Kruiden > citroenmelisse

citroenmelisse
Expert: Jaap Gerrijts | 16 maart 2023 | Leestijd: 7 minuten

Citroenmelisse

Citroenmelisse is een veelzijdige plant dat goed in de tuin kan groeien en is een echte ‘bijenmagneet’. De plant wordt van oudsher gebruikt als ‘anti-stressmiddel’ maar ook ingezet tegen slapeloosheid, spijsverteringsproblemen, maagpijn, verkoudheid en koorts.

Citroenmelisse kent vele voordelen voor je gezondheid.. In dit zéér uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en kom je alles te weten over deze bijzondere plant. Lees je mee?!

Citroenmelisse wordt al jaren gebruikt bij het verlichten van stress

Citroenmelisse

Citroenmelisse is een vaste plant dat lid is van de muntfamilie. De Latijnse benaming is Melissa officinalis en het word ook wel gewone balsem of citroenkruid genoemd. De plant komt oorspronkelijk uit Azie en groeit ook al duizenden jaren in het Middelandse zeegebied in Europa.

Citroenmelisse word vaak gebruikt in de thee, gerechten, alcoholische drankjes maar ook al duizenden jaren vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het heeft. De plant werd al in de tijd van de oude Grieken ingezet voor ontspanning en het zenuwstelsel en tegenwoordig word het er nog steeds voor gebruikt.

Vanwege deze geneeskrachtige eigenschappen word de kruid ook al vele jaren in Europa gebruikt en in de jaren 80 van de vorige eeuw vonden Duitsers antivirale eigenschappen en sindsdien is men steeds meer te weten gekomen via onderzoek naar deze bijzondere plant.

Tegenwoordig word citroenmelisse gebruikt voor:

Verlichting van stress

Verminderen van stress, ontspanning en het verbeteren van je humeur

Verbeteren van de slaap

Word vaak ingezet voor het verbeteren van de slaap en andere slaapstoornissen

Verminderen van angst

Kan gebruikt worden om symptomen van angst en nervositeit te verminderen

Verzachtende invloed op de luchtwegen

De ontkrampende werking op de luchtwegen kan er voor zorgen dat citroenmelisse kan worden ingezet bij problemen zoals allergie en astma

Verbeteren van de spijsvertering

Citroenmelisse word al duizenden jaren gebruikt om problemen met de spijsvertering te verbeteren. Het word ook vaak gecombineerd met andere kruiden zoals venkel en kamille

Behandelen van infecties

Thee van citroenmelisse word vaak gebruikt om genezing te versnellen. Het kan ook worden gebruikt om symptomen van het herpes simplex-virus te verminderen. De kruid kan ook worden verwerkt in een crème of als etherische olie om jeuk en irritatie te verminderen

Verbeteren van de cognitieve functie

Kan helpen bij het verbeteren van de cognitieve functie

Bescherming tegen hartaandoeningen

Thee van citroenmelisse kan helpen bij het beschermen van je hart. Het kan namelijk triglyceriden in het bloed verlagen en de synthese van cholesterol verbeteren

Verbeteren van de huid

Al sinds de 14e eeuw word de kruid gebruikt om rimpels te verminderen en de huid er jonger uit te laten zien

Ondersteuning bij de ziekte van Graves

De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte die de schildklier beschadigt. Dit veroorzaakt een overproductie van schildklierhormonen wat hyperthyreoïdie wordt genoemd. Citroenmelisse is een natuurlijk en effectief middel bij het regulieren van het schildklierhormoon

Behandeling van koortslippen

De kruid word ook gebruikt bij de behandeling van koortslippen. Je kunt de kruid in een crème verwerken en deze plaatselijk aanbrengen

Verlichten van menstruatiekrampen

Menstruatiekrampen kunnen voor sommige mensen enorm pijnlijk zijn. Het gebruik van citroenmelisse word al vele eeuwen gebruikt bij pijnverlichting

Verminderen van hoofdpijn

Hoofdpijn dat word veroorzaakt door stress kan worden vermindert door citroenmelisse

Verminderen van kiespijn

Citroenmelisse kan worden ingezet bij allerlei soorten pijn en ook bij kiespijn. De pijnstillende eigenschappen helpen hierbij en zorgen ook dat het lichaam meer ontspant. Extra voordeel bij tandproblemen is dat de kruid ook kan helpen bij het verminderen van ontstekingen

Bescherming tegen vrije radicalen

Citroenmelisse zit vol met antioxidanten die cellen beschermen tegen vrije radicalen. De stoffen rozemarijnzuur en eugenol helpen ook om de veroudering in de hersenen tegen te gaan door het bestrijden van deze vrije radicalen

Ondersteuning van de lever

Citroenmelisse heeft een kalmerende werking op de lever. Het stimuleert de lever ook bij het ontgiften en verwerken van schadelijke stoffen

Ondersteuning van een normale bloedsuikerspiegel

De antioxidanten in citroenmelisse kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het de normale bloedsuikerspiegel kan verhogen

Zoals je ziet word de kruid voor allerlei klachten ingezet en je zult hier verderop meer over lezen!

 

 

”Hoofdpijn, virussen, slaap, schildklier, angst, stress en nog veel meer!”

9 gezondheidsvoordelen van citroenmelisse!

Citroenmelisse zit boordevol fytonutriënten, antioxidanten en vitamines en mineralen die allemaal bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid. 

Het bevat zogenaamde terpeenaldehyden genaamd citral en citronellal waardoor de plant een citroensmaak krijgt. Er zitten ook terpeenalcoholen zoals linalool, eugenol, citronellol, geraniol en verschillende sesquiterpenen.

Juist deze terpeenaldehyden hebben verschillende interessante eigenschappen zoals:

Antibacterieel

Antiviraal

Ontstekingsremmend

Kalmerend

Het bevat ook carofylleen wat valt onder de sesquiterpenen en deze heeft krampstillende eigenschappen en kan hiermee kramp in het lichaam helpen verminderen.

Daarnaast bevat het veel vitamine A en C en ook de mineralen calcium en magnesium.

Zoals je ziet bevat de plant verschillende stoffen die helpen bij het ondersteunen van de gezondheid. Deze plant is in de afgelopen jaren enorm veel onderzocht en men vond bewijs van vele gezondheidsvoordelen die we voor je op een rij hebben gezet!

 

Verbeteren van slaap, concentratie en verminderen van angst

Citroenmelisse staat erom bekend dat het je kan helpen bij de slaap. Dit doet het door je lichaam te helpen ontspannen. Ook de hersenen hebben hier baat bij en als je last hebt van angst dan kan dit ook minder worden. Deze beweringen zijn wetenschappelijk onderzocht en gaan verder dan het behandelen van algemene angst.

Zo is het onderzocht bij kinderen waarbij sprake was van concentratieproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Het leek deze symptomen te verminderen en de stemming bij deze kinderen te verbeteren.

Het kan volgens onderzoek ook helpen bij:

Concentratie

Rekenen

Alertheid

Probleemoplossend vermogen

Het word ook veel gebruikt tijdens de menopauze voor:

Opvliegers

Slapeloosheid

Angst

Rusteloosheid

 

Reguleren van een overactieve schildklier 

Citroenmelisse word regelmatig gebruikt bij een te snel werkende schildklier genaamd hyperthyreoïdie. Hierbij word een extract van de kruid gebruikt waarbij verschillende stoffen ervoor zorgen dat de componenten die de schildklier over activeren zich niet binden aan de schildklierreceptor. Het is in verschillende onderzoeken aangetoond dat voornamelijk mensen met de ziekte van Grave hier enorm baat bij hebben.

 

Natuurlijk antibacterieel middel

Producten waar citroenmelisse in worden gebruikt schijnen een sterke antibacteriële werking te hebben. Dit kan er voor zorgen dat infecties en bacteriën worden vermindert. Met name de olie heeft een hoge mate van antibacteriële en antimicrobiële activiteit tegen de schimmelinfectie candida.

 

Word gebruikt bij diabetes

Supplementen en de etherische olie zijn uitvoerig getest op een hoge bloedsuikerspiegel. Hierbij werd aangetoond dat het oxidatieve stress en bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes kan verlagen. Een onderzoek in Duitsland stelde zelfs dat ethanolische citroenmelisse-extract mogelijk kan worden gebruikt om diabetes type 2 te voorkomen of gelijktijdig te behandelen. Er zal hier nog meer onderzoek naar gedaan worden in de nabije toekomst.

 

Werkt ontstekingsremmend en bestrijd vrije radicalen  

Citroenmelisse bevat krachtige stoffen die een sterke antioxiderende werking hebben. Ze helpen hiermee schade door vrije radicalen in het lichaam te bestrijden. 

Het heeft zelfs de potentiële impact tegen een specifiek soort kanker dat bekend staat als glioblastoma multiforme. Dit is een snelgroeiende vorm van hersenkanker waarbij nog steeds geen effectieve behandelmethodes bestaan.

In een onderzoek liet men zien dat etherische olie van citroenmelisse spontane celdood veroorzaakte bij kankercellen. Hierbij stopte de expressie van een eiwit dat bekend staat als multidrug-resistentie-geassocieerd eiwit 1. Dit is heel interessant omdat MRP1 mede verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van kankerresistentie zoals bij chemotherapie.

Het is ook aangetoond dat de kruid apoptotische effecten heeft bij:

Borstkanker

Leverkanker

Darmkanker

Leukemie

Een studie toonde ook aan dat citroenmelisse op natuurlijke wijze een zeer belangrijke stof genaamd superoxide dismutase kan reguleren. Dit is een enzym wat essentieel is bij oxidatieve stress waarbij het kan helpen om verschillende soorten cel beschadiging te verminderen.

De kruid kan ook beschermen tegen neurodegeneratieve aandoeningen veroorzaakt door overmatige blootstelling aan mangaan. Naast de werking als antioxidant kan het helpen om chronische ontstekingen te verminderen waardoor ziekte en pijn worden verlicht.

 

Bestrijding van herpes 

Vanwege de antivirale eigenschappen word citroenmelisse al heel lang gebruikt bij verschillende virussen en het bestrijden van herpes. Wanneer het rechtstreeks op de huid word aangebracht dan kan dit zeer effectief zijn.

Er bestaat geen permanente oplossing voor herpes maar het kan wel helpen om de frequentie en duur van uitbraken te verminderen. In verschillende onderzoeken bleek dat bij toepassing van citroenmelisse-extract in crème vorm dat de intervallen tussen deze uitbraken langer worden. Ook de genezing gaat sneller en de symptomen worden minder heftig als normaal. Ook de olie van citroenmelisse kan ditzelfde effect hebben en het blijkt dat het lichaam niet resistent word en geen negatieve bijwerkingen heeft waardoor het altijd veilig kan worden toegepast.

 

Bescherming tegen hart- en leverproblemen

Verschillende onderzoeken laten zien dat olie van citroenmelisse kan helpen bij het beschermen van het hart en de lever. Dit doet het door de synthese van cholesterol te verbeteren en hoge triglyceriden in het bloed te verlagen. Ook het inademen van de geur die van de olie afkomt kan factoren helpen verminderen die leiden tot voortdurende groei van een gewone leverkankercel.

Een ander onderzoek liet zien dat de kruid kon helpen bij het beschermen van de hartspier tegen verwondingen. Men ontdekte ook dat het kon helpen de hartslag en bloeddruk te verlagen. In een andere studie toonde men aan dat citroenmelisse kon helpen om hartkloppingen te behandelen. De stoffen hebben namelijk een positieve invloed op de werking van de impulsen van het hart. Het word daarom regelmatig ingezet bij hartritmestoornissen.

 

Verzachting van pijn

Verschillende soorten pijn zoals hoofdpijn, kiespijn en PMS-symptomen worden al heel lang bestreden met citroenmelisse. Tijdens een onderzoek onder vrouwen met PMS bleek dat het de symptomen hielp verminderen. Als je last hebt van plaatselijke pijn zoals kiespijn dan kun je citroenmelisse-olie aanbrengen op de plek. Ook het inhaleren van de olie wanneer het is aangebracht op de borstkas, nek of hoofd kan helpen bij het verminderen van hoofdpijn.

 

Verbeteren van de spijsvertering

De antioxiderende werking van de kruid heeft een mogelijk beschermende werking op de maag en darmen. Men denkt dat het daarom effectief is bij maag- en darmproblemen zoals maagzweren. Dit moet in de nabije toekomst verder onderzocht worden om dit zeker te weten.

Citroenmelisse word ook gebruikt bij verstopping van de darmen. Thee wat van de blaadjes van citroenmelisse is gemaakt word al duizenden jaren gebruikt bij het bestrijden van buikpijn, opgeblazen gevoel en obstipatie.

 

 

”Word vaak gebruikt voor een overactieve schildklier”

Overactieve schildklier en citroenmelisse

Citroenmelisse-extract word gebruikt bij de behandeling van een overactieve schildklier. Het word toepast door natuurgeneeskundigen of door mensen persoonlijk in de vorm van een supplement. Onderzoek heeft laten zien dat extract van citroenmelisse kan helpen voorkomen dat de onderdelen die de schildklier over activeren zich binden aan de TSH-receptor. Dit is met name erg effectief bij mensen met de ziekte van Graves.

Met adviseert om driemaal dagelijks 2 milliliter citroenmelisse-extract te gebruiken bij een overactieve schildklier. Je kunt het ook in de thee gebruiken en hier dagelijks een paar kopjes van nuttigen. 

 

 

”Citroenmelisse helpt stress en angst te verminderen”

Citroenmelisse en stress

Het drinken van citroenmelisse thee word al vele jaren gebruikt om stress te verminderen. Je lichaam wordt sterker als het een periode van stress doormaakt maar aanhoudende stress is slecht voor het lichaam. Aanhoudende stress kan verschillende organen aantasten, gewichtstoename veroorzaken, bepaalde vitamines uitputten en nog veel meer klachten veroorzaken.

Citroenmelisse heeft bepaalde fytonutriënten die GABA helpen verhogen. Dit helpt stress te verminderen en een gevoel van rust of kalmte te bevorderen. De kruid is een eenvoudige en goedkope remedie om stress te verminderen. Het heeft zelfs andere gezondheidsvoordelen die verder gaan dan het verminderen van stress.

Hoe werkt GABA en citroenmelisse?

Het gevoel kalm te zijn wordt sterk beïnvloed door je neurotransmitters. Neurotransmitters zijn vergelijkbaar met hormonen. In plaats van door het bloed te worden getransporteerd worden ze echter door het zenuwstelsel getransporteerd. De neurotransmitter GABA is remmend en dit betekent dat het kalmeert en je ontspant. Het kan ongezonde impulsen, angst, paniekaanvallen en depressie verminderen.

Als je tijdens het happy hour een drankje drinkt, is de GABA die vrijkomt de oorzaak van het geluk dat je ervaart. Het probleem is dat de GABA verdwijnt zodra je stopt met drinken van alcohol wat zorgt voor een ongezonde gewoonte of verslaving. Dit is de reden waarom je vaak angst, rusteloosheid en slapeloosheid als ontwenningsverschijnselen voelt.

In plaats van alcohol of andere giftige stoffen te gebruiken om GABA te verhogen kun je citroenmelissethee drinken. Dit is een krachtige natuurlijke GABA-versterker die de kalmte direct aanzienlijk verhoogt.

Een simpele en natuurlijke remedie tegen stress is citroenmelisse thee. Drink het een paar keer per dag om de positieve effecten te ervaren!

Hoe wordt citroenmelisse gebruikt?

Citroenmelisse bevat bladeren waar de meeste bruikbare stoffen inzitten. Het kan vers of gedroogd gebruikt worden maar er worden ook extracten en tincturen van gemaakt die vaak extra sterk zijn. Deze verbindingen worden uit de bladeren gehaald en gebruikt om citroenmelisseolie, tinctuur, zalven en verschillende medicijnen te maken.

Enkele van de meest populaire toepassingen van citroenmelisse zijn het gebruik van de bladeren in de keuken om thee te zetten en gerechten op smaak te brengen. Het word ook ingezet om parfumoliën en insectwerende middelen te maken. Sommige mensen gebruiken het zelfs om zelfgemaakte tandpasta of lipbalsem te maken. 

 

 

”Weinig onderhoud en groeit enorm snel”

Hoe kweek je citroenmelisse?

Citroenmelisse is een vaste winterharde plant die ieder jaar weer opnieuw opkomt en snel vermenigvuldigt door de zaden die het laat vallen. Het heeft een vochtige en goed doorlatende grond nodig voor het beste resultaat. Net als munt zal het zich snel kunnen vermenigvuldigen zodat je binnen de kortste keren voldoende hebt om er allerlei middelen van te kunnen maken. 

De plant kan tegen de zon en staat het beste op een plek met af en toe een beetje schaduw. Je kunt de hele zomer stukken van de plant snoeien om te voorkomen dat het te groot word. Zet er thee van of droog de bladeren zodat je er in de wintermaanden ook van kunt profiteren!

 

 

”Stoofgerechten, salades, soep, dressing of een dessert”

Citroenmelisse recepten

Het is gebruikelijk om de kruid toe te voegen aan een gerecht om de smaak te versterken. De plant ruikt niet alleen naar citroen maar smaakt er ook naar en dit geeft het een fris effect. Het word ook gebruikt als garnering, in een dressing, soep, dessert, salade en smaakt ook heerlijk bij een gerecht met kip of vis.

Citroenmelisse word ook al honderden jaren gebruikt in alcoholische dranken en zelfs cocktails.

 

 

”Citroenmelisse thee word al duizenden jaren gedronken”

Hoe maak je citroenmelisse?

Hier is een eenvoudig recept voor citroenmelisse thee om te proberen.

Benodigdheden:

Handvol verse bladeren 

Rauwe honing

Kokend heet water

Wat te doen?

Zorg dat je de bladeren afspoelt en schoonmaakt met water. Neem kokend water en giet het over de bladeren. Laat het 10 minuten trekken en verwijder de bladeren. Wanneer het water wat is afgekoeld voeg je lokale rauwe honing toe voor extra gezondheidsvoordelen en een lekkere smaak!

Koud drankje voor in de zomer:

Een andere manier is het maken van een koude infusie door de bladeren in een glazen pot met koud water te doen en de pot een nacht te laten trekken voordat je het ‘s ochtends drinkt. Je kunt er ook wat extra limoen of andere kruiden zoals munt aan toevoegen.

 

 

”Weinig risico en veilig voor de meeste mensen”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van citroenmelisse?

Citroenmelisse is over het algemeen veilig voor de meeste mensen. Omdat het de schildklieractiviteit kan beïnvloeden mogen mensen die schildkliermedicatie gebruiken of die een ernstig trage schildklier hebben het niet gebruiken.

Men heeft milde bijwerkingen vastgesteld na behandeling met citroenmelisse-extract en deze zijn:

Hoofdpijn

Duizeligheid

Buikpijn

Misselijkheid

Huid reacties

Allergische reacties

Om deze bijwerkingen te verminderen word aangeraden om een extract tijdens de maaltijd te nuttigen en het gebruik in het begin op te bouwen.

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft dan raad men het gebruik af omdat er te weinig onderzoek naar is gedaan. 

Zorg er ook voor dat je bij bepaalde aandoeningen zoals schildklieraandoeningen en depressie overlegt met de huisarts of een specialist wat de beste dosering kan zijn.

 

 

”Een supplement is een effectieve en snelle manier”

Citroenmelisse supplement

De bladeren van de plant worden gebruikt om te verwerken in gerechten, thee, olie of in crèmes. Tegenwoordig wordt citroenmelisse ook verwerkt in voedingssupplementen waarbij het extract in een capsule zit. 

Om de meeste voordelen te behalen kun je het beste een hoogwaardige olie kopen die puur extract bevat in plaats van het zelf te maken. Dit kost namelijk veel tijd en je hebt ook speciaal apparatuur nodig om deze olie te maken. Essentiële olie van citroenmelisse wordt ook wel Melissa-olie genoemd. Hoewel het moeilijk is om je eigen olie te maken kun je thuis thee, koude infusies, zalven en meer maken.

Als je het niet zelf in de tuin hebt dan kun je online citroenmelisse-thee en supplementen vinden. Wees zoals met alle kruiden voorzichtig en zeer selectief waar je het koopt. Zoek altijd naar een biologisch product dat op de koude manier is gemaakt in plaats van extractie onder warme temperaturen. 

Wat is de beste dosering?

Kijk voor de beste dosering altijd op de gebruiksaanwijzing en bouw het geleidelijk op. De dosering hangt ook nog eens af waarvoor je het gebruikt. 

Bij het verlichten van angst en stress kun je het beste tweemaal daags 300 milligram citroenmelisse in capsulevorm nemen.

Bij het verbeteren van de slaap kun je het beste na het avondeten en een uur voor het slapen gaan een capsule van 300 tot 400 milligram innemen.

Sommige mensen nemen tweemaal daags 600 milligram maar beginnen met een lage dosis. Als je merkt dat een lage dosis niet sterk genoeg is, werk dan toe naar driemaal daags 300 tot 600 milligram.

Tips:

1) Vóór de bloei kun je de jonge blaadjes het beste plukken. Door de blaadjes te kneuzen komt de citroengeur nog meer vrij

2) Je kunt citroenmelisse ook rauw toevoegen aan een salade of kort meekoken bij een warm gerecht

3) Snoei citroenmelisse na de bloei in augustus terug tot 5 à 7 cm boven de grond. Deze snoeibeurt zorgt ervoor dat de plant opnieuw fris blad zal gaan produceren

4) Je kunt citroenmelisse prima combineren met munt, gember, bieslook, bernagie, bieslook en nog veel meer!

Citroenmelisse beschermt het lichaam tegen vrije radicalen

Tot slot

Citroenmelisse stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En voeg je dan weleens citroenmelisse toe aan het een heerlijke salade? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Kerrie

Ginkgo Biloba

Kruidnagel

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *