chloor
Expert: Jaap Gerrijts | 1 december 2022 | Leestijd: 7 minuten

Chloor

Chloor is een mineraal dat een onderdeel is van keukenzout. Chloor wordt ook wel chloride genoemd en het zorgt samen met natrium en kalium voor de vochtbalans in je lichaam. Chloride zit veel in keukenzout dat fabrikanten toevoegen aan brood, soep en kant- en klaarmaaltijden.

Chloor heeft vele belangrijke functies in het lichaam. In dit uitgebreide artikel leggen we aan je uit welke dat zijn. Lees je mee?!

Chloor

Chloor is door Carl Scheele in 1774 ontdekt maar hij wist nog niet precies wat het was. Ruim dertig jaar later kwam Humphry Davey erachter wat het was en noemde het chloor. Het woord chloor komt van het Griekse woord chloros wat geelgroen betekent.

Chloor word ook wel chloride genoemd en het is een sporenelement waar je lichaam maar kleine hoeveelheden van nodig heeft. 

Chloor komt het meeste voor in het bloed en vloeistof wat zich buiten de cellen bevind. Het zit voor een klein gedeelte ook in de cellen van je lichaam. De nieren zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de juiste balans van chloor in het lichaam.

 

 

”Chloor is belangrijk voor een goede spijsvertering”

Wat is de functie van chloor in je lichaam?

Chloor is in kleine hoeveelheden belangrijk voor verschillende taken in het lichaam. Zo is chloor samen met natrium betrokken bij verschillende functies zoals de juiste vochtbalans  reguleren. Het spoorelement zorgt er ook voor dat je pH gehalte in het bloed op peil blijft. 

Ondanks dat je er maar weinig van nodig hebt is het wel een stof die nodig is om bepaalde functies goed uit te voeren.

Alle belangrijke functies van chloor zijn:

Helpt bij het vormen van maagzuur

Activeert je lever ten behoeve van de ontgifting

Belangrijk voor een normale maagfunctie

Betrokken bij de distributie van hormonen

Ondersteunt de gezondheid van je gewrichten en pezen

Betrokken bij de regulering van het osmotisch evenwicht

Helpt de longen bij de uitscheiding van kooldioxide

Regelen van vochtbalans in het lichaam 

Ondersteunt bij het in orde houden van het zuur-base-evenwicht

Helpt bij het constant houden van het bloedvolume 

 

Vochtbalans

Chloor werkt samen met kalium om er voor te zorgen dat er genoeg vocht in de bloedbaan en cellen zit. Samen met de nieren en elektrolyten werken ze samen om een juiste vochtbalans te houden. Wanneer er een tekort is aan vocht in cellen, organen of het bloed dan zorgen de nieren dat er extra vocht word getransporteerd via het bloed. Het bloed vervoerd het vocht vervolgens naar weefsels en organen. Ook een teveel aan vocht word gereguleerd en afgescheiden via de nieren zodat je een teveel kan uitplassen.

Chloor en maagzuur

Chloor is belangrijk voor de vorming van maagzuur zodat eiwitten en andere stoffen goed verteerd en opgenomen kunnen worden. Deze eiwitten zijn belangrijk want ze worden omgezet tot bouwstoffen van cellen en andere stoffen. Chloor zit in maagzuur en helpt slechte bacteriën te bestrijden, het opbreken van voedsel en zet pepsinogeen om in de actieve vorm pepsine. Pepsine is belangrijk voor het verteren van eiwitten.

Ph gehalte

Het Ph gehalte word ook wel het zuur base evenwicht genoemd. Chloor helpt deze in balans te houden samen met fosfaat en bicarbonaat. Een goede zuur base evenwicht zorgt er voor dat verschillende processen goed verlopen. Wanneer er een onbalans ontstaat dan kan dit allerlei klachten veroorzaken zoals vermoeidheid, hoofdpijn en huidklachten. 

 

 

”Zout bestaat uit natrium en chloride”

Waar zit chloor in?

Chloor komt veel voor in keukenzout en drinkwater. Keukenzout komt voor in heel veel verschillende soorten voedsel. Daarom is de kans op een tekort aan chloride bijna nihil. 

Je vindt chloor onder andere in:

 – Brood

 – Soep

 – Vlees

 – Eten in blik 

 – Diepvriesproducten. 

Chloor komt ook voor in voedsel waar het niet door de mens aan is toegevoegd zoals zeewier, roggebrood en olijven.

 

 

”4% van ons lichaam bestaat uit mineralen”

Hoeveel chloor heb je dagelijks nodig?

Omdat je zo weinig chloor nodig hebt zijn er in Nederland geen dagelijkse aanbevolen hoeveelheden vastgesteld. Er word uitgegaan dat wanneer je minimaal anderhalf gram zout per dag eet al ruim voldoende chloor binnen krijgt. Het is dus niet nodig om je hier druk over te maken.

  

”Een tekort aan chloor komt bijna niet voor”

Symptomen van een tekort aan chloor

Bij langdurige diarree kan het voorkomen dat je te weinig chloor binnen krijgt. Je bloeddruk zal dan dalen en een gevoel van zwakte komt dan ook vaak voor. De nieren regelen de hoeveelheid chloor in het lichaam en bij een tekort zal je lichaam wat meer vasthouden zodat de balans weer hersteld word. 

Wanneer je een tekort hebt aan chloor dan is de kans aanwezig dat er ook een onbalans ontstaat in andere mineralen zoals natrium en kalium.

 

 

”Een nierziekte kan het regelen van chloor verstoren”

Is teveel chloor schadelijk?

Teveel chloride komt in het lichaam bijna niet voor. Het komt veel vaker voor dat iemand  een teveel aan zout oftewel natriumchloride heeft. Een teveel aan natriumchloride kan er voor zorgen dat je veel vocht vasthoud wat ook wel oedeem word genoemd. Hierdoor kan de bloeddruk stijgen en op de lange termijn kunnen er klachten ontstaan. 

Zorg er daarom voor dat je gemiddeld 6 gram zout per dag binnen krijgt en pas je eetgewoonte aan bij teveel inname van zout. Slechts in enkele gevallen kan er een teveel ontstaan. Kijk bij een teveel aan chloor naar de volgende oorzaken:

Medicatie gebruik

Te weinig urine aanmaak door nierziekte, ontsteking van de maag of kanker

Uitdroging

Tips:

1) Je vind chloor in drinkwater en keukenzout en je zult er daarom bijna nooit een tekort aan krijgen

2) Neem contact op met de huisarts als je misschien een teveel aan chloor hebt door medicatie gebruik, nierziekte, kanker of uitdroging

3) Neem bij een ontregelde elektrolytenbalans extra magnesium, kalium, en natrium

Tot slot

Chloor stond centraal in dit artikel. Eet jij dagelijks brood of drink je kraanwater zodat je voldoende chloor binnenkrijgt? En was je al bekend met de vele functies die chloor in je lichaam heeft? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de sociale media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Rood licht-therapie

Is kruidnagel gezond?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *