Wat is Cytostatica

Cytostatica zijn medicijnen die gebruikt worden in de behandeling van kanker en ingrijpen in de biochemische processen van organismen en cellen. Zij hebben daar een celdodend effect. Door deze toxische effecten kunnen bij patiënten resultaten bereikt worden in de behandeling van hun ziekte. Op 1 januari 2019 waren er in Nederland ongeveer 578.000 personen met kanker: 277.000 mannen en 301.000 vrouwen. Dat is ongeveer 3,5% van de Nederlandse bevolking.

Cytostatica soorten

Cisplatine is een veelgebruikt geneesmiddel tegen tumoren in onder andere de baarmoeder, eierstokken, testis, hoofd, hals en longen en zorgt ervoor dat je celdeling wordt geremd (chemotherapie). 
Je urine, ontlasting, bloed, wondvocht en braaksel is tot 7 dagen lang besmet na je behandeling. 
Zorg ervoor dat je daarom maatregelen thuis neemt na de chemotherapie ivm met besmettingsgevaar. 
cytostatica
Als gevolg van een antitumorbehandeling kunnen lage magnesiumspiegels ontstaan. Tijdens een behandeling met cisplatine is er kans op nierbeschadiging, waardoor verhoogd verlies van magnesium kan optreden.

Bijwerkingen

Maag-darmklachten (diarree, verstopping, buikpijn, misselijkheid en braken)
Gewichtsverlies, smaakstoornissen en een verminderde eetlust
Koorts
Verminderd aantal bloedcellen (vermoeidheid ten gevolge van bloedarmoede en verhoogde kans op infecties en bloedingen)
Nierfunctiestoornissen (dit zorgt voor een disbalans in je vitaminen en mineralen huishouding)
Gehoorafwijkingen (oorsuizen en gehoorverlies van hoge tonen)
Beschadiging van je zenuwbanen,met als gevolg een doof gevoel in handen of voeten en/of tintelende vingers en tenen.
Haaruitval (bij minder dan 1% van de patiënten). 

Cetuximab bijwerkingen

Cetuximab is een doelgerichte kankerremmende stof. Deze stof kan aan een kankercel vast gaan zitten en deze daardoor onschadelijk maken. Bij een behandeling met cetuximab is de magnesiumreabsorptie in de distale niertubuli verstoord. Dit betekent dat je nieren de magnesium niet goed kunnen verwerken en herdistribueren in je lichaam. Zowel bij behandeling met cisplatine als met cetuximab wordt geadviseerd om de magnesiumspiegels te bewaken en zo nodig te suppleren.

Magnesium onderzoek TRPM6

In een onderzoek van het Radboudumc ontdekte Annelies van Angelen dat cisplatine leidt tot een afname van transportkanalen in je nieren die de magnesiumopname uit de voorurine regelen. Een magnesiumtekort leidt dan tot pijnlijke spierkrampen en zelfs hartritmestoornissen. 
Het magnesiumkanaal TRPM6 zorgt ervoor dat magnesium de darmcellen binnen dringt en naar het bloed wordt getransporteerd. Cisplatine blokkeert TRPM6. Van Angelen ontdekte bij muizen dat cisplatine vooral schade aanbrengt in cellen in het achterste gedeelte van de nierbuisjes, waar de TRPM6 transportkanalen actief zijn. 
Waarschijnlijk verstoort cisplatine de energiehuishouding van deze cellen waardoor deze minder transportkanalen aanmaken en er teveel magnesium in de urine achterblijft en wordt uitgeplast.

Kan magnesium kanker voorkomen?

Uit wetenschappelijke studies komt naar voren dat kanker minder vaak voorkomt bij mensen die via hun voeding voldoende magnesium binnenkrijgen. Dit lijkt vooral zo te zijn bij dikkedarmkanker. Het is niet bekend of dit komt door het magnesium zlef of door het gevarieerd eten met veel gezonde voedingsmiddelen. Studies tonen aan dat melk en volkoren graanproducten, wat beide producten zijn met veel magnesium, beschermen tegen dikkedarmkanker.

Helpt magnesium bij kanker?

In een onderzoek tussen 1200 vrouwen met borstkanker is gebleken dat de vrouwen die veel magnesium via hun voeding binnenkregen de grootste kans hadden op overleving. Er zijn ook studies waarbij geen verschil werd gevonden tussen vrouwen die veel magnesium via hun voeding binnekregen en vrouwen die weinig magnesium binnenkregen.

Magnesium tekort test

Bij een serummagnesiumspiegel lager dan 0,75 mmol/l is sprake van (ernstige) magnesiumdeficiëntie. Bij een serummagnesiumspiegel tussen 0,75 en 0,85 mmol/l is het goed een magnesium belastingtest te doen om te zien of er sprake is van magnesiumtekort. Contra-indicaties voor de magnesium belastingtest zijn een verminderde nierfunctie, gebruik van medicijnen die de nierfunctie beïnvloeden (zoals diuretica, cyclosporine, cisplatine).

Ons advies en aanbevolen producten

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Delen