damiana
Expert: Jaap Gerrijts | 1 september 2023 | Leestijd: 6 minuten

Damiana

Damiana is een struik die groeit in de droge en zonnige gebieden van Noord- en Zuid-Amerika. Het wordt gebruikt om de seksualiteit te verbeteren, vooral het libido en de potentie. Damiana kan gedronken worden als thee en het heeft ook een ontspannende en angstremmende werking, die kan helpen bij een depressie.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van damiana? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we hoe je zelf damianathee kunt maken. Lees je mee?!

Damiana stimuleert het zenuwstelsel

Damiana

Damiana word al heel lang in Midden- en Zuid-Amerika gebruikt als natuurlijk afrodisiacum en ontspannend middel. Het gebruik gaat terug tot de tijd van de oude Azteken, Maya’s en Guaycura die in het hedendaagse Mexico leefden.

Damiana is een kleine struik die gele bloemen produceert. Het is een lid van de plantenfamilie genaamd Turneraceae en de latijnse naam is Turnera diffusa. Je komt de plant ook tegen als sage rose, holly-rose, oreganillo en safranmalven. Het woord Damiana is oorspronkelijk afkomstig van de heilige patron Damianus die verantwoordelijk was voor de apothekers en als martelaar stierf. 

Sommige mensen vergelijken damiana met cannabis vanwege de ontspannende en tegelijkertijd stimulerende effecten. Hoewel het niet word aanbevolen om het op deze manier te gebruiken, kan damiana gerookt worden en ook worden verwerkt in gebakken recepten net zoals bij cannabis.

Het kruid bevat een aantal actieve ingrediënten die een positieve invloed kunnen hebben op de functies van het endocriene systeem en het zenuwstelsel. In de kruidengeneeskunde wordt damiana veelal gebruikt om het lichaam te laten ontspannen en tegelijkertijd het energieniveau te verbeteren. 

Voordelen van damiana zijn onder meer:

Verlichting van obstipatie

Verbetering van de spijsvertering 

Verhogen van het seksuele verlangen en de prestaties

Verminderen van impotentie 

Vermindering van depressie, nervositeit en angst

Bestrijding van PMS-symptomen zoals spierpijn, slapeloosheid, hoofdpijn en pijn

Het kruid word ook ingezet bij de behandeling van verschillende aandoeningen zoals:

Urineweginfecties

Luchtweginfecties

Bloedarmoede

Diabetes

Schimmelziekten 

Huidaandoeningen

Wat zit er in damiana?

Damiana bevat verschillend stoffen en antioxidanten die allemaal een bijzondere werking op het lichaam kunnen hebben zoals:

Damianine

Apigenine

Vetzuren

Tetraphillyn B

Cafeïne

Tannine

Pinocembrin

Cymol

Arbutine

Verschillende terpenen, sesquiterpenen, pineen, triterpenen en cineol

 

 

”Verbeteren van de stemming, angst, libido, energie en slaap”

Wat zijn de mogelijke voordelen van damiana?

Damiana is een geneeskrachtige plant die veel word gebruikt om klachten of aandoeningen te behandelen.

Het blad en de stengel van de plant worden van oudsher gerookt of gebruikt om kruidenthee en tincturen te maken die veel gunstige eigenschappen hebben. Volgens verschillende studies hebben de actieve componenten die in damianakruid zijn geïdentificeerd een krachtige antioxiderende werking.

Wat zijn de mogelijke voordelen van damiana?

Verbeteren van de stemming en verminderen van angst

Het kruid wordt veel gebruikt voor het beheersen en verminderen van symptomen als:

Angst

Depressie

Nervositeit

Lusteloosheid 

Slapeloosheid 

Sommige onderzoekers ziet het als een adaptogeen kruid omdat het kan helpen de afweer van het lichaam tegen stress op te bouwen.

Damiana kan je helpen meer ontspannen te voelen, de lichamelijke klachten die verband houden met stress zoals spierspanning of hoofdpijn te verlichten en je gemakkelijker in slaap te laten vallen. 

Er wordt beweert dat de kruid je algemene welzijn helpt te verbeteren door verschillende fysieke symptomen zoals pijn en vermoeidheid te verminderen en de spijsvertering, energie, concentratie en seksueel verlangen te verbeteren. 

 

Verbeteren van het libido

Damiana staat van oudsher bekend als een natuurlijk afrodisiacum en er wordt beweert dat het de seksuele opwinding en de bloedtoevoer naar het genitale gebied verbetert. Er wordt aangenomen dat cafeïne, arbutine en verschillende flavonoïden de belangrijkste actieve stoffen in damiana zijn die kunnen helpen bij de seksuele functie. 

Het kan zowel mannen als vrouwen helpen als het gaat om het verbeteren van het libido, en het kan ook impotentie helpen verminderen. Een andere reden dat wordt aangenomen dat damiana afrodiserende eigenschappen heeft is omdat het kan helpen:

Het energieniveau te verbeteren

Chronische vermoeidheid te bestrijden

De effecten van stress te verminderen 

Het uithoudingsvermogen te verbeteren

Er zijn aanwijzingen dat suppletie met een combinatie van damiana, L-arginine, Amerikaanse ginseng, Panax ginseng en ginkgo biloba nuttig kan zijn voor het ondersteunen van de seksuele bevrediging. Deze combinatie wordt door veel mensen gebruikt om de frequentie van het orgasme te verhogen en de vaginale droogheid te verminderen. 

Verschillende studies laten ook zien dat damiana qua chemische samenstelling sterk lijkt op een ander afrodisiacum genaamd yohimbe.

 

Kan pijn helpen verminderen 

Vrouwen hebben soma last van ernstige PMS-symptomen zoals kramp en stemmingswisselingen. Deze vrouwen kunnen baat hebben bij het gebruik van damianablad gedurende hun hele menstruatiecyclus. Het kruid kan ook helpen bij het verlichten van hoofdpijn, spierpijn en buikpijn. Dit komt omdat het ontspannende en spijsvertering stimulerende effecten heeft en om deze reden werd damiana in het verleden gedronken om de spieren in het maagdarmkanaal vrij te maken om zo constipatie, een opgeblazen gevoel en buikpijn te verminderen.

 

Bestrijden van infecties 

Verschillende soorten Turnera planten worden gebruikt in de volksgeneeskunde voor de behandeling van verschillende soorten ontstekingsziekten en infecties. Tegenwoordig leert onderzoek ons dat planten uit de Turneraceae-familie kunnen werken als een bron van planten afkomstige natuurlijke verbindingen die een antibiotica resistentie modificerende activiteit hebben.

Van Damiana is inmiddels aangetoond dat het werkt als een natuurlijk:

Ontstekingsremmend middel

Slijmoplossend middel 

Immunomodulator

Er zijn ook aanwijzingen dat T. diffusa kan worden gebruikt voor de behandeling van oorpijn, oorinfecties en nierontsteking.

 

Pinocembrin is één van de belangrijkste flavonoïden die worden geïsoleerd uit damianablad. De werking van pinocembrine zijn goed onderzocht en omvatten de volgende activiteiten:

Antimicrobiële

Ontstekingsremmende

Antioxiderende 

Kanker bestrijdende 

Al honderden jaren worden planten die pinocembrain en flavanoïden bevatten gebruikt om bacteriële infecties van de luchtwegen, de voortplanting en het spijsverteringsstelsel te bestrijden. Het word ook ingezet bij infecties die worden veroorzaakt door bacteriestammen zoals gonorrhoeae, E. coli, P. aeruginosa , B. subtilis, S. aureus, S. lentus en K. pneumoniae.

 

Kan helpen bij het voorkomen en bestrijden van suikerziekte

Sommige onderzoeken hebben laten zien dat een combinatie van damiana, guarana en yerba mate mensen met overgewicht of obesitas kan helpen een gezonder gewicht te bereiken. Deze kruiden zijn in staat het energieniveau te verbeteren zodat het:

De fysieke activiteit ondersteunt

Stress gerelateerd eten vermindert

Helpt bij het hormonale evenwicht 

Mogelijk de eetlust of onbedwingbare trek vermindert

Volgens een onderzoek waarnaar hierboven wordt verwezen heeft damiana niet alleen anti-obesitaseffecten maar bezit het ook antidiabetische, antioxiderende, adapatogene, krampstillende en maag beschermende eigenschappen die het risico op verschillende chronische ziekten kan helpen verminderen. 

In bepaalde dierstudies is aangetoond dat T. diffusa antioxiderende eigenschappen heeft die nierschade en diabetes veroorzaakt door mitochondriale oxidatieve stress kunnen voorkomen. 

 

 

”Drink het als thee, neem het in de vorm van een capsule of stop het in de vaporizer”

Hoe gebruik je damiana?

Je kunt gedroogd damianablad, damianapoeder of capsules kopen in een natuurvoedingswinkel, kruidenwinkel of gemakkelijk online kopen. Je kan het op verschillende manieren gebruiken voor het maken van:

Kruidenthee

Extract 

Tincturen

Olie-infusies

Likeuren 

Kruidenproducten die worden gerookt in bijvoorbeeld een vaporizer

Sommige mensen koken en bakken ook met damianablad omdat de verbindingen van het kruid in verschillende gerechten en dranken kunnen worden vrijgegeven.

 

 

”Krachtige adaptogenen die je lichaam ondersteunen”

Wat is het verschil tussen Kava, Maca en Damiana?

Maca en damiana hebben veel overeenkomsten want ze komen beide uit Midden- en Zuid-Amerika en worden veel gebruikt om op natuurlijke wijze de zin in seks te stimuleren. Maca is een soort kruisbloemige groente die afkomstig is uit de Andes van Peru. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals beige/geel, rood, paars en zwart. Het is meestal verkrijgbaar in poedervorm nadat het is geoogst en vermalen.

De voordelen van Maca zijn onder meer het leveren van antioxidanten die schade door vrije radicalen bestrijden. Het werkt ook als krachtige adaptogeen dat je lichaam helpt bij:

Het omgaan met stressoren

Het verbeteren van de energie

Verbeteren van het hormonale evenwicht 

Het verhogen van het libido

Het vermogen van Maca om de seksuele en hormonale gezondheid te ondersteunen is één van de meest voorkomende redenen waarom het wordt gebruikt. Studies suggereren dat macawortel de seksuele functie aanzienlijk kan verbeteren en vooral bij vrouwen na de menopauze. Het kan ook helpen de symptomen van de menopauze te verlichten wat nuttig kan zijn bij de behandeling van onvruchtbaarheid en zelfs gewichtstoename en een opgeblazen gevoel kan bestrijden die verband houden met PMS of de menopauze.

Kavawortel wordt voornamelijk gebruikt om:

Het lichaam te helpen ontspannen

Te gaan met stress 

Een goede nachtrust te ondersteunen

Dit kruid kan ook andere voordelen bieden zoals het helpen behandelen van:

Depressie

Migraine

Chronische vermoeidheid

Luchtweginfecties 

Urineweginfecties

Historisch gezien werd kavawortel gebruikt om een drankje van te maken met kalmerende en verdovende eigenschappen.

Kava komt oorspronkelijk uit de Stille Zuidzee en Polynesië. Er zijn verschillende aanwijzingen dat kava extract net als damiana een effectieve natuurlijke behandeling kan zijn voor angst en slapeloosheid. Het wordt soms ingenomen met andere kalmerende kruiden zoals lavendel, kamille, L-tryptofaan, cannabis en valeriaanwortel.

Kava is verkrijgbaar in droog poeder, capsules, tabletten, thee en tincturen. Hoewel het mogelijk bijwerkingen kan veroorzaken bij gebruik in overmatige hoeveelheden lijkt kava niet gevaarlijk te zijn bij gebruik in normale doseringen. Als kava echter wordt misbruikt of langdurig in grote hoeveelheden wordt gebruikt dan kan het bijwerkingen veroorzaken zoals verslaving, afhankelijkheid, leverschade, hoofdpijn, depressie en concentratieproblemen.

 

 

”Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing”

Wat is de juiste dosering van damiana?

Er is nog niet veel onderzoek beschikbaar dat aangeeft wat de optimale dosering van damiana is. De dosering die je moet gebruiken hangt af van de symptomen of aandoening die je probeert te behandelen maar ook je gewicht en geslacht. Mannen en mensen met een grotere lichaamsmassa hebben doorgaans een grotere dosering nodig.

De meeste specialisten raden aan om tabletten of capsules met damiana te gebruiken in doseringen van ongeveer 400 tot 800 milligram per dag. Dit wordt meestal opgesplitst in drie verdeelde doses. 

Als je een specifieke aandoening wilt behandelen dan kun je ervoor kiezen een specialist te bezoeken voor hulp bij het vinden van de juiste dosering. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat doseringen tot 200 gram giftig kunnen zijn en altijd vermeden moeten worden. 

Capsules met damiana worden gemaakt met behulp van een fijngemalen poeder van het blad. Sommige mensen vinden dit de handigste manier om het kruid te consumeren omdat er geen thee of een ander soort tinctuur voor nodig is. De dosering varieert van merk tot merk dus lees de gebruiksaanwijzing goed na voor de beste aanwijzingen.

Over het algemeen kun je het beste de dosering opbouwen om eerst te kijken hoe je lichaam reageert op het kruid.

 

 

”De beste damianathee maak je gemakkelijk zelf”

Hoe maak je damianathee?

Het blad van de plant kan gemakkelijk tot een fijn poeder worden vermalen en vervolgens door heet water of recepten worden geroerd. Je kunt ook ongemalen bladeren enkele minuten in heet water laten trekken om damianathee te maken, net zoals je dat met andere kruiden zou doen.

Hoe maak je damianathee?

Voor elke kop thee die je wilt zetten gebruik je een kop bijna kokend water met ongeveer een halve theelepel gedroogde damianabladeren. 

Laat het mengsel ongeveer 3 tot 10 minuten trekken totdat het wat is afgekoeld.

Probeer de thee ongeveer één keer per dag of maximaal drie keer per dag te drinken afhankelijk van je reactie. Je kunt er ook voor kiezen om het meerdere keren per week te gebruiken wanneer je denkt dat je er het meeste profijt van hebt.

Om verschillende fysieke en mentale effecten van stress te bestrijden kun je damianablad combineren met heilig basilicum, maca en ashwagandha. Hoewel er niet veel formeel onderzoek is dat aantoont dat deze combinatie het meest effectief is, is er veel anekdotisch bewijs dat dit adaptogeen preparaat je kan helpen ontspannen en tot rust te komen.

 

 

”Damiana kent een lange geschiedenis aan gebruik als lustopwekker”

Wat is de geschiedenis van damiana?

Uit gegevens blijkt dat damiana al heel lang als geneeskrachtig kruid wordt gebruikt door verschillende inheemse volkeren vooral uit Zuid- en Midden-Amerika inclusief Mexico en West-Indië. Er wordt aangenomen dat het het meest werd gebruikt voor de behandeling van vermoeidheid, energie, een laag libido en reproductieve disfunctie. Het kruid werd later rond 1860 in Noord-Amerika en Europa geïntroduceerd toen het in de kruidengeneeskunde werd gebruikt als seksueel tonicum en versterker van het libido.

Vroeger werd er meestal een kruideninfusie gemaakt met damianablad dat werd gedronken als thee of elixer. Het werd gemaakt met gedroogde bladeren en toegevoegd aan ongeveer een halve liter water en dagelijks gedronken. Men geloofde dat Spaanse missionarissen tisanes hadden gebrouwen uit damianabladeren en deze ‘s avonds als afrodisiacum dronken. Het werd ook gegeven als een natuurlijk middel tegen spasmen, trillingen, slapeloosheid en hartkloppingen.

In de 19e eeuw werd damiana opgenomen in Pemberton’s French Wine Cola wat een voorloper was van Coca-Cola. Dit was een product gemaakt met cocabladeren, kruiden en specerijen dat werd gepromoot als goed voor het algehele welzijn en voor meer energie. Sinds die tijd wordt damiana ook in de drankindustrie gebruikt om alcohol en dranken op smaak te brengen zoals likeur waarvan sommige nog steeds regelmatig worden gedronken in landen als Mexico.

Damiana heeft veel gemeen met een ander kruidengeneesmiddel dat ook inheems is in Midden- en Zuid-Amerika namelijk sarsaparilla. Sarsaparilla wordt al vele duizenden jaren gebruikt om op natuurlijke wijze een breed scala aan problemen te verlichten zoals:

Huid dermatitis

Hoesten

Artritis

Seksueel overdraagbare aandoeningen zoals gonorroe

Vermoeidheid 

Kanker

Het werd rond het jaar 1400 in Europa geïntroduceerd en werd bekend als een zuiveringsmiddel, tonicum, ontgiftingsmiddel en bloedreiniger. Uit onderzoek is gebleken dat sarsaparilla veel antioxidanten, kanker bestrijdende en ontstekingsremmende stoffen bevat net zoals damiana. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Saponinen

Flavonoïden

Plantensterolen 

Zuren zoals affeoylshikiminezuur, shikiminezuur, ferulinezuur, sarsapinezuur en quercetine

 

 

”Bij te hoge doseringen is er de kans op bijwerkingen”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van damiana?

Damiana lijkt veilig te zijn bij gebruik in kleine tot matige hoeveelheden. Bij hoge doseringen zijn er in sommige gevallen bepaalde ernstige bijwerkingen aangetoond. Bijwerkingen die kunnen optreden bij het nemen van zeer hoge doseringen van ongeveer 200 gram zijn onder andere:

Veranderingen in de bloedsuikerspiegel

Hypoglykemie

Convulsies 

Symptomen die lijken op die veroorzaakt door vergiftiging

Er wordt aanbevolen dat vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven het gebruik van Damiana te vermijden omdat er nog niet voldoende onderzoek is dat aantoont dat het in deze situaties veilig is. 

Bij de volgende punten kun je het beste eerst met een arts overleggen voor je damiana gaat gebruiken:

Als je diabetes hebt

Vaak last hebt van hypoglykemie

Onlangs een operatie hebt ondergaan

Pijnstillende medicijnen gebruikt 

Insuline gebruikt

Antidiabetica gebruikt

Tips:

1) Als je overweegt om damiana voor specifieke gezondheidsdoeleinden te gebruiken dan kan het in sommige gevallen raadzaam zijn om een arts of specialist in te schakelen voor advies

2) Zoals elk kruid kunnen sommige mensen gevoelig of allergisch zijn voor damiana. Begin daarom altijd met een kleine hoeveelheid om de reactie op je lichaam te beoordelen

3) Damiana kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen. Raadpleeg daarom eest een arts of apotheker als je medicijnen gebruikt

4) Kies voor gerenommeerde bronnen om de zuiverheid en kwaliteit te van het product te garanderen

Damiana stimuleert de hormoonhuishouding

Tot slot

Damiana stond centraal in dit artikel. Heb jij regelmatig last van een moeilijke stoelgang? En wat doe je daar aan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Bachbloesem

Ginkgo biloba

Echinacea

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *