Wat zijn diuretica?

Diuretica zorgen ervoor dat je meer of vaker gaat plassen. Je nieren scheiden namelijk meer zout uit door deze medicijnen. Het zout trekt het vocht mee. Daardoor neemt de hoeveelheid urine toe. Sommige mensen houden teveel vocht vast, wat zorgt voor een hogere druk op de bloedvaten. Plaspillen voeren het teveel aan vocht af. Dit doen ze door de aanmaak van urine in je nieren te stimuleren.

Wanneer schrijft een arts diuretica voor?

Artsen schrijven diuretica onder andere voor bij: Hoge bloeddruk – Hartfalen – Diabetes
Er zijn verschillende soorten diuretica: 
Zwakwerkende diuretica (thiaziden): Zwakwerkende diuretica worden vaak voorgeschreven bij hoge bloeddruk. Werkzame stoffen zijn: bendroflumethiazide, chloortalidon, chloorthiazide, clopamide, epitizide, hydrochloorthiazide en indapamide. Je vindt de werkzame stof altijd op de bijsluiter. De merknaam kan anders zijn, deze wordt door de fabrikant aan het geneesmiddel gegeven.
diuretica
Sterkwerkende diuretica (lisdiuretica): Sterkwerkende diuretica hebben een snelle en krachtige werking. Ze zijn nodig als je lichaam plotseling veel vocht vasthoudt. Dit vocht moet snel afgevoerd worden. Als dit gelukt is zijn deze krachtige middelen niet meer nodig. Daarom krijg je deze vaak maar voor een korte periode. Werkzame stoffen zijn bumetanide en furosemide.
Kaliumsparende diuretica: Kaliumsparende diuretica worden voorgeschreven bij een laag kaliumgehalte. Als diuretica hebben ze geen sterke werking. Ze remmen de werking van het hormoon aldosteron. Dit hormoon zorgt voor het afvoeren van vocht, met behoud van kalium. Je arts schrijft ze vrijwel altijd in combinatie met andere diuretica voor. Ze worden ook wel voorgeschreven om de pompkracht van je hart te verbeteren bij hartfalen. Werkzame stoffen zijn amiloride, spironolactone, eplerenone en triamtereen.

Wanneer zijn diuretica niet nodig?

In de praktijk blijkt dat mensen die eenmaal diuretica nemen dat hun levenlang blijven doen. Dit is volgens meerdere artsen absoluut onnodig. Na een vochtafdrijvende kuur met diuretica keren de klachten bij bijna de helft van de patiënten niet terug. Mocht je twijfelen neem dan altijd contact op met je arts.

Diuretica schadelijk?

De bijwerkingen van diuretica komen vaak door een kaliumtekort. Dat zorgt voor klachten zoals:
 – Spierpijn of -zwakte in je bovenbenen en armen
 – Ernstige vermoeidheid
 – Hartkloppingen
 – Heftige buikklachten
 – Jicht
 – Duizeligheid
Ga bij klachten naar je arts. Ook als die klachten pas na meerdere weken of maanden ontstaan. Bij een kaliumtekort geeft je arts waarschijnlijk kalium sparende diuretica erbij.

Diuretica en magnesium

langdurig gebruik van diuretica (plaspillen) kan leiden tot een magnesiumtekort. Lis- en thiazidediuretica verminderen het totale magnesiumgehalte van je lichaam door verhoging van de uitscheiding via je nieren. Doordat je vaker moet plassen en je nieren de magnesium niet goed vast kunnen houden en terugbrengen in je bloed kun je een magnesiumtekort opbouwen. 
Vaak valt dit een lange tijd niet op totdat je ineens allerlei klachten kunt gaan krijgen door je magnesiumtekort. Zorg er daarom voor dat je je magnesiumniveau op peil houdt.

Diuretica en kalium tekort

Hydrochloorthiazide wordt ook vaak een diuretica genoemd. Het verlaagt je bloeddruk doordat meer zouten in je urine komen en daardoor meer vocht uitgeplast wordt. Een bijwerking van hydrochloorthiazide is dat kalium in je bloed daalt. Bij een tekort aan kalium kun je last krijgen van hartkloppingen, vermoeidheid, spierkramp of slappe spieren.

Magnesium balans aanvullen

Wij raden je aan om extra magnesium tot je te nemen bij het gebruik van diuretica (plastabletten). Zorg er wel voor dat je dit twee uur na het innemen van je medicatie doet. Voor een goede aanvulling van je magnesium balans raden wij je aan om 3 keer per week een magnesium voet- of ligbad te nemen.

Ons advies en aanbevolen producten

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Delen