d-mannose
Expert: Jaap Gerrijts | 31 juli 2023 | Leestijd: 7 minuten

D-mannose

D-manosse is een natuurlijke suiker die je kan helpen om een blaasontsteking te voorkomen en te behandelen. D-mannose hecht zich aan de bacteriën die de ontsteking veroorzaken en spoelt ze uit je lichaam. Het is een natuurlijk en veilig alternatief voor antibiotica, die soms bijwerkingen kunnen hebben. Je kan D-mannosse als poeder of capsule innemen, afhankelijk van je voorkeur.

Wat is D-mannose? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we welke voeding rijk is aan D-mannose. Lees je mee?!

De belangrijkste werking van D-Mannose is de bestrijding van urineweginfecties

D-Manosse

Mannose is een eenvoudige suiker wat ook wel een monosaccharide word genoemd. Het wordt in het menselijk lichaam geproduceerd uit glucose of kan worden omgezet in glucose wanneer je het uit fruit en groenten haalt door deze te eten. D-mannose is de term die wordt gebruikt wanneer de suiker wordt verpakt als voedingssupplement. 

Enkele andere namen voor mannose zijn:

D-manosa

Carubinose 

Seminose

Mannose komt voor in microben, planten en dieren en het komt van nature voor in verschillende soorten fruit zoals appels, ananas, bosbessen, cranberry, sinaasappels en perziken. 

Structureel is D-mannose vergelijkbaar met glucose en het kan snel worden opgenomen in het maagdarmkanaal. Het heeft een lagere glycemische index dan glucose omdat het na consumptie moet worden omgezet in fructose en vervolgens in glucose waardoor de insulinerespons en de invloed op je bloedsuikerspiegel worden verminderd. Ongeveer 90% van de mannose komt onveranderd in je de bloedsomloop terecht. 

Mannose wordt ook door je nieren uit het lichaam gefilterd, in tegenstelling tot glucose dat in je lever wordt opgeslagen. Het blijft niet lang in je lichaam en word vervolgens via de urine weer uitgescheiden. De stof werkt niet als brandstof voor je lichaam zoals glucose en dit zorgt ervoor dat mannose gunstig kan zijn voor je blaas, urinewegen en darmen zonder andere delen van je lichaam aan te tasten.

D-mannose wordt beschouwd als een pre-bioticum omdat het consumeren ervan de groei van goede bacteriën in de darmen stimuleert. Het is een gewaardeerd anti-infectiemiddel dat in staat is om te voorkomen dat bacteriën zich aan cellen hechten en ze uit het lichaam spoelen.

Verschillende studies laten zien dat mannose een veelbelovende therapeutische waarde heeft en vooral voor vrouwen die te maken hebben met terugkerende urineweginfecties.

 

 

”Urineweginfecties voorkomen en beheersen”

Waar wordt D-mannose voor gebruikt?

D-mannose is een supplement dat steeds vaker word ingezet voor urineweginfecties en andere problemen. De stof is inmiddels veel onderzocht en wij hebben de meest gebruikte toepassingen voor je op een rij gezet!

Behandelt en voorkomt urineweginfecties

Van D-mannose wordt gedacht dat het kan voorkomen dat bepaalde bacteriën aan de wanden van de urinewegen blijven kleven. Mannose-receptoren maken namelijk deel uit van de beschermende laag die wordt aangetroffen op cellen langs de urinewegen. Deze receptoren kunnen zich binden aan E. coli en worden vervolgens weggespoeld tijdens het urineren waardoor zowel adhesie aan als invasie van urotheelcellen wordt voorkomen.

 

In een studie werden ruim 300 vrouwen met een voorgeschiedenis van recidiverende urineweginfecties, die al een eerste antibioticabehandeling hadden ondergaan in drie groepen verdeeld. 

De eerste groep kreeg zes maanden lang dagelijks twee gram D-mannose poeder opgelost in 200 milliliter water. 

De tweede groep kreeg dagelijks 50 milligram een antibioticum genaamd nitrofurantoïne.

De derde groep kreeg geen aanvullende behandeling.

In totaal hadden 98 patiënten terugkerende urineweginfecties. Van die vrouwen zaten er 15 in de D-mannose-groep, 21 in de Nitrofurantoïne-groep en 62 in de niet-behandelde groep. Van de patiënten in de twee actieve groepen werden beide middelen goed verdragen. In totaal meldde 17,9 procent van de patiënten milde bijwerkingen en patiënten in de D-mannose-groep hadden een aanzienlijk lager risico op bijwerkingen in vergelijking met de vrouwen in de Nitrofurantoïne groep.

De onderzoekers concludeerden dat D-mannose-poeder het risico op recidiverende urineweginfecties aanzienlijk verminderde en nuttig kan zijn voor het voorkomen van urineweginfecties hoewel er meer studies nodig zijn om deze resultaten te valideren.

In een gerandomiseerde cross-over studie werden vrouwelijke patiënten met acute symptomatische urineweginfecties en met drie of meer recidiverende urineweginfecties in de voorafgaande periode van 12 maanden willekeurig toegewezen aan een antibioticabehandelingsgroep met trimethoprim of sulfamethoxazol of op een regime met één gram orale D-mannose driemaal daags gedurende twee weken, gevolgd door één gram tweemaal daags gedurende 22 weken.

Aan het einde van de proefperiode was de gemiddelde tijd dat de urineweginfectie terugkeerde 52,7 dagen bij de groep die met antibiotica werd behandeld en 200 dagen bij de groep met D-mannose. Daarnaast daalden de gemiddelde scores voor blaaspijn, urinaire urgentie en 24-uurs mictie aanzienlijk. Onderzoekers concludeerden dat mannose veilig en effectief leek te zijn voor de behandeling van recidiverende urineweginfecties en een aanzienlijk verschil vertoonde in het aantal vrouwen dat infectievrij bleef in vergelijking met die in de antibioticagroep.

Waarom is mannose zo’n effectief middel om terugkerende urineweginfecties te voorkomen? 

Het komt eigenlijk neer op microbiële resistentie tegen traditionele antibiotica. Dit is namelijk een toenemend probleem. In een studie werd namelijk aangetoond dat meer dan 40 procent van de 200 vrouwelijke studenten met urineweginfecties resistent waren tegen eerstelijns antibiotica.

De studie meld het volgende: “Gezien de frequentie waarmee urineweginfecties proefondervindelijk worden behandeld, in combinatie met de snelheid waarmee E. coli resistentie verwerft, blijft een verstandig gebruik van antimicrobiële middelen cruciaal.”

 

Kan werken als een prebioticum

Van mannose is bekend dat het werkt als een pre-bioticum dat de groei van goede bacteriën in de darmen stimuleert. Pre-biotica kunnen helpen de probiotica in je darmen te voeden en versterken hun gezondheids bevorderende eigenschappen.

Onderzoek laat zien dat mannose zowel pro- als ontstekingsremmende cytokines tot expressie brengt en immuno-stimulerende eigenschappen heeft. Wanneer D-mannose werd ingenomen met pro-biotische preparaten waren ze in staat om de samenstelling en het aantal inheemse microflora bij muizen te herstellen.

 

Kan diabetes type 1 helpen onderdrukken

Onderzoekers waren verrast toen ze ontdekten dat D-mannose mogelijk diabetes type 1 kan voorkomen en onderdrukken. Diabetes type 1 is een aandoening waarbij het lichaam geen insuline aanmaakt. Insuline is een hormoon dat nodig is om glucose vanuit de bloedbaan in de lichaamscellen te krijgen. Toen D-mannose oraal in drinkwater werd toegediend aan niet-zwaarlijvige diabetische muizen ontdekten onderzoekers dat de eenvoudige suiker de voortgang van deze auto-immuun diabetes kon helpen blokkeren.

Vanwege deze bevindingen concludeert de studie door te suggereren dat D-mannose wordt beschouwd als een “gezond of goed” monosaccharide dat zou kunnen dienen als een veilig voedingssupplement voor het bevorderen van immuun tolerantie en het voorkomen van ziekten die verband houden met auto-immuniteit.

 

Behandelt koolhydraat-deficiënt glycoproteïnesyndroom type 1B

Er zijn aanwijzingen dat D-mannose effectief is voor de behandeling van een zeldzame erfelijke aandoening genaamd koolhydraat-deficiënt glycoproteïnesyndroom type 1b. Bij deze ziekte verlies je eiwitten via je darmen.

Er wordt aangenomen dat suppletie met deze eenvoudige suiker de symptomen van de aandoening kan verbeteren zoals:

Een slechte leverfunctie

Eiwitverlies

Lage bloeddruk 

Problemen met een goede bloedstolling

 

 

”Mannose komt van nature voor in fruit en groentes”

Waar zit D-mannose in?

D-mannose komt van nature voor in een aantal voedingsmiddelen en vooral fruit. Hier zijn enkele van de beste voedingsmiddelen met D-mannose die je gemakkelijk aan je voedingspatroon kunt toevoegen:

 

Cranberry

Appels

Sinaasappelen

Ananas

Perziken

Bosbessen

Mango

Kruisbessen

Zwarte bessen

Aalbes

Tomaten

Zeewier

Aloë vera

Groene bonen

Broccoli

Kool

Aubergine

Fenegriekzaden

Bruine bonen

Rapen

Cayenne peper

 

 

”Capsules of in poedervorm”

Wat is een goed D-mannose supplement?

Je kunt gemakkelijk D-mannose supplementen online en in natuurvoedingswinkels vinden. Ze zijn daar verkrijgbaar in capsules en poedervorm. Elke capsule bevat meestal 500 milligram en bij de behandeling van een urineweginfectie neem je uiteindelijk twee tot vier capsules per dag. D-mannose in poedervorm is populair omdat je de dosering zelf kunt regelen en het lost gemakkelijk op in water. Lees bij D-mannose in poedervorm goed de aanwijzingen op het etiket om te bepalen hoeveel theelepels je precies nodig hebt. Het is gebruikelijk dat een theelepel twee gram D-mannose bevat.

Er is op dit moment geen standaard dosering en de hoeveelheid die je moet consumeren hangt af van de aandoening of klacht die je probeert te behandelen of te voorkomen. Er zijn aanwijzingen dat het dagelijks innemen van twee gram poeder in 200 milliliter water gedurende een periode van zes maanden effectief en veilig is om zo terugkerende urineweginfecties te voorkomen.

Als je een actieve urineweginfectie behandelt dan is de meest gebruikelijke dosis 1,5 gram tweemaal daags gedurende drie dagen en daarna eenmaal daags 1,5 gram gedurende de volgende 10 dagen.

Op dit moment is meer onderzoek nodig om de optimale dosering van D-mannose te bepalen. Om deze reden kun je het beste je arts of een specialist raadplegen voordat je dit supplement gaat gebruiken voor de behandeling van een ziekte of klacht.

 

 

”D-mannose geeft bij een normale dosering meestal geen bijwerkingen”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van D-mannose?

Omdat mannose van nature in veel voedingsmiddelen voorkomt wordt het als veilig beschouwd als het in de juiste hoeveelheden wordt geconsumeerd. Suppletie met D-mannose en het nemen van doseringen die hoger zijn dan wat op natuurlijke wijze zou worden geconsumeerd kan in sommige gevallen de volgende symptomen geven:

Opgeblazen gevoel

Dunne ontlasting 

Diarree veroorzaken

Er wordt ook aangenomen dat het gebruik van zeer hoge doseringen D-mannose nierbeschadiging kan veroorzaken. Volgens onderzoekers in Californië kan mannose therapeutisch zijn maar willekeurig gebruik kan nadelige gevolgen hebben.

Mensen met diabetes type 2 moeten voorzichtig zijn voordat ze D-mannose producten gebruiken omdat ze de bloedsuikerspiegel kunnen veranderen. Mannose heeft zelf doorgaans geen negatieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Neem in dit geval voor de zekerheid contact op met je arts voordat je met een supplement begint.

Er is op dit moment onvoldoende bewijs om de veiligheid van mannose te ondersteunen voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Op basis van het huidige onderzoek zijn er geen interacties tussen geneesmiddelen bekend maar neem altijd even contact op met de apotheker of huisarts als je op dit moment medicatie gebruikt en D-mannose als supplement wilt gaan gebruiken. 

Tips:

1) Wil je de goedkoopste D-mannose ga dan voor de poedervorm die je makkelijk zelf kunt doseren

2) Bij het gebruik van een D-mannose supplement kun je het beste voldoende water drinken en alcohol vermijden. Zorg er daarnaast voor dat je enkelvoudige suikers zoveel mogelijk vermijd

3) Als je vermoedt dat je een urineweginfectie hebt dan is het belangrijk om een ​​arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

4) Volg altijd de aanbevolen doseringsinstructies op het etiket of raadpleeg een specialist voor persoonlijk advies

D-Manosse bevindt zich onder andere in ananas, appel, bessen en sinaasappel

Tot slot

D-mannose stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens blaasontsteking gehad? En hoe ben je van je blaasontsteking afgekomen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Cranberry pillen

Probiotica

Happy Icon Box

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *