curcumine
Expert: Jaap Gerrijts | 28 april 2023 | Leestijd: 8 minuten

Curcumine

Curcumine wordt gewonnen uit de ‘geelwortel’. Ongeveer 2 tot 8% bestaat uit Curcumine  en het komt voor in kurkuma. Deze specerij staat bekend om zijn krachtige antioxiderende eigenschappen. Kurkuma wordt dan niet voor niets al eeuwenlang toegepast in de traditionele volksgeneeskunde.

Curcumine komt voor in kurkuma. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke gezondheidsvoordelen het heeft en wat de bijwerkingen kunnen zijn. Lees je mee?!

Curcumine ondersteunt het immuunsysteem

Curcumine

Curcumine is het belangrijkste polyfenol dat voorkomt in de specerij kurkuma. Kurkuma ken je misschien wel van de gele kleur en het word veel gebruikt in de Indiase en Thaise keuken. De specerij is niet alleen geliefd vanwege de smaak maar ook vanwege de vele gezondheidsvoordelen dat het heeft.

Kurkuma bevat ook twee andere curcuminoïden:

Demethoxy curcumine

Bisdemethoxy curcumine

Curcuminoïden zijn vetoplosbare polyfenolen en kurkuma bevat ongeveer 2 tot 5% van deze stoffen. Ongeveer 80% daarvan is curcumine en 20% zijn de stoffen demethoxy en bisdemethoxy.

De stof is enorm veel bestudeerd want er zijn ruim 5000 studies bekend die allemaal de voor en nadelen van de stof hebben onderzocht. Het grote voordeel is dat de stof niet giftig is en vrijwel geen bijwerkingen geeft. Curcumine is een stof die wereldwijd word gebruikt voor een uiteenlopende reeks van klachten en aandoeningen die veelvuldig onderzocht zijn.

De stof word in Azië al vele duizenden jaren gebruikt en heeft de afgelopen jaren in het Westen ook veel bekendheid gekregen.

Wat zijn de voordelen van curcumine?

• Werkt als een ontstekingsremmer

• Werkt als een antioxidant

• Word ingezet bij angst, spierpijn, reuma, artrose en artritis

• Kan na lichamelijke inspanning helpen bij herstel

• Word gebruikt bij insuline-resistentiesyndroom

• Word gebruikt bij netvliesveroudering, maculadegeneratie en andere oogproblemen 

• Heeft een bloed verdunnend effect

• Helpt cholesterol in het lichaam te verlagen

• Kan symptomen zoals een verstopte neus, loopneus en niezen helpen verminderen

• Ondersteunt de spijsvertering

• Kan de gewrichtsfunctie ondersteunen

• Ondersteunt de weerstand

• Helpt glutathion en andere antioxidantnetwerken te verhogen

• Remt pro-carcinogenen

• Krachtige effecten op de hersenen en het zenuwstelsel

• Krachtige effecten op het cardiovasculaire systeem

• Helpt de lever te beschermen

• Ondersteunt het endocriene systeem

• Ondersteunt de darmslijmvliesbekleding

• Beschermt de cellen tijdens chemo- of bestralingstherapie en kan de effectiviteit van de behandeling verhogen

• Helpt DNA te beschermen en ondersteunt DNA-herstel en apoptose

Opname van curcumine

Curcumine is een in vet oplosbare stof en daarom kan het niet altijd gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Een paar manieren om de opname te verbeteren zijn:

• Neem het samen met gemalen zwarte peper in

• Warm het op

• Neem het samen met vet of vettig voedsel in

 

 

”Kurkuma is een specerij van de wortel van de Curcuma longa plant”

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een gele specerij afkomstig van de wortel van de Curcuma longa plant. De gedroogde wortel word vermalen tot een poeder en gebruikt in allerlei soorten gerechten en supplementen. Oorspronkelijk werd de kruid veel in Aziatische landen zoals India gebruikt en is inmiddels enorm populair over de hele wereld. 

Kurkuma bevat meerdere krachtige stoffen zoals polyfenolen waarvan curcumine de meest krachtige is. De specerij word al duizenden jaren met succes gebruikt en heeft zijn effectiviteit al vele malen bewezen.

De smaak van kurkuma wordt beschreven als aards, bitter, muskusachtig en met een beetje een peperige kick. Je vind kurkuma bij de kruidenafdeling in iedere supermarkt, op de markt, speciaalzaken en online.

 

 

”Hoe beter de opname des te meer voordelen”

Waarom moet je kurkuma verhitten?

Door het verhitten van kurkuma kan je lichaam de verschillende polyfenolen zoals curcumine goed opnemen. Je zou denken dat de hitte alle verbindingen zou vernietigen. Maar in het geval van bepaalde kruiden lijkt warmte juist bepaalde fytonutriënten te versterken.

In een studie testten ze het roosteren en koken van kurkuma bij temperaturen van 180 graden Celsius gedurende 70 minuten. Hierbij werd er gekeken wat de totale antioxidanten capaciteit was. Ze ontdekten dat de zeer krachtige antioxidanten niet alleen overleefden, maar ook versterkt werden door deze hitte. Dit proces wordt thermische degradatie genoemd. Het verhoogt de concentratie en verhoogt de oplosbaarheid van bepaalde fytonutriënten.

 

 

”Curcumine is al duizenden keren onderzocht”

13 gezondheidsvoordelen van Curcumine!

Zoals je net al hebt gelezen bevat kurkuma verschillende curcuminoïden die verschillende werkingen hebben zoals:

Ontstekingsremmend

Antibacterieel

Antioxiderend

Kanker bestrijdend

Er is enorm veel onderzoek naar deze stof gedaan en wij hebben de belangrijkste bevindingen voor je op een rij gezet.

 

Helpt bij het bestrijden van ontstekingen

De twee belangrijkste onderzoeksgebieden voor curcumine zijn ontstekingen en kanker. Het meest krachtige punt van curcumine is ongetwijfeld het vermogen om ontstekingen onder controle te houden. In een studie waarbij verschillende ontstekingsremmende stoffen werden getest ontdekte men dat curcumine één van de meest effectieve ontstekingsremmende stoffen ter wereld is.

Veel van de directe voordelen kunnen leiden tot verschillende andere krachtige effecten en het heeft ook vrijwel geen bijwerkingen.

 

Kan symptomen van depressie helpen verminderen

Kurkuma kan mogelijk helpen bij het verminderen van depressiesymptomen vanwege de manier waarop curcumine de neurotransmitterfunctie beïnvloedt via de van de hersenen afgeleide neurotrofe factor. In verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat curcumine ney zo effectief was als het medicijn fluoxetine bij het beheersen van depressie. Hte voordeel is dat curcumine geen bijwerkingen veroorzaakt en goed werd verdragen door de patiënten met een depressie.

 

Helpt symptomen van artritis te behandelen

Curcumine staat bekend om zijn sterke ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen en tijdens een onderzoek bij 45 patiënten met reumatoïde artritis werden de gezondheidsvoordelen van curcumine vergeleken met het artritismedicijn diclofenac-natrium.

Er werden in deze studie drie groepen gemaakt:

Alleen curcumine

Alleen diclofenacnatrium

Een combinatie van beide

De groep met alleen curcumine liet de beste verbetering zien waarbij de scores enorm veel beter waren dan de diclofenac-natriumgroep. Het grote voordeel was dat deze groep geen last had van bijwerkingen waardoor deze behandeling de meest veilige was.

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat een behandeling met gemiddeld 1000 mg curcumine per dag effectief was bij mensen met artitis

 

Kan helpen bij diabetes

De curcuminoïden in kurkuma zijn onderzocht op het effect van het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Hierbij werd ontdekt dat de stoffen maar liefst 400 keer krachtiger waren dan een veelgebruikt diabetes medicijn genaamd metformine. 

Eén verbinding geproduceerd door de fermentatie van curcumine genaamd tetrahydrocurcumine, activeerde AMP-geactiveerde proteïnekinase tot 100.000 keer meer dan metformine in bepaalde cellen. AMPK-activering wordt door onderzoekers beschouwd als een “therapeutisch doelwit” voor diabetes type 2. Dit betekent dat ze willen uitzoeken hoe dit enzym kan worden geactiveerd en het een groot potentieel heeft voor het ontwikkelen van effectievere behandelingen voor het verminderen van insulineresistentie en het omkeren van diabetes.

Curcumine schijnt ook andere symptomen van diabetes te verbeteren zoals:

Verminderen van neuropathische pijn 

Bescherming van de nieren

 

Ondersteuning bij overgewicht

Een recent onderzoek liet zien dat curcumine de groei van vetcellen kan helpen verminderen. De onderzoekers ontdekten dat de ontstekingsremmende eigenschappen in curcumine effectief waren in het onderdrukken van de ontstekingsprocessen van bij overgewicht. 

 

Kan verschillende vormen van kanker helpen behandelen of voorkomen

Kanker en curcumine zijn vrij veel onderzocht door wetenschappers en men is erachter gekomen dat de stof kan helpen bij alvleesklierkanker, prostaatkanker en andere vormen van kanker. De stof lijkt kankercellen te kunnen doden en helpt voorkomen dat ze vermenigvuldigen. Het heeft in deze onderzoeken het beste effect gehad bij darmkanker, borstkanker, huidkanker en maagkanker.

 

Goed voor de gewrichten

Onderzoek heeft laten zien dat suppletie met kurkuma symptomen van gewrichtsartritis kan helpen verlichten. Denk hierbij aan ongemak, pijn en gewrichtsgevoeligheid.

Daarnaast hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat suppletie met curcumine door inspanning veroorzaakte gewrichtsongemakken kan verminderen. Dit is gedeeltelijk te danken aan zijn vermogen om ontstekingen te verminderen.

 

Kan cholesterol helpen in orde brengen

Kurkuma en curcumine kan patiënten met een risico op hart- en vaatziekten helpen beschermen door de serumlipideniveaus te verbeteren. Curcumine kan hierbij worden gebruikt als een goed verdragen aanvulling op klassieke medicijnen.

Uit een onderzoek bleek dat curcumine vergelijkbaar was met het medicijn atorvastatine wat betreft het verminderen van oxidatieve stress en ontsteking bij de behandeling van een te hoog cholesterol.

 

Verbetert herstel van de spieren 

Onderzoek naar het effect van curcumine op herstel na inspanning heeft interessante feiten opgeleverd. Zo kin het helpen bij:

Pijn

Gevoeligheid

Spierbeschadiging

Verbeteren ven ontstekingen

Verhogen van antioxidantencapaciteit

Verminderde markers van AGE’s 

Minder oxidatieve stress

Verminderd verlies van het vermogen van sprinten op één been

Verschillende studies hebben vergelijkbare resultaten opgeleverd.

 

Ontgifting van de lever

Het consumeren van curcumine kan de lever helpen bij het ontgiften. Het kan ook helpen bij het bestrijden van enkele effecten van gevaarlijke kankerverwekkende stoffen. Zo kan het helpen beschermen tegen de effecten van milieu- en voedingstoxines die ook wel bekend staan als xenobiotica.

Dit proces werkt samen met de antioxiderende en ontstekingsremmende middelen van kurkuma die samen verschillende lever- en immuunfuncties ondersteunen.

 

Kan werken als een natuurlijke pijnstiller

Eén van de aangetoonde eigenschappen van curcumine is het vermogen om pijn te beheersen. Baanbrekende onderzoeken en beoordelingen hebben laten zien dat curcumine een nuttige natuurlijke pijnstiller kan zijn voor:

Postoperatieve pijn

Genezing van wonden

Brandwonden

Neuropathische pijn 

Door ontsteking veroorzaakte artritische pijn

Orofaciale pijn 

Heupzenuwpijn door chronisch letsel

Artritis 

Gewrichtspijn

 

Ondersteunt de behandeling van verschillende darmaandoeningen

Onderzoek heeft laten zien dat curcumine kan helpen bij de behandeling van colitus ulcerosa. Ook bij de ziekte van Crohn hadden de mensen aanzienlijke verbeteringen en 80% van de testpersonen duidelijke verbeteringen gedurende twee maanden.

Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar de exacte werking om te kijken hoe het kan worden toegepast in de praktijk.

 

Kan bloedstolsels helpen vertragen of voorkomen

In laboratorium studies en dierstudies is aangetoond dat het gebruik van kurkuma de aggregatie van bloedplaatjes helpt verminderen en daarmee mogelijk het risico op vorming van bloedstolsels vermindert.

Er zijn verschillende aanwijzingen dat curcumine een voorkeursbehandelingsmethode kan zijn voor mensen die vatbaar zijn voor vasculaire trombose en die anti-artritische therapie nodig hebben. In de toekomst zal meer onderzoek uitwijzen of het in de praktijk kan worden toegepast.

 

 

”Curcumine ondersteunt het immuunsysteem”

Curcumine drankje tegen verkoudheid

Wij gaan je laten zien hoe je een natuurlijk middel tegen verkoudheid en griep kunt maken.

Hoe werkt dit precies?

Antibiotica pakken alleen bacteriën aan en ze richten zich niet op gist, parasieten, virussen of schimmels. Deze natuurlijke antimicrobiële drankje maakt gebruik van krachtige chemicaliën van planten die antibacteriële, antivirale, schimmelwerende en anti parasitaire eigenschappen hebben om het immuunsysteem te ondersteunen en ziekteverwekkers te bestrijden.

Natuurlijk heeft dit drankje minder bijwerkingen dan een conventioneel antibioticum. Je immuunsysteem is je grootste wapen tegen infecties. Het enige wat we willen doen is natuurlijke verbindingen gebruiken om de afweer van het immuunsysteem te versterken.

Samen met het drankje is het enorm belangrijk om dingen aan te pakken die je immuunsysteem verlagen zoals stress. Houd er ook rekening mee dat vitamine D essentieel is om de immuniteit te versterken en het vermogen van het immuunsysteem om ziektes te bestrijden te vergroten.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

 • 15 teentjes knoflook

 • 1 hele citroen

 • 1 eetlepel kurkumapoeder

 • 1/4 kopje geraspte gember

 • 1/4 kopje manuka honing of lokale honing van de imker

 • 1 theelepel olijfolie of kokosolie

 • 90 milliliter appelazijn

 • 1 kopje water

Bereidingswijze:

Voeg de ingrediënten toe aan een blender en mix gedurende 1 tot 2 minuten. Breng het mengsel over in een glazen pot van en giet er extra water bij tot het mengsel ongeveer 1 centimeter van de bovenkant van de pot is. Sluit de pot af en bewaar hem in de koelkast. Hoe langer deze formule in de koelkast staat, hoe krachtiger hij wordt.

Hoe gebruik ik het?

Neem bij het eerste teken van ziekte een shot van dit drankje. Je kunt dan gedurende de dag nog eens vier shots van het drankje nemen.

 

 

”Goed voor de hersenen”

Hoe helpt Curcumine bij een depressie?

Curcumine verhoogt de zogeheten brain-derived neurotrophic factor oftewel BDNF. BDNF verhoogt een eiwit dat neuronen helpt nieuwe verbindingen te maken. Depressie, krimpen van de hippocampus en verschillende hersenaandoeningen zijn gekoppeld aan lage BDNF.

Curcumine heeft ook het vermogen om serotonine en dopamine te verhogen. Deze neurotransmitters hebben direct invloed op je gevoel van geluk en voldoening wat kan helpen bij een depressie.

Als je extra curcumine gaat gebruiken voor depressie dan is het ook een goed idee om aan periodiek vasten te doen. Deze combinatie kan een positief effect hebben op je humeur. Eet daarnaast gezond en beweeg dagelijks voldoende wat enorm kan helpen bij een depressie.

 

 

”De synergie van alle stoffen zorgen voor de meeste gezondheidsvoordelen”

Neem een kurkuma supplement!

Je kunt biologische kurkuma gebruiken of een supplement nemen. Als je een supplement wilt nemen dan kun je het beste een kurkumasupplement nemen en niet alleen curcumine. Curcumine is slechts één van de vele fytonutriënten in kurkuma en de combinatie van alle stoffen maakt het nog effectiever. Het is daarnaast ook belangrijk dat het een gevriesdroogd supplement is.

Zwarte peper of witte peper kan je helpen de opname van kurkuma te verhogen. Je kunt ook tegelijkertijd een kleine hoeveelheid vet zoals kokosolie consumeren voor een betere opname.

 

 

”Bijwerkingen komen zelden voor en meestal bij hoge doseringen”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van kurkuma?

Wat zijn de risico’s en bijwerkingen van kurkuma? Hoewel kurkuma over het algemeen zeer veilig is om te gebruiken kan het in enkele gevallen allergieën veroorzaken vooral na blootstelling aan de huid. Meestal wordt dit ervaren als een milde, jeukende huiduitslag.

Daarnaast is waargenomen dat hoge doses kurkuma meestal in supplementvorm mogelijke bijwerkingen kunnen veroorzaken zoals:

Diarree

Misselijkheid

Verhoogde menstruatie

Verlaagde bloeddruk

Verhoogd risico op bloedingen

Verhoogde leverfunctietesten

Hyperactieve samentrekkingen van de galblaas

Samentrekkingen van de baarmoeder bij zwangere vrouwen

 

Als je deze symptomen ervaart dan is het belangrijk om te stoppen met het gebruik van kurkuma. Neem eerst contact op met de arts voordat je weer begint met suppletie.

Tips:

1) Neem altijd zwarte peper in combinatie met kurkuma voor de best mogelijke opname

2) Kurkuma is lekker op ei, vis, vlees, quiche en aardappelen

3) Neem maximaal twee keer per dag 500 milligram kurkuma per dag

4) Kurkuma kan ook gedronken worden in de thee. Het smaakt lekker met verse gember 

Tot slot

Curcumine stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En gebruik je weleens kurkuma bij het maken van je gerechten? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat zijn antioxidanten?

Overgewicht bij ouderen

Oorzaken hoog cholesterol?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *