collageen tegen rimpels
Expert: Jaap Gerrijts | 30 juli 2023 | Leestijd: 7 minuten

Collageen tegen rimpels

Helpt collageen tegen rimpels? Heb je last van rimpels en wil je er iets aan doen, dan is collageen misschien wel iets voor jou. Collageen is een eiwit dat je huid stevig en elastisch houdt. Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam minder collageen aan waardoor de huid haar volume verliest en rimpels ontstaan.

Werkt collageen tegen rimpels? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we welke voeding collageen bevat. Lees je mee?!

Collageen is een eiwit met 18 aminozuren

Collageen tegen rimpels

Collageen is een eiwit dat een cruciale rol speelt bij het behoud van de structuur, elasticiteit en sterkte van je huid. Het is namelijk één van de belangrijkste onderdelen van de extracellulaire matrix die ondersteuning biedt aan verschillende weefsels zoals je huid. 

Naarmate je ouder wordt produceert je lichaam van nature minder collageen en dit zorgt voor het verschijnen van rimpels en fijne lijntjes. Het gebruik van op collageen gebaseerde huidverzorgingsproducten of behandelingen kan deze effecten echter helpen tegengaan en zo rimpels verminderen. 

Door het verhogen van het collageengehalte kan je huid er steviger uitzien, de gladheid verbeteren en de huidcellen helpen zich normaal te vernieuwen en te herstellen. Volgens een gerandomiseerde, driedubbelblinde en placebogecontroleerde studie helpt het ook de effecten van veroudering en collageenverlies tegen te gaan zoals:

Meer rimpels 

Minder elasticiteit

Slappe huid

Andere studies waarbij de anti-verouderingseigenschappen van collageen werden onderzocht lieten zien dat 2,5 tot 5 gram collageenhydrolysaat dat werd gebruikt door vrouwen van 35 tot 55 jaar, eenmaal daags gedurende acht weken resulteerde in: 

Betere elasticiteit van de huid

Meer huidvocht 

Minder transepidermaal vocht verlies 

Minder ruwe huid

En dit allemaal met weinig tot geen bijwerkingen.

Dit maakt collageen één van de beste natuurlijke huidverzorgingsingrediënten tegen rimpels die er zijn. Daarnaast helpt collageen ook bij het verminderen van cellulitis en striae.

Wanneer je huid zijn elasticiteit verliest als gevolg van verminderd collageen dan is er nog een bijwerking namelijk meer zichtbare cellulitis. Omdat je huid nu dunner is wordt cellulitis duidelijker en kun je niet meer verbergen wat er zich onder de oppervlakte afspeelt.

Zo werkt collageen tegen rimpels:

Versterking van de elasticiteit van de huid

Collageen geeft de huid haar stevigheid en elasticiteit. Wanneer het collageengehalte afneemt dan wordt de huid minder flexibel en begint deze te verslappen, wat resulteert in de vorming van rimpels. 

Hydratatiebehoud

Collageen helpt de huid vocht vast te houden waardoor deze gehydrateerd en soepel blijft. Een goed gehydrateerde huid ziet er jeugdiger uit en kan fijne lijntjes en rimpels minimaliseren. 

Stimulatie van de collageensynthese

Sommige collageenproducten kunnen ingrediënten of peptiden bevatten die de synthese van nieuw collageen in de huid bevorderen. Dit kan helpen bij het op lange termijn verminderen van rimpels door het collageengehalte van de huid te verhogen en de algehele structuur te verbeteren.

Antioxiderende eigenschappen

Collageen bevat aminozuren met antioxiderende eigenschappen die je huid kunnen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die het verouderingsproces kunnen versnellen wat leidt tot de afbraak van collageen en de vorming van rimpels. Door schade door vrije radicalen te verminderen kan collageen bijdragen aan het behoud van een jeugdig ogende huid.

 

 

”Collageen is een eiwit dat je lichaam met elkaar verbindt”

Wat is collageen?

Collageen wordt vaak een “complex eiwit” genoemd omdat het maar liefst 19 verschillende aminozuren bevat. Deze omvatten een combinatie van zowel niet-essentiële als essentiële aminozuren. Collageen is een bijzonder goede bron van arginine, glutamine, glycine en proline.

Samengesteld uit drie ketens is het collageeneiwit samen gebonden in een strakke drievoudige helix. Elke keten is meer dan 1.400 aminozuren lang!

Procollageen is de oplosbare voorloper van collageen dat word gevormd door fibroblasten en andere cellen in het proces van collageensynthese.

Vergelijk het met een touw dat verschillende wikkelniveaus heeft. Zo heeft de collageenfibril vier structurele niveaus waarvan er ten minste drie spoelen zijn. 

De polypeptideketen

Het molecuul 

De microfibril zijn spiraalvormige structuren

De fibril kan bestaan uit parallelle of soms opgerolde microfibrillen.

Met andere woorden, collageenfibrillen zorgen ervoor dat de vorm van bindweefsels kan worden gedefinieerd en behouden. De zogenaamde microfibrillaire structuur is wat collageen vormt.

Collageen bevindt zich in veel verschillende delen van je lichaam:

 • Huid

 • Ogen

 • Bindweefsel

 • Darmen

 • Botten

 • Spieren

 • Kraakbeen

 • Pezen

 • Ligamenten

 • Spinale schijven

 • Tanden

De hoogste percentages aminozuren die in collageen worden aangetroffen zijn:

Proline

Proline vormt bijna 15 procent van het collageen. Met name proline en glycine spelen een belangrijke rol bij het soepel laten werken van je lichaam. 

Proline:

Helpt de integriteit van bloedvaten te beschermen

Helpt de gezondheid van gewrichten te verbeteren 

Heeft verschillende cardiovasculaire voordelen

Glutamine

Glutamine word beschouwd als één van de belangrijkste en meest overvloedige voedingsstoffen in het lichaam. Het aminozuur word zowel in de  spieren aangemaakt en kan ook worden verkregen uit voedselbronnen. 

Glycine

Ongeveer een derde van het eiwit in collageen is glycine. Hoewel het qua grootte het kleinste aminozuur is, heeft glycine grote effecten. Om ervoor te zorgen dat onze cellen goed functioneren helpt glycine bij het bouwen van gezonde DNA-strengen. Het helpt ook bij het vormen van creatine dat een gezonde spiergroei bevordert en de energieproductie tijdens trainingen stimuleert.

Arginine

Arginine wordt in je lichaam afgebroken tot stikstofmonoxide dat een belangrijke verbinding is voor de gezondheid van de slagaders en het hart. Van arginine is ook aangetoond dat het de bloedsomloop verbetert, het immuunsysteem helpt versterken en een positieve invloed heeft op het mannelijk libido.

 

 

 

”Collageen peptiden worden enorm goed door je lichaam opgenomen”

Wat zijn peptiden?

Collageenpeptiden bevatten exact dezelfde set aminozuren en voedingsstoffen als collageen maar hebben een proces ondergaan dat hydrolyse wordt genoemd om ze af te breken tot kortere eiwitketens.

Gehydrolyseerd collageen kan niet alleen worden opgelost in zowel warm als koud water, maar het is ook veel makkelijker voor je maag om af te breken en te verteren. Het heeft ook een hoge biologische beschikbaarheid en kan hierdoor sneller en beter in je bloedbaan worden opgenomen dan normaal collageeneiwit.

Het beste van collageenpeptiden is dat ze kunnen helpen de huid en het haar te verbeteren, gewrichtspijn te verlichten en de gezondheid van je darmen te optimaliseren.

 

 

”Veroudering is de grootste oorzaak van rimpels”

Wat veroorzaakt collageenverlies?

De aanmaak van collageen in je lichaam begint van nature te vertragen naarmate je ouder wordt. We kunnen dit proces herkennen aan tekenen van veroudering zoals: 

 • Rimpels

 • Slappe huid 

 • Verlies van elastinevezels

 • Verlies van collageen

 • Verlies van groeihormoon

 • Verminderd vermogen om vocht vast te houden

 • Verminderd vermogen om olie af te scheiden

 • Verminderd vermogen om te repareren

 • Gewrichtspijn als gevolg van zwakker of verminderd kraakbeen 

 

Verschillende levensstijlfactoren dragen bij aan het uitputten van de collageenspiegels.

 • Te veel blootstelling aan de zon

 • Te veel stress – cortisol

 • Te veel insuline

 • Roken

 • Alcohol

 • Te veel sterilisatie of reiniging van de huid

 • Nuttigen van suikerrijk voedsel en drinken

 

Er is gebleken dat aan collageen gerelateerde ziekten meestal het gevolg zijn van een combinatie van genetische defecten, slechte inname van collageenrijk voedsel, voedingstekorten en spijsverteringsproblemen die de productie en synthese van het eiwit beïnvloeden.

 

 

”Rundercollageen, kippencollageen, viscollageen en eierschaalmembraancollageen”

Wat zijn de beste bronnen van collageen?

Als het gaat om de beste bronnen van collageen die je uit voeding kunt halen zijn de belangrijkste voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte rundvlees, kip, vis en eierschaalmembranen.

Wat zijn de beste bronnen van collageen?

Rundercollageen  

Rundercollageen is afkomstig van koeien en met name van hun huid, botten en spieren. Het is gemaakt van voornamelijk type 1 en 3 collageen wat goed past aangezien dit de meest voorkomende typen zijn die in het menselijk lichaam worden gemaakt en gevonden. Het bevat een rijk aanbod van glycine en proline en daarom nuttig voor:

De productie van creatine

Het opbouwen van spieren 

Goed om het lichaam te helpen zijn eigen collageen aan te maken

Kippencollageen

Het type dat het meest voorkomt in kippencollageen is type 2 dat het beste is voor de opbouw van kraakbeen. Dit maakt het gunstig voor de gezondheid van gewrichten en vooral omdat deze bron ook chondroïtinesulfaat en glucosaminesulfaat bevat die beide anti-verouderingseffecten hebben. De meeste supplementen die collageen bevatten gebruiken meestal kippencollageen en bieden type 2.

Viscollageen

Collageen afkomstig van vis blijkt gemakkelijk te worden opgenomen en levert meestal type 1 collageen met de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline. Omdat type 1 door het hele lichaam wordt aangetroffen wordt het consumeren van meer viscollageen in verband gebracht met voordelen voor de gewrichten, huid, vitale organen, bloedvaten, spijsvertering en botten. Hydroxyproline is een belangrijk onderdeel van de collageen triple helix en lagere niveaus zijn in verband gebracht met gewrichtsdegradatie en dus symptomen/tekenen van veroudering.

Eierschaalmembraancollageen

Eiercollageen word gevonden in de schalen en het wit van eieren en bevat voornamelijk type 1 collageen. Het heeft ook type 3, 4 en 10 maar verreweg het meest type 1 net als het menselijk lichaam. Het levert glucosaminesulfaat, chondroïtinesulfaat, hyaluronzuur en verschillende aminozuren die voordelen hebben voor het opbouwen van bindweefsel, wondgenezing, het opbouwen van spiermassa en het verminderen van pijn en stijfheid.

 

 

”Zoek naar een gehydrolyseerd collageenpeptideproduct”

Wat is een goed collageen supplement?

Als het gaat om het kiezen van een collageensupplement dan zal je moeten kijken wat het beste bij je past. Zo heb je bijvoorbeeld poeder of capsules en daarnaast is het ook belangrijk om het uit voedsel te halen.

Hoewel sommige supplementen slechts één of twee soorten collageen bevatten, kunnen andere collageenproducten een mix van verschillende soorten bieden.

Wanneer je op zoek bent naar een oraal collageensupplement dan is een goede keuze gehydrolyseerd collageenpeptideproduct zoals in een poedervorm met het type dat het meest opneembaar is. Zoek daarom naar termen als ‘collageenpeptiden’, ‘collageenhydrolysaat’ of ‘gehydrolyseerd collageen’ op het ingrediëntenetiket van je supplement om er zeker van te zijn dat je de juiste soort hebt.

 

Is het goed om elke dag collageen te nemen? De meeste mensen kunnen prima dagelijks een collageen supplement gebruiken.

De beste manieren om meer collageen te consumeren zijn:

Echte bottenbouillon maken of drinken.

Gebruik van eiwitpoeder gemaakt van bottenbouillon in recepten. Je kunt bottenbouillon op zichzelf consumeren of gebruiken in allerlei zoete en hartige recepten afhankelijk van het type product.

Collageensupplementen nemen. Een collageensupplement kan meestal worden gevonden als gehydrolyseerd collageen dat helpt bij het vormen van nieuw collageen. Dit kan in de vorm van collageenproteïnepoeder of collageenpillen. Wanneer je collageen namelijk hydrolyseerd dan worden collageenpeptiden biologisch beschikbaar.

Daarnaast is een goed eetpatroon enorm belangrijk om de opname van het collageenpeptide dat je gebruikt te verhogen.

 

 

”Collageensupplementen geven bij de meeste mensen geen bijwerkingen”

Wat zijn de bijwerkingen van een collageen supplement?

Gelukkig geeft het gebruik van collageensupplementen zelden negatieve bijwerkingen. De meeste mensen die negatieve bijwerkingen ervaren hebben de aanbevolen dosering overschreden of hebben reeds bestaande allergieën.

Controleer altijd goed de bronnen van collageen op het product. Als je allergisch bent voor vis en er wordt viscollageen in het product gebruikt dan is het belangrijk dit te niet te gebruiken. 

Als een supplement alleen de collageentypes vermeldt dan is het belangrijk om te weten dat type 2 collageen meestal kip is en type 1 en 3 runder-, vis- of eiwit kunnen zijn. Als je allergisch bent voor één van deze eiwitten dan is het belangrijk deze te vermijden.

Een klacht die sommige gebruikers melden is een slechte nasmaak van het poeder of de pillen. Deze vieze smaak verdwijnt gelukkig binnen een paar minuten maar kan meestal helemaal vermeden worden door het poeder bijvoorbeeld in een smoothie te nemen.

* Het is belangrijk om te onthouden dat op collageen gebaseerde producten enkele voordelen kunnen bieden bij het verminderen van rimpels en daarnaast hun effectiviteit kan variëren afhankelijk van factoren zoals de formulering van het product, de concentratie en het individuele huidtype. Daarnaast moet huidverzorging op basis van collageen worden aangevuld met andere goede huidverzorgingspraktijken zoals het gebruik van zonnebrandcrème, een gezond eetpatroon en het vermijden van roken en overmatige blootstelling aan de zon om optimale resultaten te bereiken bij het voorkomen en verminderen van rimpels.

Tips:

1) Goede manieren om collageen te boosten zijn rood licht therapie en microneedling

2) Periodiek vasten in combinatie met periodiek langdurig vasten kan ook belangrijk zijn voor een gezonde huid

3) Voldoende dagelijkse lichaamsbeweging en goed slapen zijn beide belangrijk om een gezonde en mooie huid te bevorderen

4) Probeer voedsel te eten met de volgende voedingsstoffen erin voor een gezonde huid:  Flavonoïden, carotenoïden, tocoferolen, vitamine A, C, D, E, K, magnesium, koper, mangaan, zink, selenium en omega 3 vetzuren

5) Voedingsmiddelen om rimpels te helpen voorkomen:

Paprika’s, avocado’s, granaatappelzaadjes, waterkers, bosbessen, vet vlees, vis en zeevruchten

Vitamine C is nodig voor de aanmaak van collageen in het lichaam

Tot slot

Werkt collageen tegen rimpels stond centraal in dit artikel. Heb jij last van rimpels? En wat doe je om de rimpels te verminderen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Opvliegers

Rode vlekken op de huid

Alcoholisme

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *