Kruiden > echinacea

echinacea
Expert: Jaap Gerrijts | 12 juli 2023 | Leestijd: 8 minuten

Echinacea

Echinacea is een plantengeslacht dat behoort tot de familie van de composieten. Het heeft een indrukwekkende reputatie als het gaat om zijn geneeskrachtige werking. Echinacea heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en helpt om infecties te bestrijden of te voorkomen. Echinacea wordt ook wel ‘Rode zonnehoed’ genoemd omdat de bloemknoppen iets weg hebben van een hoed. 

Echinacea kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we hoe je echinacea's kunt kweken in eigen tuin. Lees je mee?!

Echinacea wordt gebruikt om de weerstand te bevorderen en infecties te bestrijden

Echinacea

Echinacea is een krachtige plant die momenteel enorm populair is op de markt voor natuurlijke gezondheid. Het is een plant die je in de tuin voor de sier kunt houden en er worden ook allerlei supplementen en extracten van gemaakt die voornamelijk gebruikt worden als antiviraal middel. 

Het is ooit bekend geworden als een alternatieve manier om verkoudheid te voorkomen, en op dit moment word Echinacea snel bekend om zijn vele toepassingen en voordelen van het helpen bestrijden van kanker tot het verlichten van pijn.

Wat is echinacea?

Echinacea is een inheemse Noord-Amerikaanse zonnehoed die meer dan 400 jaar geleden werd ontdekt en gebruikt als een traditionele kruidenremedie door de indianenstammen van de Grote vlaktes. Technisch gezien word de plant geclassificeerd als een kruid en de verschillende delen van de echinacea plant worden gebruikt om medicijnen van te maken zoals de bloemen, bladeren en wortels.

Voor het jaar 1950 en de introductie van antibiotica had Echinacea een gewaardeerde medicinale status. Door de opkomst van verschillende soorten medicijnen werden antibiotica de rage en verloor het beroemde kruid veel van zijn aanzien.

Het is echter een populaire plant geworden om in de tuin te kweken. De plant word in het Latijns Echinacea purpurea genoemd en staat bekend als de lichtpaarse zonnehoed. De echinacea plant een favoriet van tuinders en vlinderliefhebbers. Een aantrekkelijke bloem die lijkt op madeliefjes met ronde hoofden en roze, gele of paarse bloemblaadjes dat groeit op sterke stengels ver boven het gebladerte.

De meeste mensen realiseren zich niet dat de chemicaliën in de wortel aanzienlijk verschillen van die in het bovenste deel van de plant. Als we de wortels van de rode zonnehoed analyseren dan kunnen we zien dat het hoge concentraties vluchtige oliën bevatten. De delen die boven de grond groeien bevatten meer polysacchariden waarvan bekend is dat ze de immuunfunctie activeren.

Veel van de chemische bestanddelen van Echinacea zijn in feite krachtige immuniteitsstimulatoren en kunnen een aanzienlijke therapeutische waarde hebben. Om deze reden wordt de plant vaak gebruikt voor de behandeling van verkoudheid. Een paar bestanddelen die je waarschijnlijk al kent zijn:

Flavonoïden

Vitamine C

Etherische oliën

Polysacchariden

Inuline

Echinacea extract is in wezen een tinctuur van het bovenste gedeelte van de plant.

Naast studies over de zeer voedzame extracten van de plant, hebben we geleerd dat het deel van de plant dat boven de grond groeit het meest effectief is. Wist je dat in Duitsland voedingskruiden worden gereguleerd door de overheid? Daar zijn de bovengrondse delen van de Echinacea purpurea soort zelfs goedgekeurd als natuurlijke remedies voor het voorkomen en behandelen van onder andere:

Verkoudheid

Infecties van de bovenste luchtwegen

Urineweginfecties

Langzaam genezende wonden

 

 

”Verhoogt monocyten en stimuleert neutrofielen en natuurlijke killercellen”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van echinacea?

Echinacea heeft vele voordelen en deze zijn inmiddels ook onderzocht op hun effectiviteit. Het staat het meest bekend vanwege de volgende voordelen en eigenschappen:

Immuun ondersteuning

Verkoudheid en griepverlichting

Ontstekingsremmende effecten

Antioxiderende eigenschappen

Wondgenezing

Potentiële kanker bestrijdende eigenschappen

Om je een idee te geven waar echinacea allemaal voor word gebruikt hebben we de meest bekend en meest onderzochte voor je op een rij gezet!

 

Versterken van het immuunsysteem

Hoe kan echinacea helpen bij de behandeling van verkoudheid? Een Amerikaanse universiteit voerde een meta-analyse uit waarin de effecten van Echinacea werden geëvalueerd aan de hand van 14 onderzoeken.

Er werd bepaald dat:

Echinacea de kans op verkoudheid met 58 procent kan helpen verminderen

Echinacea de duur van de verkoudheid kan verkorten met gemiddeld anderhalve dag

De boodschap die we uit deze studie halen is dat Echinacea inderdaad krachtige voordelen heeft bij het voorkomen en behandelen van verkoudheden.

Dit is exact de reden waarom Echinacea producten één van de vele effectieve remedies zijn voor het voorkomen en behandelen van verkoudheid.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw meldt dat het immuunsysteem sterk lijkt te worden beïnvloed door de hoogte van de dosis echinacea. Het blijkt dat 10 milligram Echinacea per kilogram lichaamsgewicht dat dagelijks ingenomen word gedurende een periode van 10 dagen, effectief is als immuniteitsstimulans.

Daarnaast publiceerde een medische tijdschrift dat echinacea virale verkoudheden kan stoppen. De belangrijkste resultaten van de voordelen van echinacea waren echter de effecten bij gebruik op terugkerende infecties.

Tot op heden blijkt uit onderzoek dat de plant waarschijnlijk verkoudheidssymptomen vermindert, maar het lijkt erop dat de effecten van Echinacea krachtiger zijn zodra de verkoudheidsverschijnselen beginnen.

Een andere studie evalueerde de effecten van Echinacea tegen virale en secundaire bacteriële infecties die vaak volgen. Plantenextracten waren in staat virale luchtweginfecties zoals griep te bestrijden terwijl ze ook ontstekingen verminderden en het risico op het ontwikkelen van bacteriële complicaties verminderden.

We kunnen uit verschillende gecontroleerde onderzoeken zien waarom Echinacea producten en met name extracten worden gebruikt voor virale ziekten zoals verkoudheid en griep. Ze zijn een favoriete aanbeveling voor integratieve artsen, homeopaten, natuurgenezers voor hun patiënten.

 

Verlichten van pijn

De geschiedenis van Echinacea begon toen Echinacea purpurea door de Indianen van de werd gebruikt als pijnstiller. Het is een bijzonder effectieve pijnstiller voor de volgende klachten:

Buikpijn

Pijn in de darmen

Kiespijn

Keelpijn

Hoofdpijn

Ontstoken keelamandelen

Pijn geassocieerd met herpes

Pijn geassocieerd met gonorroe

Pijn geassocieerd met mazelen

Recent onderzoek laat zien dat Echinacea purpurea en angustifolia het endocannabinoïdesysteem kan activeren. Dit kan er voor zorgen dat de pijn verlichtende effecten worden versterkt. In in vitro en vivo studies is aangetoond dat het kruid ontstekingspijn vermindert zoals artritis en brandwonden.

Enkele veelgebruikte manieren om Echinacea producten te gebruiken om pijn te bestrijden zijn door Echinacea kruidenthee te drinken of een pasta van het gedroogde kruid te maken en het rechtstreeks op het aangetaste gebied aan te brengen.

 

Kan werken als een laxeermiddel

Zoals veel kruiden kan Echinacea genezend zijn voor de maag en het gehele maagdarmkanaal. Er is bijvoorbeeld aangetoond dat het werkt als een mild laxeermiddel dat constipatie verlicht en werkt als een kalmerend middel.

Het drinken van de kruidenthee is vooral effectief om hierbij te helpen. Voor chronische aandoeningen kan elke dag een kopje thee helpen de darmen los te maken, terwijl twee tot drie kopjes per dag kunnen helpen bij plotselinge aanvallen.

Gebruik Echinacea echter niet te veel om het risico op bijwerkingen te verkleinen. Om veilig te zijn kun je het beste maximaal twee kopjes thee per dag drinken en gebruiken zoals aangegeven word op het etiket.

 

Helpt bij het behandelen van huidproblemen 

Echinacea is ook goed voor de huid waar het kan helpen bij het verbeteren van de hydratatie van de huid en het verminderen van rimpels. Onderzoek laat zien dat het gebruik van huidproducten die extracten van de plant bevatten kunnen helpen de gezondheid van de huid te verbeteren. Daarnaast vertoont het geen bijwerkingen zoals huidirritatie.

 

Kan werken als ontstekingsremmend middel

Ontstekingen liggen aan de basis van de meeste ziekten. Verschillende factoren zoals stress, gifstoffen in ons voedsel en slecht slapen dragen hier allemaal aan bij.

Gelukkig kan regelmatig gebruik van echinacea verschillende soorten ontstekingen effectief omkeren en verlichten.

Producten die Echinacea bevatten kunnen zelfs helpen bij uveïtis of oogontsteking. Het is een goed idee voor mensen die worstelen met chronische ontstekingsaandoeningen zoals reumatoïde artritis om regelmatig de kruidenthee te drinken om systeem brede ontstekingen helpen te verminderen.

 

 Helpt de geestelijke gezondheid te verbeteren

Echinacea angustifolia is de aanbevolen soort om te helpen bij specifieke aandoeningen die verband houden met ADD en ADHD.

In een onderzoek naar het gebruik van kruiden bij kinderen met een ADHD stoornis of depressie was Echinacea één van de meest voorkomende kruidengeneesmiddelen die werden gebruikt. Maar liefst drieëntachtig procent van de zorgverleners zei dat ze alleen kruidengeneesmiddelen gaven, terwijl 13 procent kruidengeneesmiddelen samen met voorgeschreven medicijnen gaf onder toezicht van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.

Zowel volwassenen als kinderen die lijden aan ADD of ADHD hebben een grotere kans dan normaal om emotionele stoornissen te ervaren zoals:

Depressie

Angst

Spanning

Sociale fobieën

Nogmaals is de juiste dosering de sleutel. Het wordt namelijk aanbevolen dat mensen slechts 20 milligram per keer nemen en niet meer.

In feite kan het nemen van meer dan 20 milligram per dosis de voordelen die angst helpen verlichten teniet doen.

 

Bestrijden van infecties

Echinacea kan ook een fantastisch middel zijn tegen een hele reeks aan infecties. Een studie liet zien dat het nemen van Echinacea en het aanbrengen van een medicinale crème op de huid het aantal terugkerende vaginale infecties met 16 procent kan helpen verminderen in vergelijking met het innemen van alleen een medicijn.

Het kan ook helpen bij:

Tandvleesaandoening

Bloedbaaninfecties

Urineweginfecties

Vaginale schimmelinfecties

Genitale herpes

Syfilis

Tyfus

Malaria

 

Verlicht problemen met de bovenste luchtwegen

Vanwege zijn immuun versterkende en ontstekingsremmende effecten wijst onderzoek uit dat dit kruid kan werken om de volgende symptomen van de bovenste luchtwegen te verbeteren:

Verkoudheid

Acute sinusitis

Alle soorten griep

Astma

Ontsteking

Keelontsteking

Difterie

Tuberculose

Kinkhoest

In een klinisch onderzoek onder astmapatiënten werkte Echinacea zelfs op dezelfde manier als klassieke synthetische geneesmiddelen bij de behandeling van astma. Onderzoekers melden dat recente studies hebben aangetoond dat de secretie van astma-gerelateerde cytokines in de bronchiale epitheelcellen kan worden omgekeerd door Echinacea producten.

Met name Echinacea vertoonde aanzienlijke bronchus verwijdende en ontstekingsremmende effecten. De auteurs van het onderzoek concludeerden dat dit een wetenschappelijke basis biedt voor de toepassing van dit kruid in de traditionele geneeskunde als aanvullende behandeling van allergische aandoeningen van de luchtwegen zoals astma.

Voor ernstigere problemen zijn supplementen de juiste keuze omdat het drinken van thee niet geconcentreerd genoeg is.

 

Bestrijden van kanker

Er is onderzoek gedaan naar de voordelen van echinacea met betrekking tot hersenkanker. Onderzoekers stellen dat de medicinale waarde van fytochemicaliën in Echinacea duidelijk is en aangeeft dat deze middelen en fytochemicaliën die nog niet in andere kruiden zijn ontdekt, waardevol kunnen zijn om tumoren helpen te bestrijden.

Het gebruik van Echinacea als een alternatieve behandeling van kanker wordt nu letterlijk aanbevolen naast conventionele therapie volgens deze onderzoekers.

 

* De plant zal in de toekomst nog uitgebreider en vaker worden onderzocht op de verschillende manieren waarvoor het kan worden gebruikt. Het is dan ook niet uitgesloten dat het op meer manieren kan worden toegepast.

 

”Echinacea word ook wel zonnehoed genoemd”

Hoe kun je echinacea gebruiken?

Echinacea wordt veelal gebruikt voor de preventie en behandeling van verschillende klachten van verkoudheid tot huidveroudering. Uit gecontroleerde proeven en beoordelingen blijkt dat dit de meest belangrijkste toepassingen van Echinacea zijn:

Verminderen van verkoudheidssymptomen en duur van verkoudheid

Uit een meta-analyse van verschillende studies bleek dat het gebruik van Echinacea wanneer het wordt gestart wanneer de eerste symptomen van verkoudheid verschijnen, de duur en ernst van ervan enigszins kan helpen verminderen.

 

Helpen voorkomen van verkoudheid

Een overzicht van maar liefst 82 studies concludeerde dat het gebruik van 2.400 milligram Echinacea extract per dag gedurende vier maanden kan helpen voorkomen dat je verkouden wordt of op zijn minst de ernst en duur van de symptomen vermindert. 

 

Verminderen van griepsymptomen en ziekteduur

Een studie onthulde dat Echinacea even effectief was als het voorgeschreven medicijn Oseltamivir voor het verminderen van de ernst en duur van griepsymptomen en het voorkomen van bijwerkingen bij het starten bij het eerste teken van infectie. Het is belangrijk om echinacea in te nemen bij het eerste teken van griepsymptomen om het meest effectief te zijn.

Daarnaast zijn er andere toepassingen van Echinacea die door onderzoek worden ondersteund bij onder meer het helpen van:

Verlichten van pijn

Bestrijden van kanker

Versterken van de weerstand

De behandeling van constipatie 

Het bestrijden van ontstekingen 

Het verbeteren van de huid 

De ondersteuning van de geestelijke gezondheid

Het verlichten van problemen met de bovenste luchtwegen

 

Helpen griep te voorkomen

Een celstudie liet zien dat verschillende soorten griepvirussen waaronder mogelijk dodelijke vogelgriep en varkensgriep niet in staat waren om gekweekte menselijke cellen te infecteren die waren blootgesteld aan een Echinacea extract.

Hoewel de bevindingen van laboratoriumonderzoek niet altijd waar blijken te zijn bij levende mensen, suggereren deze resultaten gecombineerd met de resultaten van studies bij echte mensen dat het kruid de moeite waard kan zijn om het meteen te proberen als je bent blootgesteld aan iemand met griep of wanneer het rond gaat in je omgeving.

 

 

”Houd je aan de aanbevolen dosering die op de verpakking staat”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van echinacea?

Het is belangrijk om te weten dat er bijwerkingen kunnen optreden als je te veel Echinacea gebruikt. In sommige gevallen kunnen hoge doseringen van de Echinacea extract soms misselijkheid en duizeligheid veroorzaken en vooral bij mensen met allergieën. Daarom wordt het niet als volledig veilig beschouwd om bijvoorbeeld te gebruiken voor de behandeling van seizoensgebonden allergieën.

Er is ook gemeld dat geïnjecteerde echinacea ernstigere reacties kan veroorzaken zoals:

Droge mond

Hoofdpijn

Duizeligheid

Koorts

Misselijkheid

Diarree

Braken

Keelpijn

Buikpijn

Slapeloosheid

Desoriëntatie

Gewrichtspijn

Spierpijn

Gevoelloosheid van de tong

Onaangename smaak in de mond

Het is ook mogelijk een allergische reactie op Echinacea te hebben en daarom raad men aan om langzaam beginnen en de doseringen rustig op te bouwen.

Waar het op neerkomt als het gaat om de bijwerkingen is dat je de aangegeven dosering nooit moet overschrijden. Neem om de paar weken een pauze als je regelmatig supplementen gebruikt om gewenning en langdurig overmatig gebruik te voorkomen.

 

 

”Echinacea purpurea is een schitterende meerjarige plant”

Echinacea in de tuin

Het kweken van Echinacea is relatief eenvoudig en kan worden gedaan in de tuin of in een grote pot. Hier is een stapsgewijze handleiding om je te helpen bij het kweken en verzorgen van Echinacea.

 

Selecteer een geschikte locatie

Kies een plek in de tuin die minimaal 6 tot 8 uur per dag in de volle zon staat. Echinacea geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond en gedijt goed in zanderige grond en het liefst geen kleigrond.

 

Bereid de bodem voor

Echinacea geeft de voorkeur aan lichtzure tot neutrale grond met een pH van 6,0 tot 7,0. Pas de grond aan door organisch materiaal zoals compost toe te voegen om de afvoer en vruchtbaarheid te verbeteren.

 

Zaden binnenshuis starten:

Als je liever met zaden begint dan kun je ze 8 tot 10 weken voor de laatste vorstdatum binnenshuis gaan ontkiemen. Vul zaaibakken of potten met een startmix voor zaden en zaai de zaden op het oppervlak en bedek ze lichtjes met een dun laagje aarde. Houd de grond constant vochtig en plaats de bakjes in een warme ruimte rond de 21°C. Zodra de zaailingen een paar sets echte bladeren hebben ontwikkeld en het vriest niet meer buiten dan kun je ze buiten verplanten.

 

Direct zaaien: 

Echinacea kan in het voorjaar na de laatste vorst ook direct buiten worden gezaaid. Bereid de grond voor zoals eerder vermeld en zaai de zaden ongeveer een halve centimeter diep. Plaats de zaden of zaailingen minstens 30 tot 40 centimeter uit elkaar om hun groei mogelijk te maken.

 

Water en onderhoud

Echinacea geeft de voorkeur aan een matig vochtige grond maar is droogte tolerant als het eenmaal is gevestigd. Geef de planten tijdens het eerste groeiseizoen regelmatig water om ze te helpen een sterk wortelgestel op te bouwen. Daarna hebben ze over het algemeen alleen water nodig tijdens droge periodes. Vermijd te veel water omdat dit al snel kan leiden tot wortelrot.

 

Mulchen

Breng een laag organische mulch aan rond de planten om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Houd de mulch een paar centimeter verwijderd van de basis van de planten om vocht gerelateerde problemen te voorkomen.

 

Snoeien

Haal de vervaagde bloemen weg om continue bloei te stimuleren en zelf zaaien te voorkomen. In de herfst kun je wat gedroogde zaadkoppen op de planten laten zitten om de vogels in de winter van voedsel te voorzien.

 

Ziekten en plagen

Echinacea is relatief resistent tegen ziekten en plagen. Enkele veel voorkomende problemen zijn echter bladluizen, meeldauw en bladvlekken. Houd de planten regelmatig in de gaten en gebruik indien nodig geschikte biologische ongediertebestrijdingsmethoden of raadpleeg een plaatselijk tuincentrum voor advies.

 

Verdeling

Echinacea planten hebben de neiging om na verloop van tijd bosjes te vormen. Om hun kracht te behouden kun je de planten in het vroege voorjaar of de late zomer om de 3 tot 4 jaar verdelen. Graaf de klomp op en scheid hem in kleinere delen met wortels eraan en plant ze opnieuw.

 

 

 

”Kan verkoudheidssymptomen verbeteren”

Dosering en vormen van echinacea supplementen

Echinacea is op de meeste plaatsen zonder recept verkrijgbaar zoals de drogisterij, natuurvoedingswinkels, online en zelfs supermarkten. Het wordt in veel verschillende vormen verkocht zoals:

Capsules

Pillen

Vloeibare extracten

Gedroogde kruiden

Thee

Zalf

Soms wordt het gecombineerd met de kruiden goldenseal, salvia, verbena, alsem of koninginnenkruid in sommige supplementen.

Er is geen officieel bewijs over hoe Echinacea het beste kan worden gebruikt. Men geeft wel het advies dat regelmatig dagelijks gebruik zeker gunstig is voor de immuniteit en de algehele gezondheid. Om deze reden wordt het steeds vaker gebruikt bij verkoudheid en griep.

Sommige bronnen beweren dat echinacea het meest effectief lijkt te zijn wanneer het wordt ingenomen zodra de symptomen verschijnen en gedurende zeven tot tien dagen verschillende malen per dag wordt ingenomen. Er wordt ook aangenomen dat vloeibare vormen van Echinacea mogelijk effectiever zijn dan capsules vanwege de absorptiesnelheid.

Of je het nu voor jezelf of voor je kinderen gebruikt, denk er altijd aan om een alcoholvrij preparaat te gebruiken.

Het kan voorkomen dat producten verkeerd worden geëtiketteerd als de soort Echinacea of dat de preparaten niet de gelabelde hoeveelheid ingrediënten bevatten. Daarom is het enorm belangrijk dat je een product kiest van vertrouwde en transparante bedrijven.

Tips:

1) Echinacea houd van een zonnige plek in de tuin maar niet van natte voeten. De plant doet het ook niet goed op kleigrond of een te zware grond

2) Je kunt Echinacea het beste drogen op een warme, droge en geventileerde plek. Het liefst in een donkere ruimte zodat de kleur van de bloem het mooiste blijft

3) Bouw het gebruik van een supplement rustig op en als je het voor een langere periode gebruikt zorg er dan voor dat je af en toe een korte pauze neemt

4) Als je twijfelt of je een Echinacea supplement kunt nemen in verband met ziekte of het gebruik van medicatie overleg dan altijd eerst met je arts of apotheker

Echinacea heeft een antioxiderende werking

Tot slot

Echinacea stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En heb je dit bijzondere kruid weleens gebruikt? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de sociale media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Saliethee

Bachbloesem

Moringa

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *