Wat is digoxine

Digoxine behoort tot de groep geneesmiddelen die hartglycosiden worden genoemd. Het medicijn doet twee dingen: het versterkt de knijpkracht van je hart en het vertraagt je hartritme. Als je hart groter en dikker is dan normaal, dan zorgt digoxine er ook voor dat het weer kleiner wordt. Het wordt vooral gebruikt bij boezemfibrilleren, een veelvoorkomende hartritmestoornis, of bij hartfalen. Vingerhoedskruid (Digitalis) was vroeger een belangrijke bron van digoxine. Nu komt het medicijn uit de fabriek. 

Wanneer schrijft een arts het medicijn voor?

Het middel wordt veel gebruikt bij hartfalen. Ook bij boezemfibrilleren en boezemfladderen (snelle slag van de boezem) wordt er digoxine voorgeschreven. Met name om te voorkomen dat je hartkamer het snellere ritme van je boezem gaat overnemen. 
Oudere mensen hebben minder digoxine nodig dan jongere mensen. Daarom moeten artsen van tijd tot tijd bekijken of ze de dosis kunnen verminderen of dat je zelfs volledig kunnen stoppen met het gebruik ervan. 
Het medicijn werd in 2019 76.744 keer voorgeschreven.
Digoxine

Wanneer is het digoxine nodig?

Digoxine worden niet gegeven bij patiënten met hartritmestoornissen die zorgen voor een trager hartritme. Het risico is namelijk dat de hartslag te traag wordt. Men doet er vooral bij bejaarde patiënten goed aan om zowel bij de behandeling van tachy-aritmieën als bij die van gedecompenseerde patiënten met een sinusritme zorgvuldig te overwegen of verdere voortzetting van de behandeling nuttig en nodig is. 
Het risico van ongecontroleerde toxiciteit op langere termijn is immers groter dan dat van een recidief van de klachten onder omstandigheden waarin toezicht mogelijk is.

Heeft het gebruik ook bijwerkingen?

Bij een te hoge dosis kun je last krijgen van:
 – Misselijkheid
 – Verminderde eetlust
 – Diarree
 – Pijn in je onderbuik
Ook kunnen de volgende klachten voorkomen:
 – Vermoeidheid
 – Rusteloosheid
 – Slaperigheid
 – Langzame of onregelmatige hartslag
 – Wazig zien of gekleurde ringen (halo’s) zien rond voorwerpen
 – Verwardheid
Depressief gevoel
Raadpleeg je arts als je last hebt van een van deze verschijnselen.

Digoxine en vitamines en mineralen tekort

Het hartmiddel staat er om bekend een gebrek te veroorzaken aan calcium, magnesium, kalium, fosfor, zink en vitamine B1. Hieruit ontstaan spierpijnen, haaruitval, osteoporose en hartzwakte.
Het gebruik van sint-janskruid gaat niet goed samen met veel medicijnen. Bij medicijnen voor hartziekten kunnen gevaarlijke bijwerkingen ontstaan. Gebruik daarom nooit sint-janskruid samen met digoxine.

Magnesium deficiency

Ook wordt er een magnesiumtekort geassocieerd met electrolyte stoornis zoals hypokalemia, hypoatremia, hypocalcemie welke kunnen ontstaan door het gebruik van digoxine. Magnesiumtekort heeft een negatieve invloed op je maagdarmstelsel, skelet en je centrale zenuwstelsel. Magnesiumtekort wordt geassocieerd met verschillende aandoeningen zoals osteoporose, hoge bloeddruk, arteriosclerose, cardiomyopathy, diabetes en beroerte.

Magnesium wanneer innemen?

Neem minstens twee uur nadat je digoxine hebt ingenomen een voet- of ligbad met magnesium vlokken. Voor een goede aanvulling van je magnesium balans raden wij je aan om 3 keer per week een voet- of ligbad te nemen met water op 37 graden Celsius. Neem voor een voetbad minstens 150 gr magnesium vlokken voor een tijdsduur van 20 minuten, optimaal 40 minuten. Voor een ligbad neem je water op 37 graden Celcius en 500 gr. tot 1000 gram magnesium vlokken voor een tijdsduur van 20 minuten, optimaal 40 minuten.

Ons advies en aanbevolen producten

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Delen