De duindoornbes word niet vaak puur gegeten vanwege de zure smaak maar je vind hem terug in verschillende voedingsmiddelen, likeur en geneeskrachtige olie. De Latijnse naam is Hippophae rhamnoides en de bes groeit aan struiken in kust- en berggebieden.
Je vindt hem voornamelijk in Azië en Europa en door het hoge oliegehalte word hij ook wel olijfboom van het noorden genoemd. De bes bevat namelijk in de pit en vruchtvlees olie wat veel gebruikt word voor de weerstand en huid.
De duindoornbes zit vol antioxidanten, flavonoïden, vitamines en mineralen zoals:
• Vitamine A
• Vitamine B1, B2, B5 en B9
• Vitamine C
• Vitamine E
• Vitamine K
• Magnesium
• Calcium
• Kalium
• IJzer
• Zink
• Koper
• Omega 3-,6-,7- en 9-vetzuren
• Aminozuren
• Tannines
• Lycopeen
• Pectine
• Kaempferol
• Quercetine
• Zeaxanthine
• Phytosterolen
• Vezels
Zoals je ziet zit de bes vol gezonde stoffen en dit is dan ook de reden waarom hij voor verschillende gezondheidsdoeleinden word gebruikt.
”Spijsvertering, hart, weerstand, huid en ontstekingen”