Wat is diabetes type 1?

Diabetes is hard op weg om volksziekte nummer één te worden in Nederland. Er bestaan twee hoofdvarianten van de aandoening: diabetes type 1 en diabetes type 2. Wat is diabetes type 1? Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem het lichaam aanvalt en cellen vernielt die insuline aanmaken, in de alvleesklier. Wat zijn diabetes symptomen? Wat zijn de oorzaken? En wat is de behandeling? Je leest het allemaal in onderstaand artikel.

Diabetes symptomen

In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes waarvan 250.000 mensen niet weten dat ze diabetes hebben. 9 op de 10 mensen heeft diabetes type 2. Slechts 1 op de 10 mensen heeft diabetes type 1.
Dat zijn ongeveer 120.000 mensen. 
Belangrijke diabetes type 1 symptomen zijn:veel dorst, vaak plassen en afvallen zonder dat er een reden voor is.
diabetes type 1

Wat is diabetes type 1

Nu het antwoord op de vraag die in dit artikel Centraal staat: wat is diabetes type 1? Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem het lichaam aanvalt. Normaal ruimt het afweer systeem alleen ziektes op maar bij sommige mensen vernielt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken, in de alvleesklier. Zonder de stof insuline kun je niet leven want die regelt je bloedsuiker. Je lichaam stopt met de aanmaak van insuline. Vanaf dat moment moet je zelf insuline spuiten of een pompje dragen. 
Deze vorm van diabetes komt op alle leeftijden voor. Toch ontwikkeld de ziekte zich vaak al op een jonge leeftijd. Daarom werd deze vorm van diabetes vroeger ook wel “jeugddiabetes” genoemd. 

Oorzaken diabetes type 1

Het is niet helemaal duidelijk waardoor dit type diabetes ontstaat. Het begint met aanleg, ook zonder diabetes in de familie. Vervolgens raken de cellen die insuline aanmaken uit evenwicht waardoor het afweersysteem de cellen aanvalt. Misschien heeft het te maken met: 
 – Gluten ( eiwitten in graan ) 
 – Koemelk in flesvoeding voor baby’s 
 – Een onschuldig virus als verkoudheid of een buikgriep 
Om de daadwerkelijke oorzaak te achterhalen en deze aandoening te genezen is nog veel meer onderzoek nodig.

Behandeling diabetes type 1

Als je diabetes type 1 hebt moet je elke dag je bloedsuiker meten en insuline spuiten. Je kunt ook een pompje dragen. Je kunt niets eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is. Deze ingrijpende behandeling herhaalt zich elke dag, alle dagen van het jaar.

Magnesium helpt bij diabetes type 1

Mensen met diabetes hebben vaak een tekort aan magnesium. Suppletie met magnesium heeft daarom gunstige effecten. Magnesium zorgt ervoor dat je cellen weer gevoeliger worden voor insuline en de glucose zodoende beter opneembaar is in deze cellen. Extra magnesium bij een tekort zorgt daarom voor een duidelijke verbetering van je nuchtere bloedsuiker en je insulinegevoeligheid.
Een slechte nierfunctie kan leiden tot een verhoogde uitscheiding van magnesium in je urine. Bij een tekort van dit mineraal kan dit bij diabeten leiden tot een te hoge bloedglucose.
Waarschijnlijk heeft het positieve effect van magnesium op diabetes, ook te maken met de gunstige werking van dit mineraal op ontstekingsreacties. Wanneer je vaak last hebt van (chronische) ontstekingen, zijn bepaalde waarden in je bloed verhoogt. Deze waarden dalen bij mensen die extra magnesium innemen. 

Tot slot

We zetten alles nog één keer voor je op een rij. Wat is diabetes type 1? Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem het lichaam aanvalt en de cellen die insuline aanmaken vernielt, in de alvleesklier. Veel voorkomende symptomen zijn veel dorst, veel plassen, enorm afvallen bij normaal eetpatroon, vermoeid en wazig zien. Een duidelijke oorzaak waardoor dit type diabetes ontstaat is er momenteel niet. Je moet elke dag insuline spuiten om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Magnesium kan helpen om je insulinegevoeligheid en nuchtere bloedsuiker te verbeteren. Je kunt via een simpele vingerprik je bloed laten testen bij je huisarts. Twijfel niet contact op te nemen met je huisarts als je last hebt van deze klachten.

Vind je dit artikel interessant en waardevol deel hem dan gerust