Ouderen > dementie bij ouderen 

dementie bij ouderen
Expert: Jaap Gerrijts | Bijgewerkt: 15 augustus 2023 | Leestijd: 7 minuten

Dementie bij ouderen

Dementie bij ouderen neemt door de vergrijzing sterk toe. Hoe ouder iemand wordt, hoe groter de kans op dementie is. Boven de 90 jaar heeft maar liefst 40% een vorm van dementie. Nederland telt op dit moment 290.000 mensen met dementie. De prognose voor 2040 is dat ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie.

Wat is dementie en welke vormen van dementie zijn er? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we hoe je dementie bij ouderen kunt herkennen. Lees je mee?!

Wat is dementie?

Dementie wordt gekenmerkt door een combinatie van meervoudige stoornissen in verstandelijke vermogens, stemming en gedrag. Als je dementie hebt gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. In sommige gevallen gaan de verbindingen tussen de hersencellen kapot. 

Dementie is een onomkeerbaar proces want hoe slechter de verbindingen zijn hoe meer cellen er kappot gaan en hoe slechter je hersenen gaan werken.  

Je hersenen kunnen hierdoor 10 tot 15% in omvang krimpen. Dit zorgt voor problemen met je geheugen, denken, spraak, taal of oriëntatievermogen.

Magnesium heeft een positieve werking op je hersenen en zenuwstelsel

Vormen van dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes. Deze ziektes zijn verschillend maar hebben ook een paar overeenkomstige kenmerken namelijk dat je hersenen beschadigd raken. 

De meest voorkomende soorten: 

 – Ziekte van alzheimer 70%

 – Vasculaire dementie 16%

 – Lewy body dementie 15%

 – Frontotemporale dementie 3-12%

dementie bij ouderen

Symptomen dementie

Één van de eerste signalen van dementie is vergeetachtigheid. In een later stadium krijg je ook problemen met taal en krijg je te maken met een verandering in gedrag en karakter. Naarmate de ziekte vordert verlies je steeds meer de regie over je leven. 

Zo kun je problemen hebben met dagelijkse handelingen of spullen kwijt raken. Ook kun je verdwalen in de tijd en plaats en een verminderd inschatting- en beoordelingsvermogen. Je wordt hiermee steeds afhankelijker van de hulp van anderen.

Magnesium helpt je brein langer fit te houden

Vitamines en mineralen

Een groot Brits onderzoek heeft onlangs aangetoond dat ouderen met een ernstig vitamine D tekort, een verhoogd risico hebben om dementie te ontwikkelen. 

Vervolgonderzoek moet gaan aantonen of vitamine D dementie kan vertragen of zelfs voorkomen.

Neurologen zien steeds vaker het verband tussen Parkinson en vitamine D tekort. Magnesium en vitamine D werken synergetisch en bij een tekort kunnen ze niet goed samenwerken wat tot meer klachten kan leiden.

dementie bij ouderen

Als je de ziekte van Parkinson hebt kan het lichaam moeilijk dopamine aanmaken. Magnesium, ijzer, foliumzuur, vitamine B3 en B6 zijn allemaal betrokken bij de synthese van dopamine. Zorg er daarom voor dat je voldoende van deze vitamines en mineralen binnen krijgt.

Magnesium en dementie

Het blijkt dat 55-plussers met een laag magnesiumgehalte vaker dementie hebben dan ouderen met gemiddelde waarden. Het risico op dementie is bij een afwijkende magnesiumgehalte zelfs 30% hoger. Een afwijkende waarde, ook wel tekort genoemd, kan ontstaan door het slikken van medicatie of onvoldoende voeding waar magnesium in zit. 

De ziekte voorkomen is niet realistisch maar magnesium kan de aftakeling van je hersenen wel vertragen. Dat blijkt uit een dementie-onderzoek onder tienduizend 55-plussers uitgevoerd door het Rotterdams Erasmus MC. 

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de helft van de dementerenden niet de juiste hoeveelheid magnesium binnenkrijgt om het brein optimaal te laten functioneren. Ouderen eten slechter, slikken medicatie die het magnesiumpeil ontregelt is de conclusie van het onderzoek. 

Omdat je lichaam zelf geen magnesium aanmaakt moet je het uit je voeding halen of zonodig aanvullen met een supplement. Denk hierbij eens aan een voet- of ligbad met magnesium badkristallen. De magnesium wordt eenvoudig door je huid opgenomen en kent geen bijwerkingen. 

Drie keer per week een voet- of ligbad met magnesium badkristallen zorgt ervoor dat je tekorten worden aangevuld.  

Ouderen hebben meer kans op een magnesiumtekort

Tot slot

Dementie bij ouderen stond centraal in dit artikel. Dementie kan ook voor de naasten heel ingrijpend zijn. Hoe ga jij daar mee om? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Artrose bij ouderen

Veel voorkomende aandoeningen bij ouderen

Overgewicht bij ouderen

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *