cordyceps
Expert: Jaap Gerrijts | 24 augustus 2023 | Leestijd: 8 minuten

Cordyceps

Cordyceps zijn een soort paddenstoelen die al meer dan 1500 jaar gebruikt worden in de traditionele Chinese geneeskunde. Ze hebben krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende effecten. Cordyceps heeft verschillende gezondheidsvoordelen zoals de immuniteit, hartgezondheid en het vergroten van de geestelijke helderheid.

Cordyceps heeft verschillende gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we wat eventuele bijwerkingen kunnen zijn. Lees je mee?!

Cordyceps kan prestatieverhogend werken en versterkt het geheugen

Cordyceps

Cordyceps Sinensis is een populaire medicinale paddenstoel die al eeuwenlang een belangrijk onderdeel uitmaakt van de holistische geneeskunde in verschillende Aziatische landen zoals Nepal en wordt al lang vereerd vanwege zijn krachtige anti-verouderings en gezondheids bevorderende eigenschappen. 

Cordyceps wordt geprezen om zijn natuurlijke vermogen om vrije radicalen, infecties en ontstekingen te bestrijden. Om deze reden worden deze indrukwekkende ziekte bestrijdende paddenstoelen al eeuwenlang gebruikt om de symptomen van ademhalingsstoornissen, hoesten, verkoudheid, leverschade en nog veel meer te verminderen. 

De cordyceps paddenstoel word beschouwd als een echte superfood vanwege de krachtige om veroudering en stress te vertragen, het lichaam helpen ziektevrij te houden en het energieniveau verhogen.

Cordyceps wordt ook wel de rupsschimmel genoemd. Het is namelijk parasitair van aard omdat het in een rups groeit en uiteindelijk zijn eigen gastheer opeet!

De basis van de paddenstoel wordt gevormd door de larve van een nachtvlinder en is donkerbruin tot zwart. Het hecht zich aan het organisme en wordt ongeveer vijftien centimeter lang. Zodra het volledig volgroeid is, eet het maar liefst meer dan 90 procent van het geïnfecteerde insect op.

De paddenstoel zwelt vervolgens op en word groter tot een gewicht van ongeveer 300 tot 500 milligram.

De eerste mensen die de vele voordelen van cordyceps ontdekten zagen aanvankelijk dat dieren de wilde schimmel aten en daarbij sterker werden. Boeren en herders begonnen de schimmel in poedervorm te gebruiken om tonics en thee van te maken.

Enkele van de eerste toepassingen van deze tonica waren het verhogen van de melkproductie en het verbeteren van de reproductie capaciteit van vee. Later begonnen mensen cordyceps in zonlicht te drogen om zo hun krachtige voordelen voor een langere periode te behouden.

Er wordt aangenomen dat de vele ontstekingsremmende voordelen van cordyceps voortkomen uit hun vermogen om:

Het immuunsysteem positief te beïnvloeden

Oxidatieve stress te bestrijden 

Beschermende cellen te stimuleren die je lichaam vrij houden van mutaties en infecties

Uit in-vitro-onderzoek is gebleken dat cordyceps in sommige gevallen kan werken als natuurlijke kanker behandeling waardoor de groei van tumoren en kankercellen kan worden voorkomen.

De afgelopen jaren heeft onderzoek naar de paddenstoel nog andere indrukwekkende bevindingen opgeleverd waarbij wordt gerapporteerd dat dit supersupplement kan helpen bij:

Verbeteren van de atletische prestaties 

De gezondheid van het hart  

Het verminderen van en ontstekingen 

Coryceps supplementen worden beschouwd als een soort natuurlijk immuun bevorderend medicijn en worden vaak gebruikt om de immuniteit te verbeteren en de gezondheid te optimaliseren. Ze kunnen ook helpen auto-immuunziekten onder controle te houden, overmatige ontstekingen te minimaliseren en weefselschade te voorkomen terwijl de genezingstijd wordt versneld.

Daarnaast toont onderzoek aan dat cordyceps kan werken als mild stimulerend middel of adaptogeen waardoor stress en vermoeidheid worden bestreden en tegelijkertijd het energieniveau op natuurlijke wijze wordt verhoogd.

Het beste van alles is dat je niet naar de paddenstoelen hoeft te zoeken om te profiteren van de krachtige voordelen die de cordyceps paddenstoel te bieden heeft. Het is namelijk op grote schaal verkrijgbaar in:

Poedervorm

Capsule 

Tabletvorm

 

Blijf lezen om erachter te komen hoe de cordyceps paddenstoel je gezondheid kan beïnvloeden en waarom je misschien wilt overwegen om deze aan je dagelijkse routine toe te voegen.

 

 

”Cordycepin is waarschijnlijk het meest actieve ingrediënt in cordyceps”

Wat is de voedingswaarde van cordyceps?

Cordyceps zit boordevol antioxidanten, enzymen en vitamines die bijdragen aan de genezende effecten ervan. De exacte voedingswaarde kan variëren, afhankelijk van de soort en de groeiomstandigheden. 

Enkele van de verbindingen die zijn geïdentificeerd in het voedingsprofiel van cordyceps zijn onder meer:

Vitamines:

Vitamine B1 – thiamine 

Deze vitamine is belangrijk voor de energieproductie en de zenuwfunctie.

Vitamine B2 – riboflavine 

Riboflavine ondersteunt het energiemetabolisme en speelt een rol bij de verdediging door antioxidanten.

Vitamine B3 – niacine 

Niacine is betrokken bij de energieproductie en het behoud van een gezonde huid en zenuwen.

Vitamine B5 – pantotheenzuur 

Pantotheenzuur is belangrijk voor het energiemetabolisme en de hormoonsynthese.

Mineralen:

Zink

Zink is belangrijk voor de immuunfunctie, wondgenezing en de algehele gezondheid.

Selenium

Selenium werkt als een antioxidant en ondersteunt de schildklierfunctie.

Koper

Koper is betrokken bij het ijzermetabolisme en de productie van bindweefsels.

IJzer

IJzer is cruciaal voor het zuurstoftransport in het bloed en de energieproductie.

Antioxidanten:

Cordycepin

Polysachariden

Adenosine

Cordycepinezuur

N-acetylgalactosamine

Ergosterol en ergosterylesters

Bioxantracenen

Hypoxanthine

Zure deoxyribonuclease

Superoxide-dismutase

Protease

Dipicolinezuur

Lectine

Cordycepin is een bioactieve stof en waarschijnlijk het meest actieve ingrediënt in cordyceps. Het staat bekend om zijn verschillende biologische activiteiten en mogelijke effecten op het lichaam. 

Hier zijn enkele van de acties die aan cordycepin worden toegeschreven:

Antivirale eigenschappen

Cordycepin is onderzocht vanwege zijn antivirale eigenschappen, vooral tegen bepaalde RNA-virussen. Het werkt door de virale replicatie te verstoren en de synthese van viraal RNA te remmen.

Ontstekingsremmende activiteit

Cordycepin kan ontstekingsremmende effecten vertonen door de productie van ontstekingsmoleculen en enzymen te onderdrukken. Dit zou potentieel nuttig kunnen zijn bij het beheersen van ontstekingsaandoeningen.

Antioxiderende effecten

Cordycepin heeft antioxiderende eigenschappen wat betekent dat het kan helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam die bijdragen aan oxidatieve stress en cellulaire schade.

Immunomodulatie

Er wordt aangenomen dat Cordycepin immuunmodulerende effecten heeft wat betekent dat het kan helpen het immuunsysteem te reguleren. Het kan bepaalde immuunreacties versterken en tegelijkertijd de overmatige immuunactiviteit bij auto-immuunziekten verminderen.

Mogelijke bestrijding tegen kanker

Sommige onderzoeken suggereren dat cordycepin eigenschappen tegen kanker kan hebben. Er is aangetoond dat het de groei van kankercellen remt en apoptose oftewel geprogrammeerde celdood induceert bij bepaalde soorten kanker.

Antibacteriële effecten

Cordycepin heeft antibacteriële activiteit vertoond tegen verschillende bacteriestammen. Het interfereert met de bacteriële RNA-synthese, wat leidt tot verminderde bacteriegroei.

Anti-verouderingsvoordelen

De antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van Cordycepin dragen bij aan de potentiële anti-verouderingseffecten door cellen te beschermen tegen oxidatieve schade en ontstekingen.

Neuroprotectieve effecten

Cordycepin kan neuroprotectieve eigenschappen hebben waardoor zenuwcellen worden beschermd tegen schade en de algehele gezondheid van de hersenen wordt bevorderd.

Cardiovasculaire gezondheid

Cordycepin is onderzocht vanwege de potentiële cardiovasculaire voordelen zoals het vermogen om de bloeddruk te verlagen en het risico op hart gerelateerde problemen te verminderen.

Gezonde luchtwegen

Sommige onderzoeken suggereren dat cordycepin bronchusverwijdende effecten kan hebben, wat gunstig zou kunnen zijn voor mensen met luchtwegaandoeningen.

 

 

”Bevat verschillende krachtige antioxidanten”

Wat zijn de mogelijke voordelen van cordyceps?

Cordyceps is inmiddels veel onderzocht en dit is begonnen nadat men in de jaren negentig erachter kwam dat Chinese atleten iedere keer wereldrecords verbeterden. Deze atleten gebruikten de paddenstoel als supplement om meer kracht en energie te krijgen.

Volgens verschillende onderzoeken kan cordyceps helpen bij het verbeteren van:

Stemming

Energie

Geheugen

Herstel

Hersenen

Weerstand

Daarnaast kan de paddenstoel helpen bij het verminderen van:

Impotentie

Ontstekingen

Infecties

Kanker

 

Verhogen van de immuunfunctie

Sommige onderzoeken suggereren dat het consumeren van cordyceps de immuunfunctie ten goede komt en kan helpen de gezondheid van het cardiovasculaire, respiratoire, endocriene en reproductieve systeem te optimaliseren. Dit komt omdat ze ontstekingsremmende stoffen bevatten zoals polysachariden, gemodificeerde nucleosiden en cyclosporines.

Het gebruik van cordyceps kan vooral gunstig zijn bij de behandeling van ontsteking gerelateerde aandoeningen zoals:

De ziekte van Crohn

Artritis

Lekkende darm syndroom

Astma

Eén diermodel toonde zelfs aan dat ze effectief waren in het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen van muizen, wat mogelijk hielp bij de behandeling van astma.

 

Vertraagt het ouder worden en bevordert de mentale helderheid

Cordyceps zitten boordevol antioxidanten die kunnen helpen:

Schade door vrije radicalen te bestrijden

Oxidatieve stress te voorkomen 

Tekenen van veroudering te helpen vertragen 

Hoewel onderzoek naar de anti-verouderingseffecten van deze medicinale paddenstoel zich voornamelijk beperkt tot dierstudies, toont onderzoek aan dat het:

De hersenfunctie kan stimuleren

Het geheugen kan verbeteren 

De levensduur kan verlengen

Eén diermodel toonde bijvoorbeeld aan dat het nemen van een cordyceps-extract de activiteit van antioxidanten zoals superoxide-dismutase en glutathionperoxidase in het bloed verhoogde. Niet alleen dat, maar het hielp ook de hersenkracht te vergroten en de seksuele functie bij ouder wordende ratten te verbeteren.

Op dezelfde manier ontdekte een andere dierstudie uit China dat het toedienen van cordyceps-extract aan fruitvliegen hun levensduur aanzienlijk verlengde door oxidatieve stress op de cellen te blokkeren, wat hun krachtige anti-verouderingseigenschappen bevestigde.

 

Verbetert atletische prestaties

Een studie toonde aan dat suppletie met Cordyceps sinensis de trainingsprestaties verbeterde en bijdroeg aan algemene markers van welzijn bij oudere volwassenen. Cordyceps wordt net als maca en cacao beschouwd als een stimulerend adaptogeen en wordt vaak gebruikt om vermoeidheid te bestrijden, spierpijn te behandelen en zwakte te voorkomen.

Verschillende onderzoeken suggereren dat ze de atletische prestaties kunnen verbeteren waardoor de fysieke capaciteiten en het uithoudingsvermogen worden verbeterd. Dit komt gedeeltelijk omdat ze de toevoer van ATP, één van de belangrijkste energiebronnen tijdens inspanning in het lichaam vergroten. 

Cordyceps bevatten ook adenosine wat een soort nucleïnezuur is dat nodig is om ATP te maken. ATP is de ‘energiedrager’ die tijdens fysieke activiteit in de spieren wordt uitgeput.

 

Reguleert de bloedsuikerspiegel

Twee actieve bestanddelen in cordyceps, d-mannitol cordycepin en 3’-deoxyadenosine zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor verschillende fysiologische acties die helpen de insuline- en bloedsuikerspiegel onder controle te houden. In diermodellen hebben cordyceps supplementen geholpen bij het bestrijden van hoge bloedsuikerspiegels, terwijl ze ook de insulinespiegels verlaagden ter bescherming tegen insulineresistentie.

 

Bevordert een goede nachtrust

In een onderzoek uit Azië werd gekeken naar de effecten van cordycepin dat van nature voorkomt in cordyceps. Hierbij werd er gekeken of het de natuurlijke slaap bij ratten zou helpen verbeteren. Onderzoekers hebben vastgesteld dat cordycepin de REM-slaap bij ratten verhoogt.

Dat is nog niet alles. Volgens de onderzoekers kan dit experiment fundamenteel bewijs leveren dat cordycepin nuttig kan zijn voor slaapgestoorde proefpersonen.

 

Bestrijden van stress en ondersteuning van de geestelijke gezondheid

In een onderzoek werd gekeken naar de vele therapeutische effecten van deze medicinale paddenstoel. Wat onderzoekers ontdekten was dat cordyceps kan werken als nutraceuticals die de geestelijke gezondheid kunnen ondersteunen door zowel omgevingsstress als oxidatieve stress in het lichaam te bestrijden. Nutraceuticals is een brede overkoepelende term die wordt gebruikt om elk product te beschrijven dat is afgeleid van voedselbronnen met extra gezondheidsvoordelen naast de fundamentele voedingswaarde die in de voedingsmiddelen wordt aangetroffen.

 

Kan kankercellen helpen bestrijden

Verschillende veelbelovende in vitro-onderzoeken hebben laten zien dat cordyceps krachtige anti-kanker eigenschappen zou kunnen bezitten en de groei en verspreiding van verschillende soorten kanker zou kunnen helpen blokkeren. In het bijzonder tonen in vitro-onderzoeken aan dat cordyceps extract effectief kan zijn bij het verminderen van de groei van lever-, long- en darmkankercellen.

De kanker bestrijdende effecten van cordyceps gaan echter verder dan het stoppen van de groei van kanker. Dierstudies laten ook zien dat deze medicinale paddenstoelen het risico op bijwerkingen veroorzaakt door de behandeling van kanker kunnen verminderen. Een voorbeeld hiervan is leukopenie wat een aandoening is die kan worden veroorzaakt door chemotherapie of bestraling en die resulteert in een afname van de hoeveelheid witte bloedcellen in het lichaam en een hoger risico geeft op infectie en ziekte.

 

Ondersteunt de gezondheid van het hart

Recent onderzoek heeft een sterk verband gevonden tussen cordyceps en de gezondheid van het hart. De onderzoeken tonen aan dat ze het hart kunnen helpen beschermen tegen schade en het cholesterolgehalte kunnen verlagen om coronaire hartziekten te voorkomen. Uit een dierstudie bleek bijvoorbeeld dat een cordyceps extract de schade aan het hart en de lever bij ratten met een nierziekte hielp verminderen.

Uit ander onderzoek bij dieren bleek dat cordyceps kan helpen het slechte LDL-cholesterol te verlagen om slagaderverkalking te voorkomen wat een aandoening is die wordt gekenmerkt door de opbouw van plak in de slagaders en een verhoogd risico geeft op een hartaanval en beroerte. Andere diermodellen laten zien dat ze ook hoge triglyceriden kunnen verminderen wat weer een andere belangrijke risicofactor is voor hartziekten.

 

Verhoogt het libido en de vruchtbaarheid

Vroeger namen mensen van beide geslachten tonics gemaakt van cordyceps om het libido te verbeteren en de voortplantingsfunctie te verbeteren. Op basis van diermodellen lijkt het erop dat supplementen met cordyceps het lichaam kunnen helpen zuurstof efficiënter te gebruiken en de bloedstroom te verbeteren. Dit is belangrijk voor de lichamelijke gezondheid en het seksuele functioneren.

Verbeterd uithoudingsvermogen, verhoogde energie en lagere ontstekingsniveaus zijn verschillende andere redenen waarom cordyceps de vruchtbaarheid en het libido kan verbeteren. Ze kunnen dus worden gebruikt als een natuurlijke behandeling voor onvruchtbaarheid, maar ook als een natuurlijk middel tegen impotentie.

 

 

”Cordyceps word al vele duizenden jaren met succes gebruikt”

Wat is de geschiedenis van cordyceps?

Cordyceps wordt beschouwd als een superfood die minstens 5000 jaar geleden voor het eerst werd gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Hun medicinale toepassingen werden beschreven in oude Chinese medische boeken en traditionele holistische genezers gebruiken ze al generaties lang om tientallen verschillende ziekten te behandelen zonder het gebruik van chemische medicijnen.

Volksgenezers zouden cordyceps alleen of in combinatie met andere Chinese geneeskunde kruidenbehandelingen gebruiken om meer dan twintig verschillende aandoeningen te bestrijden, variërend van bronchitis tot hartziekten.

Cordyceps en andere geneeskrachtige planten worden al lang gebruikt bij Chinese, christelijke en hindoeïstische religieuze ceremonies en er wordt aangenomen dat ze verband houden met een lang leven en onsterfelijkheid. In de Ayurvedische geneeskunde wordt bijvoorbeeld gezegd dat paddenstoelen gunstig zijn voor het verbeteren van kracht en vitaliteit.

Traditionele genezers in Sikkim adviseerden medicinale paddenstoelen als tonicum voor alle ziekten, omdat ze beweerden dat het de energie, eetlust, uithoudingsvermogen, libido, uithoudingsvermogen en het slaappatroon verbeterde.

Medicinale paddenstoelen worden al duizenden jaren gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen. Vooral Cordyceps paddenstoelen hebben in sommige delen van Azië een uitgebreide geschiedenis en worden in deze gebieden al lang medicinaal gebruikt.

Tegenwoordig zijn ze over de hele wereld te vinden maar komen ze vooral veel voor in Noord-Amerika, Azië en Europa.

De naam cordyceps komt eigenlijk van de Latijnse woorden ‘koord’, wat knots betekent, en ‘ceps’, wat hoofd betekent. Cordyceps is eigenlijk de naam van een geslacht van schimmels en er zijn naar schatting ruim 400 soorten binnen het geslacht.

Enkele van de meest opvallende soorten zijn: 

Cordyceps sinensis

Cordyceps militaris 

Cordyceps ophioglossoides

Hoewel ze al lang bekend staan om hun genezende werking in vele vormen van traditionele geneeskunde begint recent onderzoek de gezondheid bevorderende eigenschappen van deze krachtige paddenstoelen te bevestigen. Studies laten zelfs zien dat cordyceps kanker bestrijdende, antimicrobiële en ontstekingsremmende activiteiten kan hebben en nuttig kan zijn bij de behandeling van een lange lijst van gezondheidsproblemen.

 

 

 

”Cordyceps, Reishi en Lion’s Mane worden vaak gecombineert”

Wat is het verschil tussen Cordyceps, Reishi en Lion's Mane?

Samen met andere paddenstoelen zoals de chaga paddenstoel en de kalkoenstaart paddenstoel zijn cordyceps, reishi en Lion’s Mane drie van de meest populaire medicinale paddenstoelen op de markt. Er zijn veel overeenkomsten tussen deze drie unieke soorten paddenstoelen maar ook verschillende dingen waarin ze zich onderscheiden.

Reishi paddenstoelen zijn in verband gebracht met een uitgebreide lijst van gezondheidsvoordelen variërend van een verbeterde leverfunctie tot verbeterde immuniteit in onderzoeken bij mensen en dieren. Reishi paddenstoelen zijn verkrijgbaar in extract-, capsule-, tablet- en poedervorm en worden vaak gebruikt als een natuurlijk middel om de gezondheid te bevorderen en de inname van antioxidanten te verhogen.

Hoewel zowel reishi als cordyceps het meest worden aangetroffen in supplementvorm, is Lion’s Mane een eetbare paddenstoel die kan worden gebruikt in combinatie met de andere soorten om zo de voordelen te versterken. Net als andere soorten medicinale paddenstoelen bevat de Lion’s Mane paddenstoel veel ontstekingsremmende antioxidanten en kan hij de immuniteit helpen maximaliseren om zo een betere gezondheid te ondersteunen.

In diermodellen is ook aangetoond dat Lion’s Mane de hersenfunctie verbetert en kan helpen beschermen tegen maagzweren.

Je kunt deze paddenstoelen los als extract kopen maar ook bij elkaar in één capsule of als poedervorm.

 

 

”Adoptogenen kunnen de balans in het lichaam helpen herstellen”

Wat is het verschil tussen Cordyceps en Ginseng?

Ginseng en cordyceps worden beide door de geschiedenis heen gebruikt vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Het zijn twee krachtige adaptogenen die voordelen kunnen bieden als het om de gezondheid gaat.

Net als cordyceps is ginseng in verband gebracht met een verbeterde immuniteit, verminderde groei van kankercellen, betere bloedsuikerspiegels en een verbeterde seksuele functie. Er zijn verschillende soorten ginseng die elk een unieke reeks gezondheidsvoordelen bieden.

Er zijn echter verschillen die deze twee superfoods onderscheiden. Terwijl cordyceps een soort paddenstoel is die vaak in China wordt geoogst, is ginseng een wortel die behoort tot het plantengeslacht Panax.

Omdat ze tot totaal verschillende plantenfamilies behoren bevat ginseng verschillende voedingsstoffen en chemische componenten zoals ginsenosiden wat de actieve stof in ginseng is die verantwoordelijk is voor veel van de gezondheidsvoordelen.

Daarnaast is ginseng in sommige onderzoeken bij mensen en dieren in verband gebracht met andere gezondheid bevorderende eigenschappen zoals verlichting van symptomen van de menopauze en toegenomen gewichtsverlies.

 

 

”Capsule, tablet of poedervorm”

Hoe gebruik je cordyceps?

Cordyceps was vele jaren moeilijk verkrijgbaar, erg duur en niet op grote schaal op de markt. Tegenwoordig zijn wilde cordyceps nog steeds niet gemakkelijk te verkrijgen maar gelukkig hebben wetenschappers ontdekt hoe ze in het laboratorium kunnen worden gereproduceerd waardoor ze op veel grotere schaal beschikbaar zijn voor het publiek.

Supplementen zijn nu verkrijgbaar in de meeste natuurvoedingswinkels en online tegen betaalbare prijzen en lijken ze dezelfde voordelen te bieden als de wilde varianten. Een ander voordeel van het kweken van gecontroleerde soorten cordyceps-schimmels is het kunnen beheersen van besmetting, zoals schadelijke bacteriën en zware metalen.

Cordyceps worden meestal aangetroffen in capsule-, poeder- en tabletvorm. Capsules of tabletten kunnen een snelle en gemakkelijke manier zijn om aan je dagelijkse dosis te komen, terwijl je met cordyceps-poeder kunt experimenteren en het makkelijk kunt toevoegen aan enkele van je favoriete gerechten.

Cordyceps extract en poeder worden meestal toegevoegd aan dranken zoals thee, koffie, smoothies en shakes en met een beetje creativiteit zijn de potentiële toepassingen van de paddenstoel grenzeloos!

Het is nu mogelijk om cordyceps capsules, poeders en tabletten te kopen bij de meeste natuurvoedingswinkels en online. Veel mensen nemen ze via de mond in maar je kunt de poeder ook gebruiken in thee, soepen en stoofschotels zoals het al honderden jaren traditioneel in China word gebruikt.

Wat is de dosering van cordyceps?

De dosering van Cordyceps hangt af van de reden waarom ze worden gebruikt. In de meeste onderzoeken word door mensen 1.000 tot 3.000 milligram per dag gebruikt, wat niet in verband lijkt te worden gebracht met veel voorkomende bijwerkingen. Volg altijd het doseringsadvies dat op je cordyceps-supplement staat vermeld, of vraag advies van een specialist over de beste behandeling van een specifieke aandoening.

Als je cordyceps voor de eerste keer probeert, begin dan met een lagere dosis om te kijken hoe je lichaam reageert voordat je de dosering verhoogt.

Je hoeft cordyceps niet per se elke dag in te nemen als je alleen maar toekomstige ziekten wilt voorkomen en je immuunsysteem wilt versterken. In dat geval werkt 1 of 2 keer per week met een lagere dosis prima.

 

 

”Let op bijwerkingen en bouw het gebruik op”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van cordyceps?

Cordyceps wordt voor de meeste mensen als veilig beschouwd maar er zijn enkele mogelijke bijwerkingen en interacties waar je rekening mee moet houden. Vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt of bepaalde medicijnen gebruikt.

Zwangerschap

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft dan kun je het gebruik van cordyceps het beste even tijdelijk vermijden of de arts raadplegen voordat je met suppletie begint. Helaas ontbreken onderzoeken naar de effecten op de zwangerschap bij mensen dus blijf aan de veilige kant om eventuele negatieve bijwerkingen te voorkomen.

Ziekte

Voor iedereen met een bekende auto-immuunziekte zoals lupus, reumatoïde artritis of multiple sclerose waarschuwen sommige artsen dat cordyceps het probleem kan verergeren. Omdat ze het immuunsysteem stimuleren kan cordyceps de medicijnen tegen deze ziekten verstoren of bepaalde immuuncellen overactiveren. Neem daarom eerst contact op met je arts voordat je ze gaat gebruiken.

Dezelfde waarschuwing geldt voor iedereen met een bekende bloedings- of bloedstolselaandoening aangezien medicinale paddenstoelen soms de bloedstolling kunnen verstoren. Je mag cordyceps ook niet gebruiken twee weken vóór een geplande operatie vanwege de invloed op de bloedstolling.

Tips:

1) Volg de aanbevolen instructies op het etiket of zoals geadviseerd door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg

2) Let op tekenen van allergische reacties zoals huiduitslag, jeuk of ademhalingsmoeilijkheden en stop met het gebruik als he deze symptomen ervaart.

3) Cordyceps supplementen moeten een gezonde voeding en levensstijl aanvullen. Ze zijn geen vervanging voor uitgebalanceerde voeding en regelmatige lichaamsbeweging

4) Het kan enige tijd duren voordat natuurlijke supplementen zoals cordyceps resultaten laten zien. Geef het de tijd om de effecten ervan op je gezondheid te beoordelen

Cordyceps kan mogelijke groei van tumoren tegengaan

Tot slot

Cordyceps stond centraal in dit artikel. Eet jij graag paddenstoelen? En welke hebben dan je voorkeur? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Reishi

Eetbare paddenstoelen

Elfenbankje

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *