Darmproblemen

Spijsverteringsziekten en klachten komen helaas veel voor in Nederland. Dit varieert van relatief onschuldige klachten tot levensbedreigende ziekten. Weet je dat ongeveer 70% van je immuunsysteem gereguleerd wordt via je darmen? Er zitten honderden miljoenen zenuwcellen in je darmen en deze staan in directe verbinding met de zenuwcellen in je hersenen. Het is een intensief informatiesysteem tussen de zenuwcellen en je darmen (enteric nervesystem) en het immuunsysteem.
Het enteric nervesystem reguleert op lokaal niveau in de darmen de productie van vele hormonen zoals opiaten, dopamine,  benzodiazepine en serotonine. Deze neurotransmitters beïnvloeden onder andere hoe jij je voelt, hoe je denkt, hoe je geheugen werkt evenals je ademhalingsfrequentie en bloeddruk. Bij ontstekingen, allergieën, schimmels en parasieten worden deze signalen overgedragen naar je hersenenen door middel van neurotransmitters, “de boodschappers van je zenuwstelsel”.

Ontsteking

Een ontsteking in je darmen kan zich via de zenuwcellen verder ontsteken richting je hersenen wat neurologische verschijnselen kan veroorzaken of verergeren. 
Dit wordt vaak gemist in laboratorium diagnostiek waardoor de klachten die je kunt hebben door blijven sluimeren. 
Als je darmen niet goed werken kun je er zelfs depressieklachten van krijgen omdat alles in het lichaam met elkaar in verbinding staat.
darmen

Bacteriën

Een volwassene heeft ongeveer anderhalf kilogram aan “goede en slechte” bacteriën in zijn of haar darmen. Deze bacteriën  ook wel darmflora genoemd helpen bij je spijsvertering, je stoelgang en ondersteund en regelt het immuunsysteem. Ook produceren de bacteriën onder andere vitamines en ze breken schadelijke stoffen af en voorkomen de goede bacteriën dat andere slechte bacteriën en virussen in je darmen kunnen nestelen.
Wanneer slechte bacteriën de overhand krijgen kunnen er allerlei klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld: buikpijn, diaree, misselijkheid of een opgeblazen gevoel. Als je met deze klachten naar de dokter gaat en na onderzoek blijkt dat je geen zichtbare afwijkingen aan je darmen hebt maar de typische “PDS” klachten wel aanhouden stelt je arts de diagnose PDS. Het staat voor “prikkelbaar darm syndroom” en na schatting hebben 10 tot 15% van alle Nederlanders er last van. Ongeveer 75% van mensen met PDS is vrouw en ook kinderen kunnen hier last van krijgen. Heb je PDS dan maakt je darm te veel of juist te weinig bewegingen. 
Teveel bewegingen noemen we ook wel spasmen of verkrampingen. Bij ruim 60% van alle mensen met PDS zijn de zenuwen in de darmwand extra gevoelig. Deze zenuwen reageren met namen op rek of uitzetten van je darmwand. Het is deze overgevoeligheid die de typische klachten van PDS veroorzaakt.     
 

PDS klachten

 – Opgezette buik / veel lucht in de darmen
 – Winderigheid / rommelige darmen
 – Buikpijn/kramp (gevoelige darmen)
 – Verstopping darmen
 – Diarree 

Alarmsignalen

 – Bloedverlies bij ontlasting 
 – Gewichtsverlies
 – Hevige Pijn
 – Koorts 
Als je last hebt van bovenstaande symptomen dan raden wij je aan om meer onderzoek te laten doen.

Darmen verstopt

Volgens het Nederlands Huisartsen genootschap ervaart ongeveer 10 to 30% van de mensen op enig moment obstipatie (verstoppingen). Weet je dat ruim 2 miljoen mensen daar last van hebben en dat dit bij vrouwen twee maal zo vaak voorkomt als bij mannen. Als je obstipatie hebt heb je slechts één tot enkele malen per week ontlasting. Van alle mensen met PDS klachten heeft 25% last van verstoppingen en heeft 45% last van verstoppingen afgewisseld met dunne ontlasting. 
Gassen in je darmen kunnen winderigheid veroorzaken. Heb je overgewicht dan kan je wel tot 4 keer zoveel methaangas in je darmen hebben als iemand die geen overgewicht heeft. Constipatie (trage stoelgang) is één van de darmklachten die veel voorkomt bij mensen die diabetes hebben. Het legen van de darm duurt gemiddeld twee keer zo lang bij iemand die diabetes heeft.

Magnesium tekort

Een verstopping van je darmen of juist diarree kunnen bijwerkingen zijn van een antibioticakuur of door de medicijnen die gebruikt worden na een acute darmontsteking. Maagzuurremmers en hartmedicatie kunnen juist diarree veroorzaken. Weet je dat 2 miljoen mensen in Nederland dagelijks maagzuurremmers slikken. Bij een groot deel van de gebruikers van maagzuurremmers treed een ernstig magnesiumtekort op dat allerlei milde tot zware klachten kan veroorzaken.
De darmen, nieren en botten regelen de concentratie van magnesium in het bloed. Aangezien voedsel de enige bron van mineralen voor je lichaam is, is opname via je darmen essentieel voor de magnesiumhuishouding. Het ionkanaal TRPM6 speelt hier een belangrijke rol. Via dit kanaal komt magnesium de darmcellen binnen en wordt het naar het bloed getransporteerd. 
Jaarlijks belanden enkele veelgebruikers van maagzuurremmers in het ziekenhuis met spierkrampen en hartritmestoornissen veroorzaakt door een magnesiumtekort. Anke Lameris van het RadboudUMC ziekenhuis onderzocht het moleculaire mechanisme dat ten grondslag ligt aan dit tekort en kwam met een mogelijke oplossing voor het probleem. Lameris onderzocht waardoor dit komt en concludeert dat omeprazol (maagzuurremmer) het transport van magnesium via het ionkanaal TRPM6 remt. 
Het probleem bij een magnesiumtekort is s dat je lang geen symptomen hebt. Toch is het belangrijk om dit vroegtijdig te detecteren want een magnesiumtekort speelt een belangrijke rol bij onder andere de ontwikkeling van diabetes. Langdurig gebruik van antibiotica blijkt ook een aanleiding te kunnen geven tot de ontwikkeling van PDS. Ook dit komt door een disbalans in je darmflora, veroorzaakt doordat antibiotica niet alleen “verkeerde” bacteriën doden maar ook de goede micro-organismen in het maagdarmkanaal. Hierdoor kan het systeem niet optimaal functioneren.                                         

Voeding

Bij heel veel mensen worden de PDS-klachten getrieerd door voeding. De eerste stap om jezelf tegen virussen te beschermen is het stoppen met eten waar virussen van houden. Hoe sneller je hiermee stopt des te sneller de virussen in je lichaam afnemen en hoe sneller je immuunsysteem sterker wordt en instaat is te vechten tegen andere virussen in je lichaam. Virussen houden enorm van eieren. Ook zuivelproducten zoals melk, kaas, boter, yoghurt, kefir en andere vormen van zuivel. Ook gluten en mais is voedsel waar virussen goed op gedijen. Andere voedselintoleranties bij PDS zijn : suikers, rauwkost, uien, knoflook, kool, vet en of gefrituurd eten, koffie, alcohol en koolzuurhoudende dranken. 
Als je dit blijft eten en drinken dan wordt het lastig voor je lichaam om deze virussen te bestrijden. Als je niet direct wilt stoppen met het eten van deze producten dan kun je ook beginnen met 2 producten en dit langzaam uitbouwen. Speciaal voor PDS patienten is het FODMAP dieet. Daarom worden in het begin met name de volgende voedingswaarde geweerd: gluten, peulvruchten, melkproducten, fruit en kunstmatige zoetstoffen. Vervolgens worden deze categorieën langzaam aan weer toegevoegd om te beoordelen of de patiënt ze verdraagt. Tegelijkertijd worden de adviezen gegeven over voedingsmiddelen ter vervanging van de tijdelijke geëlimineerde zodat er geen tekorten ontstaan (www.fodmapdieet.nl).

Stress

Stress kan van grote invloed zijn op PDS. In veel gevallen verergert en/of triggert het de klachten. Het kan gaan om een traumatische ervaring, slechte relatie, geldzorgen of bijvoorbeeld gezondheidsproblemen. Met stress bedoelen we ook: onregelmatig eten, slapen, opstaan en werken. Een goede regelmaat en voldoende rust kan dus zeker helpen je klachten te verminderen.

Darmen drukken tegen blaas

Bij een darmverzakking, ook wel achterwandverzakking genoemd, zakt de achterwand van de vagina naar buiten. Omdat de endeldarm tegen een deel van deze achterwand rust, is de endeldarm ook verzakt. Je dunne darm kan ook in deze ruimte zakken. Vier op de tien vrouwen heeft hier last van en één op de tien heeft hier ernstige hinder van. 
Daarnaast heeft 4 op de tien vrouwen die een verzakking hebben gelijktijdig last van urineverlies en 1 op de ten vrouwen heeft gelijktijdig verlies van ontlasting.

Darmen masseren

Een andere manier om met constipatie om te gaan is het masseren van je darmen. Deze massage zet de energie in je darm in beweging. Je kunt er ook ophopingen tegen de wand van je dikke darm mee oplossen. Ga op je rug liggen met je knieën omhoog en je voeten plat op de grond. Wrijf je handen warm en leg je rechterhand op je buik en je linkerhand daaroverheen. Leg beide handen links onder je ribben. 
Wrijf rustig naar beneden en als je bij je heupen bent aangekomen, ga je rechts naar je rechterheup. Daarna weer naar boven en weer naar links.  Je maakt op deze manier een langzame cirkelbeweging, bijvoorbeeld 10 keer. Doe dit niet te hard, voel hoe het voor jou prettig is. Mocht je ergens een pijnlijke plek tegenkomen, ga hier dan wat zachter overheen. Je kunt dit het beste doen op een lege maag.

Darmen reinigen

Veel mensen reinigen hun darmen regelmatig. Vroeger voldeed 1 keer per jaar echter tegenwoordig is dit meer dan 6 keer per jaar geworden. Waar moet je opletten bij een gezonde darmreiniging? Bij maagzuur, constipatie ,migraine, jicht en reumatische klachten is het beter om een zuiveringszout detox te doen. 
Bij spastische darm is het beter om eerst een wonderolie (castorolie) detox te doen en drie weken daarna met zuiveringszout. Bij hardnekkige en langdurige verstopping is een Sennepblad detox van een hele dag beter om te beginnen. Na vier weken nogmaals met zuiveringszout gevolgd door een probiotica kuur indien nodig. 

Magnesium tabletten

Omdat mensen die magnesium slikken soms last hebben van dunne ontlasting, diaree en maagklachten raden wij ze aan om een voetenbad met magnesiumkristallen te nemen in plaats van oraal te supplementeren. Via een voetenbad krijg je magnesium binnen zonder bijwerkingen die al kunnen optreden bij een inname van 250 milligram per dag (oraal). Meer dan 22% van de mensen die magnesium supplementen slikken overschrijden de maximale dosis van 250 milligram per dag. Magnesium via een voetenbad krijg je op een natuurlijke manier binnen namelijk via de huid en zorgt niet voor bijwerkingen.

Ons advies

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Bronnen:

Wil je meer informatie raadpleeg de volgende bronnen dan ook eens; RadboudUMC darmgezondheid.nl , lees over darmverzakking en kijk op de site van het UMCG 

Benieuwd naar onze producten?

Delen