chlorofyl
Expert:  Jaap Gerrijts | 8 september 2023 | Leestijd: 7 minuten

Chlorofyl

Chlorofyl is een groen pigment dat voorkomt in planten, algen en sommige bacteriën Het is verantwoordelijk voor de fotosynthese, het proces waarbij lichtenergie wordt omgezet in chemische energie. Chlorofyl heeft een belangrijke rol in de gezondheid van de mens, omdat het helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen, de ontgifting van het lichaam en de bescherming tegen vrije radicalen.

Chlorofyl heeft een aantal gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we welke voeding rijk is aan chlorofyl. Lees je mee?!

Chlorofyl kan de spijsvertering bevorderen

Chlorofyl

Chlorofyl is de groene stof in planten die het mogelijk maakt voedsel te maken uit koolstofdioxide en water. De stof wordt aangetroffen in alle groene planten, inclusief bladgroenten en andere groenten die we vaak eten, plus bepaalde soorten algen en bacteriën.

Planten en algen gebruiken chlorofyl om het licht van de zon op te vangen dat nodig is voor fotosynthese. Daarom wordt chlorofyl als een chelaat beschouwd. Het wordt zelfs beschouwd als de belangrijkste chelator die in de natuur voorkomt omdat het planten energie geeft en ons vervolgens energie geeft.

Er zijn twee hoofdvormen van chlorofyl die in de natuur voorkomen: 

Chlorofyl-a 

Chlorofyl-b

Er is echter een klein verschil tussen de twee typen. Ieder type absorbeert namelijk licht van de zon op enigszins verschillende golflengten.

In natuurlijke planten die chlorofyl bevatten is er een verhouding van 3:1 cholorofyl-a wat een blauwzwarte vaste stof is tot cholorofyl-b wat een donkergroene vaste stof. Beide stoffen werken samen om het donkergroene pigment te reflecteren dat zichtbaar is voor het menselijk oog.

Hoewel chlorofyl een volkomen natuurlijke stof is, wordt in laboratoria een soortgelijk semi-synthetisch mengsel wat men chlorofylline noemt gemaakt en gebruikt in supplementen zoals die op de markt worden gebracht als vloeibaar chlorofyl. Deze supplementen bestaan al ruim 50 jaar en worden vaak gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen zoals:

Huidwonden

Lichaamsgeur

Spijsverteringsproblemen 

Er wordt aangenomen dat chlorofylline supplementen helpen bij het neutraliseren van oxidanten. Dit betekent dat ze effectief de oxidatieve schade verminderen die wordt veroorzaakt door factoren als:

Ongezonde voeding

Chemische kanker verwekkende stoffen

Blootstelling aan UV-licht 

Straling  

Andere mogelijke voordelen van chlorofyl zijn:

Het kan de negatieve effecten van de consumptie van vlees tegengaan

Het werkt als een natuurlijke deodorant

Het kan werken als bloedopbouwer

Het heeft veel voordelen voor de huid zoals minder fotoveroudering, minder acne en minder olie in de huid

Het heeft eigenschappen tegen kanker

Het kan werken als een goed tegengif voor zweren

Het kan de eetlust helpen verminderen

Het heeft genezende eigenschappen voor de interne huid van het lichaam zoals de bijholten, longen, slokdarm en de binnenkant van de darmen

Het bevat veel magnesium dat betrokken is bij ruim 300 verschillende enzymatische processen zoals het aanmaken van energie en vermindering van oxidatie 

 

 

”Chlorofyl zorgt voor fotosynthese, waarbij planten zonlicht omzetten in energie”

Chlorofyl en darmproblemen

De chemie van chlorofyl lijkt eigenlijk erg op die van ons eigen bloed, maar chlorofyl bevat magnesium en ons bloed bevat ijzer.

Als je darmproblemen hebt dan kan het eten van bepaalde groenten je dikke darm irriteren. Er zitten namelijk verschillende stoffen in groenten zoals lectine, die de darmwand kunnen irriteren. De vezels in groenten kunnen ook een probleem zijn bij bepaalde darmproblemen.

Maar als je een groentesap maakt die weinig lectines en oxalaten bevat, of een groen tarwegrassappoeder zonder de vezels dan kun je zonder de mogelijke problemen het chlorofyl binnen krijgen dat je nodig hebt. Chlorofyl kan een goed middel voor de darmen zijn, zolang de lectines aan de lage kant zijn en er geen vezels in zitten.

Voordelen van chlorofyl voor darmproblemen kunnen zijn:

Het kan de disfunctie in nauwe punten helpen verbeteren of herstellen

Het kan darmcellen ondersteunen

Het kan de vorming van vezelig weefsel / fibrose en cirrose in de lever helpen vertragen

Het kan werken als een krachtige ontstekingsremmer

Chlorofyl kan ook helpen bij het ondersteunen van:

Microbioom

Slijmlaag

Darmpermeabiliteit

 

 

”Chlorofyl is rijk aan antioxidanten die je cellen helpen beschermen tegen schade” 

Wat zijn de mogelijke voordelen van chlorofyl?

Zoals je inmiddels hebt gelezen kan de stof verschillende voordelen bieden die ook ruimschoots onderzocht zijn. Wij hebben de meest onderzochte voordelen voor je op een rij gezet!

Bescherming van de huid

Er zijn aanwijzingen dat chlorofyl de gezondheid van de huid verbetert vanwege de antivirale eigenschappen,. Dit zorgt ervoor dat het de ontwikkeling van koortsblaasjes in de mond of het genitale gebied veroorzaakt door het herpes simplex-virus kan helpen stoppen. Sommige vroege onderzoeken hebben laten zien dat wanneer chlorofyl bevattende zalf of crème op de huid werd aangebracht, het aantal zweren dat verschijnt helpt verminderen en de genezingstijd versnelt waardoor het een natuurlijke herpesbehandeling kan zijn.

Chlorofyl kan de huid mogelijk ook beschermen tegen gordelroos zodat symptomen zoals pijnlijke zweren worden verminderd en het risico op huidkanker wordt verkleind. Het is gebleken dat het rechtstreeks in de huid injecteren van chlorofyl of het aanbrengen ervan via lotion helpt het terugkeren van kankercellen te verminderen bij mensen met basaalcel carcinoom wat een veel voorkomende vorm van huidkanker is.

 

Verbetert ontgifting van de lever

Een andere manier waarop chlorofyl gezonde cellen en lichaamsweefsel zou kunnen beschermen is door fase II-biotransformatie-enzymen te verhogen. Deze bevorderen een optimale levergezondheid en daarmee de natuurlijke eliminatie van potentieel schadelijke gifstoffen door het lichaam.

Sommige onderzoeken met dieren geven aan dat chlorofylline het risico op door aflatoxine geïnduceerde leverschade of leverkanker kan verminderen door de activiteit van deze fase II-enzymen te verhogen en lichaamstoxines te verwijderen.

Aflatoxine-B1 wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hepatocellulair carcinoom en leverkanker omdat het wordt gemetaboliseerd tot een carcinogeen dat cellulaire mutaties veroorzaakt. In dierstudies verminderde het aanvullen met chlorofylline en tegelijkertijd het consumeren van grote hoeveelheden Aflatoxine-B1 via de voeding de hoeveelheid DNA-schade die zich ontwikkelde aanzienlijk.

Dit is vooral belangrijk voor mensen die grote hoeveelheden granen of peulvruchten consumeren, zoals mensen die in onderontwikkelde landen wonen.

In China was een studie onder 180 volwassenen met een hoog risico op hepatocellulair carcinoom en chronische hepatitis B-infectie waarbij de deelnemers driemaal daags vóór de maaltijd 100 milligram chlorofylline kregen of een placebo. Na zestien weken chlorofylline te hebben ingenomen, daalden de AFB1-niveaus gemiddeld 55 procent meer bij degenen die chlorofylline gebruikten vergeleken met degenen die de placebo gebruikten. Dit wijst erop dat chlorofyl de levergezondheid op een nuttige en veilige manier ondersteunt.

 

Versnelt genezing van wonden

Chlorofylline lijkt de snelheid waarmee schadelijke bacteriën zich vermenigvuldigen te vertragen en dit is gunstig voor de genezing van wonden en het voorkomen van infecties. Sinds ongeveer de jaren veertig wordt cholorphylline toegevoegd aan bepaalde zalven die worden gebruikt om aanhoudende open wonden bij mensen te genezen zoals vasculaire zweren en decubitus.

Het is gebleken dat het:

De ontstekingen veroorzaakt door verwondingen of wonden helpt verminderen

De genezing bevordert 

Geuren onder controle houdt die worden veroorzaakt door de ophoping van bacteriën

 

Bestrijden van ontstekingen

Een onderzoek in India suggereert dat chlorofyl uit verse groene bladeren krachtige ontstekingsremmende activiteiten heeft tegen gevaarlijke bacteriën en andere milieu toxines.

Het helpt namelijk bij het uitschakelen van een pro-inflammatoire cytokine genaamd lipopolysacharide-geïnduceerde TNF-α. Dit zorgt ervoor dat het een veelbelovende behandelingsoptie wordt voor ontstekingen en gerelateerde chronische ziekten die de conventionele geneeskunde niet onder controle heeft kunnen krijgen.

 

Verbetert de spijsvertering 

Een andere manier waarop chlorofyl de ontgifting verbetert is door:

De eliminatie van afval te versnellen

De vloeistofniveaus in evenwicht te brengen 

Het aantal gevallen van obstipatie te verminderen

Daarnaast blijkt uit voorlopig onderzoek dat chlorofyl de stofwisseling ondersteunt en de kans op succes om af te kunnen vallen vergroot.

Uit een Zweeds onderzoek bleek dat chlorofylsupplementen die samen met een koolhydraatrijke maaltijd werden ingenomen:

Het hongergevoel verminderden

De cholecystokininespiegels verhoogden 

Hypoglykemie bij vrouwen met overgewicht hielpen voorkomen

Voorafgaand aan de studie had eerder onderzoek aangetoond dat chlorofyl dat werd ingenomen in de vorm van thylakoïdesupplementen hielp bij het in evenwicht brengen van de afgifte van hormonen die ons een vol gevoel geven zoals:

Insuline

Cholecystokinine

Ghreline 

Hoewel in de onderzoeken tot nu toe vooral is gekeken naar de gewichtsverlieseffecten van chlorofyl dat door knaagdieren wordt ingenomen, suggereren de resultaten dat het op natuurlijke wijze de voedselinname kan helpen onderdrukken en ook bij mensen de toename van het lichaamsgewicht kan voorkomen. 

In het Zweeds onderzoek werd waargenomen dat twintig vrouwen met overgewicht bij drie verschillende gelegenheden maaltijden aten. De testmaaltijden bestonden uit een koolhydraatrijk Zweeds ontbijt dat werd ingenomen met of zonder toevoeging van chlorofyl in de vorm van thylakoïden.

Thylakoïden hielpen bij het onderdrukken van de honger en verhoogde de afscheiding van verzadigingshormonen na voedselinname, waardoor compenserend eten later op de dag werd voorkomen. Men dacht dat het in de loop van de tijd zou helpen bij het afvallen en het onder controle houden van de eetlust.

Dit moet echter nog verder worden onderzocht om te kijken hoe effectief het werkelijk is om af te kunnen vallen.

 

Bestrijden van kanker 

Uit onderzoek is gebleken dat chlorofyl en vloeibare chlorofylline zich kunnen binden aan potentiële kankerverwekkende stoffen en kunnen interfereren met de manier waarop ze worden opgenomen in je maagdarmkanaal. Dit helpt voorkomen dat ze door je lichaam circuleren en gevoelige weefsels bereiken zoals je gewrichten of hart.

Uit rapporten van een Universiteit in Amerika blijkt dat chlorofylline en chlorofyl even effectief waren in het blokkeren van de opname van aflatoxine-B1 bij mensen en het verminderen van biomarkers van door aflatoxine geïnduceerde DNA-schade. Bevindingen uit verschillende andere dier- en mensstudies suggereren dat deze effecten het risico op bepaalde soorten kanker kunnen helpen verlagen zoals lever- en darmkanker.

Het mechanisme waarmee chlorofyl het risico op de ontwikkeling van kanker vermindert en de lever reinigt is door te bemiddelen met het metabolisme van het procarcinogeen uit chemicaliën, dat eerst moet worden gemetaboliseerd om het DNA te beschadigen. In het menselijk lichaam activeren enzymen genaamd cytochroom P450 procarcinogenen en zetten ze om in actieve carcinogenen, die vervolgens gezonde cellen aanvallen.

Dit betekent dat het remmen van de effecten ervan kan helpen het proces van chemisch geïnduceerde kankers te stoppen.

Diëten met veel rood vlees en weinig groene groenten worden in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker. Dit wordt soms toegeschreven aan gifstoffen die vrijkomen uit gekookt en gebakken vlees zoals een zogenaamde heem, die de cytotoxiciteit van de darmen en de proliferatie van epitheelcellen verhoogt. Recentelijk suggereert enig onderzoek dat menselijke darmkankercellen ‘cel stilstand’ ervaren wanneer ze worden blootgesteld aan chlorofylline als gevolg van remming van de ribonucleotide-reductase-activiteit, die het DNA helpt beschermen en de synthese en reparatie stimuleert.

Dit is de reden waarom de afgelopen jaren de activiteit van ribonucleotidereductase is onderzocht voor de natuurlijke behandeling van kanker en de vele bijwerkingen ervan.

In 2005 onderzocht het Wageningse Centrum voor Voedingswetenschappen in Nederland of groene groenten de ongunstige eigenschappen van heem in de dikke darm kunnen remmen. In dit onderzoek kregen de ratten gedurende 14 dagen ofwel een controle dieet met veel heem, ofwel een soortgelijk dieet aangevuld met chlorofyl.

De resultaten lieten zien dat de ratten die heem consumeerden ongeveer acht keer zoveel cytotoxiciteit van de dikke darm ervoeren vergeleken met het begin van het onderzoek. De ratten die chlorofylsupplementen kregen waren aanzienlijk beschermd tegen de vorming van de cytotoxische heemmetabolieten, wat de onderzoekers deed concluderen dat groene groenten het risico op darmkanker kunnen verminderen. Dit komt omdat chlorofyl de cytotoxische en hyperproliferatieve coloneffecten van voedingstoxines zoals heem voorkomt.

 

* Veel onderzoeken staan nog in de kinderschoenen en er moet worden gekeken of chlorofyl effectief kan worden gebruikt bij de behandeling van deze aandoeningen.

 

 

”Chlorofyl geeft een klein risico op milde bijwerkingen”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van chlorofyl en chlorofylline?

Het is niet bekend dat chlorofyl en chlorofylline giftig zijn. In feite zijn er de afgelopen vijftig jaar vrijwel geen toxische effecten toegeschreven aan de consumptie ervan. Zelfs niet bij mensen met een zwak immuunsysteem zoals mensen die genezen van kanker.

Hoewel het risico op toxiciteit extreem laag is kunnen chlorofylline supplementen kleine bijwerkingen veroorzaken zoals:

Groene verkleuring van urine of ontlasting

Tijdelijke verkleuring van de tong 

Milde spijsvertering

Diarree

Deze verdwijnen meestal snel en worden alleen veroorzaakt door aanvullend gebruik van chlorofylline, in tegenstelling tot het eten van voedsel dat van nature chlorofyl bevat.

Bij zwangere vrouwen is er nog niet veel onderzoek gedaan naar chlorofyl- of chlorofylsupplementen en daarom wordt het gebruik ervan niet aanbevolen tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Eén interactie waarmee je rekening moet houden is dat bepaalde medicijnen die de gevoeligheid voor zonlicht verhogen zogenaamde lichtgevoelige medicijnen een wisselwerking kunnen hebben met chlorofyl. Dit betekent dat het innemen van deze medicijnen samen met chlorofyl de gevoeligheid voor zonlicht nog meer kan verhogen en je vatbaar kan maken voor brandwonden.

Gebruik chlorofylsupplementen daarom zorgvuldig als je lichtgevoelige medicijnen gebruikt of als je bijzonder gevoelig bent voor zonnebrand, blaarvorming of huiduitslag wanneer je wordt blootgesteld aan UV licht.

Een overdosering is zeldzaam omdat het een in water oplosbare molecule is en elk teveel wordt door je lichaam uitgescheiden.

 

 

”Chlorofyl is een groen pigment dat voorkomt in planten en algen”

Waar zit chlorofyl in?

Wat is de beste manier om te ontgiften met chlorofyl? De allerbeste bronnen van chlorofyl die er bestaan zijn groene groenten en algen.

Hier zijn enkele van de beste bronnen van chlorofyl die je in je voedingspatroon kunt opnemen om alle voordelen van chlorofyl te ervaren.

Groene bladgroenten

Groene groenten zoals boerenkool, spinazie en snijbiet krijgen hun kenmerkende pigment van een hoge concentratie aan chlorofyl. Ideaal gezien zou je elke dag een verscheidenheid aan bladgroenten moeten eten als onderdeel van de aanbevolen vijf tot zeven porties groenten. Maar als je dit moeilijk vindt dan kun je overwegen om in plaats daarvan sap te maken van deze groentes.

Rauw of licht gekookt voedsel

Een interessante bevinding is dat het chlorofylgehalte afneemt wanneer groene groenten worden gekookt, ontdooid nadat ze zijn ingevroren of wanneer ze beginnen te bederven. De hoeveelheid chlorofyl in spinazie daalde bijvoorbeeld met ongeveer 35 procent nadat deze was ontdooid en nog eens met 50 procent nadat deze was gekookt of gestoomd. Om het meeste chlorofyl uit je voedsel te krijgen kun je proberen meer rauwkost te eten of je groenten lichtjes te koken op lage temperaturen of kort te stomen.

 

 

”Planten met veel chlorofyl bevatten vaak ook veel magnesium”

Hoeveel chlorofyl zit er in groente?

Hier is een lijst met het chlorofylgehalte gebonden aan magnesium van verschillende rauwe groenten:

1 kopje sperziebonen                 8,3 milligram

1 kopje spinazie                          23,7 milligram

1 kopje rucola                               8,2 milligram

1 kopje prei                                    7,7 milligram

1 kopje andijvie                             5,2 milligram

1/2 kopje peterselie                     19 milligram

1 kopje waterkers                       15,6 milligram

1 kopje Chinese kool                   4,1 milligram

1 kopje suiker erwt                      4,8 milligram

 

 

”Chlorella is een populair supplement”

Chlorella en chlorofyl

Chlorella is een soort blauwgroene alg die afkomstig is uit verschillende delen van Azië. Het zit boordevol chlorofyl naast veel fytonutriënten, aminozuren, vitamines en mineralen. Net als chlorofyl zelf is chlorella verantwoordelijk voor:

Een gezond hormonaal evenwicht

Ontgifting

Cardiovasculaire gezondheid 

Lagere niveaus van ontstekingen

Gezonde bloeddruk 

Gezond cholesterol gehalte

Naast het eten van deze algen kun je voor het gemak ook geëxtraheerde chlorella supplementen in poeder- of tabletvorm nemen om zo extra chlorofyl binnen te krijgen.

Chlorofyl supplementen en dosering

Naast het eten van voedsel dat chlorofyl levert zijn er ook supplementen die zorgen voor de gunstige eigenschappen van het plantenpigment. 

Chlorofylline supplementen

Groene algen zoals chlorella worden vaak gebruikt om chlorofylline van te maken, dat in de meeste supplementen zit. Dat komt omdat natuurlijk chlorofyl niet erg houdbaar is en gevoelig is voor afbraak, waardoor het moeilijk te consumeren en erg duur is. Orale doseringen chlorofylline supplementen worden ingenomen in hoeveelheden van ongeveer 100 tot 300 milligram per dag. Dit wordt meestal verdeeld over drie doseringen en worden al meer dan vijftig jaar gebruikt om verschillende aandoeningen veilig te behandelen.

Vloeibaar chlorofyl en andere veel voorkomende bronnen

Aanvullend chlorofyl kan worden gevonden in kruidenbehandelingen zoals alfalfa / Medicago sativa en uitwerpselen van zijderupsen. Als je toegang hebt tot vloeibaar chlorofyl dan kun je proberen één of twee keer per dag een paar druppels toe te voegen aan een glas water. Het zal je water een felgroene kleur geven maar je kunt er zeker van zijn dat het niet zo slecht smaakt als het eruit ziet en dat het je een kleine energie boost kan geven als je er gedurende de dag wat van neemt.

Tips:

1) Er zijn vloeibare chlorofylsupplementen verkrijgbaar die he gemakkelijk aan water of dranken kan toevoegen. Ze worden op deze manier vaak gebruikt als voedingssupplement

2) Eet voldoende chlorofylrijk voedsel zoals spinazie, boerenkool, zeewier, waterkers, prei, andijvie en rucola

3) Houd je altijd aan de aanbevolen dosering doe op de verpakking staat

4) Als je medicatie gebruikt controleer dan altijd even of er geen interactie mogelijk is als je een chlorofylsupplement wilt gaan gebruiken

Chlorofyl is rijk aan de vitamines A, C, E en K en bevat calcium, magnesium en ijzer

Tot slot

Chlorofyl stond centraal in dit artikel. Eet jij graag groene bladgroente? En wat heeft je voorkeur? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Watermunt

Kruidnagel

Peterselie

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *