duivelsklauw
Expert: Jaap Gerrijts | 26 september 2023 | Leestijd: 7 minuten

Duivelsklauw

Duivelsklauw is een plant dat afkomstig is uit Zuid-Afrika. De wortels van deze plant worden al eeuwenlang gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals pijn, ontstekingen, reuma en spijsverteringsklachten. Het stimuleert ook de werking van de lever. gal en alvleesklier. Duivelsklauw is verkrijgbaar als capsules, tabletten en thee. Het is belangrijk de bijsluiter goed te lezen voor mogelijke bijwerkingen of interacties met andere medicijnen. 

Duivelsklauw kent een aantal gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we hoe je duivelsklauw moet gebruiken. Lees je mee?!

Duivelsklauw heeft een pijn verlichtende werking

Duivelsklauw

Het woord duivelsklauw of duivelsklauwwortel verwijst naar de Harpogophytum procumbens wat een plant is die voorkomt in de Kalahari savanne van zuidelijk Afrika, Madagaskar en de Namibische steppen.

De plant dankt zijn naam aan de klauwachtige stekeltjes waarmee de vruchten zijn bedekt. Deze haken bedekken feitelijk de vrucht van de plant waardoor ze aan de vacht van dieren kunnen hechten en zo verspreiden de zaden zich. Duivelsklauw bloeit met mooie rode tot paarse trompetvormige bloemen. 

Het geneeskrachtige deel van de duivelsklauw bevind zich onder de grond in de knollen en wortels. Hij heeft heeft een goede reputatie vanwege de ondersteunende invloed op de spijsvertering en word veelgebruikt om de gewrichten soepel te houden.

Er wordt vaak verondersteld dat de voordelen van duivelsklauw voortkomen uit de waardevolle iridoïde glucosiden die het bevat zoals harpagoside. Iridoïden zijn ontstekingsremmende stoffen die vooral in planten voorkomen en gebonden zijn aan glucosemoleculen. Dit is de reden waarom de hele verbinding een iridoïde glucoside wordt genoemd. 

Het bevat ook nuttige bioflavonoïden en fytosterolen. Dit zijn plantaardige antioxidanten met krampstillende eigenschappen die het gebruik van dit supplement bij spijsverteringsproblemen ondersteunen.

In supplementvorm wordt duivelsklauw gewonnen uit de gedroogde wortels van de plant. In Afrika en Europa hebben volksartsen de plant eeuwenlang voorgeschreven om allerlei kwalen te behandelen zoals koorts, pijn en bepaalde zwangerschapssymptomen. 

Het wordt ook gebruikt voor de behandeling van artritis, tendinitis en verlies van eetlust.

Andere traditionele toepassingen van duivelsklauw zijn onder meer het verbeteren van de gezondheid van het hart, het verlichten van jichtsymptomen, het verzachten van brandend maagzuur en het verminderen van rugpijn en hoofdpijn. 

 

 

”Antioxidanten, pijn, artritis en chronische ontstekingen”

Wat zijn de mogelijke gezondheidsvoordelen van duivelsklauw?

Wist je dat duivelsklauw één van de meest gebruikte huismiddeltjes tegen artritis is? Net als kurkuma werkt duivelsklauw namelijk als een natuurlijke ontstekingsremmer. 

De kruid wordt in sommige onderzoeken ook naast bromelaïne gebruikt als een manier om gewrichtspijn te verlichten, vooral in verband met artritis.

Als je zelf geen last hebt van artritis maar wel geïnteresseerd bent in de voordelen die wetenschappers hebben ontdekt over duivelsklauw dan hebben wij de meest onderzochte voordelen voor je op een rij gezet!

Rijk aan antioxidanten

Een andere belangrijke manier waarop duivelsklauw ziekten kan helpen voorkomen is te danken aan de vele antioxidanten die het bevat. De plant is namelijk bijzonder rijk aan in water oplosbare antioxidanten. 

Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat sommige van de ontstekingsremmende voordelen van duivelsklauw feitelijk het gevolg kunnen zijn van deze antioxidanten vanwege de manier waarop ze hand in hand werken. 

 

Verlichting bij artritis

De meest uitgebreid onderzochte voordelen van het gebruik van duivelsklauw zijn gedaan over het vermogen van het kruid om de symptomen van artrose te verminderen.

Over het algemeen wordt de duivelsklauw door veel medische professionals aanvaard als een ondersteunende behandeling van degeneratieve pijnlijke reuma. Reuma en reumatische ziekten zijn onder andere artrose, reumatoïde artritis, lupus, de ziekte van Bechterew en het syndroom van Sjögren. Al deze aandoeningen worden gekenmerkt door chronische ontstekingen en gaan meestal gepaard met gewrichts-, spier- en weefselpijn.

Bij het testen van patiënten met verschillende reumatische aandoeningen lijkt Duivelsklauw de pijn in de hand, pols, elleboog, schouder, heup, knie en rug aanzienlijk te verminderen. Daarnaast bleek uit hetzelfde onderzoek dat de kwaliteit van leven voor de meeste patiënten verbeterde. In feite kon 60 procent van de patiënten andere pijnstillers verminderen of ermee stoppen. 

In een onderzoek veroorzaakte duivelsklauw een aanzienlijke vermindering van artritische ontstekingen bij een groep muizen. 

Een ander ongecontroleerd onderzoek vond een verbetering van de pijnscores met ruim 22 procent en zelfs 45 procent voor verschillende soorten artrosepijn. Met slechts twee kleine bijwerkingen van zure reflux en een vol gevoel bij 75 patiënten suggereert het onderzoek hier dat duivelsklauwextract gunstig kan zijn voor de klinische behandeling van artritis en met name van de heup of knie. 

Naast het verminderen van de pijn is het mogelijk dat de duivelsklauw mensen met artritis ten goede komt door botverlies te voorkomen. Hoewel tests tot nu toe alleen in laboratorium- en dierproeven hebben plaatsgevonden, zijn er veelbelovende resultaten die erop wijzen dat duivelsklauw botverlies bij inflammatoire osteoporose verhelpt. Deze resultaten zijn echter tegenstrijdig als het gaat om hormonaal geactiveerde artrose. 

Werkt als een natuurlijke pijnstiller

Hoewel het effectief lijkt te zijn bij artritispijn, houden de voordelen van duivelsklauw bij pijn niet op. Hoewel het nog niet helemaal goed wordt begrepen vermindert duivelsklauw ontstekingen en ontstekingspijn bij verschillende aandoeningen zoals snel optredende pijn en het heeft weinig nadelige effecten bij deze patiënten. 

In een onderzoek bij dieren werden neuropathische pijn en postoperatieve pijn verminderd na 21 dagen behandeling met een extract van duivelsklauw. 

Uit een ander onderzoek bleek dat duivelsklauwextract gedurende een periode van acht weken hielp bij het verlichten van chronische rugpijn en het verbeteren van de mobiliteit bij 117 patiënten. Tijdens de periode van ten minste zes maanden werden er geen ernstige bijwerkingen geregistreerd. 

Bestrijden van chronische ontstekingen

Eén van de redenen waarom de duivelsklauw zo’n krachtige plant is, is vanwege zijn vermogen om ontstekingen te helpen verminderen die aan de basis liggen van de meeste ziekten.

Huidig onderzoek wijst uit dat duivelsklauw kan helpen bij het remmen van tumornecrosefactor-alfa wat een celsignalerend eiwit is dat betrokken is bij de normale ontstekingen die in het lichaam optreden terwijl het je immuunsysteem reguleert. 

Dit is belangrijk omdat wanneer TNF-alfa overactief wordt er chronische ontstekingen kunnen optreden die tot een verscheidenheid aan ziekten kunnen leiden. In feite is remming van TNF-alfa een belangrijk onderzoeksonderwerp bij de preventie van ontstekingsziekten zoals reumatische aandoeningen, psoriasis, artritis psoriatica en inflammatoire darmziekten.

Kan de spijsvertering ondersteunen

Ontsteking heeft vaak veel te maken met de spijsvertering. De antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen van duivelsklauw kunnen nuttig zijn als aanvullende behandeling voor bepaalde ziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. 

Ondersteunen van de nieren

Een ander onderzoeksgebied naar de voordelen van duivelsklauw is de manier waarop het zou kunnen helpen bij de behandeling van een groep nierziekten die bekend staat als glomerulaire ziekten. Deze ziekten zijn ontsteking gerelateerd en verwijzen naar ziekten die de kleine filters van de nieren beschadigen die het bloed moeten reinigen.

Een extract van duivelsklauw hielp namelijk de vorming van nitrieten te onderdrukken. Omdat de antioxidanten van het extract in deze laboratoriumtest werkten, wijst het de onderzoekers dat deze extracten mogelijke ontstekingsremmende geneesmiddelen kunnen vertegenwoordigen bij de behandeling van glomerulaire ontstekingsziekten. Ook in dit onderzoek moet er nog verder gekeken worden hoe dit in de praktijk zou kunnen worden toegepast.

Hulp bij het afvallen

Deze ontstekingsremmende wortel word ook gebruikt als een nieuwe manier om af te vallen. Uit een universitair onderzoek uitgevoerd in Ierland is namelijk gebleken dat duivelsklauw de productie van het hongerhormoon ghreline kan helpen stoppen of vertragen. Door dit hongergevoel te verminderen kunnen mensen die problemen hebben met teveel eten hun eetlust op een niveau dichter bij het gemiddelde vinden. Dit zou dan hun gewichtsverlies kunnen bevorderen.

Een andere manier waarop duivelsklauw mensen met obesitas kan helpen is door mogelijk gewicht gerelateerde verharding van de slagaders helpen te voorkomen door de specifieke manier waarop het ontstekingen onderdrukt. 

Potentiële lymfoombehandeling

Hoewel het onderzoek hierover nog in de kinderschoenen staat, zijn er verrassende aanwijzingen dat de duivelsklauw op de één of andere manier kan bijdragen aan de impact van folliculair lymfoom.

Op een kankerafdeling van een ziekenhuis merkte een arts een gedeeltelijke regressie op van het lymfoom van één patiënt na tien maanden zonder chemotherapie. De patiënt vertelde dat hij twee supplementen slikte waaronder duivelsklauw. Nadat hij over deze natuurlijke behandeling had gehoord, begon een andere patiënt in een steungroep een duivelsklauw extract te nemen en elf maanden later gevolgd door een soortgelijke regressie die vier jaar lang aanhield.

De arts is hier natuurlijk voorzichtig met het trekken van conclusies aangezien een observatie van regressie door twee patiënten geen solide wetenschappelijk bewijs is dat de duivelsklauw kanker kan behandelen of genezen. Volgens sommige onderzoeken vertoont ongeveer 16 procent van de lymfoompatiënten namelijk een spontane regressie van hun kanker. 

De arts vond de timing echter merkwaardig genoeg om te suggereren dat er meer onderzoek zou moeten worden gedaan naar de mogelijkheden van duivelsklauw om de kankerbehandeling van patiënten met folliculair lymfoom te ondersteunen. In de toekomst zal hier meer over bekend worden gemaakt.

Wat is de geschiedenis van duivelsklauw?

De exacte oorsprong van de duivelsklauw is onbekend. De plant is inheems in zuidelijk Afrika en komt oorspronkelijk voor in Namibië, Botswana, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Zambia en Madagaskar. De plant werd voor het eerst medicinaal gebruikt in Europa in 1953 voor de behandeling van leverproblemen, seizoensgebonden allergieën, nier- en blaasproblemen en artritis.

Duivelsklauw is bekend onder verschillende volksnamen zoals:

Grijperplant

Houtspin 

Harpago

Deze creatieve benamingen verwijzen naar de kleine haakjes aan de vruchten van de plant.

 

 

”Zalf, tablet, capsule en vloeibare extracten”

Hoe gebruik je duivelsklauw?

De wortels van de duivelsklauwplant worden eerst gedroogd en vervolgens verwerkt in capsule- of tabletvorm. Het kan ook worden verwerkt tot een vloeibaar extract of zalf dat je kunt gebruiken voor je huid. Sommige mensen maken duivelsklauwthee om zo te profiteren van de verschillende effecten die het zou hebben.

Zoals bij alle supplementen moet je ervoor zorgen dat je duivelsklauw koopt bij een gerenommeerd bedrijf met transparante ingrediënten. Als je ervoor kiest om het te gebruiken om de pijn te verminderen dan kun je zowel een capsule of tablet of extern de zalf proberen om uit te vinden wat het beste voor je werkt.

 

 

”Zoek een supplement met minimaal 5% harpagosides erin”

Wat is de dosering van duivelsklauw?

Als je een supplement koop met duivelsklauw dan is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing goed na te lezen en op te volgen. 

Bij het gebruik van capsules is het belangrijk om te kijken hoeveel % harpagosides erin verwerkt zijn want dit bepaald de kracht van het supplement. 

Bij capsules met minimaal 5% harpagosides van 400 milligram raad men aan om indien niet anders voorgeschreven 2 maal daags 2 capsules in te nemen. Doe dit bij voorkeur tijdens of vlak na een maaltijd voor de beste opname.

Houd je altijd aan de dosering die op de verpakking staat zodat je geen last krijgt van een eventuele bijwerking.

 

 

”De mogelijke bijwerkingen van duivelsklauw zijn nog niet veel onderzocht”

Wat zijn de bijwerkingen en interacties van duivelsklauw?

Er is op dit moment een gebrek aan informatie over mogelijke bijwerkingen van duivelsklauw. Hoewel het supplement bij gebruik zoals voorgeschreven over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren zoals spijsverteringsproblemen. Stop met het gebruik ervan als je bijwerkingen ervaart.

De meeste bronnen raden aan het te vermijden als je zwanger bent of borstvoeding geeft omdat de resultaten hierover onbekend zijn. 

Volgens bronnen op het internet moeten mensen met hartproblemen, hoge bloeddruk, lage bloeddruk, diabetes, galstenen of maagzweren de duivelsklauw vermijden. Er zijn namelijk kleine aanwijzingen dat het deze aandoeningen zou kunnen beïnvloeden. Dus als je duivelsklauw gebruikt en één van deze aandoeningen hebt dan moet je nauwlettend in de gaten worden gehouden door een arts.

Anekdotische rapporten suggereren dat duivelsklauw de productie van maagzuur zou kunnen verhogen dus als je last hebt van chronisch brandend maagzuur dan kan dit een factor zijn om te overwegen.

In één rapport werd hoge bloeddruk aangetroffen dat werd veroorzaakt bij een patiënt die duivelsklauw gebruikte. 

Als je allergieën hebt voor planten uit de Pedaliaceae-familie, wees dan voorzichtig bij het gebruik van duivelsklauwsupplementen.

Interacties met medicatie

Bepaalde medicijnen kunnen mogelijk een wisselwerking hebben met duivelsklauw, inclusief medicijnen die door de lever worden veranderd omdat duivelsklauw de afbraak van deze stoffen door de lever kan vertragen. Het stollingsmedicijn warfarine kan ook worden beïnvloed door de kruid.

Andere medicijnen die op kleine manieren kunnen interageren met duivelsklauw zijn onder meer H2-blokkers, P-glycoproteïnesubstraten en protonpompremmers.

Tips:

1) Duivelsklauw kan ook als thee worden gedronken. Stop gedroogde duivelsklauwwortel in heet water voor een rustgevende kruidenthee. Drink er maximaal twee kopjes per dag van

2) Als je een medische aandoening hebt of medicijnen gebruikt, raadpleeg dan eerst een arts voordat je duivelsklauwsupplementen gaat gebruiken omdat deze een wisselwerking kunnen hebben met bepaalde medicijnen

3) Kies een duivelsklauw supplement van hoge kwaliteit van gerenommeerde bronnen om zuiverheid en potentie te garanderen

4) Duivelsklauw kan deel uitmaken van een holistische benadering van het beheersen van pijn en ontstekingen. Overweeg het gebruik ervan te combineren met een gezond eetpatroon, regelmatige lichaamsbeweging en het zoveel mogelijk vermijden van stress

Duivelsklauw stimuleert de werking van de lever, gal en alvleesklier

Tot slot

Duivelsklauw stond centraal in dit artikel. Heb jij vaak pijn? En op welke manier bestrijd je die pijn? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Groenlipmossel

Passiebloem

Kurkuma

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *