chlorella
Expert: Jaap Gerrijts | 11 maart 2023 | Leestijd: 8 minuten

Chlorella

Chlorella is een zoetwater alg wat rijk is aan fytonutriënten en wordt gezien als een echte superfood! Het kan een aanvulling zijn op een gezond eetpatroon en wordt daarom steeds populairder. Chlorella is rijk aan vitamines, mineralen, eiwitten, omega 3 en aminozuren en biedt veel voordelen voor je gezondheid.

 

Chlorella kent vele voordelen voor de gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we welke goede voedingsstoffen het allemaal bevat. Lees je mee?!

Chlorella

Wist je dat chlorella de hoogste natuurlijke bron van chlorofyl is? Het is een ééncellige groene alg die voorkomt in zoetwater. De alg werd oorspronkelijk aangetroffen in meren en rivieren in Oost-Azië en behoort tot de familie Chlorellaceae. 

Chlorella behoort tot het snelst groeiende voedsel gewas en kan zichzelf iedere 10 uur verdubbelen. De alg werd in 1890 ontdekt door de Nederlandse microbioloog dr. Beijerinck met behulp van een microscoop. Chlorella bestaat echter al vele miljarden jaren sinds het begin van de aarde. Er zijn meer dan 20 soorten chlorella waaronder:

Vulgaris

Saccharophila

Regularis

Pyrenoidosa

Ellipsoidea

De naam Chlorella is afgeleid van het Griekse woord “chloros” wat groen betekent. Het  Latijnse verkleinwoord “ella” betekent klein. 

Chlorella vulgaris is de meest bestudeerde en meest gebruikte chlorella soort. In de jaren zestig van de vorige eeuw realiseerden wetenschappers zich dat het voor mensen totaal onmogelijk was om chlorella in zijn natuurlijke staat te verteren. Chlorella heeft namelijk een harde celwand die helpt beschermen voor indringers van buitenaf. Als je van de voordelen van chlorella wilt profiteren dan heb je degene nodig met een gescheurde celwand zodat je lichaam daadwerkelijk de voedingsstoffen eruit kan halen. 

Dit is ook de reden waarom je chlorella supplementen ziet die zijn bestempeld als ‘chlorella met gebarsten celwanden’. Het komt voor als poeder, capsules of tabletten en deze superfood word ook in Nederland steeds populairder!

Er zijn verschillende studies gedaan naar de alg waarbij is aangetoond dat het allerlei gezondheidsvoordelen heeft. 

Clorella word inmiddels veel gebruikt voor:

Hoge cholesterol

Hoge bloeddruk

Slechte adem

Lage vitamine B12 gehalte

Verhogen van het energieniveau

Ontgifting van het lichaam

Ondersteunen van de hormoonbalans

Virale en bacteriële infecties helpen bestrijden

Premenstrueel syndroom 

Astma aanvallen

Vulvaire leukoplakie

Trichomonas

Fibromyalgie

Verbeteren van de spijsvertering en stoelgang

Regulering van de bloedsuikerspiegel 

 

 

”Chlorella staat bekend als superfood met vele gezondheidsvoordelen”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van chlorella?

Zoals je hebt gelezen gebruiken mensen chlorella voor veel verschillende gezondheidsproblemen. Wij hebben acht wetenschappelijk bewezen voordelen voor je op een rij gezet.

Helpt bij het ontgiften van zware metalen

Iedereen word blootgesteld aan zware metalen in de Westerse samenleving. Als je kwikvullingen in de tanden hebt, vaak vis eet, gevaccineerd bent of blootgesteld word aan straling dan kan het zijn dat er zware metalen in je lichaam opgeslagen zijn. Het is belangrijk voor je algehele gezondheid om proactief te zijn bij het ontgiften van zware metalen en gifstoffen. 

Eén van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van chlorella is dat het zich om hardnekkige gifstoffen in het lichaam kan wikkelen. Enkele voorbeelden van deze stoffen zijn:

Kwik

Arseen

Cadmium

Lood

Het kan zelfs helpen voorkomen dat deze giftige zware metalen opnieuw worden opgenomen. Als je regelmatig chorella consumeert dan kan het helpen bij de ophoping van deze stoffen in de organen en zachte weefsels van het lichaam.

Pas wel op met het gebruik van hoge dosering chlorella tijdens een ontgiftingkuur. Het kan er voor zorgen dat de stoffen gebonden worden aan chlorella maar verlaten je lichaam tijdens deze detox niet en dit kan voor vervelende bijwerkingen zorgen.

 

Ondersteuning van het immuunsysteem

Uit onderzoek bleek bleek dat na acht weken gebruik van chlorella de activiteit van de naturalkillercellen verbeterde. Onderzoekers uit Korea bestudeerden hierbij gezonde mensen en de reactie van hun immuunsysteem op chlorella-supplementen. Er werd aangetoond dat chlorella een gezonde reactie van het immuunsysteem ondersteunt en de “natural killer” celactiviteit ondersteunt.

 

Bevorderen van een gezondere huid

Studies tonen aan dat chlorella ook voordelen voor de huid heeft. Een studie onthulde dat chlorella oxidatieve stress vermindert wat kan worden veroorzaakt door vervuiling, stress of slechte voeding.

De reden dat chlorella effectief is in het bevorderen van een gezondere huid is omdat het van nature de niveaus van vitamine A, vitamine C en glutathion in het lichaam verhoogt. Dit zorgt ervoor dat vrije radicalen worden geëlimineerd en de cellen worden beschermd.

Door dagelijks slechts een theelepel of een paar capsules van een chlorella supplement te gebruiken kun je al binnen twee weken resultaat zien.

 

Bevorderen van gewichtsverlies

Onderzoekers hebben de groene alg ook onderzocht op het bevorderen van gewichtsverlies en kwamen tot de volgende conclusie: Inname van Chlorella resulteerde in merkbare verlagingen van:

Lichaamsvetpercentage

Nuchtere bloedglucosewaarden

Totale serumcholesterol 

Deze voordelen komen doordat het kan helpen bij:

Bevorderen van hogere energieniveaus

Reguleren van hormonen

Verbeteren van de bloedsomloop

Ondersteuning bij de stofwisseling

Chlorella helpt daarnaast ook om gewicht en lichaamsvet te verminderen en opgeslagen gifstoffen te verwijderen.

Als het lichaam gewicht verliest dan komen er gifstoffen vrij en deze kunnen opnieuw worden opgenomen. Het is daarom belangrijk om deze gifstoffen zo snel mogelijk uit ons lichaam te spoelen. Het vermogen van Chlorella om deze gifstoffen en zware metalen in het lichaam te omringen kan helpen de verwijdering te vergemakkelijken en heropname helpen te voorkomen.

 

Ondersteunt bij straling en chemotherapie

Bestralingstherapie en chemotherapie worden het meest gebruikt tijdens de behandeling van verschillende soorten kanker. Deze behandeling kunnen een grote tol eisen op je lichaam omdat het niet alleen de kankercellen kan doden maar ook gezonde cellen.

Van de hoge niveaus van chlorofyl die in Chlorella zitten is aangetoond dat ze het lichaam beschermen tegen behandelingen met UV straling terwijl radioactieve deeltjes uit het lichaam worden verwijderd. 

Dankzij een tweejarige studie van een universiteit uit Amerika konden onderzoekers vaststellen dat patiënten met een tumor minder luchtweginfecties en griepachtige ziekten hebben wanneer ze chlorella gebruiken.

 

Verhoging van energie

Chlorella bevat een geweldige mix van mineralen, vitamines, antioxidanten en fytonutriënten. Hierdoor wordt chlorella door veel beoefenaars van de traditionele geneeskunde gebruikt als supplement en remedie voor verschillende kwalen. Met zijn hoge chlorofylgehalte wordt het vaak gebruikt voor ontstekings gerelateerde aandoeningen en vanwege zijn ontgiftende en vernieuwende voordelen.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt gezegd dat chlorella yin-energie levert. Dit betekent dat het zeer nuttig is voor een overprikkeld of onevenwichtig lichaam. Het kan een kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel en het lichaam voedt en helpt herstellen.

In de Ayurvedische geneeskunde wordt aangenomen dat chlorella “vitaliteit” of “levenskracht” levert aan mensen die zich uitgeput voelen of die een extra boost kunnen gebruiken.

 

Verlaging van de het cholesterol en bloedsuikerspiegel

Een hoog cholesterolgehalte en diabetes type 2 zijn twee van de meest voorkomende chronische aandoeningen waarmee veel Westerlingen tegenwoordig worden geconfronteerd. Jaren van stress, slechte bewerkte voeding en te weinig slaap hebben geleid tot risico op verschillende aandoeningen.

In een onderzoek ontdekten onderzoekers dat doses van 8.000 milligram chlorella per dag die verdeeld werden in twee doses kunnen helpen bij het verlagen van cholesterol en bloedglucosewaarden.

Onderzoekers zagen tijdens deze studie eerst een daling van het cholesterolgehalte en vervolgens een verbetering van de bloedglucose. Ze denken dat chlorella een aantal genen op cellulair niveau activeert die de insulinegevoeligheid verbeteren en een gezond evenwicht kunnen bevorderen.

 

Bestrijden van kanker

Er wordt aangenomen dat alle menselijke lichamen in een bepaald stadium kankercellen ontwikkelen. Een goed werkend immuunsystemen heeft het vermogen om deze cellen aan te vallen en te vernietigen voordat ze de kans krijgen om kanker te vormen. Uit een studie op dieren bleek dat chlorella op verschillende manieren kanker kan helpen bestrijden.

Wanneer het preventief wordt ingenomen kan het namelijk het immuunsysteem versterken. Daarnaast kan het helpen bij het verwijderen van zware metalen en gifstoffen en het minder waarschijnlijk maken om kanker op basis van deze stoffen te krijgen. Ten derde versterkt chlorella de werking van T-cellen en helpt het nieuwe abnormale cellen te bestrijden.

Wanneer kanker wordt gediagnosticeerd en chemotherapie of bestralingstherapie wordt gebruikt dan kan chlorella helpen om de bijwerkingen hiervan te bestrijden en kan het worden gebruikt naast andere natuurlijke kankerbehandelingen.

 

 

”Chlorella is een goede bron van omega 3 vetzuren”

Wat is de voedingswaarde van chlorella?

Chlorella word niet voor niets een superfood genoemd! Het bevat verschillende fytonutriënten en stoffen die enorm gezond voor je kunnen zijn. De groene alg bevat meer voedingsstoffen per gram dan andere groenten zoals boerenkool, spinazie en broccoli.

Om je een idee te geven wat er precies in chlorella zit hebben we het voor je op een rij gezet.

Vitamines                          Per 100 gram chlorella

Vitamine A                             1282 mcg

Thiamine                                  1,7 mg

Riboflavine                              4,3 mg

Niacine                                     24 mcg

Pantotheenzuur                      1,2 mcg

Foliumzuur                               94 mcg

Vitamine B12                          100 mcg

Vitamine C                                  10 mg

Vitamine E                                 1,5 mg

Vitamine K1                            263 mcg

Het zit ook boordevol mineralen:

Mineralen                     Per 100 gram chlorella

Magnesium                             316 mg

Calcium                                   220 mg

Kalium                                   1,10 gram

IJzer                                           130 mg

Fosfor                                       895 mg

Zink                                             70 mg

Jodium                                       1,2 mg

Mangaan                                 3,84 mg

 

Andere stoffen die enorm goed voor je zijn en in grote aantallen aanwezig in chlorella zijn:

Voedingsstoffen                        Per 100 gram chlorella

Chlorofyl                                    2.800 tot 3.700 milligram 

Omega 3 vetzuren                    8 gram

Luteïne                                       3milligram

Chlorella is een hele goede eiwitbron want het bevat maar liefst 60% eiwit en dit is meer dan de meeste dierlijke producten! Chlorella bevat maar liefst 19 aminozuren waaronder alle essentiële aminozuren.

Aminozuren                              Per 100 gram chlorella

Arginine                                          3,4 gram

Asparaginezuur                             4,6 gram

Alanine                                             4,4 gram

Cystine                                             700 mg

Fenylalanine                                 2,79 gram

Glutaminezuur                               5,8 gram

Glycine                                             3,2 gram

Histidine                                            1,1 gram

Hydroxyproline                               2,5 gram

Isoleucine                                        2,3 gram

Leucine                                            4,7 gram

Lysine                                                 3 gram

Methionine                                      1,3 gram

Tyrosine                                           2,6 gram

Tryptofaan                                         510 mg

Threonine                                        2,4 gram

Proline                                               2,4 gram

Serine                                               2 gram

Valine                                               3,2 gram

Zoals je ziet zit deze superfood vol gezonde nutriënten die een aanvulling kunnen zijn op een gezond eetpatroon.

 

 

”Chlorella en spirulina worden vaak gecombineerd in een supplement”

Wat is het verschil tussen Chlorella en spirulina?

Wat is beter, chlorella of spirulina? De meeste mensen hebben waarschijnlijk nog nooit van chlorella gehoord maar gebruiken al jaren spirulina. Chlorella en spirulina zijn beide algen die chlorofyl en andere waardevolle voedingsstoffen bevatten. Het zijn beide in het water levende organismen maar op cel niveau verschillen ze behoorlijk van elkaar.

Chlorella is een bolvormig ééncellig micro-organisme met één kern en is effen groen van kleur. Spirulina is een spiraalvormige meercellige plant zonder echte kern. Het is blauwgroen van kleur en kan tot 100 keer zo groot worden als chlorella. 

Chlorofyl is het groene pigment dat voorkomt in zowel spirulina, chlorella en alle andere groene planten. Hoewel chlorofyl volledig natuurlijk is wordt in laboratoria een soortgelijk semi-synthetisch mengsel genaamd chlorofylline gemaakt. Dit word gebruikt in supplementen en op de markt gebracht als vloeibare chlorofyl. Groene algen zoals chlorella worden vaak gebruikt om chlorofylline te maken.

Spirulina kan direct na de oogst in supplementen worden gebruikt en geconsumeerd maar chlorella moet eerst worden verwerkt om de celwanden te doorbreken om ervoor te zorgen dat mensen de voedingsstoffen ervan kunnen opnemen. Chlorofyl is afkomstig van groene planten en algen. Van chlorella wordt gezegd dat het meer chlorofyl bevat dan spirulina, terwijl spirulina doorgaans meer eiwitten, ijzer, eiwitten en gamma-linoleenzuur bevat.

De voordelen van chlorella en spirulina lijken op elkaar omdat beide een geconcentreerde balans van voedingsstoffen hebben. Hiervan is aangetoond dat ze:

Helpen het lichaam te reinigen en te ontgiften

Een hoge concentratie eiwit bevatten die energie en helderheid ondersteunt

De bekende voordelen van chlorofyl voor lever ontgifting, bescherming van de huid en verbeterde spijsvertering lijken erg op elkaar aangezien chlorofyl een belangrijk ingrediënt is van zowel spirulina als chlorella en achter veel van de voordelen zit.

Chlorella en spirulina bevatten beide extra voedingsstoffen zoals vitamine A, B, C, mineralen en nog veel meer die niet in chlorofylsupplementen zitten. Eén enkele dosis spirulinapoeder van één gram per dag kan een vitamine A tekort dat tot blindheid kan leiden helpen tegengaan.

Chlorofyl-, spirulina- en chlorella-supplementen zijn allemaal verkrijgbaar in poeder-, tablet- of vloeibare vorm. Afhankelijk van het doel en welke andere supplementen je gebruikt, kan één van deze supplementen je meer aanspreken dan de andere. Je vind ze soms ook alle drie gemengd in bepaalde super groene poeders.

Als je gevoelig bent voor diarree dan is spirulina een betere keuze. Als je last hebt van verstopping dan is chlorella beter

Als je dagelijks veel gifstoffen binnenkrijgt dan is chlorella een goede keuze. 

Ben je op zoek naar een goede bron van eiwitten voor bijvoorbeeld sport dan is spirulina beter en dit geldt ook als ondersteuning bij het afvallen.

 

 

”Chlorella bevat meer chlorofyl dan enige andere plant”

Wat zijn de voordelen van chlorofyl?

Wist je dat chlorella 2% chlorofyl bevat? Dit is 5 tot 10 keer de hoeveelheid wat in Spirulina zit en 10 keer de hoeveelheid wat in alfalfa voorkomt. Chlorofyl is een natuurlijk kleurpigment dat planten, algen en groenten hun groene kleur geeft. 

Chlorofyl is als het bloed van de plant. Met behulp van de zon gebruiken planten chlorofyl om energie te maken. De chemie van chlorofyl lijkt eigenlijk erg op ons bloed, maar chlorofyl heeft magnesium en ons bloed heeft ijzer.

Er zijn enkele interessante potentiële genezende eigenschappen in chlorofyl. 

Het kan de negatieve effecten van vleesconsumptie tegengaan

Het werkt als een natuurlijke deodorant

Het kan fungeren als een bloedbouwer

Het heeft veel voordelen voor de huid – minder fotoveroudering, minder acne en minder vettige huid

Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en eigenschappen tegen kanker

Het kan dienen als een goed tegengif voor zweren

Het kan de eetlust verminderen

Het heeft helende eigenschappen voor de interne huid van het lichaam – sinussen, longen, slokdarm en de binnenkant van de darmen

Het bevat magnesium dat betrokken is bij 300 verschillende enzymen, het maken van energie en het verminderen van oxidatie

Chlorofyl voor de darmen?

Als je darmproblemen hebt dan kan het consumeren van bepaalde groenten de dikke darm irriteren. Er zijn verschillende chemicaliën in groenten zoals lectine die de darmwand kunnen irriteren. De vezels in groenten kunnen ook een probleem zijn bij bepaalde darmproblemen.

Maar het maken van sap met een laag gehalte aan lectines en oxalaten of een groen sappoeder zonder de vezels kan je het chlorofyl geven dat je nodig hebt zonder de potentiële problemen. Chlorofyl kan een geweldige therapie zijn voor de darmen zolang de lectines aan de lage kant zijn en er geen vezels zijn.

Voordelen van chlorofyl bij darmproblemen:

Het kan disfunctie in de nauwe verbindingen helpen verbeteren of herstellen

Het kan darmcellen ondersteunen

Het kan de vorming van fibrose en cirrose in de lever helpen vertragen

Het kan werken als een krachtige ontstekingsremmer

Chlorofyl kan ook helpen bij het ondersteunen van:

 • Microbioom

 • Slijmlaag

 • Verhoogde darm-doorlaatbaarheid

 

 

”In het begin kan chlorella irritatie op de maag veroorzaken”

Wat zijn de bijwerkingen van chlorella?

Chlorella is veilig voor gebruik maar kan wel bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. Enkele van deze bijwerkingen zijn:

Vermoeidheid

Lusteloosheid

Hoofdpijn

Buikpijn

Winderigheid

Misselijkheid

Verstoorde spijsvertering

Acne

Zwelling van het gezicht of tong 

Gevoeligheid voor zonlicht

De meeste van deze bijwerkingen en symptomen zijn typerend voor elk ontgiftings programma. Wanneer je teveel chlorella gebruikt tijdens een ontgifting dan is de kans groot dat je last krijgt van deze klachten. Pas daarom op met het gebruik van grote hoeveelheden en houd je aan de gebruiksaanwijzing.

Chlorella kan ook groengekleurde ontlasting veroorzaken. Andere gevaren van chlorella zijn mogelijke allergische reacties. Zoek dringende medische hulp als je na inname van chlorella ernstige ademhalingsproblemen of een levensbedreigende allergische reactie ervaart.

Supplementen met chlorella  bevatten vaak jodium en daarom moeten personen die allergisch zijn voor jodium of op hun jodiuminname moeten letten oppassen. Mensen die worden behandeld voor een medische aandoening of medicijnen gebruiken moeten hun arts raadplegen voordat ze chlorella innemen. Heb je een auto-immuunziekte, jicht of nierstenen dan word het gebruik afgeraden. Van Chlorella is bekend dat het een wisselwerking heeft met immunosuppressiva en bloedverdunners. 

Deskundigen hebben verschillende meningen over de veiligheid van deze algen tijdens de zwangerschap. Daarom is het belangrijk om eerst met de arts te overleggen als zwangere of zogende vrouw.

 

 

”Kies een biologische, bij lage temperatuur geëxtraheerde chlorella supplement” 

Chlorella supplement

Je kunt chlorella kopen in poeder-, tablet- of vloeibare vorm bij je plaatselijke natuurwinkel, drogist of online. Omdat er een proces aan vooraf gaat waarbij de celwanden worden gebroken kost het meer tijd en geld om een chlorella supplement te maken in vergelijking tot bijvoorbeeld spirulina. Daarom zijn chlorellasupplementen duurder dan spirulina supplementen.

Zorg bij het uitzoeken van een chlorella supplement dat je “chlorella met gebarsten celwand” koopt omdat deze volledig opneembaar is. Je wilt ook zoeken naar een merk dat biologisch is en bij lage temperatuur wordt geëxtraheerd. Vermijd producten uit China omdat deze vaak zware metalen en andere giftige stoffen kunnen bevatten.

Hoe gebruik je een chlorella supplement?

Bij het consumeren van een chlorella supplement zijn er twee veel gebruikte manieren:

Tabletten of capsule 

Neem een tablet of capsule chlorella met water in. Drie maal daags 2 tot 3 capsules van gemiddeld 400 mg chlorellapoeder.

Smoothie 

Chlorella heeft een zeer sterke smaak en daarom wil je niet meer dan ongeveer een halve theelepel chlorella aan een smoothie toevoegen. Je kunt ook andere ingrediënten gebruiken zoals gember, sinaasappel, banaan, kokoswater, vanille-eiwitpoeder en limoensap om de smaak te verbergen.

Je kunt een chlorella supplement het beste een half uur voor het eten innemen.

Tips:

1) Bouw het gebruik van chlorella rustig op zodat je lichaam en spijsvertering kan wennen aan de stof

2) Als je gevoelig bent voor diarree dan is spirulina een betere keuze. Als je last hebt van verstopping dan is chlorella beter

3) Gebruik je medicatie, heb je een aandoening of ben je zwanger? Overleg eerst met de arts voor je chlorella gaat gebruiken

4) Een chlorella supplement is een prima aanvulling op een gezond eetpatroon maar mag geen vervanging zijn van gezond voedsel

Tot slot

Chlorella stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? Slik je daarbij ook weleens een supplement? Welke is of zijn dat dan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Arginine

Spirulina

Tryptofaan

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *