detoxen
Expert: Jaap Gerrijts | 24 februari 2023 | Leestijd: 7 minuten

Detoxen

Detoxen is al vele jaren populair bij beroemde mensen en filmsterren. Het is daarom ook niet vreemd dat een steeds grotere groep mensen geïnteresseerd is in het reinigen van het lichaam, middels een detox. Detoxen is het ontgiften van je lichaam door afvalstoffen zoals E-nummers, smaakstoffen en zware metalen te verwijderen.

 

Detoxen, wat is dat eigenlijk? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en we laten je verschillende manieren zien hoe je verantwoord kunt detoxen. Lees je mee?!

Detoxen

De meeste mensen worden dagelijks blootgesteld aan een overvloed van gifstoffen, zware metalen en chemicaliën die in alles voorkomen. Het zit in de lucht die we inademen tot het eten op ons bord. De constante aanwezigheid van verontreinigende stoffen, zware metalen, chemicaliën en ziekteverwekkers in onze omgeving kunnen ons ziek en ongezond maken.

Nou is je lichaam in staat om een heleboel van deze stoffen op te ruimen maar dit gaat helaas niet altijd goed. Nou kun je deze stoffen helpen verwijderen door middel van een detox.

Wat is detoxen?

Als je een detox doet dan is het doel om het lichaam te reinigen en dit kun je doen met een verscheidenheid aan manier zoals een speciaal dieet of vasten. Een detox of reiniging kan variëren in tijdsduur, zo kan het een enkele dag tot enkele weken duren. 

Het doel van een detox is om ongezonde vreemde stoffen, schadelijke bacteriën, gisten en virussen uit het lichaam te verwijderen. Dit kan helpen om meer energie te krijgen of gezondheidsklachten te verminderen of te voorkomen.

Hoe weet je of je een detox nodig hebt? 

Ieder persoon reageert anders op blootstelling aan gifstoffen en er zijn verschillende stoffen zoals metalen en schimmels die elk unieke negatieve effecten op het lichaam hebben. 

Als je last hebt van de volgende punten dan kan het mogelijk zijn dat je baat hebt bij een detox.

Slecht werkend immuunsysteem

Onverklaarbare vermoeidheid

Lusteloosheid, traagheid en zwakte 

Stemmingswisselingen, angst of depressiesymptomen

Hersenmist en slecht kunnen concentreren

Slechte spijsvertering en een opgeblazen gevoel 

Pijn die kan worden veroorzaakt door een ontsteking

Huiduitslag, roodheid en gevoeligheid

Een veel gebruikte detox methode is een detox dieet waarbij je enkele dagen of weken speciaal eten en drinken nuttigt om gifstoffen op te ruimen en gewichtsverlies te bereiken.

Detoxen is bedoeld om je lichaam te helpen precies te doen waarvoor het is ontworpen namelijk gifstoffen verwijderen en je gezond en fit te houden. Je lichaam heeft zelf een complex ontgiftings systeem ingebouwd en al je organen werken samen om je gezond te houden. 

Darmen halen voedingsstoffen uit voedsel om afvalproducten uit te scheiden

Lever verwijdert gifstoffen uit het lichaam

Nieren filteren door liters bloed en produceren urine

Huid duwt bacteriën door het zweet naar buiten

Longen verdrijven koolstofdioxide

Er zijn verschillende factoren die de functie van de organen tegen kunnen werken waardoor ze hun taak niet meer goed uit kunnen voeren. Dit maakt het nog moeilijker om giftstoffen uit de bloedbaan te verwijderen.

Ongezonde gewoonten

Bewerkte voedingsmiddelen 

Weinig beweging

Chronische stress

Door suikers, slechte vetten en bewerkte voeding in te ruilen voor onbewerkt gezond eten en gezonde drankjes kan je op een makkelijke manier je lichaam helpen bij het detoxen van deze schadelijke stoffen. Het grote voordeel van deze manier van detoxen is dat je je lichaam niet uitput zodat je niet alleen je energie behoud maar juist meer energie krijgt en je topfit voelt.

 

 

”Detoxkuren zijn de meest gebruikte vorm van detoxen”

Welke soorten detox zijn er?

Er zijn verschillende manieren om het lichaam te helpen bij het ontgiften. De één werkt beter dan de ander maar dit kan per persoon en per situatie verschillen. De meest gebruikte manieren om te detoxen zijn:

Detoxkuren

Vasten

Klysma’s of darmspoelingen

Oil-pulling

Kleibehandelingen

Warmwaterbaden

 

 

”Niet alle voordelen van detoxen zijn wetenschappelijk bewezen”

Wat zijn mogelijke voordelen van detoxen?

Hoewel het niet altijd wetenschappelijk is bewezen word detoxen al duizenden jaren toegepast. We hebben de meest belangrijke voordelen die het voor het lichaam kan betekenen voor je op een rij gezet.

 

Giftigheid in het lichaam te verwijderen

Het belangrijkste doel van een detox is om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen die schade aanrichten. Wetenschappelijk onderzoek heeft nog niet kunnen aantonen dat de meeste detox-reinigingen dit bereiken. De reden hiervan is dat veel manieren een tijdelijke hype zijn die vaak door beroemdheden gepromoot worden en vaak overdreven zijn. Vaak kunnen ze op de korte termijn leidden tot een gewichtsafname maar hebben geen ontgiftende werking op het lichaam. 

De nieren, lever en het immuunsysteem zijn er om je lichaam op een natuurlijke manier te detoxen en het doel van een detox zou moeten zijn om deze organen te ondersteunen met rijke voedingsstoffen zodat ze goed hun werk kunnen doen.

 

Meer energie

Door het eten van voedingsrijke en schoon voedsel krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen. Dit kan helpen om hersenmist, stress en vermoeidheid te verminderen waardoor je je fitter gaat voelen. Goede voedingsstoffen zullen je darmen helpen beter te werken en een zwakke weerstand verbeteren. Hoe beter je gaat letten op wat je eet en drinkt hoe meer energie het je kan opleveren.

 

Ontstekingsniveaus helpen verminderen

Als er dreiging ontstaat in het lichaam dan zal het immuunsysteem ervoor zorgen dat ontstekingswaarden verhogen. Dit is vaak het gevolg van een dreiging zoals bacteriën, organismen en vreemde chemicaliën of stoffen die niet in het lichaam thuis horen. Als je het lichaam helpt om gifstoffen te verwijderen dan kan je immuunsysteem deze ontstekingen beter reguleren.

 

Verbeteren van de slaap

Wanneer je ontstekingen vermindert en de darmen gezond houd dan heeft dit een positief effect op de aanmaak van hormonen en neurotransmitters die je slaperig kunnen maken. Het zal kunnen helpen bij het sneller in slaap vallen en langer doorslapen.

 

Ondersteuning van een gezond gewicht

Wanneer je je focust op het eten en drinken van gezonde onbewerkte producten en suikers, geraffineerde granen en slechte vetten vermijd dan kan dit helpen je gewicht te behouden. Detoxen met behulp van gezonde voeding zal je honger- en verzadigingssignalen verbeteren waardoor je ook nog eens meer energie krijgt.

 

Gezonde huid en haar

Als je last hebt van huiduitslag, jeuk of uitvallend haar dan kan dit een teken zijn van weinig slaap, slechte voeding of een slechte weerstand. Wanneer je regelmatig vast en gezonde voeding eet dan kan dit een grote impact hebben op je haar en huid. Door de lever en darmen te ondersteunen zal je huid en haar verbeteren waardoor je minder klachten hebt zoals rimpels, huidschilfers en broos haar.

 

Verbeteren van de hersenfunctie

Een slecht werkend immuunsysteem, hoge ontstekingswaardes en weinig slaap kunnen de werking van de hersenen verstoren. Zo kan het je geheugen, concentratie en denkvermogen aantasten. Door gezonde voeding en vasten of periodiek vasten verbeter je de hersenfunctie op een simpele manier.

 

 

”Wees bedacht op endotoxines die kunnen vrijkomen”

Doe dit voor je detox

Als je overweegt een detox te doen dan is het belangrijk om rekening te houden met reacties van je lichaam. 

Er is namelijk een goede manier om te ontgiften en een verkeerde manier om te ontgiften. Wanneer je dingen begint te nemen om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen of microben te doden dan kunnen er endotoxinen in het lichaam vrijkomen. Dit kan een immuunreactie veroorzaken en dit wil je in balans brengen.

Endotoxinen kunnen de galstroom door de lever en door de galwegen blokkeren. Gal kan erg giftig worden voor de lever als het er in blijft steken. Er kan ook een back-up van gifstoffen in het bloed aanwezig zijn. Endotoxinen verminderen ook glutathion, een belangrijke antioxidant dat je zou moeten helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen en oxidatie.

Normaal gesproken zijn er drie verschillende fasen van ontgifting. Er komt gif vrij en je lichaam breekt het af tot een onschadelijk in water oplosbaar deeltje. Maar in fase drie draait alles om de eliminatie van het gif via de galwegen. Het endotoxine sluit de galstroom af, wat ook fase 2 en fase 3 vermindert zodat er een restant van giftig afval in het lichaam blijft. Hierdoor kunnen detox reacties ontstaan.

Wat zijn detox reacties?

Herxheimer-reactie – griepachtige symptomen

Misselijkheid

Veranderingen in ontlasting

Donkere urine

Jeuk

Slechter zicht

Pijn in het rechterkwadrant van het lichaam

Wat moet je doen voordat je gaat detoxen?

 • Neem 30 minuten voordat je met de detox begint gezuiverde galzouten. Je kunt ongeveer een uur later wat extra gezuiverde galzouten innemen. Als je een reactie begint te ervaren dan kan het helpen om meer galzouten in te nemen.

Je kunt ook de volgende middelen gebruiken tijdens de detox om deze reactie op giftige stoffen te verminderen. De volgende stoffen hebben de eigenschap om schadelijke stoffen aan zich te binden waardoor het onschadelijk word gemaakt en je lichaam op de juiste manier kan verlaten.

Bentonietklei

Geactiveerde houtskool

Zeoliet

 

 

”Detoxen kun je op een simpele manier doen”

Hoe kun je het beste detoxen?

Er zijn meer dan 80.000 verschillende gifstoffen beter bekend als xenobiotica en hier word je dagelijks aan blootgesteld. Je lichaam heeft een afweermechanisme tegen deze gifstoffen. Het is een reeks ontgiftings routes die deze giftige stoffen in onschadelijke deeltjes verandert. De deeltjes worden vervolgens geëlimineerd via de ontlasting en urine. 

Als je kiest voor een detox dan is het de bedoeling om je lichaam te helpen met het verwijderen van deze stoffen. Wanneer je kiest voor een voedingspatroon waarbij je richt op voldoende voedingsstoffen en het verwijderen van schadelijke stoffen dan is het belangrijk dat je let op de volgende punten.

Consumeer gezonde voedingsmiddelen

Als onderdeel van een grotendeels schoon eetpatroon is het belangrijk om biologisch en rauw voedsel te eten zoals fruit, groenten, noten, zaden en gezond eiwitrijk voedsel.

Stop met het eten van bewerkte voedingsmiddelen

Verwijder alle zwaar bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen zoals:

Kant en klare maaltijden

Snacks 

Chips, snoep en koekjes

Pasta

Producten met veel suiker

Eet zo min mogelijk suiker 

Bijna overal zit wel suiker in en daarom is het soms moeilijk om het te vermijden. Zorg dat je er een gewoonte van maakt om op de verpakking te kijken wat er in zit en hoeveel suiker een product bevat. Je zult merken dat je ineens bijna niks meer kunt eten omdat alle voorverpakte voedsel wel suiker bevat. Vermijd voedsel met suiker erin en je zult merken dat het wat doet met je lichaam.

Eet voedsel die helpen bij de detox

Voeding die kan helpen bij het detoxen zijn:

Noten en zaden – chiazaden

Bessen

Bieten

Grapefruit

Bottenbouillon

Boerenkool

Broccoli

Spruitjes

Kool

Paksoi

Rucola

Appelciderazijn word veel gebruikt tijdens het vasten en detoxen. Je kunt ook verschillende kruiden en planten toevoegen aan een gezonde smoothie zoals paardenbloem en gemberwortel.

Tijdens het bereiden van je maaltijd kun je ook meer kruiden toevoegen die een positief effect hebben op de organen die helpen bij het detoxen. Denk hierbij aan:

Basilicum

Peterselie

Komijn

Kurkuma

Rozemarijn

Tijm  

Kruidnagel 

Knoflook

Deze kruiden maken het eten lekkerder en ze hebben enorm veel voordelen voor de gezondheid.

Beweeg dagelijks

Doe dagelijks aan lichaamsbeweging en varieer de activiteiten. Denk hierbij aan wandelen, joggen, fietsen of zwemmen. Bewegen zet he stofwisseling aan het werk en helpt bij het afvoeren van gifstoffen. Je krijgt er ook nog eens extra energie van.

Gebruik supplementen die helpen bij de detox

Er zijn verschillende superfoods die kunnen helpen bij het detoxen. 

Chlorella

Spirulina

Tarwegrassap

Andere supplementen die geschikt zijn voor een detox:

Bupleurum-wortel  

Dit is een kruid dat bekend staat om zijn vermogen om de lever te ontgiften en de algehele gezondheid van de lever te verbeteren.

Gemberwortel

Ondersteunt de spijsvertering en voorkomt problemen zoals dyspepsie.

Kliswortel

Kliswortel bevat actieve stoffen waarvan is vastgesteld dat ze zware metalen uit het bloed verwijderen. Dit zal de gezondheid van organen helpen verbeteren.

Mariadistel

Werkt als een krachtige leverreiniger door:

Gifstoffen uit het lichaam te verwijderen 

Levercellen opnieuw op te bouwen

Leverbeschadiging te verminderen en 

Psylliumschil 

Helpt zowel constipatie als diarree te verlichten

Probiotica  

Probiotica kan chronische ontstekingen helpen verminderen. Het ondersteunt een gezonde darmflora wat belangrijk is voor het verteren van voedsel en opnemen van voedingsstoffen.

Vermijd en verminder stress

Zorg dat je stress vermijd en ontspan iedere dag zodat je minder last hebt van stress. Denk hierbij aan sauna, meditatie, ademhalingsoefeningen, wandelen in de natuur of iets doen wat je erg leuk vind en energie van krijgt.

Slaap 

Zorg dat je iedere nacht 8 uur slaap krijgt. Dit is belangrijk voor het genezen en herstellen van je lichaam tijdens de detox.

 

 

”Periodiek vasten helpt je lichaam bij het ontgiften en afvallen”

Vasten als een manier van detox

Vasten word al duizenden jaren toegepast en is een bewezen methode om het lichaam te helpen bij het opruimen van schadelijke stoffen. Vasten brengt je lichaam in een staat van autofagie, wat niet alleen het herstel van schade in het lichaam versnelt maar ook helpt bij het opruimen van giftige ziekteverwekkers.

Houd er rekening mee dat veel gifstoffen schade door vrije radicalen in het lichaam veroorzaken. Je lichaam maakt van nature antioxidanten aan die schade door vrije radicalen helpen voorkomen, vooral als je vast. Langdurig vasten en periodiek vasten zijn geweldig om het lichaam te helpen ontgiften.

Langdurig vasten kan enkele dagen tot een week duren en periodiek vasten kun je voor een lange periode doen. Hierbij eet je in een periode van een paar uur en de rest van de dag eet je niks maar kan je wel drinken. Om een voorbeeld te noemen, je begint om 12 uur in de middag te eten en eet om 5 uur in de middag je laatste maaltijd. Je zult merken dat je je fitter voelt en overtollig vet kunt gaan verliezen.

Tips:

1) Zorg dat je een detox doet die gezond is voor het lichaam en geloof niet iedere hype die je online tegenkomt

2) Probeer periodiek te vasten waarbij je van 12 in in de middag tot 5 of 6 uur kan eten en de rest van de  18 uur drink je alleen maar

3) Smoothies en shakes met gezond fruit, groente en zaden zijn een goede aanvulling bij een detox

4) Als je je futloos, humeurig, opgeblazen of vermoeider voelt dan normaal dan kun je misschien baat hebben bij een detox. Het eten van voedzaam voedsel, het vermijden van irriterende stoffen en verontreinigende stoffen en het aanvullen van vitamines en mineralen om de spijsvertering, immuunsysteem en zenuwstelsel te ondersteunen zijn hier een belangrijk onderdeel van

Tot slot

Detoxen stond centraal in dit artikel. Denk jij erover na een detox te doen? En wat is de reden of motivatie daarvan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Is kruidnagel gezond?

Spirulina

Wat is kurkuma?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *