cranberry sap
Expert: Jaap Gerrijts | 2 april 2023 | Leestijd: 7 minuten

Cranberry sap

Cranberry sap is super gezond mits je de variant kiest zonder toegevoegde suikers. Cranberry sap bevat enorm veel gezonde stoffen die bijdragen aan je gezondheid en een goede werking van het immuunsysteem. 

Cranberry sap bevat veel gezonde stoffen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit bij welke gezondheidsproblemen het ingezet kan worden. Lees je mee?!

Cranberry sap

Wist je dat cranberry’s één van de hoogste concentraties antioxidanten bevatten van alle soorten fruit? Het is een echte superfood en word al vele jaren gebruikt door de mens vanwege de voedzame kwaliteit en het is nog eens lekker ook!

Cranberry’s zijn geweldig voor je gezondheid en ze hebben maar liefst vijf keer meer antioxidanten dan spinazie en vijf keer meer dan de meeste andere vruchten! Het heeft ook antimicrobiële eigenschappen dus je kunt cranberry sap gebruiken als een natuurlijke behandeling voor infecties zoals een urineweginfectie. 

De voordelen van cranberry sap kunnen verbluffend zijn als je het juiste type koopt. De soorten cranberry sap waar je beter vanaf kunt blijven zijn sappen met toegevoegde suiker. In het ideale geval is het het beste om zelf cranberry’s te persen of puur cranberry sap te kopen dat ongepasteuriseerd is of op lage temperatuur is geperst.

Wat zijn de voordelen van cranberry sap?

Cranberry’s zijn één van de beste antioxidanten ter wereld en bevatten een indrukwekkende verzameling fytonutriënten zoals quercetine en anthocyanen. Ze zijn ook een goede bron van vitamine C, mangaan en andere micronutriënten.

Vermindering van ontstekingen

Verlichten van spijsverteringsklachten

Verminderen van een opgeblazen gevoel 

Verlaging van de bloeddruk

Lever voeden en ondersteunen bij ontgifting

Versterking van de werking van het immuunsysteem

Reinigt de urinewegen en helpt een urineweginfectie te behandelen

Ondersteun nieren en blaas door je lichaam te helpen beter met stress om te gaan

Bestrijding van schade door vrije radicalen

Vermindering van het risico op bepaalde vormen van kanker zoals borst-, long-, darm- en prostaatkanker

Verhogen van het gunstige HDL-cholesterol

Vermindert het risico op tandbederf en tandvleesaandoeningen 

Zoals je ziet kan het drinken van cranberry sap erg gezond voor je zijn. Verderop in dit artikel lees je meer over de vele voordelen van deze bijzondere bes!

 

 

”Spijsvertering, urinewegen, hart, hersenen en ontstekingen”

7 gezondheidsvoordelen van cranberry sap!

Cranberry’s worden al vele jaren bestudeert omdat de bes enorm veel gezonde stoffen bevat waar wij als mens veel aan kunnen hebben. Er zijn al veel dingen bewezen en wij hebben enkele van deze feiten en onderzoeken voor je op een rij gezet.

 

Betere werking van het spijsverteringskanaal

Studies naar cranberry sap hebben zich vaak gericht op de werking van het spijsverteringskanaal. In deze onderzoeken kwam naar voren dat de bijzondere bes een reinigende, anti-diarree, anti-septische en ontgiftende diuretische eigenschap heeft. Cranberry’s helpen je lichaam om gifstoffen en opbouw hiervan te verwijderen. Daarnaast helpen ze bij het verlichten van het vasthouden van water en een opgeblazen gevoel.

Recent onderzoek toont aan dat de voordelen van cranberry’s helpen bij het optimaliseren van de balans van bacteriën in het gehele spijsverteringskanaal. Cranberry’s werken op dezelfde manier als probiotica in kombucha, kefir of yoghurt waarbij een omgeving met een gezonde darmflora word gecreëerd.

 Doordat cranberry’s het vermogen hebben om bacteriën in het lichaam in evenwicht te brengen vermindert dit schadelijke bacteriën en bevordert het de groei van nuttige bacteriën. Dit verlicht niet alleen symptomen zoals diarree, constipatie en maagzuur maar het helpt ook de immuniteit en opname van voedingsstoffen te stimuleren door de gezondheid van het darm microbioom te bevorderen. 

 

Voorkomen en behandelen van urineweginfecties

Eén van de meest bekende voordelen van cranberry’s is het vermogen om te werken als een middel voor urineweginfecties. Urineweginfecties komen veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen vanwege de locatie van de urinebuis. Ze kunnen elk deel van de urinewegen aantasten maar komen het meest voor in de blaas. 

