Zoals je inmiddels hebt gelezen kan de stof verschillende voordelen bieden die ook ruimschoots onderzocht zijn. Wij hebben de meest onderzochte voordelen voor je op een rij gezet!
Bescherming van de huid
Er zijn aanwijzingen dat chlorofyl de gezondheid van de huid verbetert vanwege de antivirale eigenschappen,. Dit zorgt ervoor dat het de ontwikkeling van koortsblaasjes in de mond of het genitale gebied veroorzaakt door het herpes simplex-virus kan helpen stoppen. Sommige vroege onderzoeken hebben laten zien dat wanneer chlorofyl bevattende zalf of crème op de huid werd aangebracht, het aantal zweren dat verschijnt helpt verminderen en de genezingstijd versnelt waardoor het een natuurlijke herpesbehandeling kan zijn.
Chlorofyl kan de huid mogelijk ook beschermen tegen gordelroos zodat symptomen zoals pijnlijke zweren worden verminderd en het risico op huidkanker wordt verkleind. Het is gebleken dat het rechtstreeks in de huid injecteren van chlorofyl of het aanbrengen ervan via lotion helpt het terugkeren van kankercellen te verminderen bij mensen met basaalcel carcinoom wat een veel voorkomende vorm van huidkanker is.
Verbetert ontgifting van de lever
Een andere manier waarop chlorofyl gezonde cellen en lichaamsweefsel zou kunnen beschermen is door fase II-biotransformatie-enzymen te verhogen. Deze bevorderen een optimale levergezondheid en daarmee de natuurlijke eliminatie van potentieel schadelijke gifstoffen door het lichaam.
Sommige onderzoeken met dieren geven aan dat chlorofylline het risico op door aflatoxine geïnduceerde leverschade of leverkanker kan verminderen door de activiteit van deze fase II-enzymen te verhogen en lichaamstoxines te verwijderen.
Aflatoxine-B1 wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hepatocellulair carcinoom en leverkanker omdat het wordt gemetaboliseerd tot een carcinogeen dat cellulaire mutaties veroorzaakt. In dierstudies verminderde het aanvullen met chlorofylline en tegelijkertijd het consumeren van grote hoeveelheden Aflatoxine-B1 via de voeding de hoeveelheid DNA-schade die zich ontwikkelde aanzienlijk.
Dit is vooral belangrijk voor mensen die grote hoeveelheden granen of peulvruchten consumeren, zoals mensen die in onderontwikkelde landen wonen.
In China was een studie onder 180 volwassenen met een hoog risico op hepatocellulair carcinoom en chronische hepatitis B-infectie waarbij de deelnemers driemaal daags vóór de maaltijd 100 milligram chlorofylline kregen of een placebo. Na zestien weken chlorofylline te hebben ingenomen, daalden de AFB1-niveaus gemiddeld 55 procent meer bij degenen die chlorofylline gebruikten vergeleken met degenen die de placebo gebruikten. Dit wijst erop dat chlorofyl de levergezondheid op een nuttige en veilige manier ondersteunt.
Versnelt genezing van wonden
Chlorofylline lijkt de snelheid waarmee schadelijke bacteriën zich vermenigvuldigen te vertragen en dit is gunstig voor de genezing van wonden en het voorkomen van infecties. Sinds ongeveer de jaren veertig wordt cholorphylline toegevoegd aan bepaalde zalven die worden gebruikt om aanhoudende open wonden bij mensen te genezen zoals vasculaire zweren en decubitus.
Het is gebleken dat het:
• De ontstekingen veroorzaakt door verwondingen of wonden helpt verminderen
• De genezing bevordert
• Geuren onder controle houdt die worden veroorzaakt door de ophoping van bacteriën
Bestrijden van ontstekingen
Een onderzoek in India suggereert dat chlorofyl uit verse groene bladeren krachtige ontstekingsremmende activiteiten heeft tegen gevaarlijke bacteriën en andere milieu toxines.
Het helpt namelijk bij het uitschakelen van een pro-inflammatoire cytokine genaamd lipopolysacharide-geïnduceerde TNF-α. Dit zorgt ervoor dat het een veelbelovende behandelingsoptie wordt voor ontstekingen en gerelateerde chronische ziekten die de conventionele geneeskunde niet onder controle heeft kunnen krijgen.
Verbetert de spijsvertering
Een andere manier waarop chlorofyl de ontgifting verbetert is door:
• De eliminatie van afval te versnellen
• De vloeistofniveaus in evenwicht te brengen
• Het aantal gevallen van obstipatie te verminderen
Daarnaast blijkt uit voorlopig onderzoek dat chlorofyl de stofwisseling ondersteunt en de kans op succes om af te kunnen vallen vergroot.
Uit een Zweeds onderzoek bleek dat chlorofylsupplementen die samen met een koolhydraatrijke maaltijd werden ingenomen:
• Het hongergevoel verminderden
• De cholecystokininespiegels verhoogden
• Hypoglykemie bij vrouwen met overgewicht hielpen voorkomen
Voorafgaand aan de studie had eerder onderzoek aangetoond dat chlorofyl dat werd ingenomen in de vorm van thylakoïdesupplementen hielp bij het in evenwicht brengen van de afgifte van hormonen die ons een vol gevoel geven zoals:
• Insuline
• Cholecystokinine
• Ghreline
Hoewel in de onderzoeken tot nu toe vooral is gekeken naar de gewichtsverlieseffecten van chlorofyl dat door knaagdieren wordt ingenomen, suggereren de resultaten dat het op natuurlijke wijze de voedselinname kan helpen onderdrukken en ook bij mensen de toename van het lichaamsgewicht kan voorkomen.
In het Zweeds onderzoek werd waargenomen dat twintig vrouwen met overgewicht bij drie verschillende gelegenheden maaltijden aten. De testmaaltijden bestonden uit een koolhydraatrijk Zweeds ontbijt dat werd ingenomen met of zonder toevoeging van chlorofyl in de vorm van thylakoïden.
Thylakoïden hielpen bij het onderdrukken van de honger en verhoogde de afscheiding van verzadigingshormonen na voedselinname, waardoor compenserend eten later op de dag werd voorkomen. Men dacht dat het in de loop van de tijd zou helpen bij het afvallen en het onder controle houden van de eetlust.
Dit moet echter nog verder worden onderzocht om te kijken hoe effectief het werkelijk is om af te kunnen vallen.
Bestrijden van kanker
Uit onderzoek is gebleken dat chlorofyl en vloeibare chlorofylline zich kunnen binden aan potentiële kankerverwekkende stoffen en kunnen interfereren met de manier waarop ze worden opgenomen in je maagdarmkanaal. Dit helpt voorkomen dat ze door je lichaam circuleren en gevoelige weefsels bereiken zoals je gewrichten of hart.
Uit rapporten van een Universiteit in Amerika blijkt dat chlorofylline en chlorofyl even effectief waren in het blokkeren van de opname van aflatoxine-B1 bij mensen en het verminderen van biomarkers van door aflatoxine geïnduceerde DNA-schade. Bevindingen uit verschillende andere dier- en mensstudies suggereren dat deze effecten het risico op bepaalde soorten kanker kunnen helpen verlagen zoals lever- en darmkanker.
Het mechanisme waarmee chlorofyl het risico op de ontwikkeling van kanker vermindert en de lever reinigt is door te bemiddelen met het metabolisme van het procarcinogeen uit chemicaliën, dat eerst moet worden gemetaboliseerd om het DNA te beschadigen. In het menselijk lichaam activeren enzymen genaamd cytochroom P450 procarcinogenen en zetten ze om in actieve carcinogenen, die vervolgens gezonde cellen aanvallen.
Dit betekent dat het remmen van de effecten ervan kan helpen het proces van chemisch geïnduceerde kankers te stoppen.
Diëten met veel rood vlees en weinig groene groenten worden in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker. Dit wordt soms toegeschreven aan gifstoffen die vrijkomen uit gekookt en gebakken vlees zoals een zogenaamde heem, die de cytotoxiciteit van de darmen en de proliferatie van epitheelcellen verhoogt. Recentelijk suggereert enig onderzoek dat menselijke darmkankercellen ‘cel stilstand’ ervaren wanneer ze worden blootgesteld aan chlorofylline als gevolg van remming van de ribonucleotide-reductase-activiteit, die het DNA helpt beschermen en de synthese en reparatie stimuleert.
Dit is de reden waarom de afgelopen jaren de activiteit van ribonucleotidereductase is onderzocht voor de natuurlijke behandeling van kanker en de vele bijwerkingen ervan.
In 2005 onderzocht het Wageningse Centrum voor Voedingswetenschappen in Nederland of groene groenten de ongunstige eigenschappen van heem in de dikke darm kunnen remmen. In dit onderzoek kregen de ratten gedurende 14 dagen ofwel een controle dieet met veel heem, ofwel een soortgelijk dieet aangevuld met chlorofyl.
De resultaten lieten zien dat de ratten die heem consumeerden ongeveer acht keer zoveel cytotoxiciteit van de dikke darm ervoeren vergeleken met het begin van het onderzoek. De ratten die chlorofylsupplementen kregen waren aanzienlijk beschermd tegen de vorming van de cytotoxische heemmetabolieten, wat de onderzoekers deed concluderen dat groene groenten het risico op darmkanker kunnen verminderen. Dit komt omdat chlorofyl de cytotoxische en hyperproliferatieve coloneffecten van voedingstoxines zoals heem voorkomt.
* Veel onderzoeken staan nog in de kinderschoenen en er moet worden gekeken of chlorofyl effectief kan worden gebruikt bij de behandeling van deze aandoeningen.
”Chlorofyl geeft een klein risico op milde bijwerkingen”