duindoornbes
Expert: Jaap Gerrijts | 4 april 2023 | Leestijd: 8 minuten

Duindoornbes

De duindoornbes wordt al ruim duizend jaar gebruikt als geneeskundig kruid om het immuunsysteem te versterken. De ‘gezonde’ bes wordt verwerkt in allerlei voedingsmiddelen en is het meest bekend vanwege de olie die ervan wordt gemaakt.

 

De duindoornbes kent vele gezondheidsvoordelen. In dit artikel leggen we uit welke dat zijn en waar je het allemaal voor kunt gebruiken. Lees je mee?!

Duindoornbes

De duindoornbes word niet vaak puur gegeten vanwege de zure smaak maar je vind hem terug in verschillende voedingsmiddelen, likeur en geneeskrachtige olie. De Latijnse naam is Hippophae rhamnoides en de bes groeit aan struiken in kust- en berggebieden. 

Je vindt hem voornamelijk in Azië en Europa en door het hoge oliegehalte word hij ook wel olijfboom van het noorden genoemd. De bes bevat namelijk in de pit en vruchtvlees olie wat veel gebruikt word voor de weerstand en huid.

De duindoornbes zit vol antioxidanten, flavonoïden, vitamines en mineralen zoals:

Vitamine A

Vitamine B1, B2, B5 en B9

Vitamine C

Vitamine E

Vitamine K

Magnesium

Calcium

Kalium

IJzer

Zink

Koper

Omega 3-,6-,7- en 9-vetzuren 

Aminozuren

Tannines

Lycopeen

Pectine

Kaempferol

Quercetine

Zeaxanthine

Phytosterolen

Vezels

Zoals je ziet zit de bes vol gezonde stoffen en dit is dan ook de reden waarom hij voor verschillende gezondheidsdoeleinden word gebruikt.

 

 

”Spijsvertering, hart, weerstand, huid en ontstekingen”

5 gezondheidsvoordelen van de duindoornbes!

De duindoornbes is een echte superfood vanwege de vele gezonde voedingsstoffen dat het bevat. Naast dat het gebruikt word voor de ondersteuning van het immuunsysteem word het voor nog veel meer gebruikt. Wij hebben het voor je op een rij gezet!

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van duindoornbes?

Versterking van het immuunsysteem

Duindoornbes is rijk aan vitamine C dat belangrijk is voor een gezond immuunsysteem. Wist je dat 100 gram duindoornbes tot wel 1300 milligram vitamine C kan bevatten? Het zit ook vol andere antioxidanten die kunnen helpen je lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

Omdat antioxidanten de weerstand helpen verbeteren door het lichaam te beschermen tegen infecties veroorzaakt door bacteriën, virussen of parasieten kan duindoornbesolie hiervoor gebruikt worden. Het kan mogelijk voorkomen dat infectieuze bacteriën ontstekingen in het lichaam veroorzaken. 

 

Bevordering van een gezonde huid

De olie van duindoornbes wordt vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege het vermogen om een gezonde huid te bevorderen. Het bevat veel essentiële vetzuren die de huid helpen voeden en hydrateren. De bessen, het bessenconcentraat en de bessen- of zaadolie kunnen rechtstreeks op de huid worden aangebracht om zonnebrand te voorkomen en verlichting van zonnebrand te bieden. Daarnaast word het ook gebruikt om wonden zoals doorligwonden en snijwonden te helen.

De olie word ook ingezet bij:

Huidzweren

Acne

Eczeem

Droge huid

Striae

 

Hart- en bloedvaten

Duindoornbes bevat verschillende flavonoïden en andere verbindingen waarvan is aangetoond dat ze de cardiovasculaire gezondheid verbeteren door ontstekingen te verminderen en de bloedlipideniveaus te verbeteren. Duindoornbes heeft hart beschermende effecten en de olie word gebruikt bij:

Slagaderverkalking

Hoge bloedruk

Hartaanvallen

 

Vermindering van ontstekingen

Duindoornbes is rijk aan omega vetzuren en antioxidanten waarvan is aangetoond dat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Dit maakt het nuttig voor de behandeling van aandoeningen zoals artritis en andere ontstekingsaandoeningen. Een recente studie liet zien dat de pure geëxtraheerde olie 2,4 keer meer carotenoïden bevatte dan andere oliën. Dit betekent dat de antioxiderende voordelen zeer hoog zijn en het begin van infectie kunnen helpen verminderen als ze worden blootgesteld aan gevaren voor het milieu of bacteriën. 

 

Ondersteuning van de spijsvertering

Duindoornbes wordt al vele eeuwen gebruikt om spijsverteringsproblemen zoals zweren en chronische maagslijmvliesontsteking te behandelen. Het kan daarnaast helpen om het spijsverteringskanaal te kalmeren en de algehele spijsvertering te verbeteren.

 

Duindoornbes heeft veel potentiële gezondheidsvoordelen en er moet nog meer onderzoek worden gedaan om de effecten ervan op het lichaam volledig te begrijpen. 

 

 

”De olie word gemaakt van de zaden en het vruchtvlees”

Wat is duindoornbesolie?

Duindoornbesolie wordt gewonnen uit geeloranje bessen die iets kleiner zijn dan een bosbes. Het is enorm geconcentreerd en is rijk aan phytosterolen, carotenoïden, essentiële vetzuren en vitamine E. 

Er zijn twee soorten: 

Zaadolie

Deze komt uit de zaden. De zaadolie is meestal geel of lichtoranje van kleur en heeft een musk achtige geur.

Fruitolie 

Deze is donkerrood of roodachtig oranje van kleur en dikker dan de zaadolie.  De fruitolie komt uit het vruchtvlees van de bes en heeft ook een musk achtige geur.

De beste olie wordt verkregen door de koude persing van de bessen. Het extractieproces is belangrijk en sommige gezondheidsexperts bevelen de zogenaamde CO2-geëxtraheerde duindoornbesolie aan. Hier zijn de voedingsstoffen beter behouden dan bij andere processen. 

Duindoornbesolie wordt sinds de Tang-dynastie in oude Tibetaanse geneeskundige teksten vermeld en wordt “de heilige vrucht van de Himalaya” genoemd. Het gebruik ervan is vastgelegd in kruidengeneesmiddelen uit de vroege Ayurvedische geneeskunde die al in 5000 voor Christus werden genoemd. 

Er is veel onderzoek gedaan door Chinese, Russische en Indiase wetenschappers. Als gevolg hiervan is duindoornbesolie zelfs gebruikt om het risico op brandwonden door straling te verminderen voor Russische astronauten die in de ruimte werken.

De olie word tegenwoordig onder andere gebruikt voor de huid, weerstand, spijsvertering en nog veel meer. 

De volgende voordelen kan het ook bieden:

Levert een bijdrage als antioxidant

Ondersteunt het herstellend vermogen van de huid

Ondersteunt de conditie van het oog

Helpt bij de normale werking van de slijmvliezen

Voedt de huid van binnenuit

Voor het behoud van gezonde cellen en weefsels

 

 

”Duindoornbes is veilig maar kan bijwerkingen geven”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van de duindoornbes?

Duindoornbes staat bekend als veilig in gebruik. Toch zijn er mensen die extra voorzichtig moeten zijn als ze het willen gebruiken.

Mensen die eerst een arts moeten raadplegen voor ze duindoornbes in geconcentreerde vorm gaan gebruiken zijn:

Zwangere vrouwen

Tijdens borstvoeding 

Bij het gebruik van medicijnen 

Het kan in sommige gevallen beter zijn om het helemaal te vermijden.

Duindoornbes kan de bloedstolling vertragen en daarom is het belangrijk om bij bepaalde hartmedicatie of voor een medische ingreep het niet te gebruiken. Het kan het risico op bloedingen en blauwe plekken verhogen bij mensen met bloedingsstoornissen. Het kan de bloeddruk verlagen en daarom is het oppassen als je al een lage bloeddruk hebt. 

Het kan ook een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen en daarom is het altijd het beste om een zorgverlener te vragen om advies voordat je het als supplement gaat gebruiken.

 

 

”Duindoornbes als olie of poederextract”

Hoe gebruik je de duindoornbes?

Duindoornbes is scherp als het rauw wordt gegeten en daarom wordt het vaak aangetroffen in jam, siropen, likeur of als supplementen in capsule, olie of sap waardoor het gemakkelijk kan worden gedoseerd. 

Meestal bevatten sappen en melanges weinig duindoornbes. Neem daarom de tijd om de etiketten zorgvuldig te lezen. Als het etiket onduidelijk is dan bevat het waarschijnlijk andere ingrediënten en dit betekent dat het niet puur is. 

Als je duindoornolie kunt vinden die zowel uit de zaden als uit de bessen bestaat dan bevat deze de meeste voordelen. Je zou het moeten kunnen vinden bij je plaatselijke natuurvoedingswinkel, drogisterij of online. Wees voorzichtig om ervoor te zorgen dat je het pure product krijgt.

Hoeveel moet ik gebruiken?

Dagelijks kun je een eetlepel sap innemen. Bij vermoeidheid of in stressvolle tijden zijn twee eetlepels gedurende bijvoorbeeld drie maanden een goed idee.

De olie of poeder kan je in een fles of in capsules kopen. Neem twee maal per dag 5  milliliter olie of 2 tot 3 maal daags 2 capsules van 400 milligram duindoornbes fruitextractpoeder.

Je lichaam neemt duindoornbes het beste op wanneer je het tijdens een maaltijd inneemt.

Tips:

1) Als supplement is fruitextractpoeder of olie de beste keuze. Volg altijd de gebruiksaanwijzing voor de juiste dosering

2) Overleg bij ziekte of medicatiegebruik altijd eerst met de arts

3) Als je de plant in de tuin hebt staan dan kun je oogsten tot in de winter. Pas wel op voor de dikke stekels want die zijn behoorlijk scherp

4) Om de voordelen te ervaren van duindoornbes moet je het waarschijnlijk minstens 30 dagen gebruiken

Tot slot

De duindoornbes stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En koop je ook weleens een ‘superfood’ zoals de duindoornbes? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Aminozuren

Superfood

Waar zit omega 3 in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *