cranberry pillen
Expert: Jaap Gerrijts | 19 mei 2023 | Leestijd: 8 minuten

Cranberry pillen

Cranberry pillen zijn een voedingssupplement en ze worden gemaakt van gedroogde cranberry’s. Ze zitten boordevol antioxidanten, vitamine C en andere voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. Cranberry wordt daarom ook wel een ‘superfood’ genoemd.

 

Cranberry pillen kennen vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we je waar ze veel voor gebruikt worden. Lees je mee?!

Cranberry pillen

Iedereen kent wel cranberry bessen of cranberry sap maar wist je dat er ook cranberry pillen verkocht worden? Cranberry pillen worden meestal gemaakt van geconcentreerd cranberry-extract dat is afgeleid van het vruchtensap of de pulp. Deze extracten worden verwerkt en gedehydrateerd om een geconcentreerde vorm te creëren die gemakkelijk kan worden ingekapseld in pillen of capsules. 

Deze pillen komen vaak in capsule vorm voor en bevatten gevriesdroogde cranberry’s en verschillende antioxidanten zoals proanthocyanidinen. Proanthocyanidine is een zeer krachtige stof in cranberry pillen die minstens twintig keer sterker is dan vitamine C en ruim vijftig keer sterker dan vitamine E. 

Wat zijn cranberry’s?

Cranberry’s worden ook wel veenbessen genoemd en komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De veenbessen zijn officieel de Europese variant die net even iets anders smaakt dan de Amerikaanse variant. Al in de tijd van de indianen werden de bessen gebruikt als voedsel en vanwege de vele voedzame stoffen die het bevat. Cranberry’s groeien aan een struik die tegenwoordig ook in Nederland voorkomt. Ze groeien op verschillende Waddeneilanden zoals Ameland en Terschelling waar ze meestal in oktober geoogst worden.

Cranberry’s worden al lang erkend vanwege hun potentiële gezondheidsvoordelen, vooral voor de gezondheid van de urinewegen. In de afgelopen jaren hebben cranberry pillen aan populariteit gewonnen als een handige en effectieve manier om de vele voordelen van veenbessen te benutten. 

Cranberry pillen worden veel gebruikt voor de volgende aandoeningen en klachten:

Versterken van de weerstand

Verbeteren van de spijsvertering

Verlagen van de bloeddruk

Verminderen van ontstekingen

Verhogen van het HDL-cholesterol

Bestrijding van schade door vrije radicalen

Prostaat klachten

Blaas klachten

Ondersteuning van de nieren

Verminderen van tandvleesaandoeningen

Reiniging van de urinewegen

 

 

”Cranberry’s zijn veel onderzocht op de werkzame stoffen”

8 mogelijke gezondheidsvoordelen van cranberry pillen!

In de afgelopen jaren hebben cranberry pillen aan populariteit gewonnen als een handig en geconcentreerd alternatief voor het plukken van de vruchten van deze kleine bessen. Boordevol antioxidanten, vitamines en mineralen bieden cranberry pillen tal van potentiële voordelen voor onze gezondheid. In dit artikel zullen we de opmerkelijke voordelen van cranberry pillen laten zien en uitleggen waarom ze een steeds populairder supplement zijn geworden bij het handhaven van een gezonde levensstijl.

Al deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat de bes verschillende positieve uitwerkingen kan hebben voor het lichaam. Wij hebben de meest onderzochte voor je op een rij gezet!

Urinewegen en blaas

Eén van de meest bekende en onderzochte voordelen van cranberry pillen ligt in hun vermogen om de gezondheid van de urinewegen te ondersteunen. Cranberry’s bevatten proanthocyanidinen die kunnen helpen voorkomen dat bacteriën zich aan de wanden van de urinewegen hechten. Dit kan ervoor zorgen dat het risico op urineweginfecties kleiner word en biedt verlichting aan mensen die vatbaar zijn voor terugkerende urineweginfecties. Cranberry pillen bieden een geconcentreerde hoeveelheid van deze heilzame stoffen waardoor ze een effectief middel zijn. 

 

Spijsvertering

Cranberry pillen kunnen ook gunstig zijn voor het spijsverteringsstelsel. De natuurlijke verbindingen die in cranberry’s worden aangetroffen zoals flavonoïden en vezels ondersteunen een gezonde spijsvertering door regelmatige stoelgang te bevorderen en constipatie te voorkomen. Daarnaast aangetoond dat cranberry pillen ontstekingsremmende eigenschappen hebben die de symptomen van inflammatoire darmaandoeningen zoals colitis ulcerosa kunnen verlichten.

 

Tandvlees en tanden

Het in stand houden van een goede mondgezondheid is enorm belangrijk en cranberry pillen kunnen een waardevolle aanvulling hierop. De proanthocyanidinen die beschermen tegen urineweginfecties remmen ook de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandplak en tandvleesaandoeningen. Regelmatig gebruik van cranberry pillen kan helpen bij:

Verminderen van het risico op tandvleesaandoeningen 

Voorkomen van tandplak

De gezondheid van de mond te verbeteren

 

Krachtige antioxidanten

Cranberry’s staan bekend om hun hoge gehalte aan antioxidanten en cranberry pillen behouden deze krachtige eigenschappen. Antioxidanten spelen een belangrijke rol bij:

Beschermen van cellen tegen oxidatieve schade 

Neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam

Ondersteunen van de algehele gezondheid

Regelmatig gebruik van cranberry pillen kan bijdragen aan:

Verbeterde weerstand

Verminderde ontsteking

Gezond hart en bloedvaten

 

Ondersteuning van de weerstand

De antioxidanten en voedingsstoffen in cranberry pillen kunnen bijdragen aan een sterker immuunsysteem. Van vitamine C aanwezig in cranberry’s is bekend dat het de immuun functie ondersteunt. Door cranberry pillen te gebruiken kun je je immuunsysteem extra ondersteunen en hiermee je lichaam beschermen tegen infecties en ziekten.

 

Hart en bloedvaten

Problemen met het hart en de bloedvaten is nog steeds een wereldwijd gezondheidsprobleem en cranberry pillen kunnen bijdragen aan de gezondheid ervan. 

De antioxidanten in cranberry’s helpen:

Gezonde bloedvaten te ondersteunen

Ontstekingen te verminderen 

Oxidatieve stress te bestrijden

Het cholesterolgehalte te verbeteren

Door cranberrypillen te gebruiken kan je mogelijk het risico op hartaandoeningen verminderen en de algehele cardiovasculaire functie verbeteren.

Een recent onderzoek onderzocht de vasculaire effecten van de consumptie van gevriesdroogde hele cranberry’s bij gezonde mannen.

Bij dit onderzoek waren 45 gezonde mannen betrokken die willekeurig werden toegewezen aan een maandelijkse dagelijkse consumptie van ofwel negen gram cranberrypoeder in water, met in totaal 525 milligram polyfenolen, of een placebo met poeder zonder polyfenolen. Tests op flow-gemedieerde dilatatie, hartslag, bloeddruk, bloedlipiden en bloedglucose werden gemeten bij baseline op dag één en na een maand consumptie.

Onderzoekers ontdekten dat het gebruik van cranberry’s de door stroming gemedieerde dilatatie aanzienlijk verhoogde, of de verwijding van slagaders wanneer de bloedstroom toeneemt. Ze merkten ook een toename op van polyfenolmetabolieten in plasma en urine.

 

Verminderen van ontstekingen

Chronische ontsteking wordt geassocieerd met verschillende ziekten zoals:

Diabetes

Kanker

Hartaandoeningen

Cranberry’s hebben ontstekingsremmende eigenschappen door de aanwezigheid van bioactieve stoffen zoals flavonoïden en polyfenolen. Deze verbindingen helpen bij:

Verminderen van ontstekingen

Bevorderen van de algehele gezondheid

Het verminderen van het risico op verschillende chronische ziekten

 

Gewichtsbeheersing

Cranberry’s bevatten weinig calorieën en veel vezels waardoor ze een nuttige aanvulling zijn op een plan voor gewichtsbeheersing. Het vezelgehalte helpt:

Overeten te verminderen 

Bij gewichtsverlies of -behoud

Verzadiging te bevorderen

 

 

”Cranberry’s behoren tot de categorie superfood”

Wat zit er in cranberry's?

Cranberry’s worden beschouwd als een superfood vanwege hun rijke voedingsprofiel en talrijke gezondheidsvoordelen. Ze bevatten enorm veel antioxidanten en een indrukwekkende verzameling aan fytonutriënten waaronder quercetine en anthocyanines. Ze zijn ook een goede bron van vitamine C, vitamine E, vitamine K1, mangaan, koper en andere micronutriënten.

Wat zit er in cranberry’s?

100 gram cranberry’s bevatten ongeveer: 

50,7 calorieën

0,4 gram eiwit

13,5 gram koolhydraten

0,1 gram vet

5,1 gram vezels

Voedingstoffen 

Vitamine B5               0,3 milligram 

Vitamine B6               0,1 milligram 

Vitamine C                 14,6 milligram 

Vitamine E                 1,3 milligram 

Vitamine K                 5,6 microgram 

Kalium                         93,5 milligram 

Mangaan                    0,4 milligram 

Koper                           0,1 milligram  

Zoals we al eerder hebben vermeld bevat de bes ook verschillende stoffen die werken als krachtige antioxidant. De volgende stoffen komen voor in cranberry’s en zijn een grote reden waarom ze in het rijtje van superfoods horen.

Quercetine  

Epicatechinen 

Anthocyanen 

Benzoëzuur 

Hoe wordt een cranberry pil gemaakt?

Cranberry pillen ook wel bekend als cranberry supplementen of cranberry extractcapsules worden meestal gemaakt door de heilzame stoffen uit cranberry’s te extraheren en ze in een geconcentreerde vorm te verwerken. 

Hier is een overzicht van het proces:

Oogsten

Cranberry’s worden geoogst tijdens het hoogseizoen. Dit is meestal in de late zomer of vroege herfst. Ze worden gekweekt in cranberry moerassen waar de velden onder water staan om het oogsten te vergemakkelijken.

 

Schoonmaken en sorteren

Na het oogsten ondergaan de veenbessen een reinigingsproces om bladeren, stelen en eventuele onzuiverheden te verwijderen. Vervolgens worden ze gesorteerd om ervoor te zorgen dat alleen bessen van hoge kwaliteit worden gebruikt voor verdere verwerking.

 

Extractie

Het extractieproces omvat het afbreken van de cranberry’s om hun heilzame verbindingen vrij te maken. Er zijn verschillende extractiemethoden waaronder:

A) Sap extractie 

De bessen worden geplet en het sap wordt geëxtraheerd. Dit sap wordt vervolgens verder verwerkt om de heilzame stoffen te concentreren.

B) Vriesdrogen

De bessen worden ingevroren en vervolgens in een vacuümkamer geplaatst waar het bevroren water door sublimatie wordt verwijderd. Hierdoor blijft een geconcentreerd poeder achter dat de voedingsstoffen van de cranberry behoudt.

 

C) Oplosmiddelextractie

Oplosmiddelen  zoals water, ethanol of een combinatie van beide worden gebruikt om de actieve bestanddelen uit de bessen te extraheren. Het oplosmiddel wordt verdampt waarbij een geconcentreerd extract achterblijft.

 

Concentratie en drogen 

Zodra het cranberry extract is gemaakt wordt het meestal geconcentreerd om de potentie te vergroten. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan zoals:

Filtratie

Verdamping 

Sproeidrogen

Het geconcentreerde extract wordt vervolgens gedroogd om eventueel achtergebleven vocht te verwijderen en om te zetten in een poeder of korrels die geschikt zijn voor inkapseling.

 

Inkapseling

Het gedroogde cranberry extract is ingekapseld in gelatine of vegetarische capsules die zo zijn ontworpen dat ze gemakkelijk kunnen worden doorgeslikt. De capsules helpen het cranberry extract te beschermen tegen afbraak en maken een gemakkelijke dosering mogelijk.

 

Kwaliteitscontrole

Tijdens het productieproces worden kwaliteitscontrolemaatregelen geïmplementeerd om de zuiverheid, potentie en veiligheid van de cranberry pillen te waarborgen. Dit omvat het testen op verontreinigingen, het verifiëren van de concentratie van actieve verbindingen en het voldoen aan wettelijke normen.

Het is belangrijk op te merken dat verschillende fabrikanten variaties kunnen hebben in hun specifieke processen en formuleringen voor cranberry pillen. Daarom is het raadzaam om altijd voor kwaliteit te kiezen bij een bedrijf die strikte kwaliteitscontrolemaatregelen volgt en die door derden zijn getest om de werkzaamheid en veiligheid van hun producten te garanderen.

 

 

”Drink voldoende water en volg de gebruiksaanwijzing”

Hoe gebruik je cranberry pillen?

Cranberry pillen moeten net als elk ander voedingssupplement worden gebruikt volgens de aanbevolen dosering die op de verpakking vermeld staat. We hebben enkele tips voor je op een rij gezet waar je op moet letten!

Lees de gebruiksaanwijzing

Lees zorgvuldig het etiket en de verpakking van de cranberry pillen om de aanbevolen dosering, frequentie en eventuele specifieke instructies van de fabrikant te begrijpen. Verschillende merken en formuleringen kunnen verschillende doseringen hebben en daarom is het belangrijk om de specifieke richtlijnen te volgen voor het product dat je wilt gaan gebruiken.

 

Raadpleeg een arts

Als je een onderliggende medische aandoening hebt, medicijnen gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft dan is het raadzaam om een arts te raadplegen voordat je met een cranberry pillen begint. Ze kunnen persoonlijke begeleiding bieden op basis van je individuele gezondheidsbehoeften en informatie geven over mogelijke interacties met andere medicijnen.

 

Wanneer innemen

Cranberry pillen kunnen met of zonder voedsel worden ingenomen. Dit is afhankelijk van de verstrekte instructies op de verpakking. Het innemen ervan bij een maaltijd of een glas water kan wel helpen bij de spijsvertering en opname van de inhoud.

 

Dosering 

Volg de aanbevolen dosering op de verpakking. Het wordt over het algemeen aanbevolen om te beginnen met een lagere dosis en deze indien nodig geleidelijk te verhogen. Vermijd overschrijding van de aanbevolen dosering omdat overmatige inname tot nadelige effecten kan leiden.

 

Consistentie

Om de potentiële voordelen van cranberry pillen te ervaren is het belangrijk om ze consequent in te nemen zoals voorgeschreven. Regelmatig en consistent gebruik kan effectiever zijn om de gewenste resultaten te bereiken.

 

Hydratatie

Tijdens het gebruik van cranberry pillen is het belangrijk om voldoende te drinken door de hele dag door water te drinken. Een goede hydratatie ondersteunt het urinestelsel en kan een aanvulling zijn op de potentiële voordelen van cranberry pillen bij het gezond houden van de blaas en urinewegen.

 

Duur

De duur van het gebruik van cranberry pillen kan variëren per persoon. Het is afhankelijk van het beoogde doel en individuele omstandigheden. Sommige mensen gebruiken cranberry pillen altijd als een preventieve maatregel voor de gezondheid van de urinewegen. En andere mensen gebruiken ze voor een bepaalde periode in verband met een bepaalde klacht. Volg de richtlijnen van je arts of de fabrikant voor de juiste gebruiksduur.

 

Monitor en pas aan

Let op eventuele veranderingen in je gezondheid of symptomen tijdens het gebruik van cranberry pillen. Als je bijwerkingen ervaart of als je toestand verslechtert, stop dan met het gebruik en raadpleeg een arts.

 

Onthoud dat cranberrypillen niet bedoeld zijn ter vervanging van een gezond eetpatroon of medische behandeling voor specifieke aandoeningen. Ze zijn bedoeld als aanvulling op een goed afgeronde levensstijl en moeten worden gebruikt als onderdeel van een holistische benadering van algehele gezondheid en welzijn.

 

 

”Cranberry word veel gebruikt bij problemen met de urinewegen en blaas”

Waar worden cranberry pillen het meest voor gebruikt?

Cranberry pillen kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt en ter ondersteuning van verschillende onderdelen van de gezondheid. Zo word het gebruikt voor maagzweer, parasieten, hoge bloeddruk, blaasontsteking en nog veel meer. Hier zijn enkele veel voorkomende klachten waar cranberry pillen vaak voor worden gebruikt:

 

Urineweg en blaas

Cranberry pillen staan vooral bekend om hun potentiële voordelen bij het bevorderen van de gezondheid van de urinewegen. De actieve bestanddelen in de bessen zoals proanthocyanidinen kunnen helpen voorkomen dat bacteriën zoals Escherichia coli zich hechten aan de wanden van de urinewegen. Dit kan helpen het risico op urineweginfecties te verminderen en de algehele gezondheid ondersteunen. 

Cranberry pillen kunnen worden ingenomen als een preventieve maatregel voor personen die vatbaar zijn voor terugkerende urineweginfecties of als onderdeel van een behandelplan onder begeleiding van een arts of specialist.

 

Antioxidant ondersteuning 

Cranberry pillen bevatten een hoge concentratie aan antioxidanten zoals flavonoïden en vitamine C. Deze antioxidanten helpen cellen te beschermen tegen oxidatieve schade veroorzaakt door schadelijke vrije radicalen. Regelmatige consumptie van cranberry pillen kan de algehele antioxidantactiviteit in het lichaam ondersteunen waardoor het risico op chronische ziekten mogelijk wordt verminderd en de algemene gezondheid en het welzijn worden bevorderd.

 

Spijsvertering 

Het vezelgehalte in de bessen en cranberry pillen kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Vezels kunnen helpen bij:

Voorkomen van constipatie 

Ondersteunen van een regelmatige stoelgang

Bevorderen van een gezond darmmicrobioom

Door cranberry pillen te gebruiken kun je de spijsvertering ondersteunen en de algehele gastro-intestinale functie verbeteren.

 

Mond en tandvlees

De anti kleef eigenschappen van cranberry’s en cranberry pillen kunnen de gezondheid van de mond ondersteunen.

De verbindingen in de bes helpen de bacteriën te remmen die zich aan tanden en tandvlees kunnen hechten waardoor het risico op tandplakvorming, tandvleesaandoeningen en tandbederf wordt verminderd. Het slikken van cranberry pillen of het gebruik van mondverzorgingsproducten op basis van cranberry’s kan hierdoor bijdragen aan een gezondere mond en een betere mondhygiëne.

 

Cardiovasculaire gezondheid

Cranberry pillen hebben sterke antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor kunnen ze de cardiovasculaire gezondheid ondersteunen. De antioxidanten in cranberry pillen kunnen helpen bij:

Ondersteuning van gezonde bloedvaten

Verminderen van oxidatieve stress

Verminderen van ontstekingen

Het gebruik van cranberry pillen samen met een uitgebalanceerd dieet en dagelijkse lichaamsbeweging kan helpen de gezondheid van hart en bloedvaten te ondersteunen.

 

 

Het is belangrijk op te merken dat hoewel cranberry pillen potentiële voordelen bieden op deze gebieden de individuele resultaten kunnen verschillen. Als je specifieke gezondheidsproblemen of aandoeningen hebt dan is het belangrijk om dit met een specialist te bespreken.

 

 

”Vermijd bewerkte en gezoete cranberry producten”

Welke soort cranberry is het beste?

Alhoewel cranberry’s tal van gezondheidsvoordelen hebben, is het het beste om ze in hun volledige vorm of als minimaal bewerkte product te consumeren. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Verse veenbessen

Ongezoet cranberry sap  

Gedroogde cranberry’s zonder toegevoegde suikers

Er bestaan verschillende cranberry producten die veel toegevoegde suikers kunnen bevatten zoals cranberrysaus of gezoete cranberrysappen en dit maakt ze een stuk minder gezond.

Als je kijkt naar een cranberry pil dan is het grootste voordeel ervan dat het super geconcentreerd is en daarom in verhouding effectiever kan werken vanwege de vele voedingsstoffen in plaats van cranberry sap. Het sap smaakt vaak ook vrij zuur wanneer het ongezoet is en daarom is het innemen van een capsule vaak gemakkelijker in gebruik.

 

 

”Bouw het gebruik op om bijwerkingen te verminderen of voorkomen”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van cranberry pillen?

Het gebruik van cranberry pillen is voor de meeste mensen over het algemeen veilig. Toch zijn er enkele risico’s en overwegingen waarmee je rekening mee moet houden.

Geneesmiddelinteracties 

Cranberry pillen kunnen een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen. Cranberry kan mogelijk het metabolisme van bepaalde geneesmiddelen verstoren waardoor de opname, effectiviteit of eliminatie uit het lichaam wordt beïnvloed. Als je medicijnen gebruikt en met name bloed verdunnende medicijnen of medicijnen voor urinewegaandoeningen dan is het belangrijk om een arts te raadplegen voordat je cranberry pillen gebruikt om zo mogelijke interacties of bijwerkingen te voorkomen.

Allergische reacties

Sommige mensen kunnen allergisch reageren op cranberry’s of cranberry pillen. Symptomen van een allergische reactie kunnen zijn:

Spijsverteringsstoornissen

Jeuk

Huiduitslag

Zwelling

Moeite met ademhalen 

Als je een allergie hebt voor veenbessen of andere bessen dan is het belangrijk om cranberry pillen te vermijden of voor gebruik een arts te raadplegen.

 

Gastro-intestinale klachten

Sommige mensen kunnen gastro-intestinale bijwerkingen hebben bij het gebruik van cranberry pillen zoals:

Diarree

Maagklachten

Buikkramp 

Als je last krijgt van een spijsverteringsstoornis dan wordt aanbevolen de dosering te verlagen of het gebruik te staken en een arts te raadplegen.

 

Nierstenen

Cranberry’s zijn van nature zuur en het consumeren van grote hoeveelheden cranberry producten of geconcentreerde cranberry pillen kan het risico op het ontwikkelen van nierstenen bij daarvoor gevoelige personen verhogen. Als je een voorgeschiedenis van nierstenen hebt of vatbaar bent voor het ontwikkelen ervan dan is het raadzaam om een arts te raadplegen voordat je cranberry pillen gaat gebruiken.

 

Bloedsuiker

Cranberry pillen bevatten over het algemeen weinig suiker en worden als veilig beschouwd voor mensen met diabetes als ze met mate worden geconsumeerd. Als je diabetes hebt of een strikt diabetisch dieet volgt dan is het belangrijk om je bloedsuikerspiegel te controleren en een arts te raadplegen voor advies over het opnemen van cranberry pillen in je dagelijkse routine.

 

Zwangerschap en borstvoeding 

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft dan is het raadzaam om een arts te raadplegen voordat je cranberry pillen gaat gebruiken. Hoewel cranberry pillen over het algemeen als veilig worden beschouwd is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor jouw specifieke situatie en om de juiste dosering te bepalen.

 

Kwaliteit en besmetting

Bij het kopen van cranberry pillen is het belangrijk om voor kwaliteit te kiezen. Kies daarom een gerenommeerde merk te kiezen die strikte kwaliteitscontrolemaatregelen volgt en door derden word getest om de zuiverheid, potentie en veiligheid van de producten te garanderen. Verontreinigde supplementen of supplementen van lage kwaliteit kunnen extra gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

 

 

Cranberry pillen bieden een geconcentreerde dosis van de talrijke gezondheidsvoordelen van cranberry’s waardoor ze een handige en effectieve manier zijn om de gezondheid te ondersteunen. Van hun rol bij het handhaven van de gezondheid van de urinewegen tot hun antioxiderende, ontstekingsremmende en cardiovasculaire voordelen zijn cranberry pillen nog steeds een populaire keuze als supplement. 

Het is echter belangrijk op te merken dat cranberry pillen geen vervanging zijn voor een uitgebalanceerd eetpatroon en een gezonde levensstijl. 

Zoals met elk supplement is het raadzaam om een arts te raadplegen voordat je cranberry pillen gaat gebruiken. Of je nu verlichting zoekt van urineweginfecties, je weerstand wilt versterken of een gezonder hart wilt overweeg om cranberry pillen te gebruiken en de potentiële voordelen te benutten die deze kleine helpers van de natuur te bieden hebben.

Tips:

1) Als je een aandoening hebt of medicatie gebruikt dan kan advies vragen aan een specialist helpen om de juiste dosering te bepalen

2) Een goede vorm van cranberry pil is gevriesdroogd of komt in de vorm van cranberry-extract. 

3) Er bestaan ook cranberry pillen met andere werkzame stoffen erin zoals berendruif, camu camu, vlierbes, D-mannose en guldenroede

4) Bouw de dosering geleidelijk op zodat de maag en darmen eraan kunnen wennen

Tot slot

Cranberry pillen stond centraal in dit artikel. Eet jij graag cranberry’s of drink je graag cranberry sap? En doe je dat met een specifieke reden? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Mangaan

Wat zijn antioxidanten?

Superfood

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *