cholecalciferol
Expert: Jaap Gerrijts |  20 januari 2023 | Leestijd: 6 minuten

Cholecalciferol

Cholecalciferol is een andere benaming voor vitamine D3. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht en daarom wordt deze vitamine ook wel de ‘zonnevitamine’ genoemd. Daarnaast komt vitamine D uitsluitend voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals paling, zalm en makreel. 

 

Cholecalciferol kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn, hoeveel je er van nodig hebt en waar het allemaal in zit. Lees je mee?!

Cholecalciferol

Cholecalciferol, ook bekend als vitamine D3 is een in vet oplosbare vitamine die betrokken is bij de gezondheid van de botten, celgroei, DNA, immuun functie, celgroei en nog veel meer. Experts geloven dat we het nodig hebben om ons te verdedigen tegen verschillende chronische ziekten zoals kanker, hartaandoeningen, ontstekingen en auto-immuunziekten.

Het lichaam kan zelf vitamine D aanmaken wanneer je huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Het kan ook worden verkregen via verschillende voedingsbronnen en supplementen.

Een tekort aan cholecalciferol is helaas een veelvoorkomend probleem in Nederland en bepaalde mensen lopen een groter risico op een tekort. 

Ouderen

Overgewicht

Donkere huidskleur

Mensen die weinig in de zon komen

Deze groepen lopen een groter risico op een tekort en daarom is het belangrijk om hier op te testen. Niet alleen in de winter kan een tekort voorkomen. Wist je dat vrouwen boven de 50 zelfs in de zomer een verhoogd risico hebben op een tekort?

 

 

”Cholecalciferol is de beste vorm van vitamine D”

Wat is het verschil tussen vitamine D2 en D3?

Vitamine D is verkrijgbaar in twee vormen: vitamine D2 en vitamine D3. Er wordt vaak gedacht dat dit hetzelfde is maar dat is niet zo! Er bestaat een groot verschil tussen deze twee vormen. Wat dat precies is, gaan we je uitleggen.

Vitamine D2

Word ook wel ergocalciferol genoemd  

Vitamine D3

Word ook wel cholecalciferol genoemd  

Cholecalciferol is beter opneembaar omdat de stof in het lichaam het gemakkelijkst wordt omgezet in 1,25-dihydroxyvitamine D. Dit is de actieve vorm van vitamine D.

Cholecalciferol komt vooral voor in dierlijk voedsel zoals:

Vis

Lever

Eieren 

Levertraan

Ergocalciferol zit vooral in paddenstoelen en verrijkte voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen. Beide zijn ook als supplement verkrijgbaar.

Het grootste verschil tussen ergocalciferol en cholecalciferol zit in de manier waarop ze in het lichaam worden afgebroken en omgezet. Een studie liet zien dat cholecalciferol bijna twee keer zo effectief was in het verhogen van vitamine D-spiegels in het bloed in vergelijking met vitamine ergocalciferol.

Dit is dan ook de reden waarom cholecalciferol als supplement word aangeraden in plaats van een supplement dat ergocalciferol bevat.

 

 

”Je hebt cholecalciferol nodig om gezond te blijven”

5 gezondheidsvoordelen van cholecalciferol

Het gebruik van cholecalciferol kan verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Daarnaast is het voor veel mensen die op het noordelijk halfrond wonen noodzakelijk om in de maanden oktober tot en met maart extra van deze belangrijke vitamine te gebruiken omdat de zonsterkte niet hoog genoeg is in deze periode.

Maar wat zijn de gezondheidsvoordelen van cholecalciferol?

 

1) Versterken van de botten

Cholecalciferol is enorm belangrijk als het gaat om de gezondheid van de botten. Vroeger hadden kinderen met een tekort aan cholecalciferol een grote kans op het krijgen van de ziekte rachitis. Deze aandoening zorgt er voor dat de botten zachter en verzwakt raakte.

Cholecalciferol is enorm belangrijk om de opname van calcium te verhogen. Dit is enorm belangrijk voor gezonde botten en tanden. De stof is ook betrokken bij de stofwisseling van het mineraal fosfor. Fosfor is net zoals calcium en magnesium enorm belangrijk voor het behoud van een sterk skelet.

 

2) Ondersteunt de mentale gezondheid

Er zijn verscheidene onderzoeken gedaan naar de correlatie van cholecalciferol en de mentale gezondheid en hersenkracht. Deze onderzoeken hebben laten zien dat het gehalte in het lichaam mogelijk verband houdt met:

Spanning

Depressie

Bipolaire stoornis

Schizofrenie

Ziekte van Alzheimer

Er werd bij oudere volwassenen ook aangetoond dat een te laag cholecalciferol gehalte samen hing met verminderde cognitieve prestaties en een slecht humeur.

 

3) Ondersteuning van het immuunsysteem

Sinds de pandemie is bij steeds meer mensen bekend dat cholecalciferol belangrijk is om de immuniteit te verbeteren en het lichaam te beschermen tegen infecties en virussen.

Een tekort aan de vitamine kan het risico op infecties verhogen en het genezen van wonden vertragen. Daarnaast is cholecalciferol een belangrijk onderdeel van de functie van immuun cellen in het lichaam.

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat een tekort geassocieerd word met een verhoogd risico op luchtweginfecties en dit geeft aan hoe belangrijk de stof is.

Dezelfde onderzoekers raden mensen bij een tekort aan om een extra hoge dosering van 250 microgram cholecalciferol te gebruiken om het vitamine D gehalte zo snel mogelijk weer op peil te krijgen. Men kan vervolgens een kleinere dosering van 125 microgram per dag aanhouden om het gehalte op peil te houden.  

 

4) Ondersteuning bij gewichtsbeheersing

Verschillende onderzoeken laten zien dat mensen met meer lichaamsvet een lagere vitamine D spiegel hebben dan mensen met minder vet.

Een supplement met cholecalciferol kan helpen bij het verbeteren van gewichtsverlies en het stimuleren van vetverbranding. In een ander onderzoek werd aangetoond dat een supplement met cholecalciferol en calcium vet- en gewichtsverlies verbeterde in vergelijking met de controlegroep.

 

5) Bestrijden en bescherming tegen kankercellen 

Er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden naar het effect van cholecalciferol op kanker en de groei van kankercellen. Een in vitro onderzoek toonde onlangs aan dat het verschillende aspecten van de ontwikkeling van kanker kan beïnvloeden zoals celdood en de groei van een tumor.

In een ander onderzoek kwam naar voren dat een tekort aan vitamine D in verband kan staan met het risico op verschillende soorten kanker:

Maag

Borst

Prostaat

Darm

Eierstok

Nier

Er moet nog meer onderzoek gedaan worden om te kijken welke andere factoren hier een rol bij spelen.

 

 

”De beste bron is de zon”

Waar zit cholecalciferol in?

De belangrijkste manier om voldoende cholecalciferol binnen te krijgen is via zonlicht. Wanneer je in de zon zit dan zal je huid de stralen omzetten in de actieve vorm van vitamine D zodat het in je lichaam werkzaam kan zijn. In tijden waarin de zon niet zo krachtig is zal het belangrijk zijn om voldoende cholecalciferol via een supplement en eten binnen te krijgen.

Hier zijn enkele van de belangrijkste bronnen van cholecalciferol:

Vette vis

Runderlever

Eieren

Levertraan

 

 

”Boven de 70 jaar heb je extra vitamine D nodig”

Hoeveel cholecalciferol per dag?

Een volwassene heeft iedere dag gemiddeld 10 microgram cholecalciferol per dag nodig. Ben je 70 jaar of ouder dan word er 20 microgram cholecalciferol per dag geadviseerd. Heb je een aandoening waarbij je extra van deze vitamine kunt gebruiken dan word 25 microgram per dag aanbevolen.

 Wanneer je een tekort aan cholecalciferol hebt kun je het beste 25 microgram per dag nemen om het tekort zo snel mogelijk weer aan te vullen.

 

 

”Cholecalciferol is veilig te gebruiken bij normale doseringen”

 

Wat zijn de bijwerkingen van cholecalciferol?

Wanneer je je aan de gebruiksaanwijzing houd dan zal het gebruik van cholecalciferol normaal gesproken geen bijwerkingen geven of risico vormen. De veilige bovengrens is vastgesteld op maximaal 100 microgram per dag. Daarnaast mogen supplementen in Nederland maximaal 23 microgram cholecalciferol bevatten. 

Bijwerkingen die in sommige gevallen op kunnen treden zijn:

Misselijkheid

Overgeven

Buikpijn

Verwardheid

Als je last hebt van bijwerkingen na het gebruik van een cholecalciferol supplement stop er dan onmiddenlijk mee en neem contact op met de huisarts.

Als je de een nierziekte hebt of hyperparathyreoïdie dan word het gebruik van een cholecalciferol supplement afgeraden. Wil je toch een supplement gebruiken neem dan eerst contact op met een arts.

Tips:

1) Zorg dat je iedere dag in de zon komt maar vermijd verbranding en de zon wanneer deze te sterk is 

2) Je kan nooit teveel vitamine D binnen krijgen door zonlicht

3) Vis, lever, eieren en levertraan zijn de beste bronnen van cholecalciferol 

4) Laat je vitamine D gehalte testen bij de huisarts als je een tekort vermoed

Tot slot

Cholecalciferol stond centraal in dit artikel. Neem jij in de herfst en winter preventief vitamine D in de vorm van een supplement? Zo ja, welke neem je dan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de sociale media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D tekort symptomen

Welke vitamine D is het beste?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *