dim
Expert: Jaap Gerrijts | 28 december 2022 | Leestijd: 7 minuten 

DIM

DIM is een stof die van nature wordt aangemaakt uit kruisbloemige groenten. DIM kent vele voordelen voor je gezondheid en het is belangrijk bij het creëren van een gezond evenwicht tussen oestrogeen en testosteron. Wanneer er een verstoorde balans is kan dit leiden tot PMS-symptomen, PCOS en bepaalde soorten kanker.

DIM kent vele voordelen voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en we vertellen je waar je op moet letten bij de aanschaf van een goed supplement. Lees je mee?!

DIM

Ruim vijfentwintig jaar geleden ontdekten onderzoekers van de Johns Hopkins Universiteit dat vier dagen oude broccolispruiten 20 tot 50 keer zoveel anti-kankerverwekkende componenten bevatten als volgroeide broccoli. Deze componenten werden diindolylmethaan genoemd en men gebruikt altijd de afkorting DIM. DIM is sindsdien bekend om zijn ontstekingsremmende en kanker bestrijdende effecten. 

Maar wat is DIM nou precies?

Kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, bloemkool en kool bevatten verbindingen die indolen worden genoemd. Als je kruisbloemige groenten eet dan breekt je maagzuur indool-3-carbinol af tot de natuurlijke stof DIM. 

DIM is belangrijk bij het creëren van een gezond evenwicht tussen oestrogeen en testosteron. Dit komt omdat DIM de krachtigere vorm van oestrogeen genaamd oestradiol omzet in de zwakkere vorm oestriol. Oestrogeendominantie kan leiden tot PMS-symptomen, PCOS en bepaalde soorten kanker. Hierover lees je straks meer.

 

 

”DIM kan helpen bij het reguleren van de hormoonspiegels”

Wat zijn de voordelen van DIM?

DIM is een natuurlijk voorkomende verbinding die door het lichaam wordt aangemaakt wanneer iemand groenten eet. De stof speelt dan ook een cruciale rol in hoe je lichaam functioneert. Onderzoek naar DIM staat nog in de kinderschoenen staat toch hebben studies al aangetoond dat DIM-verbinding verschillende oestrogeen gerelateerde effecten op uw lichaam kan hebben. 

Wat doet DIM allemaal?

Ondersteunt de preventie van de effecten van oestrogeen op uw cellen

Vermindert de gifstoffen die het natuurlijke metabolisme van uw lichaam produceert

Bevordert gewichtsverlies

DNA-bescherming

Vermindert de tumorgroei en verlaagt de vasculaire toevoer naar de tumor

Verbetert het geheugen

Verhoogt antioxidanten

Ontgift chemicaliën in de lever

Apoptose

Verbetert je humeur

Bevordert een goede spierontwikkeling

Ondersteunt de cardiovasculaire gezondheid

Verbetert de gezondheid van de prostaat

Verbetert acne

Helpt bij vleesboomproblemen

 

Menopauze en premenstrueel syndroom 

Premenstrueel syndroom is een combinatie van symptomen die veel vrouwen ervaren in de dagen of weken voorafgaand aan hun menstruatie als gevolg van een verandering in de oestrogeenspiegels. Gezonde uitgebalanceerde niveaus van het mannelijke geslachtshormoon en oestrogeen bij vrouwen kunnen symptomen van premenstrueel syndroom helpen verminderen.

DIM kan ook helpen tijdens de menopauze als je last hebt van opvliegers, emoties, nachtelijk zweten en een vertraagde stofwisseling. Deze worden veroorzaakt door de fysieke veranderingen die verband houden met de menopauze. Bovendien komen tijdens de menopauze hogere oestrogeenspiegels dan normaal voor en een tekort aan “goed” oestrogeen bij vrouwen. DIM kan deze effecten verbeteren door vrouwen een boost te geven om oestrogeen te reguleren.

 

Kanker

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat DIM gezonde oestrogeenspiegels ondersteunt. Dit kan het risico op bepaalde kankers en ziekten die verband houden met oestrogeenachtige lupus verlagen. Onderzoekers zijn voorlopig enthousiast over onderzoeken die aantonen dat DIM borst-, maag-, baarmoederhals-, eierstok,- darm-, prostaat- en schildklierkanker kan voorkomen en/of behandelen. 

Door stimulatie van de ”goede” oestrogeenproductie veroorzaakt een gelijktijdige vermindering van de ”slechte” oestrogeenproductie die cellen kan beschadigen en mogelijk op hormonen gebaseerde kankers kan veroorzaken. ”Goed” oestrogeen vermindert de deling van abnormale cellen en elimineert precancereuze cellen. Bovendien werkt ‘goed oestrogeen als een antioxidant die het lichaam beschermt tegen schadelijke vrije radicalen die delen van cellen beschadigen, zoals DNA, eiwitten en celmembranen.

Hier moet nog meer onderzoek naar worden gedaan om te kijken hoe dit effectief kan worden toegepast.

 

Kan helpen bij gewichtsverlies

Dim heeft ook aandacht gekregen voor zijn metabolische voordelen. Oestrogeen speelt namelijk een essentiële rol bij het reguleren van vetophoping in het lichaam. DIM helpt bij het afvallen en helpt de stofwisseling te ondersteunen door vetafbraak te stimuleren en de vorming van vetcellen te remmen. Daarnaast signaleren ‘slechte’ oestrogenen in het lichaam om gewicht vast te houden wat je vaak ziet bij de heupen en dijen. DIM kan helpen om oestrogeenmetabolieten in evenwicht te brengen en zo onnodig lichaamsvet in de toekomst te verminderen en te helpen voorkomen.

 

Hormonen 

Je lichaam staat constant bloot aan veel dingen, zoals plastic, chloor en pesticiden. Deze middelen kunnen allemaal oestrogene gifstoffen in ons lichaam vormen. Oestrogene gifstoffen bootsen oestrogeen na en nemen de plaats in van gezond oestrogeen en dit kan er voor zorgen dat er oestrogeendominantie in het lichaam ontstaat. Hoewel we oestrogeen vaak associëren met vrouwen, hebben mannen en vrouwen oestrogeen in hun lichaam en worden ze blootgesteld aan oestrogene toxines. DIM kan een gezonde balans herstellen door oestrogene gifstoffen om te zetten in ‘goed’ oestrogeen. Bovendien helpt DIM bij het voorkomen dat mannelijke geslachtshormoon wordt omgezet in oestrogeen, ook wel bekend als aromatase. Daarom zal aromatase doorgaan als de hormonen bij mannen uit balans zijn door een reeds aanwezige toename van oestrogeen.

 

Acne

Hormonale schommelingen kunnen leiden tot een overmatige talgproductie uit de talgklieren. Dit veroorzaakt acne uitbarstingen wat erg vervelend kan zijn. DIM voorkomt ‘slecht’ oestrogeen en versterkt ‘goede’ oestrogenen en testosteron. Wanneer je hormonen in balans zijn dan krijgt je huid de juiste ondersteuning om helder en gezond te blijven.

 

 

”DIM komt veel voor in kruisbloemige groenten”

Waar zit DIM in?

DIM is ontdekt in kruisbloemige groenten en deze zitten vol met deze gezonde stof. Helemaal jonge broccoli spruiten zitten bomvol DIM en zijn enorm gezond voor je.

Kruisbloemige Groenten:

Broccoli

Bloemkool

Boerenkool

Kool

Chinese kool

Koolrabi

Witte kool

Rode kool

Paksoi

Spruitjes

Radijs

 

 

”DIM is belangrijk voor een gezond hormoonbalans”

Gezonde oestroegeenspiegels en gezonde androgeenspiegels

DIM is een fytonutriënten concentraat dat helpt bij het ondersteunen van gezonde oestrogeenspiegels en gezonde androgeenspiegels. Het kan hierbij werken als een aromataseremmer. DIM remt namelijk aromatase, een enzym dat testosteron omzet in oestrogeen. Je vetcellen maken oestrogeen aan en hoe dikker je bent des te meer oestrogeen je hebt.

Het gebruik van DIM kan helpen om androgenen in evenwicht te brengen omdat het werkt als een androgeenantagonist. 

Androgeen overschot zorgt voor problemen met:

Gezichtshaar

Vettige huid

Haaruitval – alopecia

Cystische acne

Prostaat

 

Waarom is dit zo belangrijk? Estradiol wordt vaak “het slechte oestrogeen” genoemd. Het is degene waar mensen naar verwijzen als ze praten over op oestrogeen gebaseerde kankers. Je lichaam bevat oestrogeenreceptoren en wanneer oestriol een oestrogeenreceptor bezet dan voorkomt het de sterke “vermenigvuldiging” -signalen van oestradiol.

In een perfecte wereld zou het beperken van de hoeveelheid oestradiol geen probleem zijn maar onze wereld is niet perfect. 

De volgende factoren dragen bij aan hogere oestrogeenspiegels dan normaal. Dit kan oestrogeendominantie veroorzaken.

Stress

Fabrieksvlees vol met oestrogeen 

Milieu toxines

Oestrogeendominantie kan leiden tot PMS-symptomen, PCOS en verschillende soorten kanker.

DIM ondersteunt een gunstige verandering in de balans van geslachtshormonen. Concreet stimuleert DIM de productie van een minder krachtige en gezondere vorm van oestrogeen, ook wel aangeduid als ”goed oestrogeen”. Het voorkomt ook een enzym genaamd aromatase, dat er voor zorgt dat het mannelijke geslachtshormoon omgezet word in oestrogeen. Bovendien vermindert DIM de effecten van 16-alpha-hydroxyestrone dat ook bekend als ”slecht oestrogeen”, gekoppeld aan gewichtstoename en hormoon gerelateerde kankers.

Type oestrogeen:

16 Hydroxyestron – Het type dat het risico op bepaalde ziekten verhoogt

2-Hydroxyestron   – Het type dat het risico op bepaalde ziekten vermindert

Als de verhouding erg laag is in het type oestrogeen dat beschermend is tegen bepaalde ziekten en zeer hoog in het type oestrogeen dat het risico op een ziekte verhoogt dan is het belangrijk om extra kruisbloemige groentes te eten.

 

 

”DIM word steeds vaker gebruikt bij overgewicht”

DIM voor mannen

We concentreren ons veel op oestrogeen, maar laat je niet voor de gek houden door te denken dat DIM alleen gunstig is voor vrouwen. Het is namelijk ook gunstig voor mannen. DIM wordt beschouwd als een testosteronblokker omdat het een enzym genaamd aromatase blokkeert dat testosteron omzet in oestrogeen.  Dit proces kan de testosteronniveaus ondersteunen.

Daarom wordt DIM steeds vaker gebruikt door:

Mannen met extra gewicht die ze willen verliezen

Mannen die worstelen met ”mannenborsten”. Dit zijn vet ophopingen op de borst van een man 

Mannelijke bodybuilders

Mannen voor het verhogen van het libido

Mannen die problemen hebben met de prostaat

 

 

”Meer dan de helft van de bevolking heeft HPV”

Humaan papillomavirus en DIM

Kruisbloemige groenten kunnen je helpen bij zaken die veel verder gaan dan het ontgiften van de lever. Ze kunnen helpen de effecten van bepaalde virussen te ontmantelen, het risico op het krijgen van kanker en genitale wratten te verminderen en te helpen bij  andere problemen.

DIM word steeds vaker ingezet bij het humaan papillomavirus ook wel bekend als HPV. HPV is de meest voorkomende SOA onder mensen. Maar liefst 80% van de seksueel actieve volwassenen is blootgesteld aan het virus.

HPV kan bepaalde gezondheidsproblemen veroorzaken zoals:

 • Cervicale dysplasie

 • Genitale wratten

 • Borstkanker

 • Kanker in de keel, mond en amandelen

Verschillende onderzoeken hebben potentiële verbeteringen aangetoond bij het gebruik van DIM voor andere soorten herpes. Zoals herpes die koortslippen en gordelroos kunnen veroorzaken. Ook voor HPV zijn er positieve uitkomsten geweest en als er meer onderzoek is gedaan zal er in de nabije toekomst een manier zijn om DIM in te zetten bij HPV.

Bepaalde fytonutriënten zijn erg onstabiel en daarom is het moeilijk om ze in een supplement te stoppen. DIM is veel stabieler en kan als extra aanvulling gebruikt worden.

 

 

”Een DIM supplement heeft verschillende hormoon gerelateerde voordelen” 

DIM supplement

DIM wordt geproduceerd wanneer je lichaam kruisbloemige groenten zoals broccoli en spruitjes verteert en daarom zou logisch zijn om de inname van dit soort groente te verhogen. Hoewel DIM verschillende hormoon gerelateerde gezondheidsvoordelen heeft, zou je elke dag bijna 2 kilo kruisbloemige groenten moeten eten om er echt de vruchten van te plukken. 

Je zou dit ook elke dag moeten doen om een constant niveau van DIM in je lichaam te behouden want het duurt 24 uur voordat DIM is gebroken.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat de productie van DIM het meest effectief is als je ongekookte groenten eet! Laten we eerlijk zijn, elke dag meerdere porties rauwe kruisbloemige groenten eten bij elke maaltijd is niet zo realistisch omdat het moeilijk vol te houden is. Toch is het eten van gezond voedsel de basis en dit kan je aanvullen met een supplement.

Wist je dat een DIM supplement zal de productie van 2-hydroxy oestrogeen verhogen met 75% en de productie van 16-hydroxy oestrogeen zal verlagen met 50%?

Je kunt deze krachtige voedingsstof kopen in de vorm van een DIM voedingssupplement met Di-indolylmethaan erin. Het grote voordeel hierbij is dat je lichaam niet het conversieproces hoeft te doorlopen dat nodig is om je DIM uit groenten te halen. Bovendien kun je DIM-supplementen een boost geven met andere ingrediënten die synergetisch werken met DIM om u een betere opname en resultaten te bieden.

Je kunt het bijvoorbeeld combineren met witte kool, geel mosterdzaad en broccoli. Dit zorgt er voor dat de aanmaak van het antioxidant sulforafaan word verviervoudigt.  

Wanneer kan je het beste DIM gebruiken?

Wanneer kan je het beste DIM gebruiken? Ochtend, middag of avond?

Het beste moment van de dag om een DIM-supplement in te nemen is nog steeds de vraag. De meeste mensen vinden dat DIM ‘s ochtends innemen met een glas water en wat eten de beste manier is.

Sommige vrouwen met slapeloosheid gerelateerd aan oestrogeendominantie, perimenopauze of menopauze merken dat het nemen van DIM in de avond helpt langer in slaap te blijven.

Een dosering van 125 tot 250 milligram DIM per dag is het meest gebruikelijk.

De sleutel is om te vinden wat voor jou werkt en dit een tijd vol te houden. Maak er een onderdeel van je dagelijkse ritueel van om te voorkomen dat je hormoonspiegels in een achtbaan terechtkomen. Regelmaat is hierbij enorm belangrijk!

”Neem nooit DIM tijdens de zwangerschap”

DIM bij zwangerschap

Kan ik DIM nemen als ik zwanger ben of tijdens borstvoeding?

Het is belangrijk om geen DIM te gebruiken tijdens de zwangerschap of borstvoeding. Je hormoonspiegels veranderen voortdurend om het lichaam en je opgroeiende baby tijdens de zwangerschap te ondersteunen. Het veranderen van de hormoonspiegels door een DIM-supplement te nemen kan gevaarlijk zijn voor jullie allebei. 

Wat zijn de bijwerkingen van DIM?

In de meeste gevallen wordt DIM goed verdragen. Bij een dosis boven de 150 mg wordt de kans hoger op het krijgen van bijwerkingen. In sommige gevallen kunnen mensen een gevoelige maag, gasvorming en ook hoofdpijn kan voorkomen. Ongeveer 2.5% van de vrouwen hebben een gestimuleerde spijsvertering. Dit kan zorgen voor problemen zoals diarree, winderigheid, overgeven en misselijkheid.

Stop bij deze verschijnselen een aantal dagen en verlaag daarna de dosering naar 1 capsule. Als de verschijnselen aanhouden dan kun je een halve capsule innemen of stoppen met het supplement. 

Er kan ook een donkere verkleuring van de urine plaatsvinden. Dit is volstrekt natuurlijk en dit stopt als je geen DIM supplement meer gebruikt. Luister daarom bij het innemen van supplementen altijd naar je lichaam.

Aangeraden wordt om de dosis niet te overschrijden. Echter kan dit in sommige gevallen wel nodig zijn. Doe dit dan altijd in overleg met een arts.

Tips:

1) Een DIM supplement werkt het beste als aanvulling op een gebalanceerd en gezond eetpatroon

2) Zorg dat je iedere dag op hetzelfde tijdstip het DIM supplement inneemt

3) Combineer een DIM supplement met broccoli, kool en geel mosterdzaad voor een synergetisch effect

4) Overleg bij ziekte en het gebruik van medicijnen altijd met een arts voor je een DIM supplement gaat gebruiken

Tot slot

Dim stond centraal in dit artikel. Staat er wekelijks bloemkool en broccoli op het menu bij jou thuis? Of vul je je DIM liever aan met een supplement? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Is kruidnagel gezond?

Foliumzuur tekort

Bronnen:

2 gedachten over “DIM”

 1. Ik wist niet dat een overschot aan androgeen Alopecia kan veroorzaken. Mijn nichtje heeft helaas last van Alopecia en wordt hier erg onzeker van. Ik zal dit artikel ter informatie naar haar doorsturen, misschien kan ze hier iets mee! Voor nu is ze op zoek naar een haarwerk voor Alopecia, om zo toch met zelfvertrouwen de deur uit te kunnen.

  1. Hallo Emma,

   Dankjewel voor je reactie op het DIM artikel. Haaruitval op jonge leeftijd kan een grote impact op je leven en zelfvertrouwen hebben. Wij hopen dat je nichtje bij de problemen met alopecia geholpen kan worden.

   Met vriendelijke groet,

   Jaap | MagnesiumOnly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *