D-mannose is een supplement dat steeds vaker word ingezet voor urineweginfecties en andere problemen. De stof is inmiddels veel onderzocht en wij hebben de meest gebruikte toepassingen voor je op een rij gezet!
Behandelt en voorkomt urineweginfecties
Van D-mannose wordt gedacht dat het kan voorkomen dat bepaalde bacteriën aan de wanden van de urinewegen blijven kleven. Mannose-receptoren maken namelijk deel uit van de beschermende laag die wordt aangetroffen op cellen langs de urinewegen. Deze receptoren kunnen zich binden aan E. coli en worden vervolgens weggespoeld tijdens het urineren waardoor zowel adhesie aan als invasie van urotheelcellen wordt voorkomen.
In een studie werden ruim 300 vrouwen met een voorgeschiedenis van recidiverende urineweginfecties, die al een eerste antibioticabehandeling hadden ondergaan in drie groepen verdeeld.
De eerste groep kreeg zes maanden lang dagelijks twee gram D-mannose poeder opgelost in 200 milliliter water.
De tweede groep kreeg dagelijks 50 milligram een antibioticum genaamd nitrofurantoïne.
De derde groep kreeg geen aanvullende behandeling.
In totaal hadden 98 patiënten terugkerende urineweginfecties. Van die vrouwen zaten er 15 in de D-mannose-groep, 21 in de Nitrofurantoïne-groep en 62 in de niet-behandelde groep. Van de patiënten in de twee actieve groepen werden beide middelen goed verdragen. In totaal meldde 17,9 procent van de patiënten milde bijwerkingen en patiënten in de D-mannose-groep hadden een aanzienlijk lager risico op bijwerkingen in vergelijking met de vrouwen in de Nitrofurantoïne groep.
De onderzoekers concludeerden dat D-mannose-poeder het risico op recidiverende urineweginfecties aanzienlijk verminderde en nuttig kan zijn voor het voorkomen van urineweginfecties hoewel er meer studies nodig zijn om deze resultaten te valideren.
In een gerandomiseerde cross-over studie werden vrouwelijke patiënten met acute symptomatische urineweginfecties en met drie of meer recidiverende urineweginfecties in de voorafgaande periode van 12 maanden willekeurig toegewezen aan een antibioticabehandelingsgroep met trimethoprim of sulfamethoxazol of op een regime met één gram orale D-mannose driemaal daags gedurende twee weken, gevolgd door één gram tweemaal daags gedurende 22 weken.
Aan het einde van de proefperiode was de gemiddelde tijd dat de urineweginfectie terugkeerde 52,7 dagen bij de groep die met antibiotica werd behandeld en 200 dagen bij de groep met D-mannose. Daarnaast daalden de gemiddelde scores voor blaaspijn, urinaire urgentie en 24-uurs mictie aanzienlijk. Onderzoekers concludeerden dat mannose veilig en effectief leek te zijn voor de behandeling van recidiverende urineweginfecties en een aanzienlijk verschil vertoonde in het aantal vrouwen dat infectievrij bleef in vergelijking met die in de antibioticagroep.
Waarom is mannose zo’n effectief middel om terugkerende urineweginfecties te voorkomen?
Het komt eigenlijk neer op microbiële resistentie tegen traditionele antibiotica. Dit is namelijk een toenemend probleem. In een studie werd namelijk aangetoond dat meer dan 40 procent van de 200 vrouwelijke studenten met urineweginfecties resistent waren tegen eerstelijns antibiotica.
De studie meld het volgende: “Gezien de frequentie waarmee urineweginfecties proefondervindelijk worden behandeld, in combinatie met de snelheid waarmee E. coli resistentie verwerft, blijft een verstandig gebruik van antimicrobiële middelen cruciaal.”
Kan werken als een prebioticum
Van mannose is bekend dat het werkt als een pre-bioticum dat de groei van goede bacteriën in de darmen stimuleert. Pre-biotica kunnen helpen de probiotica in je darmen te voeden en versterken hun gezondheids bevorderende eigenschappen.
Onderzoek laat zien dat mannose zowel pro- als ontstekingsremmende cytokines tot expressie brengt en immuno-stimulerende eigenschappen heeft. Wanneer D-mannose werd ingenomen met pro-biotische preparaten waren ze in staat om de samenstelling en het aantal inheemse microflora bij muizen te herstellen.
Kan diabetes type 1 helpen onderdrukken
Onderzoekers waren verrast toen ze ontdekten dat D-mannose mogelijk diabetes type 1 kan voorkomen en onderdrukken. Diabetes type 1 is een aandoening waarbij het lichaam geen insuline aanmaakt. Insuline is een hormoon dat nodig is om glucose vanuit de bloedbaan in de lichaamscellen te krijgen. Toen D-mannose oraal in drinkwater werd toegediend aan niet-zwaarlijvige diabetische muizen ontdekten onderzoekers dat de eenvoudige suiker de voortgang van deze auto-immuun diabetes kon helpen blokkeren.
Vanwege deze bevindingen concludeert de studie door te suggereren dat D-mannose wordt beschouwd als een “gezond of goed” monosaccharide dat zou kunnen dienen als een veilig voedingssupplement voor het bevorderen van immuun tolerantie en het voorkomen van ziekten die verband houden met auto-immuniteit.
Behandelt koolhydraat-deficiënt glycoproteïnesyndroom type 1B
Er zijn aanwijzingen dat D-mannose effectief is voor de behandeling van een zeldzame erfelijke aandoening genaamd koolhydraat-deficiënt glycoproteïnesyndroom type 1b. Bij deze ziekte verlies je eiwitten via je darmen.
Er wordt aangenomen dat suppletie met deze eenvoudige suiker de symptomen van de aandoening kan verbeteren zoals:
• Een slechte leverfunctie
• Eiwitverlies
• Lage bloeddruk
• Problemen met een goede bloedstolling
”Mannose komt van nature voor in fruit en groentes”