De infectie veroorzaakt symptomen van vaak, dringend of pijnlijk urineren en dit gaat soms gepaard met buikpijn of bloed in de urine. De meeste urineweginfecties worden veroorzaakt door een schadelijke bacterie genaamd Escherichia coli of E. coli.

Van cranberry’s wordt gedacht dat het specifieke verbindingen bevat die voorkomen dat bacteriën zich hechten aan het binnen oppervlak van de urinewegen of blaas. Om deze reden raden veel gezondheidswerkers aan om dagelijks één tot twee glazen 100 procent puur, ongezoet cranberry sap te drinken om urineweginfecties te helpen voorkomen. Verschillende studies tonen aan dat vrouwen die vaak cranberry sap drinken minder symptomatische urineweginfecties hebben. 

 

Verminderen van ontstekingen

Ontstekingen zijn vaak een grote aanleiding van chronische aandoeningen zoals:

Diabetes

Hart- en vaatziekten

Auto-immuunziekten 

Kanker

Etc..

Ontstekingsremmende voeding zoals cranberry’s kunnen op natuurlijke wijze ontstekingen bestrijden dankzij hun rijke gehalte aan antioxidanten. Antioxidanten zijn verbindingen die worden aangetroffen in voedingsmiddelen met levendige kleuren zoals de donkerrode kleur van cranberry’s of de blauw/paarse kleur van bosbessen. Alle bessen helpen vrije radicalen te bestrijden dankzij hun gehalte aan antioxidanten en cranberry’s behoren tot de top van bessen met enorm veel belangrijke stoffen er in.

Een voedingspatroon met weinig antioxidanten en ontstekingsremmende voeding resulteert in een overvloed aan vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen zijn een soort verbinding die zich in de loop van de tijd kunnen ophopen en ontstekingen en oxidatieve schade aan cellen kan veroorzaken. Dit kan het risico chronische ziekten enorm verhogen op de lange termijn. Het drinken van cranberry sap wat rijk is aan antioxidanten is een gemakkelijke manier om de effecten van vrije radicalen te bestrijden en ontstekingen te verlichten.

 

Cranberry’s stimuleren de gezondheid van de hersenen

Tijdens een 12 weken durende studie consumeerden zestig volwassenen tussen de 50 en 80 jaar dagelijks een klein kopje cranberry’s. Na deze periode was het visueel episodisch geheugen en ook het neuraal functioneren verbeterd. Daarnaast was er een aanzienlijke afname van het LDL-cholesterol.

De deelnemers aten 100 gram cranberry’s per dag en kregen verschillende testen om de hersenen te testen op meerdere vlakken.

 

Minder risico op hart- en vaatziekten

Onderzoek laat zien dat het drinken van cranberry sap een aantal voordelen kan hebben voor de gezondheid van het hart vanwege:

Verlaging van de bloeddruk

Vermogen om bloedstolling te blokkeren

Ontstekingen te verminderen

In één onderzoek bleek dat het drinken van cranberry sap verschillende risicofactoren voor hartaandoeningen kon verminderen zoals:

Ontsteking

Bloeddruk

Triglycerideniveaus  

Insulineresistentie

 

Een ander onderzoek liet zien dat cranberry sap ook kan helpen bij:

Verlagen van het “slechte” LDL-cholesterol

Verhogen van het gunstige HDL-cholesterol 

Voorkomen van een verstijving van de slagaders bij mensen met een hartaandoening

 

Verbeter de weerstand

In verschillende onderzoeken kwam naar voren dat kan cranberry sap meerdere aspecten van de immuun functie kon verbeteren en de frequentie van verkoudheids- en griepsymptomen verminderen. De hoge niveaus van proanthocyanidinen die in cranberry’s worden aangetroffen helpen de weerstand van het lichaam om ziekte beter af te weren. Deze krachtige polyfenolen zijn in staat om de darmwand te voeden en dit is de plek waar het grootste deel van het immuunsysteem zich bevindt. 

Eén van de grootste voordelen van cranberry sap is het vermogen om schadelijke bacteriën af te weren en te voorkomen dat het zich ophoopt en groeit in de darmwand. Hierdoor kunnen gezonde en immuun bevorderende bacteriën beter gedijen en een sterke verdediging vormen tegen ziekte, infectie en schadelijke bacteriën.

Wist je dat cranberry’s ook rijk zijn aan vitamine C en ze leveren ongeveer een kwart van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid in slechts één kopje. Vitamine C kan de immuniteit verhogen en is belangrijk voor een goede gezondheid. Onderzoek laat zien dat het de symptomen kan verminderen en de duur van aandoeningen zoals diarree, longontsteking en malaria kan verkorten. 

 

Kan helpen bij het voorkomen van bepaalde vormen van kanker 

Verschillende onderzoek op het gebied van kanker laten zien dat cranberry’s kanker bestrijdende stoffen bevatten die nuttig kunnen zijn bij het voorkomen van de groei van borst-, darm-, long- en prostaatkankercellen. Studies bij mensen en dieren tonen aan dat cranberry’s de tumorprogressie kunnen vertragen en de groei van kankercellen kunnen helpen blokkeren. In combinatie met de krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen kunnen cranberry’s het risico op enkele van de meest voorkomende vormen van kanker helpen verlagen. Dit is de reden waarom ze beschouwd worden als een kanker bestrijdend voedingsmiddel.

 

 

”De beste sap is die je zelf thuis hebt gemaakt”

Hoe maak je cranberry sap?

Cranberry sap is overal te koop alleen zit er vaak teveel suiker in verwerkt. Om je eigen natuurlijke cranberry sap te maken heb je niet veel nodig en weet je precies wat er in zit.

Hier is een eenvoudig recept om thuis cranberry sap te maken:

Benodigdheden:

1 pond verse of bevroren cranberry’s

6 kopjes water

Zoetstof (optioneel)

Dit recept levert ongeveer 4 kopjes cranberry sap op. Je kunt het recept naar eigen smaak aanpassen door de hoeveelheid cranberry’s en water te verhogen of te verlagen.

Wat te doen?

Spoel de cranberry’s af onder koud water en verwijder eventuele stengels en vuil

Voeg de cranberry’s en het water toe aan een grote pan en breng het aan de kook

Zet het vuur laag tot medium laag en laat 15 tot 20 minuten sudderen tot de cranberry’s zijn gebarsten en de vloeistof een dieprode kleur heeft gekregen

Haal van het vuur en laat het mengsel 10 tot 15 minuten afkoelen

Zeef het mengsel door een fijnmazige zeef of kaasdoek en druk op de vaste stoffen om zoveel mogelijk sap eruit te krijgen

Proef het sap en voeg naar smaak zoetstof zoals honing toe

Doe het sap in een kan of pot en bewaar het maximaal een week in de koelkast

 

 

”Cranberry’s behoren tot echte superfoods”

Wat is de voedingswaarde van cranberry's?

Cranberry’s bevatten een verbazingwekkende hoeveelheid aan fytonutriënten, een lage hoeveelheid calorieën en suiker en bijna geen vet. Veel van deze fytonutriënten bieden antioxiderende, ontstekingsremmende en kanker bestrijdende gezondheidsvoordelen.

Daarnaast zitten cranberry’s vol vezels, vitamine C, mangaan en andere belangrijke micronutriënten. 

Een kopje van ongeveer 100 gram rauwe cranberry’s bevat ongeveer: 

50,7 calorieën

0,1 gram vet

13,5 gram koolhydraten

0,4 gram eiwit

5,1 gram vezels

Voedingstoffen 

Vitamine B5               0,3 milligram 

Vitamine B6               0,1 milligram 

Vitamine C                 14,6 milligram 

Vitamine E                 1,3 milligram 

Vitamine K                 5,6 microgram 

Kalium                         93,5 milligram 

Mangaan                    0,4 milligram 

Koper                           0,1 milligram  

Naast deze vitamines en mineralen bevatten cranberry’s ook een hoog gehalte aan fytonutriënten. Enkele van de krachtigste fytonutriënten en antioxidanten in cranberry’s zijn:

Epicatechinen 

Dit is een soort fytonutriënt die ook voorkomt in groene thee en rode wijn. Er is in verschillende onderzoeken aangetoond dat ze therapeutische effecten hebben tegen hartaandoeningen, kanker en de ziekte van Alzheimer. 

Quercetine  

Dit is mogelijk de krachtigste fytonutriënt in deze vrucht. Quercetine is bewezen effectief bij:

Verminderen van allergieën

Verbeteren van gewrichtspijn 

Verminderen van ontsteking van de arteriële wanden

Anthocyanen 

Deze antioxidanten hebben het vermogen om vrije radicalen in het lichaam te vernietigen. In medische studies heeft het voordelen aangetoond voor:

Bevorderen van gewichtsverlies

Verlagen van cholesterol 

Bestrijden van borstkanker

Benzoëzuur 

Benzoëzuur heeft krachtige antiseptische eigenschappen. Het is de belangrijkste verbinding in cranberry’s die het risico op infectie vermindert en slechte bacteriën kan doden. Het is een belangrijke stof bij het behandelen op natuurlijke wijze van:

Blaasontstekingen 

Urineweginfecties 

Acne 

 

 

”Cranberry’s komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika”

Waar komt de cranberry vandaan en hoe gebruik je ze?

De cranberryboom komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Het wordt tegenwoordig gekweekt in het noorden van de Verenigde Staten en Canada. In Nederland zie je de bes veel op de verschillende eilanden zoals Vlieland en Terschelling. Cranberry’s worden veel gebruikt in de Amerikaanse, Europese en Midden-Oosterse keuken en zijn over de hele wereld te vinden in de vorm van gedroogde cranberry’s.

De cranberryplant is een belangrijk gewas in verschillende gebieden en de vrucht is het populairst rond de feestdagen. Herfst is meestal de beste tijd om verse cranberry’s te krijgen aangezien ze normaal gesproken in september en oktober worden geoogst. Dit is de reden waarom cranberry’s in veel recepten voor de feestdagen worden gebruikt. 

Waar moet je op letten?

Let bij het kiezen van de beste cranberry’s op verse dikke bessen met een dieprode kleur. Deze speciale kleur geeft aan dat de vrucht een hogere concentratie van de heilzame anthocyaanverbindingen bevat. Ze moeten ook stevig aanvoelen aangezien stevigheid kan duiden op een goede kwaliteit.

Hoe bewaar je cranberry’s?

Cranberry’s kunnen vers worden gekocht en in een dichte verpakking op een koele plek worden bewaard. Gedroogde veenbessen zijn het hele jaar door te vinden in elke supermarkt. 

Je kunt cranberry’s maximaal twee maanden in de koelkast bewaren. Als je ze langer wilt bewaren dan kun je ze invriezen voor later gebruik. Cranberry’s kunnen ingevroren meerdere jaren worden bewaard. 

Cranberry’s kunnen rauw, volledig gekookt of in gedroogde vorm worden gegeten. De gezondheidsvoordelen van veenbessen lijken het meest aanwezig in rauwe vorm, maar iedere vorm bied nog steeds grote voordelen op. Zorg er wel voor dat ze niet overdreven verwerkt en vermengd zijn met heel veel suiker, zoals vaak het geval is in veel voorverpakte producten en desserts.

Meestal worden de bessen verwerkt tot producten zoals sappen, ingeblikte sauzen, zoete jam en gezoete gedroogde cranberry’s. Dit maakt het gebruik handig maar het vermindert ook hun voedingswaarde en verhoogt het suikergehalte. Het is een veel gezonder idee om je eigen cranberry’s zelf te koken en verwerken tot een heerlijke sap. Hierdoor kun je zoveel mogelijk voedingsstoffen binnenkrijgen en teveel suiker voorkomen.

 

 

”Cranberry sap geeft voor de meeste mensen geen bijwerkingen”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van cranberry sap?

Cranberry sap is enorm gezond en voor de meeste mensen zonder risico te gebruiken. Toch kan het een wisselwerking hebben met bloed verdunnende medicijnen. Als je gebruik maakt van bloedverdunners dan is het belangrijk om eerst met de arts of apotheker te overleggen voor je cranberry sap gaat gebruiken.

Het drinken van grote hoeveelheden cranberry sap kan ook de vorming van nierstenen bevorderen vanwege de verhoogde uitscheiding van oxalaat in de urine. Cranberry’s bevatten  een meetbare hoeveelheid oxalaten en dit zijn stoffen die van nature voorkomen in planten en dieren. 

Hoewel de hoeveelheid oxalaten in cranberry’s vrij laag is, kunnen ze de hoeveelheid van zowel oxalaten als calcium in de urine verhogen. Dit kan er voor zorgen dat het urine verhoogde concentraties calciumoxalaat bevat.

Het is belangrijk op te merken dat veel in de handel verkrijgbare cranberry sap producten toegevoegde suikers bevatten waardoor sommige gezondheidsvoordelen teniet worden gedaan. Het is het beste om puur cranberry sap te kopen of thuis je eigen sap te maken om toegevoegde suikers te vermijden. 

Tips:

1) Voeg cranberry’s toe aan salades, smoothies en ontbijtgranen om de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van deze ongelooflijke superfruit te maximaliseren

2) Bewaar verse cranberry’s in de koelkast of vries ze in als je ze langer wilt bewaren

3) Als je twijfelt of je cranberry sap kunt drinken in combinatie met de medicatie die je gebruikt overleg dan met de arts of apotheker

Tot slot

Cranberry sap stond centraal in dit artikel. Ben je weleens op Vlieland of Terschelling geweest? En heb je toen ook cranberry’s gegeten op of bij een recept toen je uit eten ging? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Vitamine B5

Mangaan

Vitamine B6 tekort

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *