinale crèmes of zalven voorschrijven of andere behandelingen voorstellen zoals lasertherapie of orthopedische ingrepen.

 

* Vergeet niet dat het belangrijk is om te voorkomen dat je zelf overmatig eelt verwijdert door het te knippen of te scheren omdat dit kan leiden tot letsel, infectie of andere complicaties.

 

 

”Een gezond eetpatroon waarbij je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt”

Welke voedingsstoffen kunnen helpen bij eelt?

Hoewel specifieke voedingsstoffen eelt niet direct kunnen verwijderen kan een gezond eetpatroon helpen de algehele gezondheid van de huid te ondersteunen en zo indirect bijdragen aan de preventie en behandeling van eelt. 

Hier zijn enkele belangrijke voedingsstoffen die gunstig zijn voor de gezondheid van de huid:

 

Vitamine A

Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling en het onderhoud van huidcellen. Het kan worden gevonden in voedingsmiddelen zoals wortelen, zoete aardappelen, spinazie, boerenkool en lever.

 

Vitamine C

Vitamine C is essentieel voor de productie van collageen wat weer een belangrijk onderdeel is van een gezonde huid. Citrusvruchten, aardbeien, kiwi, bosbessen, paprika en broccoli zijn goede bronnen van vitamine C.

 

Vitamine E

Als antioxidant helpt vitamine E je huid te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Goede bronnen van vitamine E zijn noten, zaden, spinazie en verrijkte granen.

 

Omega 3 vetzuren

Deze gezonde vetten helpen de huidcelmembranen te behouden en ondersteunen de algehele gezondheid van de huid. Bronnen van omega 3 vetzuren zijn vette vis zoals zalm, makreel en sardines, lijnzaad, chiazaad en walnoten.

 

Zink

Zink is betrokken bij wondgenezing en het behoud van een gezonde huid. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink zijn oesters, rundvlees, gevogelte, pompoenpitten en linzen.

 

B-vitamines

B-vitamines en met name biotine /B7 en niacine / B3 spelen een rol bij het behoud van een gezonde huid. Eieren, noten, peulvruchten, volle granen en avocado’s zijn goede bronnen van B-vitamines.

 

Hydratatie

Hoewel het geen voedingsstof is, is het belangrijk om te weten dat het handhaven van goede hydratatie belangrijk is voor de gezondheid van je huid. Het drinken van voldoende water helpt je huid gehydrateerd en soepel te houden.

 

* Vergeet niet dat een uitgebalanceerd eetpatroon bestaande uit een verscheidenheid aan voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen enorm belangrijk is voor het ondersteunen van de gezondheid inclusief de gezondheid van je huid. Als je specifieke zorgen hebt over eelt of andere huidaandoeningen dan is het altijd een goed idee om een arts of dermatoloog te raadplegen voor advies en behandelingsopties.

Tips:

1) Schaf een puimsteen aan om overtollig eelt weg te schuren

2) Er bestaat ook speciale eeltcrème en eeltpleisters die je kunnen helpen

3) Neem een bakje water en witte natuurazijn om eelt makkelijk los te weken

4) Vermijd krappe schoenen, neem regelmatig een voetbad met magnesium zout en zoek hulp als je er veel last van blijft houden. Vraag een pedicure om het eelt te verwijderen en deze kan je advies geven of eventueel doorverwijzen als het probleem niet weggaat

Vitamine B3 bevordert de aanmaak van vetten in de bovenste laag van de huid

Tot slot

Eelt stond centraal in dit artikel. Heb jij last van eelt? En op welke plek of plekken op het lichaam komt het voor? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Gewrichtspijn

Vastzittende hoest

Broze nagels

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *