diabetes mellitus

Wat is diabetes Mellitus?

Wat is diabetes mellitus? Diabetes is één van de meest voorkomende ziektes in de westerse wereld en wordt in de volksmond ook wel ‘suikerziekte’ genoemd. Het is een ziekte waarbij je teveel glucose in je bloed hebt.

Diabetes mellitus is een van de meest voorkomende ziektes in onze westerse wereld en wordt in de volksmond ook wel “suikerziekte” genoemd. Wat is diabetes mellitus? Diabetes is een ziekte waarbij je lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat je lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. Ook reageert je lichaam vaak niet meer goed op insuline of maakt het helemaal geen insuline meer aan. 
Insuline regelt je bloedsuikerspiegel en is dus erg belangrijk. Wat zijn diabetes symptomen? Welke soorten diabetes zijn er? En welke belangrijke rol speelt magnesium bij diabetes? Je leest het allemaal in onderstaand artikel.

Diabetes symptomen

In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes waarvan 250.000 mensen niet weten dat ze diabetes hebben.
Belangrijke diabetes symptomen zijn: veel dorst – veel plassen – een droge mond – branderige ogen –  wazig zien – dubbel zien – vermoeidheid – slecht genezende wondjes – kortademigheid – pijn in de benen bij het lopen – infecties die vaak terugkomen zoals blaasontstekingen. 
diabetes mellitus

Wat is diabetes mellitus?

Nu het antwoord op je vraag die in dit artikel Centraal staat: wat is diabetes mellitus? Diabetes is een ziekte waarbij je lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat je lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert je lichaam vaak niet meer goed op insuline of je maakt helemaal geen insuline meer aan. Insuline regelt je bloedsuikerspiegel en zorgt ervoor dat dat je lichaam glucose uit je bloed kan halen. Diabetes mellitus is een chronische stofwisselingsziekte.  

Verschillende soorten diabetes

We hebben een overzicht voor je gemaakt van de verschillende soorten diabetes.  
Diabetes type 1: Als je afweersysteem de cellen aanvalt die insuline aanmaken heb je diabetes type 1. Dit komt door een fout in je cellen die insuline aanmaken. Als je diabetes type 1 hebt moet je elke dag je bloedsuiker meten en insuline spuiten of een pompje dragen. Je kunt geen hap eten zonder te bereken hoeveel insuline je nodig bent. Diabetes type 1 komt bij 1 op de 10 mensen voor met diabetes. 
Diabetes type 2: Als je lichaam slecht of niet meer reageert op insuline heb je diabetes type 2. De insuline is als het ware onzichtbaar en kan zijn werk niet doen. Er blijft daardoor suiker in je bloed zitten. Diabetes type 2 komt bij 9 op de 10 mensen voor met diabetes.  
Naast diabetes type 1 en 2 zijn er nog 2 soorten diabetes: 
 Pre-diabetes: Als je dit hebt dan zit je in een voorfase van diabetes type 2. In deze fase reageert je lichaam minder goed op insuline en heeft het moeite met de verwerking van bloedsuiker.   
Zwangerschapsdiabetes: Dit is een tijdelijk soort diabetes tijdens de zwangerschap die meteen over gaat na de bevalling. Als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad heb je en ook je kind later een verhoogd risico op diabetes type 2. 
Als je diabetes mellitus hebt dan kan gezond eten, veel bewegen, stoppen met roken en afvallen je helpen.

Magnesium en diabetes mellitus

Magnesium kan mogelijk bijdragen aan het verlagen van de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit een recent gepubliceerde meta- analyse, waarin data van 40 verschillende studies (tussen 1999 – 2016) zijn gebruikt. Een voedingspatroon rijk aan magnesium kan dus bijdragen aan een gezonder leven. 
Uit onderzoek is gebleken dat diabetici wellicht zelfs wat extra magnesium nodig hebben om tekorten aan te vullen voor de werking van insuline in het lichaam. Diabetici zijn vaak extra gevoelig voor een onbalans in magnesium en calcium.
Het mineraal magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van insuline en het regelen van het bloedglucosegehalte. Ook is het van belang bij de werking van de spieren en de prikkeloverdracht in je zenuwen. Het is mogelijk dat mensen met diabetes type 2 meer magnesium uitscheiden via de nieren, waardoor een tekort kan ontstaan. Dit tekort zal resulteren in meer klachten van diabetes mellitus. 
Recent zijn er twee reviews gepubliceerd die beide positieve gezondheidseffecten van magnesium aangeven. In de eerste review, uitgevoerd door de Zhengzhou University in China laat zien dat mensen die veel magnesium- rijke voedingsmiddelen eten, een 10 % lagere kans hebben op hart- en vaatziekten en een 26% lagere kans op diabetes type 2. Deze conclusies zijn gebaseerd op de data van meer dan een miljoen mensen uit negen verschillende landen. 
Bij langdurig gebruik van het medicijn metformine kan een tekort aan vitamine B12 ontstaan. Het is belangrijk om daar alert op te zijn, zeker voor mensen die een slechte eetlust hebben of weinig dierlijke producten gebruiken. Dan kan het zinvol zijn om het vitamine B12 gehalte te laten bepalen en eventueel te suppleren.

Tot slot

We zetten alles nog één keer voor je op een rij. Wat is diabetes mellitus? Diabetes is een ziekte waarbij je lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat je lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert je lichaam vaak niet meer goed op insuline of je maakt helemaal geen insuline meer aan. We kennen vier verschillende soorten diabetes: type 1, type 2, pre-diabetes en zwangerschapsdiabetes. Als je diabetes hebt is het verstandig om gezonde voeding te eten, voldoende te bewegen, te stoppen met roken en af te vallen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat magnesium een positief effect kan hebben als diabetes hebt. Twijfel je of je diabetes hebt of komt diabetes voor in de familie raadpleeg dan altijd je huisarts. 

Vind je dit artikel interessant en waardevol deel het dan gerust